Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : METZ 58 AF1 a E-510

MADNESS
1.10.08, 17:40
Jestem posiadaczem e-510 od kilku miesięcy potrzebuje pilnie lampy wszyscy radzą mi metz-a 58 af1 - co myślicie o nim i czy osoba o półrocznym doświadczeniu z tym aparatem da sobie radę ??

salvadhor
1.10.08, 18:21
Jeżeli potrzebujesz lampy, masz pieniążki, to Metz 58 to bardzo dobry wybór. Jeżeli masz więcej pieniążków, możesz zastanowić się nad FL50R - droższa, słabsza, ale systemowa, dedykowana i z lepszym (teoretycznie) sterowaniem za pomocą kółka. Jednak w przypadku Metza nie można się do niczego przyczepić - moim zdaniem dorównuje, a pod niektórymi względami przewyższa systemową FL50R.

A czy poradzisz sobie z taką lampą... Jak nie kupisz i nie nauczysz się z niej korzystać, to sobie nie poradzisz :)

marecki
1.10.08, 18:28
Polecam. Mam i świetnie działa. Szybkie ładowanie, obrotowa głowica, drugi palnik, duża moc. Wszystko co potrzeba.

Daniyal9
1.10.08, 19:51
Miałem ten sam dylemat.Krótki staż w systemie,wątpliwości czy dam radę a na dodatek pierwszy ślub był przedemną...i co?
Lampka Super !!! :)
Dała radę !!! Jakbym miał brać to znowu wziąłbym Metza...do dnia dzisiejszego używam,nie oszczędzam i sprawuje się na medal.Dokupiłem sobie 3 zestawy akumulatorkow Hama Delta Power 2700 w Saturnie(MM)-wychodziło najtaniej i teraz śmigam,że aż miło...
Bierz kolego tą lampkę NAPRAWDĘ nie pożalujesz.

Pozdrawiam

zibi1303
1.10.08, 21:48
Nie no Metz jest super, to nie o lampę bym się obawiał. Bałbym się czy ja podołam....

MADNESS
2.10.08, 05:45
więc nie ma co się zastanawiać dziś zamawiam - dzięki :) za rozwianie jakichkolwiek wątpliwości

sam13
7.10.08, 17:11
A czy ktos porównywał FL50R i METZ 58 AF1 ? Własnie przymierzam sie do kupna nowej lampki i mam dylemat bo cena ich podobna - czy lepiej wziąść olkową czy metza nieco mocniejszego :(

zibi1303
7.10.08, 17:23
Jeśli chcesz siłę i taniej, bierz Metza, choć parę osób narzekało na awaryjność. To chyba mieli po prostu pecha

sam13
7.10.08, 17:30
Jeśli chcesz siłę i taniej, bierz Metza, choć parę osób narzekało na awaryjność. To chyba mieli po prostu pecha

zibi: cena praktycznie taka sama dlatego szukam różnic oraz plusów i minusów które mogą wskazać użytkownicy obu sprzętów

zibi1303
7.10.08, 17:48
Jeśli dla Ciebie prawie 20% w cenie nie gra roli, to jest prawie taka sama :P
Metz 58 AF-1 (http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/109388) = 1088 zł

FL50R = 1250 zł

Metz mocniejszy, dwa palniki, ale jedna lampa, po wgraniu softu, ponoć można i zdalnie. FL50R, dedykowana, więc najlepsza jakość itd niezawodność i do 3 lamp E3 zdalnie obsłuży (nowe body nie mniej zapewne). Jednak jeden palnik mniejsza moc. Nie słyszałem aby się psuła. Poczytaj na skąpcu opinie

Mirek54
7.10.08, 17:58
A czy poradzisz sobie z taką lampą... Jak nie kupisz i nie nauczysz się z niej korzystać, to sobie nie poradzisz :)

Madre slowa.
Chociaz z wlasnego doswiadczenia troche mi inaczej wychodzi.Znajomi caly czas mi mowili:Ucz sie jezyka obcego(DE) latwiej o prace,kontakty i latwiej ogolnie.Jeszcze dobrze jezyka nie poznalem,a juz pracowalem.Nauki nie zaprzestalem.Teraz juz na rencie i jak ten duren z jezykim obcym zostalem-chyba niepotrzebnie sie uczylem,bo praca juz mi niepotrzebna.:grin:

pol189
8.10.08, 11:47
zibi: cena praktycznie taka sama dlatego szukam różnic oraz plusów i minusów które mogą wskazać użytkownicy obu sprzętów

Ja postawiłem na 2 palniki METZa (hmmmm cena również grała u mnie role).
Jestem bardzo zadowolony z tej lampy! Dodatkowo powiem że zrobiłem cały ślub, plener (przed zachodem słońca) i wesele na jednym zestawie akumulatorów 700 zdjęć ok 80% z lampą. :shock: Byłem BARDZO zaskoczony!
Sterowanie lampą jest dość przyzwoicie rozwiązane i można szybko przywyknąć, choć w FL50 robi się to szybciej (kwestia przyzwyczajenia).

Minusem jest to że na razie METZ steruje tylko METZami... Może kiedyś rozwiążą ten problem softem.

Spotkaj się z posiadaczami tych lamp. Popatrz, pomacaj, zrób kilka zdjęć i sam zdecyduj!

.

przemur
8.10.08, 12:23
Minusem jest to że na razie METZ steruje tylko METZami... Może kiedyś rozwiążą ten problem softem.

Rozwiązali już parę miesięcy temu. :-]

http://www.metz.de/en/photo-electronics/firmware-download-flash-units/mecablitz-58-af-1-digital.html

pol189
8.10.08, 12:46
Rozwiązali już parę miesięcy temu. :-]

http://www.metz.de/en/photo-electronics/firmware-download-flash-units/mecablitz-58-af-1-digital.html

Soft 2.0 pozwala sterować (ustawieniami po TTL) lampami innymi niż METZ czy tylko je wyzwalać zdalnie?

.

ziemia01
8.10.08, 12:50
Metz mocniejszy, dwa palniki, ale jedna lampa, po wgraniu softu, ponoć można i zdalnie.
Nie trzeba wgrywać. Nowa w kartoniku kupiona 3.10 miała już wgrany soft 2.0 i jak sprawdziliśmy z Dziadkiem w Kazimierzu wyzwalanie z E-3 działa. Nie udało nam się niestety z Mareckim rozwiązać problemu sterowania innymi lampami ale to może przy następnym spotkaniu. Albo myślę, że powód to to do jakiego body jest podpięte mieliśmy tylko E-1 i E-330.

przemur
8.10.08, 12:57
Soft 2.0 pozwala sterować (ustawieniami po TTL) lampami innymi niż METZ czy tylko je wyzwalać zdalnie?

Wlasnie sprawdzilem - dostepny jest tylko tryb Slave. Wiec pozostaje jednak tylko sterowanie z aparatu. :-]

Rzeczywiscie, na ile pamietam, w poprzedniej wersji FW byl tryb Master i Slave, ale tylko dla Metzow.

marecki
8.10.08, 14:14
Nie trzeba wgrywać. Nowa w kartoniku kupiona 3.10 miała już wgrany soft 2.0 i jak sprawdziliśmy z Dziadkiem w Kazimierzu wyzwalanie z E-3 działa. Nie udało nam się niestety z Mareckim rozwiązać problemu sterowania innymi lampami ale to może przy następnym spotkaniu. Albo myślę, że powód to to do jakiego body jest podpięte mieliśmy tylko E-1 i E-330.

Rzeczywiście jak sobię przypominam to w opcji zdalnego sterowania był do wyboru również master, a teraz mam tylko slave. Chyba dlatego nie udało nam się tego uruchomić. Także wniosek taki że można wyzwalać tylko puszką do tego przystosowaną (E-3, E-520)

chomsky
8.10.08, 15:59
Jeśli dla Ciebie prawie 20% w cenie nie gra roli, to jest prawie taka sama :P
Metz 58 AF-1 (http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/109388) = 1088 zł

FL50R = 1250 zł

Metz mocniejszy, dwa palniki, ale jedna lampa, po wgraniu softu, ponoć można i zdalnie. FL50R, dedykowana, więc najlepsza jakość itd niezawodność i do 3 lamp E3 zdalnie obsłuży (nowe body nie mniej zapewne). Jednak jeden palnik mniejsza moc. Nie słyszałem aby się psuła. Poczytaj na skąpcu opinie

Wytlumacz mi co ma systemowa lampa do niezawodnosci? Nie chodzi Ci chyba o pekajace wiecznie kolka dociskowe i awarie przewodow wysokiego napiecia w "systemowych" Olympusach. Metza 58 nie mam ale inne sprawowaly sie i sprawuja wysmienicie. To Mercedesy W124.
czesc.Ch.

Iwo
8.10.08, 16:20
hej, nie chcę zadawać serii lamerskich pytań... dajcie proszę jakiś link/i gdzie jest opisane porównanie w jakich trybach mogą pracować FL-ki i w jakich z nich Metz nie potrafi z wyjaśnieniem łopatologicznym tychże terminologii. Dzięki.

Słoń
8.10.08, 16:48
Wlasnie sprawdzilem - dostepny jest tylko tryb Slave. Wiec pozostaje jednak tylko sterowanie z aparatu. :-]

Rzeczywiscie, na ile pamietam, w poprzedniej wersji FW byl tryb Master i Slave, ale tylko dla Metzow.

Wydaje mi się, że w systemie Olympusa nie istnieje pojęcie lampy master. Mam w domu FL-50R i FL36 (nie R). Ustawiałem 50-tkę jako zdalną, a 36-tkę wsuwałem w sanki aparatu i ustawiałem na niej zwykły tryb TTL. Lampy bardzo ładnie razem błyskały i nie prześwietlały ekspozycji.

MicSzu
8.10.08, 16:54
Wydaje mi się, że w systemie Olympusa nie istnieje pojęcie lampy master. Mam w domu FL-50R i FL36 (nie R). Ustawiałem 50-tkę jako zdalną, a 36-tkę wsuwałem w sanki aparatu i ustawiałem na niej zwykły tryb TTL. Lampy bardzo ładnie razem błyskały i nie prześwietlały ekspozycji.

Jesteś pewny tego co piszesz? czy ja nie rozumiem? działa xD bardzo ciekawe..jednak FL50R ma fotocelę...

Słoń
8.10.08, 17:08
Jesteś pewny tego co piszesz? czy ja nie rozumiem? Działa:) nie wiedizałem xD
Wydaje mi się, że tak. To był jeden z testów jakie robiłem po dostaniu FL-50R z promocji. Ponieważ w domu miałem już FL-36, to chciałem zobaczyć, czy może będą ze sobą pracowały.
Z tego co pamiętam, to eksperyment się udał, ale dla pewności powtórzę go jeszcze dzisiaj wieczorem. Na razie siedzę w pracy i nie mam dostępu do sprzętu.

MicSzu
8.10.08, 17:13
Ja już to ''obadałem'' można ją odpalic zwykłą FL-ką ale działa ona tylko w trybie auto lub manual, nie ma FP..;/ a szkoda:) ( Trzeba lampkę z ''R'' właczyc w tryb sterowanie bezprzewodowego po czym tym samym przełącznikiem włączyc tryb '' SL'' auto lub manual) Kombinowałem z tym kiedyś ale nie działo mi to:) Synchro jest tylko do 1/250 powyżej też błyska lecz mija się z migawką.

MADNESS
9.10.08, 07:27
No i Metz dotarł :) łącznie z przesyłką 1100 zł -- teraz tylko nauczyć się obsługi i do dzieła -- jako początkujący muszę jednak przyznać, że jestem już bardzo zadowolony zdjęcia w pomieszczeniach są świetnie doświetlone i nie mam problemu z cieniami - wykonałem dopiero ok 30 zdjęć w większości to poruszające się szybko dziecko :)

Mam jeszcze jedno pytanie do posiadaczy jakich akumulatorów używacie --
włożyłem w tej chwili SONY 2500 mah - wystarcza to na 7-8 zdjęć w trybie serii po czym lampa musi mieć 2 sekundowe przerwy na ładowania między strzałami.

marecki
9.10.08, 07:55
Ja używam Duracell 2500 i GP 2500. Te pierwsze starczają na ok 50 % dłużej. Nie robię zdjęć seryjnych ale ogólnie to starczają na ślub i pół weselicha. Dwa komplety na taką nocke wystarczają zupełnie.
Jakiego trybu używałeś TTL czy AUTO ?

MADNESS
9.10.08, 08:06
pierwsze zdjęcia wykonałem na auto sprawdzając ilość powtórzeń - potem ręcznie ustawiałem no i TTL także wypróbowałem - to były pierwsze zdjęcia jedno jest w galerii - zrobiłem je w bardzo kiepsko oświetlonym pomieszczeniu,w sobotę jestem umówiony z modelką na sesję w starych kamienicach i na starym rynku - więc w mało doświetlonych kamienicach na pewno użyję metz-a do soboty muszę opanować wszystkie możliwości aby nie dać ciała :) na pewno podzielę się spostrzeżeniami i wykonanymi zdjęciami

fotografią zajmuję się naprawdę krótko wiele pojęć które pojawiają się na forum które zresztą namiętnie przeglądam ucząc się od was jest dla mnie mało zrozumiałe wtedy szybko wyszukiwarka i bach kolejne pojęcie w głowie -- na razie cieszę się z tego że fotografuję i a jeszcze bardziej, że ludzie mi ufają na tyle, że chcą abym robił im zdjęcia - dlatego decyzja o zakupie lampy - następny krok to jakiś sensowny obiektyw :)

marecki
9.10.08, 08:43
Czy masz ver 2.0 firmware w lampce?

MADNESS
9.10.08, 08:55
na pewno tak - sprawdziłem bo na forum wcześniej czytałem, że istotna jest ta aktualizacja - ucieszył mnie fakt że przesłana lampka już ją posiadała - jak wrócę do domu zamierzam dziś spędzić nad nią sporo czasu - do soboty dwa popołudnia :)

sam13
9.10.08, 08:58
Spotkaj się z posiadaczami tych lamp. Popatrz, pomacaj, zrób kilka zdjęć i sam zdecyduj!
.

No właśnei jedną już "macałem" tzn. FL50R i bardzo mi się spodobała :) ale jeszcze - zanim kupie nową lampę - chciałbym sprawdzić tego Metza lub zasiegnąć opini tego co miał obie i ma porównanie :)

MADNESS
9.10.08, 09:04
niestety FL50R nie miałem w rękach co do Metz-a jak wspomniałem po niedzieli będę mógł pokazać co udało się mi wykonać i z jakiem efektem - wtedy też napisze jak współgrała z aparatem - może jakieś plusy i minusy o ile będą te drugie :) w tej chwili mam ją od kilkunastu godzin a jak mówiłem początkujący ze mnie człek

chomsky
9.10.08, 09:46
No i Metz dotarł :) łącznie z przesyłką 1100 zł -- teraz tylko nauczyć się obsługi i do dzieła -- jako początkujący muszę jednak przyznać, że jestem już bardzo zadowolony zdjęcia w pomieszczeniach są świetnie doświetlone i nie mam problemu z cieniami - wykonałem dopiero ok 30 zdjęć w większości to poruszające się szybko dziecko :)

Mam jeszcze jedno pytanie do posiadaczy jakich akumulatorów używacie --
włożyłem w tej chwili SONY 2500 mah - wystarcza to na 7-8 zdjęć w trybie serii po czym lampa musi mieć 2 sekundowe przerwy na ładowania między strzałami.

Jak sie wprowadza korekte blysku- rozumiem, ze klawiszami, ale czy szybko?/ czy tez najpierw trzeba wstuknac mode a dopiero pozniej +/_, czy tez od razu z marszu +/_ ??
czesc.Ch.

MADNESS
9.10.08, 10:01
nie ma tego na wierzchu - ale nie sprawiało mi to kłopotu po za tym można zmniejszyć lub zwiększyć wartość poprzez funkcję w aparacie - przeprowadziłem test statyw plus aparat z lampą strzelałem z korekcją wprowadzaną poprzez body i w lampie efekt praktycznie ten sam celowałem w duży wazon z kwiatami :)

chomsky
9.10.08, 11:26
nie ma tego na wierzchu - ale nie sprawiało mi to kłopotu po za tym można zmniejszyć lub zwiększyć wartość poprzez funkcję w aparacie - przeprowadziłem test statyw plus aparat z lampą strzelałem z korekcją wprowadzaną poprzez body i w lampie efekt praktycznie ten sam celowałem w duży wazon z kwiatami :)

Jednak koleczka w lampie Olympusa fajniejsze! Szybsze i mniej klopotliwe.
Za Metzem przemawia wieksza podobno wydajnosc pradowa.
Czesc.Ch.

ziemia01
9.10.08, 11:42
Rzeczywiście jak sobię przypominam to w opcji zdalnego sterowania był do wyboru również master, a teraz mam tylko slave. Chyba dlatego nie udało nam się tego uruchomić. Także wniosek taki że można wyzwalać tylko puszką do tego przystosowaną (E-3, E-520)
Jak się przeczyta instrukcję to też się coś wyjaśnia :) Ja w końcu przeczytałem "Lampa błyskowa nie może być ustawiona w tryb wyzwalania jako lampa główna (master) - Nie ma wymiany danych pomiędzy lampą a aparatem" Także pozostaje, E-3, E-520, E-XX.

P.S.
To teraz zgłupiałem
Dostałem odpowiedź z foto techniki na moje pytanie które to wysłali do niemiec: "Otrzymałam z Metza informację, że używanie lamp 58 Af-1 z Olympusem wtrybie master będzie możliwe z wgranym do lampy oprogramowaniem V1.2. Wzałączniku znajdzie Pan to oprogramowanie." I jak to tak?