Zobacz pełną wersję : Photoshop CS4
No i już jest Photoshop CS4 (http://fotopolis.pl/index.php?n=7891).
Podobno cuda niewidy, inteligentne skalowanie, usuwanie zbędnych elementów z kadru itp...
Trzeba sobie potestować.
No i już jest Photoshop CS4 (http://fotopolis.pl/index.php?n=7891).
Podobno cuda niewidy, inteligentne skalowanie, usuwanie zbędnych elementów z kadru itp...
Trzeba sobie potestować.
Jest kilka opcji,ale zadne cuda.Na dzien dobry,zeby sprawnie chodzil 2 giga ramu tylko dla niego.
"Program Photoshop CS4 wykorzystuje potencjał najnowszych procesorów kart graficznych (GPU), osiągając w ten sposób bardzo wysoką wydajność."
Musze to przetestować. Teoretycznie powinien być o wiele wiele szybszy korzystając z 500 GFLOPSów na GF 8800 GS. vs 9 GFLOPSów podkręconego E6550 :)
Darekw1967
23.09.08, 22:17
Witam !
Co tam jeszcze wymyslili ? Moze CS4 umie tanczyc i spiewac ;)
Pozrawiam.
od jakiegoś czasu lata wersja beta po sieci :wink: oczywiście legalna :grin:
Juz widze jak wszyscy leca i kupuja nowego Photoshopa...
dog_master
23.09.08, 23:44
Bardzo fajny sposób na złapanie sobie np. wrednego oprogrmowania ;)
Inteligentne skalowanie mnie jakoś przeraża... Widziałam to na filmikach i nie wyobrażam sobie tego w praktyce, to zmienia jednak rzeczywistość... :/
Ta wersja ma tyle z finalna wspolnego co ryba z rowerem
Bardzo fajny sposób na złapanie sobie np. wrednego oprogrmowania ;)
:/
mówisz o wersjach beta? :grin: to tak samo jak byś pisała że testując wersję beta firefoxa - złapiesz wredne oprogramowanie.. obawiam się że mijasz się z prawdą , delikatnie mówiąc... Chyba że miałaś na myśli "nielegale" doszukując się tego między słowami w mojej powyższej wypowiedzi... :grin: nie wiem..
wydaje mi się że w Polsce jakieś 70% użytkowników PS'a jedzie na nielegalu , podobnie jest z windowsem.. i jakoś nikt nie narzeka na robale.. pewnie dlatego że mają też nielegale nod'a32 czy kasperczaka...
Ta wersja ma tyle z finalna wspolnego co ryba z rowerem nie wiem nie sprawdzałem :grin: poczekam na oficjalną relkę cs4 , ale skoro tak mówisz , więc pewnie sprawdzałeś i tak jest...
dog_master
24.09.08, 01:19
push (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=7414) - plotki o CS4 były już kilka miesięcy temu, ale WSZYSTKIE linki, jakie w necie znalazłam, które miały być niby do CS4 triali i bet, były do syfu wszelkiego typu...
Jeżeli coś tak znanego nie jest na oryginalnej/zaufanej/renomowanej www, to ja do tego niestety nie mam zaufania...
Jeżeli to jest oficjalna beta wypuszczona przez Adobe, to spoko, tylko jak to zweryfikować? ;) Dlatego nie tykam. Betę Foxia 3 miałam, była na ich www, spoko, nie mam nic do bet.
Juz widze jak wszyscy leca i kupuja nowego Photoshopa...
Trzydzieści dni jest za darmo a robiąc "lusterko" systemu przed instalacją nowej wrsji można dowolnie je sobie przedłużyć.
I to całkiem legalnie :roll:
@dog_master: wszelkie bety/rc oficjalnie udostępnianie do szerszych testów od Adobe są zawsze tutaj (http://labs.adobe.com/) - ale z PSowych rzeczy to w tej chwili widzę tylko PS Express i Lightrooma 2.1, o CS4 niestety nie wspominają.
Trzydzieści dni jest za darmo a robiąc "lusterko" systemu przed instalacją nowej wrsji można dowolnie je sobie przedłużyć.
I to całkiem legalnie :roll:
I to jest najsmieszniejsze :)
Moze i śmieszne ale od strony prawnej nie ma się do czego przyczepić :roll:
Moze i śmieszne ale od strony prawnej nie ma się do czego przyczepić :roll:
To przeczytaj dokladnie licencje.
Pytalem "gostka" co testuje produkty Adobe.Co tam nowego i czy jakas wersyjka nie jest mu zbedna.
Powiedzial mi tak-Pamietasz taka gre na Amige-DUNA.
Pamietam.
To w CS 2,lub 3 zrob animacje jak zamek imperatora wybucha i sie pali o takiej samej wadze pliku jak w Amidze.
Ja nie grafik tylko fotoamator.
To uzywaj tego co umiesz i ci potrzebne.Naum sie poprzednich wersji,jak Ci nie starczaja,a poznales je na wskros to siegaj po nastepna.
PS 7 cie przerasta i zostan przy nim-on ci wystarczy.I tak wiecej nie potrafisz.
Tak mnie powiedzial wyrodny syn.
To przeczytaj dokladnie licencje.
Pytalem "gostka" co testuje produkty Adobe.Co tam nowego i czy jakas wersyjka nie jest mu zbedna.
Powiedzial mi tak-Pamietasz taka gre na Amige-DUNA.
Pamietam.
To w CS 2,lub 3 zrob animacje jak zamek imperatora wybucha i sie pali o takiej samej wadze pliku jak w Amidze.
Ja nie grafik tylko fotoamator.
To uzywaj tego co umiesz i ci potrzebne.Naum sie poprzednich wersji,jak Ci nie starczaja,a poznales je na wskros to siegaj po nastepna.
PS 7 cie przerasta i zostan przy nim-on ci wystarczy.I tak wiecej nie potrafisz.
Tak mnie powiedzial wyrodny syn.
Lucca, to nie jest tak :roll:
Photoshop jest tak rozbudowanym narzędziem, że poznanie wszystkich jego możliwości moze potrwac lata jeśli w ogóle da się je wyczerpać.
Mnie interesuje tylko jedna strona, obróbka fotografii. Nie flash, 3D czy animacje.
Kazda nowa wersja wnosi coś, co upraszcza moją pracę z fotografiami. Ułatwia mi życie nie zmuszając do zagłębiania się w tajniki opcji, które mnie zwyczajnie nie interesują i nie są mi potzrebne.
PS
O co Ci chodzi z tą licencją? :roll:
PS
O co Ci chodzi z tą licencją? :roll:
Trial (z ang. próba) – rodzaj licencji na programy komputerowe polegający na tym, że można go używać przez z góry ustalony czas (od 7 do 90 dni). Programy na tej licencji są w pełni funkcjonalne. Po upływie ustalonego czasu, jedyną rzeczą, na którą pozwoli program to rejestracja albo usunięcie z dysku twardego. Zazwyczaj wersje próbne rozprowadzane są na tej licencji.
Wiec uzywasz przez okreslony czas i usuwasz z dysku.Nie kombinujesz z lusterkiem,usuwaniem wpisu odpowiedzialnego za zegar czasu,podmiane .exe na wersje z aspiryna.... .Kupujesz,albo zapominasz o programie i deinstalujesz. To jedyne dwa wyjscia zgodne z prawem,reszta to nadinterpretacja na wlasne potrzeby.Ale zycie zyciem a ...:wink:
dog_master
24.09.08, 12:44
@dog_master: wszelkie bety/rc oficjalnie udostępnianie do szerszych testów od Adobe są zawsze tutaj (http://labs.adobe.com/) - ale z PSowych rzeczy to w tej chwili widzę tylko PS Express i Lightrooma 2.1, o CS4 niestety nie wspominają.
O, dzięki, przyda się. O, takie bety to ja spokojnie mogę ściągać :)
Trial (z ang. próba) – rodzaj licencji na programy komputerowe polegający na tym, że można go używać przez z góry ustalony czas (od 7 do 90 dni). Programy na tej licencji są w pełni funkcjonalne. Po upływie ustalonego czasu, jedyną rzeczą, na którą pozwoli program to rejestracja albo usunięcie z dysku twardego. Zazwyczaj wersje próbne rozprowadzane są na tej licencji.
Wiec uzywasz przez okreslony czas i usuwasz z dysku.Nie kombinujesz z lusterkiem,usuwaniem wpisu odpowiedzialnego za zegar czasu,podmiane .exe na wersje z aspiryna.... .Kupujesz,albo zapominasz o programie i deinstalujesz. To jedyne dwa wyjscia zgodne z prawem,reszta to nadinterpretacja na wlasne potrzeby.Ale zycie zyciem a ...:wink:
To nie łamanie prawa a jego obejście.
Wśród najbogatszych takimi sprawami zajmuje się cała rzesza niesamowicie wysoko opłacanych specjalistów, księgowych i prawników :roll:
Tu trial instalowany jest na czysty system a po trzydziestu dniach rzeczywiście usunięty.
W przypadku jakiejkolwiek kontroli sprawa jest czysta i "nie nosi znamion...", całkiem inaczej niż w przypasku używania cracków, patchy czy nielegalnych numerów seryjnych.
O moralności pisał nie będę, już Janosik dał nam przykład, że zabierać bogatym i dawać biednym jest czynem chwalebnym. Że powiesili go za poślednie żebro to tylko jego wina. Dał się złapać :roll:
Sorki za OT i to we własnym wątku ale ja tam nie mam takich skrupułów.
Teraz tylko czekam na więcej czasu żeby pobawic się tym nowym softem.
No i na dostępność triala, na stronie Adobe póki co jest "soon".
RadioErewan
24.09.08, 16:08
Gadajcie se gadajcie. Od CS3 lustro systemu nie wystarcza, bo dane o trialu leżą w miejscu poza partycjami. By usunąć wersję beta CS3 z testowania dla Winsoftu i zainstalować wersje pełną musiałem zaorać wszystkie dyski zerami, po całej powierzchni.
Pozdrawiam
a nie można zrobić lustra przed instalacją. Po upływie triala zaorać, odtworzyć z lustra i zainstalować triala jeszcze raz?
Tak teoretycznie.
Bo niestety taki proceder narusza warunki licencji i nie wolno tak robić.
a nie można zrobić lustra przed instalacją. Po upływie triala zaorać, odtworzyć z lustra i zainstalować triala jeszcze raz?
Tak teoretycznie.
Bo niestety taki proceder narusza warunki licencji i nie wolno tak robić.
No własnie pisałem, że przed instalacją :roll:
Po uplywie 30 dni format c: , przywrócenie czystego systemu i instalacja triala.
Sprawa nie do ruszenia.
Gadajcie se gadajcie. Od CS3 lustro systemu nie wystarcza, bo dane o trialu leżą w miejscu poza partycjami. By usunąć wersję beta CS3 z testowania dla Winsoftu i zainstalować wersje pełną musiałem zaorać wszystkie dyski zerami, po całej powierzchni.
Pozdrawiam
Coś nowego słyszę, nie miałem takiego problemu :roll:
Nie wiem jak z CSx, ale programy autodeska zostawiają ślady w tablicy MBR.
Więc zmiana rozmiaru partycji pomaga na tę okoliczność.
A fixmbr nie pomoże? :roll:
W nowym Photoshopie ma być także nowa wersja ACR: 5 (http://www.swiatobrazu.pl/adobe_photoshop_cs4.html)
Darekw1967
24.09.08, 19:15
Witam
Zawsze mam wiele kopii partycji systemowej.
A Trial... No coz... jest i pozostaje trialem ;) A dyski dyskami ;)
Pozdrawiam.
Panowie - takie omijanie ograniczeń trali nie jest zgodne z umową licencyjną. Z punktu widzenia uczciwości chyba nie ma znaczenia czy się używa w nieskończoność triala czy nieograniczonej czasowo wersji pirackiej. Nie rozumiem takiego "trialowania" na prywatnych, domowych komputerach...
A fixmbr nie pomoże? :roll:
Nie
.................
dog_master
25.09.08, 19:56
http://www.fkn.pl/1,460,1831752,1,wiadomosc.html
Wyciągnąć z szafy stary dysk 40GB i sobie trialowć :)
W ogóle to dziwi mnie dlaczego taki soft nie jest za darmo do użytku niekomercyjnego. Wydaje mi się, że 99% Ludzi którzy używają PSa do pracy ma oryginał, a 99% ludzi takich jak ja pewnie próbuje innych sposobów niż kupno programu za prawie 1k$.... no ale to sprawa na inny wątek.
W ogóle to dziwi mnie dlaczego taki soft nie jest za darmo do użytku niekomercyjnego.
Tez mnie dziwi,ale dziwi mnie tez dlaczego filmy,papiery,wywolywacze i inne odczynniki nie sa w sklepach za darmo dla niekomercyjnych.:grin::grin::grin::roll::-P
Michu (Pentax)
25.09.08, 20:43
Wyciągnąć z szafy stary dysk 40GB i sobie trialowć :)
W ogóle to dziwi mnie dlaczego taki soft nie jest za darmo do użytku niekomercyjnego. Wydaje mi się, że 99% Ludzi którzy używają PSa do pracy ma oryginał, a 99% ludzi takich jak ja pewnie próbuje innych sposobów niż kupno programu za prawie 1k$.... no ale to sprawa na inny wątek.
Photoshop to moje narzędzie pracy.
Jednak do zadań prywatnych używam Elementsa, który jest całkowicie wystarczający do wszelkich zadań związanych z obróbką zdjecia.
Kosztuje ok. 250 zł.
Nie rozumiem ludzi, którzy wydają tysiące na coraz to nowe puszki i obiektywy, a nie są w stanie zainwestować takiej kwoty do zabawy ze zdjeciami. Nie uważam, by Elements w czymś mnie ograniczał, jeśli chodzi o majtanie pikselami.
Używanie pełnej wersji jedynie do korekty zdjęć, to przerost formy nad treścią i chęć poczucia się profi. Totalna żenada i absurd...
Photoshop to moje narzędzie pracy.
Jednak do zadań prywatnych używam Elementsa, który jest całkowicie wystarczający do wszelkich zadań związanych z obróbką zdjecia.
Kosztuje ok. 250 zł.
Nie rozumiem ludzi, którzy wydają tysiące na coraz to nowe puszki i obiektywy, a nie są w stanie zainwestować takiej kwoty do zabawy ze zdjeciami. Nie uważam, by Elements w czymś mnie ograniczał, jeśli chodzi o majtanie pikselami.
Używanie pełnej wersji jedynie do korekty zdjęć, to przerost formy nad treścią i chęć poczucia się profi. Totalna żenada i absurd...
:> I masz 100% racji.
Mi np. w zupełności wystarcza darmowy GIMP.
Ale ludzie muszą być "profi" ;)
Słabe te Wasze wnioski. Ludzie kupują pełne wersje PS'a po to, by być profi? Nie, kupują je z takich samych powodów z jakich Wy kupujecie nowe aparaty. Niby jedno i to samo, ale jednak za subtelne (czy aby?) różnice warto zapłacić (co nie zmienia faktu, ze cena PSa jest bandycka). Elements'em owszem, da się zrobić większość rzeczy, zwłaszcza jak ktoś ma łeb na karku, ale w pełnej wersji można to samo zrobić dużo szybciej i bardziej precyzyjnie. Doskonale o tym wiecie. Pracując na pełnej wersji w robocie w życiu nie potrafiłem się przestawić na okrojoną w domu (na taką mnie było stać) i jak muszę zrobić coś poważniejszego, zabieram do roboty. Nie mówię już o takich błahostkach jak np. wsparciu dla programu w wersji full (ACR dla przykładu) itd.
:> I masz 100% racji.
Mi np. w zupełności wystarcza darmowy GIMP.
Ale ludzie muszą być "profi" ;)
Eee tam, gadanie...
Photoshopa używam id wersji 3.0 (jeszcze mam ją na płytce) i po prostu się przyzwyczaiłem. Gdy pierwszy raz go odpaliłem miałem 16MB RAMu, to była ajazda :mrgreen:
GIMPA chyba wtedy jeszcze na świecie nie było a gdy się pojawił przypominał luźno porozrzucany zlepek przypadkowych okienek i działał na jakimś dzikim systemie dla nawiedzonych małolatów ;)
Po prostu do PSa się przyzwyczaiłem i jest mi z nim wygodnie, nie ma to nic wspólnego z dowartościowywaniem się czy przypinaniem sobie etykietki "Profi" lub jakiejkolwiek innej.
Elements jest OK i do domowych zastosowań nawet lepszy bo wyposażony w opcje przeglądania i segregowania zdjęc. Po "usprawnieniach" umożliwiających pracę z maskami i warstwami nie ustępuje starszemu bratu a jest często o wiele od niego wygodniejszy.
Słabe te Wasze wnioski. Ludzie kupują pełne wersje PS'a po to, by być profi? Nie, kupują je z takich samych powodów z jakich Wy kupujecie nowe aparaty. Niby jedno i to samo, ale jednak za subtelne (czy aby?) różnice warto zapłacić (co nie zmienia faktu, ze cena PSa jest bandycka). Elements'em owszem, da się zrobić większość rzeczy, zwłaszcza jak ktoś ma łeb na karku, ale w pełnej wersji można to samo zrobić dużo szybciej i bardziej precyzyjnie. Doskonale o tym wiecie. Pracując na pełnej wersji w robocie w życiu nie potrafiłem się przestawić na okrojoną w domu (na taką mnie było stać) i jak muszę zrobić coś poważniejszego, zabieram do roboty. Nie mówię już o takich błahostkach jak np. wsparciu dla programu w wersji full (ACR dla przykładu) itd.
Ale ty wykorzystujesz jego możliwości... a 90% domowych pstrykaczy nawet ich w 10% nie wykorzysta... ale PSa *musi* mieć.
O to chodzi...
jest jeszcze jedna kwestia przemawiająca za uzywanie Photoshopa, której chyba nikt nie poruszył w tym wątku.
Dzis akurat kupiłem sobie "Chip"a, to taki miesięcznik komputerowy. Jest tam dodatek o fotografowaniu z artykułem opisującym kilka tricków przy cyfrowej obróbce zdjęcia.
Jak myślicie, jaki program wykorzystany był do pokazania przykladów?
Wziąlem do ręki kilka numerów DFV i Foto Kuriera, to samo, wszędzie Photoshop.
Cała sieć zarzucona jest poradnikami do Photoshopa, pluginami do Photoshopa, nowym, pytającym jak cos poprawić podaje się przykłady z Photoshopa itp, itd.
Owszem, są tutki do GIMPa czego przykładem są świetne pozycje na tym forum, stworzone przez zbyma72age ale to kropla w morzu.
Wpiszcie w Google (albo nawet w naszą szukajkę) opis jakiejkolwiek operacji wykonywanej na cyfrowej fotografii i porównajcie, ile porad będzie pod PSa a ile pod inne programy i to razem wzięte.
Z Photoshopem jest trochę jak z Windą, owszem są inne programy (i systemy) ale pewnie z 90% wszystkiego w sieci dotyczy tych najbardziej popularnych ;)
Nowi miłośnicy fotografii kupują aparaty i po pierwszej euforii zaczynają widziec ich niedostatki i najczęściej chcieliby jeszcze poprawić swoje fotki więc pytają i szukają pomocy w sieci.
Z wiadomym skutkiem ;)
Pojawił się trial cs4 na różnych stronach i torrentach.
Jak narazie jestem pod wrażeniem sprzętowej akceleracji, dla kogoś
kto dużo na tym pracuje będzie to naprawdę ogromny postęp w szybkości.