Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przylra sprawa z karta pamieci (mam nadzieje)

MMajchrowski
19.07.04, 16:00
Na poczatek sie przedstawie!
Mam na imie Marcin i od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem Olka c-4000.
Spotkala mnie przykra sprawa problem z karta. Otoz jak zrobie +/- 20 zdjec na karcie Fuji 128mb pojawia mi sie CARD ERROR! Po podpieciu aparatu pod komputer strasznie rzezi komp ale uda mu sie ten zdjecia odczytac, pomimo tego ze wyskakuja jakies komunikaty. Stad moje pytanie czy spotkal sie ktos juz z takim czyms i prosze o pomoc co mam teraz zdzialac.
Z gory dzieki za pomoc!

No-shadow Kick
19.07.04, 17:02
Cześć, czy karta daje się poprawnie sformatować w aparacie? Jeśli zawsze wyskakuje błąd po zapisaniu tych 20 zdjęć, to wygląda chyba jednak na uszkodzenie pamięci. Dla pewności możnaby było sprawdzić na innym aparacie, jeśli masz oczywiście taką możliwość.
Jeśli sytuacja by się powtórzyła a karta jest nowa i na gwarancji to oddałbym ją i wymienił na inną.

Pozdrawiam

MMajchrowski
19.07.04, 17:54
proces formatowania przebiega w porzadku nie ma zadnych bledow ale przy robieniu zdjec wlasnie jawi sie problem CARD ERROR? Czy to nie dziwne

qwerty
20.07.04, 07:01
dziwne... ale moze diagnostyka błedów w Olku jest na tyle prosta że on nie wyłapuje błędów powstałych w czasie formatowania i w rezultacie formtowanie niekoniecznie musi byc poprawne... zarówno z winy Olka jak i karty. Przetestuj koniecznie w innym Olku lub jesli masz cos na gwarancji (aparat/karta) to zażądaj sprawdzenia. Mozesz jeszcze zrobic inny eksperyment... jesli bład masz po ca. 20 fotkach w danej rozdzielczosci a x b pikseli to sformatuj kartę w Twoim aparacie i rob zdjęcia w innej rodzielczosci... ciekawe czy błąd (o ile wystąpi) nastąpi takze po ca 20 fotkach. Jesli tak to wskazywałoby to na jakis problem z odczytywaniem przez aparat. Jesli nie to byłyby to najprawdopodobniej błąd formatowania. No i na koncu jesli masz czytnik to probuj odczytac przez czytnik a nie bezposrednio z aparatu... Żaden z tych "testow" nie daje jednoznacznej odpowiedzi ale pozwala zawezic prawdopodobienstwo przyczyny... Pzdr.

MMajchrowski
20.07.04, 08:42
odpalilem taki programik ktory sie nazywa WinHex i zaczalem sprawdzac strukture fizyczna karty. Ok otwarlo ladnie ale co zauwazylem przy ostatnim zdjeciu jakie bylo zrobione jak wszedlem fizycznie na ten obszar zaczela sie caly czas palic lampka odczytu karty. Niestety nie dalo sie nic zapisac wyskoczyl mi na monitorze komunikat o tym ze nie mozna zapisac z powodu bledy odczytu. Wydaje mi sie ze jest to wina karty, gdyz po zalozeniu orginalnej karty Olympusa 16mb bylo wszystko OK zapisywal i odczytywal bez problemu. THX za NFO i Pozdroofka!

qwerty
20.07.04, 09:13
Czasem moze pomoc formatowanie w innym aparacie... a tak na marginesie... kiedys udało mi sie byc daleko stąd ;) w kraju taniej elektroniki ;) no i potrzebowałem kilka kart aby uwiecznic tą wyprawe :) bo zabrane zasoby okazały sie zdecydowanie niewystarczajace :))))
O dziwo w 2-3 sklepach odradzono mi karty Fuji... były faktycznie minimalnie tansze ale to nie mogło byc chyba powodem takiej niechcęci sprzedawców... Teraz chyba sie cieszę ze kupiłem inne (Pretec, Lexcar).
Pzdr.

MMajchrowski
21.07.04, 20:28
Jak dostane z serwisu karte sprzedam ja, apoki co jutro bede juz mial Kingstona 128. Mam nadzieje ze to pomoze.
Pozdrowka!