PDA

Zobacz pełną wersję : Dywagacje sprzętowe nie zawodowca - nie warto oszczędzać

garnooh
2.10.08, 19:16
Ostatni wyjazd na Konwencję Tatuażu do Londynu natchnął mnie do naskrobania paru uwag które być może będą wskazówką i przestrogą dla innych . Utracone chwile niestety nie dają się odtworzyć - mądry polak po szkodzie . Posiadam mianowicie E-510 + 14-54 +50macro +40-150te nowsze z kita + fl50 prawie 30 GB w kartach .
W lutym zakupiłem dodatkową baterię na allegro ( max cell ) pojemność 3800mAh, trzymała długo -włożona do aparatu była nie do odróżnienia od oryginalnej . Myślałem o zakupie gripa , ale dałem sobie z tym spokój bo i po jaką cholerę mając dwie dobre baterie- przetestowane itd . Przed wyjazdem baterie załadowałem i w sobotni wieczór oryginalny Olympusowski Blm-1 jest wyładowany , a max cell stracił pojemnośc i nie dawał się naładować . Cóż za niefart , szukanie wolnego kontaktu i ładowanie baterii . Dobrze choć ,ze miałem mju 1030 którym tez przecież mozna fotkę cyknąć - może nie tak "profesjonalnie" ale zawsze coś . Nową baterię dziś odebrałem z poczty ( firma która sprzedała mi starą bez problemu ją wymieniła ) Konkluzja nie warto oszczędzać , jak się to mówi lepiej dzwigać niż się ścigać . Czeka mnie zakup oryginalnej baterii BLM-1 , szczerze myślę o dwóch . Myślę takze na poważnie o gripie koniecznie z koszykiem na baterie AA - mam dwa komplety Eneloopów do Fl-ki i w razie czego można je wykorzystac .
Na szczęście posłuchałem rady Dziadka , by kupić od razu Fl-50 a nie Fl-36 , poradził mi to właśnie po tym jak wytłumaczyłem w jakich warunkach będę jej używał - duze hale dosyć ciemne wnętrza . Dziadek dziękuje za pomoc .
Następna sprawa dylemat ( a właściwie juz chyba przesądzona sprawa ) OBIEKTYW do takich zastosowań , niestety 14-54 za wąski jest ( ciasne pomieszczenia , boksy .Myślę więc o zakupie czegoś szerszego , pytanie brzmi czy warto oszczedzać i zrobić szybki zakup np zuiko 11-22 ( dublujemy większość ogniskowych i mamy troszkę szerzej ) lub zuiko 9-18 ( mamy jeszcze szerzej i znów dublujemy pewien zakres ogniskowych ) . CZy - ku temu się skłaniam- zakup zuiko 7-14 ? Mam mozliwość zakupić go w stanach ale to i tak niezła sumka .
Karty pamięci mam różniaste od starej 1Gb ultry II Sandisk, PQI 4 GB x 2 po nowe Sandisk Extreme III 8 GB . te ostatnie zapragnąłem zakupić za pośrednictwem allegro po mozliwie najnizszej cenie i tu znów niespodzianka , zakupiłem dwie (po 125 pln + przesyłka) ,już po zakupie proszę o faktórę VAT i tu dowiaduję się ,że karty sprzedaje osoba prywatna -a sprzedawała ich 30 sztuk . Po trzech dniech kurier przynosi karty -po krótkich oględzinach musiałem stwierdzić ,że są nieoryginalne ( brak numerów na samej karcie tandetne nalepki i w końcu sama karta która rozwarstwiała się . Szybki kurs do MM -zakup kart był czwartek- w piątek lecę na konwent do Londynu . Karty panu cwaniaczkowi odesłałem czekam na pieniądze . Konkluzja - w MM zapłaciłem po 189 pln za karte a mogłem na allegro kupić od firmy za 149pln mogłem zaoszczedzić 80 pln a musiałem zapłacić więcej .
Mam nadzieję ,że ten tekst pomoże komuś w podjęciu decyzji ,a ja oczekuję od posiadaczy opini na temat obiektywów szerokokątnych .

paakayttaja
2.10.08, 19:20
Stare, ślůnskie (i zapewne nie tylko) berania godajom, że bidok wżdy płaci dwa razy. Ale dobrze kombinujesz - wiesz już, co Cię ogranicza i szukasz wyjścia z tej sytuacji.

grizz
2.10.08, 19:20
9-18 a 7-14

Jedno jest pewne - 7-14 to absolutny killer, ale kosztuje...

Jak się bedzie iała sprawa z 9-18?

W sumie jeszcze nie wiadomo, nie jest solidnie przetestowany (może na zlocie będziemy go męczyc), jednak kupując go raczej nie ztracisz specjalnie - jak jakośc Cię nie zadowoli, to odsprzedasz - problemu z kupcem nie powinno byc.

paakayttaja
2.10.08, 19:21
Miałem 9-18 testować w ten weekend, ale wypadło mi coś wyższej rangi. Widziałem foteczki z tego obiektywu robione przez znajomą - całkiem nieźle.

zibi1303
2.10.08, 19:26
Mówisz o foceniu na halach, w świetle sztucznym , czasem ciemno, więc jasność obiektywu może mieć decydujący wpływ. Jednak tak samo szeroki kąt jest trudny do przecenienia. Dlatego wg mnie powinieneś wybierać pomiedzy 11-22 albo 7-14, to zależy od kasy. Jest tu gdzies pokazany obrazek ile widać przy jakiej ogniskowej. 7-14 mimo że niezajasny, jest niessamowicie szeroki, ale jest i kosztownym. Za to 11-22 bardzo jasny i niezła szerokość i cena przystępna. 9-18 to konstrucja tania - lowendowa ale i ciemna, zapewne AF tez nie zachwyci

pat.p
4.10.08, 19:11
Po trzech dniech kurier przynosi karty -po krótkich oględzinach musiałem stwierdzić ,że są nieoryginalne ( brak numerów na samej karcie tandetne nalepki i w końcu sama karta która rozwarstwiała się . Karty panu cwaniaczkowi odesłałem czekam na pieniądze . Konkluzja - w MM zapłaciłem po 189 pln za karte a mogłem na allegro kupić od firmy za 149pln mogłem zaoszczedzić 80 pln a musiałem zapłacić więcej .
.

Witaj.

Nie odpuszczaj fałszywych kart - na Allegro uznają Ci to na bank. Zgłoś "towar niezgodny z opisem" i nie odpuszczaj oszustowi.

Co do baterii - święte słowa. Ostatnio na fajnym plenerku (opactwo cystersów w Lądzie) - czerwony obrazek sygnalizujący koniec mocy wyprowadził mnie z równowagi i zabrał półtorej godziny pięknego, popołudniowego, złotego jak dukat i ciepłego jak piersi odaliski Ingresa światła...

Pozdrawiam
Pat

epicure
4.10.08, 19:21
Nie odpuszczaj fałszywych kart - na Allegro uznają Ci to na bank. Zgłoś "towar niezgodny z opisem" i nie odpuszczaj oszustowi.

Mylisz się - Allegro nic z tym nie zrobi.

czmielek
4.10.08, 20:12
Jeżeli ktokolwiek miał 7-14 w łapkach to wie jakie zacne jest to szkło. Ja się zakochałem, a że nie mam az takiej kasy to czekam na okazje pomacania 9-18. Nie ma panny Marianny dobra i Marysia... so I hope :)

garnooh
4.10.08, 20:32
Allegro nic z tym nie zrobi , pieniądze zostały zwrócone z wszystkimi moimi kosztami ( przesyłki ) nie jestem biegłym a nie mam czasy na użeranie się z policją i sądami .Jeśli ktoś sprzedaje 30 kart to mam prawo oczekiwać faktury vat ? Nie wystawiam mu także opini bo co mam mu napisać :
- negatyw - negatyw zwrotny dla mnie
- neutralny - za co ?
- pozytyw - za to ,ze zwrócił pieniądze ?

k@czy
4.10.08, 21:01
negatyw za to, ze sprzedaje towar niezgodny z opisem. nawet jakby sprzedawal 31 sztuk, to nie ma takiego prawa, ktore by wymagalo wystawianie faktury.

epicure
4.10.08, 21:07
Negatyw to można wystawić nawet i za to, że kontrahent miał irytująco piskliwy głos, kiedy rozmawiałeś z nim przez telefon. To jest suwerenna i subiektywna opinia, którą masz prawo wystawić, bez względu na to, jak było w rzeczywistości.

paakayttaja
4.10.08, 21:28
Allegro nic z tym nie zrobi , pieniądze zostały zwrócone z wszystkimi moimi kosztami ( przesyłki ) nie jestem biegłym a nie mam czasy na użeranie się z policją i sądami .Jeśli ktoś sprzedaje 30 kart to mam prawo oczekiwać faktury vat ? Nie wystawiam mu także opini bo co mam mu napisać :
- negatyw - negatyw zwrotny dla mnie
- neutralny - za co ?
- pozytyw - za to ,ze zwrócił pieniądze ?

Zawsze można wystawić negatyw jako ostrzeżenie dla innych. Allegro podobno (muszę zapytać koleżanki) usuwa niesłusznie postawione negatywy.

geo
4.10.08, 21:31
7-14 ostrzy już od 10 cm to jest masakra nie ma takiego szkła na świecie. choruje na to szkiełko ale z drugiej strony za tą kasę mam pare innych szkiełek albo w 4/3 albo w Canonie
np. (tokina 11-16f/2.8 zacne szkło plus parę innych).

epicure
4.10.08, 21:34
Allegro podobno (muszę zapytać koleżanki) usuwa niesłusznie postawione negatywy.

Nie. Allegro nie ingeruje w system komentarzy, jeśli nie łamią one regulaminu. A w regulaminie nie ma zapisu, że nie można wystawiać niesłusznych komentarzy. Zresztą kto miałby weryfikować ich słuszność i na jakiej podstawie?

garnooh
4.10.08, 21:45
Już wysłałem emaila do znajomych z pytaniem o to czy ktoś leci niebawem do polski ze stanów i mógłby mi zakupić szkiełko . :)

OT . A tak swoją drogą Doghda ty giździe jedyn kaj to miyszkosz ?

Szogo
4.10.08, 21:51
Nie. Allegro nie ingeruje w system komentarzy, jeśli nie łamią one regulaminu. A w regulaminie nie ma zapisu, że nie można wystawiać niesłusznych komentarzy. Zresztą kto miałby weryfikować ich słuszność i na jakiej podstawie?

Nie masz racji allegro szanuje klienta to kwestia ile dajesz im zarobić, jeśli jesteś profi i wpłacasz na ich konto parę set złotych miesięcznie to usuną nawet słusznie przyznane ci negatywy. Zasada jest prosta kto płaci więcej może więcej, w piśmie do allegro tylko wystarczy dobrze nakłamać. Bo komu uwierzycie gościowi z 20 komentarzami czy z dwoma tysiącami!?

Przykre ale prawdziwe i wiem o tym z bardzo dobrego źródła.

pat.p
4.10.08, 22:19
Nie masz racji allegro szanuje klienta to kwestia ile dajesz im zarobić, jeśli jesteś profi i wpłacasz na ich konto parę set złotych miesięcznie to usuną nawet słusznie przyznane ci negatywy. Zasada jest prosta kto płaci więcej może więcej, w piśmie do allegro tylko wystarczy dobrze nakłamać. Bo komu uwierzycie gościowi z 20 komentarzami czy z dwoma tysiącami!?

Przykre ale prawdziwe i wiem o tym z bardzo dobrego źródła.

Nie jest tak, jak piszesz. Ani ilość komentarzy, ani status SS (Super Sprzedawcy) nie zmienia reguł traktowania użytkowników. Jest, było i pewnie będzie wiele sytuacji, gdzie osobom z ogromną ilością komentarzy pozytywnych "uwalano" aukcje z powodu nieuczciwego pogrywania. Poza tym użytkownicy sami mogą edytować lub usuwać komentarze - od niedawna jest taka opcja.
Opinia adminów nt. uczciwości lub nieuczciwości użytkowników nie jest oparta o ilość komentarzy czy miesięczny obrót - gdyby tak było, firma dawno by padła.

Pozdrawiam

Pat

k@czy
4.10.08, 22:30
wyglada na to, ze obaj macie "bardzo dobre" zrodla...

Szogo
4.10.08, 22:34
Nie jest tak, jak piszesz. Ani ilość komentarzy, ani status SS (Super Sprzedawcy) nie zmienia reguł traktowania użytkowników. Jest, było i pewnie będzie wiele sytuacji, gdzie osobom z ogromną ilością komentarzy pozytywnych "uwalano" aukcje z powodu nieuczciwego pogrywania. Poza tym użytkownicy sami mogą edytować lub usuwać komentarze - od niedawna jest taka opcja.
Opinia adminów nt. uczciwości lub nieuczciwości użytkowników nie jest oparta o ilość komentarzy czy miesięczny obrót - gdyby tak było, firma dawno by padła.

Pozdrawiam

Pat

Szczerze nie interesuje się na bieżąco jak jest ale wiem jak sytuacja wyglądała jeszcze parę miesięcy temu góra rok. Allegro zawsze podczas sporu ufało osobie która była bardziej dochodowa albo miała więcej komentarzy wystarczyło że dobrze kłamała. Allegro potrafiło całkowicie usunąć ślad po transakcji tak że prawda nigdy nie widziała światła dziennego. "Laiw is brutal end hew full zasadzkas" :grin:

paakayttaja
4.10.08, 22:51
Już wysłałem emaila do znajomych z pytaniem o to czy ktoś leci niebawem do polski ze stanów i mógłby mi zakupić szkiełko . :)

OT . A tak swoją drogą Doghda ty giździe jedyn kaj to miyszkosz ?

Pieronem długo na Morawach. Można mie trefić we Wodzisławiu Śl. albo w Zabrzu. We Polandowie sie mi niy darzyło to żech se pojechoł :-)

epicure
4.10.08, 23:02
Nie masz racji allegro szanuje klienta to kwestia ile dajesz im zarobić, jeśli jesteś profi i wpłacasz na ich konto parę set złotych miesięcznie to usuną nawet słusznie przyznane ci negatywy. Zasada jest prosta kto płaci więcej może więcej, w piśmie do allegro tylko wystarczy dobrze nakłamać.

Oczywiście, że Allegro szanuje swoich użytkowników. Ale wiem, co mówię i prawda wygląda inaczej, niż ją przedstawiasz. Niestety nie mogę powiedzieć, skąd wiem - podpisywałem papiery, żeby nie mówić. Zaufaj mi :)

Bo komu uwierzycie gościowi z 20 komentarzami czy z dwoma tysiącami!?

Nikomu. Jeśli nie ma jasnych przesłanek do usunięcia komentarza, to się go nie usuwa - niezależnie, czy to jest początkujący user z jednym komentarzem, czy SS płacący serwisowi kilkadziesiąt patyków miesięcznie z tytułu prowizji od sprzedaży.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Poza tym użytkownicy sami mogą edytować lub usuwać komentarze - od niedawna jest taka opcja.

Nie ma takiej opcji. Mogą co najwyżej komentarz unieważnić, czyli go przekreślić. O ile obie strony się na to zgodzą.

Allegro zawsze podczas sporu ufało osobie która była bardziej dochodowa albo miała więcej komentarzy wystarczyło że dobrze kłamała. Allegro potrafiło całkowicie usunąć ślad po transakcji tak że prawda nigdy nie widziała światła dziennego. "Laiw is brutal end hew full zasadzkas" :grin:

Bzdura, drogi kolego.

pat.p
4.10.08, 23:13
epicure:arrow:
racja, komentarz można tylko usunąć, jeśli jest obopólna zgoda.

Pozdrawiam

Pat

epicure
4.10.08, 23:14
Unieważnić, a nie usunąć. To coś innego :) Generalnie komentarze są ostateczne i może usunąć je tylko admin, jeśli łamią one regulamin.

Szogo
4.10.08, 23:24
Allegro na prawdę potrafi wiele uwierzcie nikt nie będzie się liczył z waszą racją.
Prosta sprawa użytkownik -1 nie zgadza się na unieważnienie, składasz skargę masz 2k i nagle komentarz znika, brutalna prawda :grin:

epicure
4.10.08, 23:29
Rację może i ktoś mieć, ale Allegro nie posiada kompetencji organów ścigania, by to stwierdzić, jeśli nie ma wyraźnych dowodów. Owszem, potrafi wiele, ale na wniosek policji lub sądu.

Prosta sprawa użytkownik -1 nie zgadza się na unieważnienie, składasz skargę masz 2k i nagle komentarz znika, brutalna prawda :grin:

Po raz kolejny bzdura.

Szogo
4.10.08, 23:46
Po co się licytować? Lepiej wyskoczyć i coś po pstrykać! Ani ty mnie ani ja Ciebie nie przekonam to lepiej umówić się gdzieś pomiędzy Poznaniem a Wrocławiem na piwo albo dwa.
Pozdro Lucek