Zobacz pełną wersję : EC-14, obiektyw manualny i stabilizacja obrazu
Kombinacja dość egzotyczna, ale może ktoś próbował rozwiązać tą zagadkę:
Jaką długość ogniskowej obiektywu trzeba wpisać w menu IS: taką, jak ma obiektyw, czy pomnożoną przez 1,4? Czy aparat widzi EC-14, jak na drugim końcu nie ma obiektywu systemu 4/3?
Próbowałem obu wariantów, ale wyniki nie są jednoznaczne.
Oczywiście trzeba pomnożyć bo odległość szkła od matrycy uległa zmianie a co za tym idzie ogniskowa zwiększyła się o 1,4 raza.
Ale zwróć uwagę, że jak podczepiasz obiektyw 4/3, to aparat uwzględnia EC-14 i podaje np. w EXIFie zdjęcia ogniskową przemnożoną przez 1,4. Z obiektywem manualnym aparat może widzieć konwerter i go uwzględniać, ale może go też nie widzieć (bo nic nie jest podłączone do styków z drugiej strony) albo widzi, ale nie uwzględnia. Z niesystemowym konwerterem jest tak, jak mówisz, ale z systemowym nie jest to takie oczywiste.
Hmm o tym nie pomyślałem ale wydaje mi się że aparat dokonuje przeliczeń TYLKO jeżeli podpięte jest szkło systemowe.
hihi, chyba odkryliście undocumented features :)
Moim zdaniem jeśli masz obiektyw 50mm to równanie jest następujące:
50mm x 2 = 100mm + EC-14 czyli x 1.4 co w sumie daje 140mm dla IS :mrgreen:
A jaka ogniskowa jest w EXIFach takich zdjęć? Jeżeli tam jest rozpoznana, to IS z pewnością też ją odczytuje.
A jaka ogniskowa jest w EXIFach takich zdjęć? Jeżeli tam jest rozpoznana, to IS z pewnością też ją odczytuje.
Wydaje mi sie że jeśli Exif nie pokazuje ogniskowej na obiektywach manualnych to nic sie nie zmieni jeśli dodamy do zestawu EC-tke ...
mi się wydaje że jak na końcu EC14 bedzie nie systemowe szkło
to obwód i tak będzie nie zamknięty więc nie będzie różnicy czy masz niestsyemowe do korpusu bezpośrednio podpięte czy przez konwerter.
ale to tylko przypuszczenia - trzeba by sprawdzić to empirycznie :)
Wydaje mi sie że jeśli Exif nie pokazuje ogniskowej na obiektywach manualnych to nic sie nie zmieni jeśli dodamy do zestawu EC-tke ...
Huh, faktycznie, sprawdziłam - w exifie, przynajmniej ja, ogniskowej nie mam... Czyli to nie zadziała... :/