Zobacz pełną wersję : Szukam pilnie
Szukam pilnie kabla do PC na USB
Mam aparat OLYMPUS C 820 L
W moim szczęśliwie kupionym laptoku nie ma takiego złącza
i nie mogę zegrać zdjęć a czytnik karty w lapopie jest za wąski. czy mam jakieś wyjście? - czy ktoś może pomoć i ewentualnie wskazać droge szukania takiego kabla?
Pozdrawiam serdecznie:
Aristo
aristo@rotary.org.pl
Misiaczek51
18.09.08, 13:45
W laptopie nie ma gniazda USB?! Na pewno jest - kup w Biedronce uniwersalny czytnik za 19 zł i bedzie po kłopocie.
diabolique
18.09.08, 13:48
W laptopie nie ma gniazda USB?! Na pewno jest - kup w Biedronce uniwersalny czytnik za 19 zł i bedzie po kłopocie.
Przecież szuka właśnie kabla na USB. Albo ja czegoś nie rozumiem...
paakayttaja
18.09.08, 13:51
Zapewne koledze chodzi o kabel miniUSB-USB - taki jest do dostania w każdym większym sklepie komputerowym za parę złotych.
diabolique
18.09.08, 14:01
Nie wiem czy do końca chwytam, chodzi o to, że z tego aparatu jest kabel na standard RS-232, którego nie ma w lapku.
Jeśli dobrze myślę, to chyba tylko czytnik kart...
http://allegro.pl/item433110092_adapter_usb_rs232_rs_232_db9_db25_ka bel_prolific.html
Miałem C-820L. Oryginalny kabel ma w aparacie złącze okrągłe jak w myszce, a na drugim końcu jest RS-232 (czyli stara myszka z płaskim złączem). Możesz pobawić się i użyć przejściówki na nowszy typ myszki (RS-232 to PS-2). Ale koszt przejściówki jest porównywalny z czytnikiem, więc polecam rozwiązanie podane powyżej przez kolegów z forum. Kup czytnik kart SM.
Moze taki?
http://www.allegro.pl/item405345550_kabel_rs_232c_oryginalny_olympus_z_f iltrami_.html
paakayttaja
18.09.08, 14:15
Uuu, czyżby Smart Media? Tylko czytnik. Kabel chyba zostawiłem u rodziców... Szczerze, odpuść sobie ten kabel i poszukaj czytnika. Przejściówki nie zdają testu - lepiej poszukać czytnika.
lucca to nie ten kabel.
Dzieki Bogu,ze napisales.Bo jak by kupil nie ten co trzeba to wszystko na mnie by sie skupilo.:)
paakayttaja
18.09.08, 14:28
Hmm, sam już nie wiem:
Specifications for C-820L:
- DC input terminal, Data input/output terminal (RS232C) video output terminal
- 3.3V SmartMedia
Czyli jest tak samo, jak w moim C-2020Z - lepiej poszukać czytnika. Ściąganie danych po tym kablu to lataaa świeeetlneeee ;-)
diabolique
18.09.08, 14:30
Hmm, sam już nie wiem:
Specifications for C-820L:
- DC input terminal, Data input/output terminal (RS232C) video output terminal
- 3.3V SmartMedia
To samo jest na polskiej stronie Olka :grin:
daghda - ten aparat czyta tylko karty do 8MB, więc nie ma za dużo do ściągania
paakayttaja
18.09.08, 14:33
Ale Ty chyba nie miałeś nigdy aparatu z takim łączem - spróbuj sobie coś ściągnąć przez RS... Kiedyś na szybko próbowałem coś pobrać z karty (mam dwie 8 i 64) i masakra.
Kiedyś ściągalem fotki z olka C 1400 XL przez RS232 .
Nie było tak źle .Karta SM 8MB .
Kawę zdązyłem zaparzyć i wypić i już było skopiowane .
:-)
Pzdr