PDA

Zobacz pełną wersję : AUTO REVUENON 1,8 50mm- cz.d ostrość

kasprzyk
28.09.08, 11:42
Witam ponownie

Niektórzy z Was widzieli już zdjęcia wykonane przeze mnie w formie "alamakro" - tym obiektywem nie mam tutaj żadnych zastrzeżeń, co innego w innych rodzajach zdjęć.
Podam Wam przykłady , nie potrafię teraz dla konkretnych zdjęć opisać jaka była ustawiona przysłona - ale na pewno widok jeziora był już w granicach F11, cały czas coś złego dzieje się z ostrością - a może ten obiektyw tak ma - fotki na pewno nie poruszone, w wizjerze obraz kryształ zanim odpalona migawka.

pzdr

Rennsport
28.09.08, 11:52
a spróbowałeś ostrzyć na LV :?:

może masz źle droptie w aparacie ustawioną :roll:

kasprzyk
28.09.08, 11:57
hmmm, tylko że np widok jeziora jest na nieskończoność, po drugie inne zdjęcia (makro) są także idealne - muszę sprawdzić, bo noszę okulary - może faktycznie ma to związek.

pzdr

dzemski
28.09.08, 12:04
to nie problem ostrości. Widzę mydlenie i utratę kontrastu bardziej. Próbowałeś zrobić maskę któą poleca irek50 i wstawić ją w obiektyw ?

Rennsport
28.09.08, 12:09
nieskończoność na obiektywie nie zawsze musi odpowiadać znakowi na obiektywie . sprawdź czy pierścienie nie chodzą za luźno

Mirek54
28.09.08, 12:36
Ja tu widze takie przyczyny.

1.Szkielko moze bylo juz rozbierane przez "Fachowca" i wymaga serwisu.

2.Twoja wina-nie taka obrobka.Wstaw orfa,sie wtedy zobaczy.

3.Przejsciowka nie jest odpowiedniej jakosci.

Maska moze pomoze,ale chyba nie tyle.

kasprzyk
28.09.08, 13:10
Dzięki Panowie za odzew

To więc tak - orfa wrzucę, ale to chyba w ostateczności - wydaje mi się, że nie oo obróbkę chodzi - pliki wszystkie prezentowane są niezmieniane - tzn obróbka tylko aparatu i bezpośrednio tu zamieszczone (zapisuje zdjęcia zawsze w opcjach RAW+SQ

Zrobiłem teraz na szybko dwa zdjęcia - to bez kontrastu jest z tego samego obiektywu, to drugie z kitowego obiektywu 14-42 , porównajcie:

obiektyw na nieskończoność f16 (bo za dużo światła) ZD14-42 f5,6

suchar
28.09.08, 13:13
A spróbuj ustawić ostrość trochę przez znaczkiem nieskończoności (przy zdjęciu, gdzie chcesz mieć ostrość na nieskończoność). Może będzie lepiej. W moim Heliosie było takie drobne przesunięcie.

kasprzyk
28.09.08, 13:14
A spróbuj ustawić ostrość trochę przez znaczkiem nieskończoności (przy zdjęciu, gdzie chcesz mieć ostrość na nieskończoność). Może będzie lepiej. W moim Heliosie było takie drobne przesunięcie.
tylko że wtedy w wizjerze ewidentnie spada ostrość

kasprzyk
28.09.08, 13:29
no dobra :oops: chyba wiem w czym rzecz

ktoś mi zablokował przysłonę :idea: :wink: że też nie zauważyłem
oto fotka na prawdziwym F8 : chyba teraz już ok, oceńcie sami