PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus SDK

Ceat
2.10.08, 20:08
Czy ktoś z Forumowiczów miał kontakt z Olympusowym Software Development Kit? Olympus Studio jest wysoce niefunkcjonalny i siermiężny, więc chciałbym napisać własny program do sterowania E-510, ale opis na stronach http://developer.olympus.com/cameras.html jest mocno enigmatyczny... Nie wiadomo czy można zdalnie ustawiać ostrość ("manualną", nie AF), czy można przy sterowaniu zdalnym uruchomić LV (w Studio nie można) i paru innych drobiazgów.

zibi1303
2.10.08, 20:56
Patrząc na dokumentację SDK, to mnóstwa rzeczy nie można zrobić tym narzędziem... Niestety. Co prawda się jeszcze w to nie zagłębiłem, bo jest inny SDK do kompaktów i do DSLR, jest też kilka wersji bibliotek, ale za różowo tego nie widzę

Ceat
2.10.08, 22:00
Właśnie tego się obawiam. Wprawdzie jakoś koszmarnie drogie toto nie jest, ale zawsze to parę groszy. NB uważam że SDK (lub dokumentacja protokołu) powinny być ogólnodostępne, z korzyścią nie tylko dla użytkowników, ale i producenta. Nic tak nie wzmaga zainteresowania produktem jak wsparcie ze strony zapaleńców :) !

zibi1303
2.10.08, 22:08
Myślę że się jeszcze za to zabiorę, bo musiałem system stawiać od nowa, więc zabawa będzie od nowa. Jednak to co dają po zakupie bardziej przypomina shareware niż komercyjny produkt

piotrek204
3.10.08, 09:17
Mozna gdzies znalezc dokumentacje bez zakupu calego sdk?