PDA

Zobacz pełną wersję : Hmm co to za kropki ?

kondi
23.07.04, 22:10
Hello.

Postawiłem aparat na statyw i zacząłem robic pierwsze fotki nocne, lol. Dom sasiada ;) Podczas przegladania fotek pojawiły sie dziwne kropki. W zaleznosci od ustawienia przesłony sa w roznych kolorach. Lampa jest wyłączona, czas naświetlania od 10s wzwyz, przesłona rożna (eksperymenty). Kropek tych nie widac zupełnie podczas focenia w automacie, badz na fotkach dziennych. Czo to jest ?

kropki (http://kondi.livenet.pl/chill/hmm.jpg)

Pozdrawiam

No-shadow Kick
23.07.04, 22:28
Nie za bardzo wiem o co chodzi z tymi kropkami bo nic takiego na tym zdjęciu nie widzę :?: Może zdjęcie za małe.
A te duże świecące to są okna :lol: :wink:

Pozdrawiam

GoSciU
23.07.04, 22:32
chodzi Ci o ta mikro kropeczke na lewym boku mniej wiecej na srodku nad oknem ????

kondi
23.07.04, 22:40
O choroba :lol: faktycznie nie widać. Daje link do oryginału.

kropki (http://kondi.livenet.pl/chill/hmm1.jpg)

@ GoSciU - nie widze :shock:

vodnik
23.07.04, 23:19
Najprawdopodobniej sa to Hot PIXLE (ewentualnie DEAD pixle). Przy fotkach nocnych (pow. 1s) warto wlaczys Noise Reduction. Pozwoli to prawie calkowicie usunac wszystkie szumy i martwe PIXELE na fotkach. Jezeli to nie pomoze, to polecam poszukac na forum na temat Pixel Mapping (jak przeprowadzac i w jakich warunkach).

kondi
23.07.04, 23:23
Mhm, cyfrowka jest nowa, wiec mam nadzieje, ze DEADów jeszcze nie ma, czasy naśw. jakie stosowałem to od 6s do 15s (jakos tak, z przewagą tych ostatnich). Okey bede włączął funkcje redukcji szumów. Czy ktos ma jesio inne zdanie na w/w temat ?

GoSciU
23.07.04, 23:26
Ja mam takie jak vodnik.... Ale jeszcze jednak mam dobry wzrok, taka mala fotka a wylookalem ta mikro kropke :> Zastosuj sie do wskazowek "Vodnik'a" i powinno byc lepiej. Pozdrawiam

kondi
23.07.04, 23:27
Okey :)

qwerty
26.07.04, 07:14
Sprobuj powtorzyc to ujęcie, zrobic fotkę w podobnych warunkach - ciekawe czy kropki pojawią sie w tym samym miejscu.... ja tez miałem "dziwne" efekty w nowym C4000Z wysłałem do serwisu i tam ku mojemu zaskoczeniu wymieniono mi matryce....

kasj
26.07.04, 08:56
zdecydowanie hot pixele - u mnie wywolaly przerazeniu kilkuniowe ;) a w zasadzie kilkuwieczorowe - nr zalatwia sprawe :)

pozdrawiam

kondi
26.07.04, 16:47
zdecydowanie hot pixele - u mnie wywolaly przerazeniu kilkuniowe ;) a w zasadzie kilkuwieczorowe - nr zalatwia sprawe :)

pozdrawiam

Super, jakbyscie jeszcze napisali mi co to są hot pixele :D i dlaczego są :D Thx 8)

GoSciU
26.07.04, 17:24
Hot pixele (gorące pixele ) - punkty matrycy nadmiernie reagujące na światło i przyjmują formę różno kolorowych kropek. Ujawniają się one przy długich czasach naświetlania ( np. 8 sekund ) i wysokich czułościach ISO ( np. ISO 800 ).Im dłuższy czas naświetlania i wyższa czułość ISO tym więcej można zaobserwować gorących punktów. Należy przyjąć, że przy długich czasach naświetlania, naturalną cechą obecnych matryc, jest pojawianie się gorących punktów. Gorące pixele nie muszą stanowić podstawy reklamacji ale wszystko zależy od producenta oraz od ich ilości i czasu przy jakim zaczynają się one pojawiać.

Dead pixele - martwe punkty matrycy światłoczułej, które nie reagują na światło. Martwe punkty najbardziej ujawniają się podczas wykonania zdjęcia czarnej powierzchni ( np. obiektyw zamknięty deklem ) przy krótkich czasach naświetlania np. 1/30 sekundy lub krócej. Najczęściej przyjmują kolor biały w kolorowej obwódce. Martwe pixele są bardzo uciążliwe i stanowią podstawę do reklamacji aparatu cyfrowego.

kondi
26.07.04, 21:49
O ! Dziekuje bardzo :)

GoSciU
26.07.04, 23:10
Nie ma za co... Poprostu czasami zagladam na stronke http://olympusclub.pl/?s=slowniczek ... :> Tobie tez polecam.... Slowniczek w miare the best :] Pozdrowionka...

olijacek
2.08.04, 20:21
Witam zobaczcie czy to nie przesada OLEK C-720 kupiony w Piątek 30 lipiec 2004 i Iso 400 + 2 sekundy :

http://dvbsoftupl.uw.hu/upload/P8010010.JPG

Moderowane przez Vodnik: Zmieniono IMG na URL bo zdjecie za duze

luc4s
2.08.04, 22:01
No troszkę dużo, ja zrobiłem test przy 4s i ISO 400 też troszkę tego było ale zdecydowanie mniej, jedynie jedna kropka była większa i biała inne albo niebieskie albo szare. Po właczeniu redukcji szumów problem przestał istnieć. Spróbuj u siebie

olijacek
2.08.04, 22:12
U mnie na c-720 nie ma chyba redukcji szumów :cry:

luc4s
2.08.04, 22:32
opcja Noise reduction