Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podłączenie aparatu cyfrowego do komputera

Zen
24.07.04, 21:42
Witam.
Mam pytanie odnośnie podłączenia aparatu cyfrowego do komputera,czy dopuszczalne jest podłączenie przewodu usb do aparatu w trakcie pracy komputera,czy też należy podłączyć aparat gdy komputer jest wyłączony.Pytanie lamerskie ale to jest początek mojego"obcowania"w tej materii. :)

STES
24.07.04, 21:58
Oczywiście, komp może pracować
Tylko aparat powinien być wyłączony.
Zakładam również że kabelek masz wpięty do komputera
Chociaż mi sie pare razy zdarzyło podłączać czynny aparat

DooDah
25.07.04, 03:40
Ja sie tym specjalnie nie przejmuje. Chociaz ostatnio mialem lekka przgode z pradem i jak kopiowalem zdjecia na kompa (trzymalem sobie olka w reku) cos mnie zaczelo slodko piescic. wypuscilem aparat z reki jakos go odlaczylem a tu zonk bo caly komp taki pod napieciem, ale po resecie bylo wszystko ok. do tej pory nie mam pojecia co sie stalo.

janmaru
25.07.04, 17:35
mnie ciagle kopie, bo trzymam nogi oparte o kaloryfer i robie za uziemienie :>

kerry
25.07.04, 20:15
Ludzie! Naprawdę nie szkoda wam sprzętu (komputer lub aparat)? Trudno jest uziemić komputer? Jeżeli macie gniazdko bez bolca, poproście znajomego/nieznajomego elektryka aby rozwiązał sprawę. Wyjdzie naprawdę taniej, niż nowa płyta główna (zasilacz/procek/aparat*)

*niepotrzebne skreślić :roll:

DooDah
26.07.04, 00:40
"kerry" wlasnie napisalem, ze nie wiem co to bylo mam uziemionego kompa, listwe wszystko chyba oprocz UPS'a :D Normalnie nie mam zadnych przebic.

kerry
26.07.04, 07:20
To było bardziej do "janmaru" :D
DooDah, a nie masz przypadkiem komputera podłączonego do telewizora a w dodatku posiadasz kablówkę? Czasami takie dziwne rzeczy dzieją się właśnie w takiej konfiguracji - występuję różnica potencjałów masy między ekranem kablówki a uziemionym komputerem... Tak sobie tylko dywaguje... :D

DooDah
26.07.04, 19:37
Nie mam nawet telewizora w pokoju, ale mam kompa pod wierze podlaczonego. Moze to przez to. Jak mnie nie zabilo to nie szkodzi :D

kerry
26.07.04, 21:42
Ciebie nie zabiło, ale aparat mógł wyzionąć ducha... :lol:

krzysiekb
30.07.04, 11:32
Czy mieliście z problemy z przegraniem zdjęć po przez opcję PC. Jak wchodze w aparacjie w opcje PRINT to moge kopiować inaczej nie mozna .Czy to wina Olka czy coś innego???[/list]