PDA

Zobacz pełną wersję : Nowego forumowicza problem z wizjerem

TuŚ
17.09.08, 13:41
Kochani w moim 1 popowitaniowym poście sprawa wygląda tak:
3 tygodnie temu pojechałem z moim e-510 i d.kitem na wakacje do Chorwacji.
Wyposażony w polar Marumi ochoczo przystąpiłem do dokumentacji piękna nieba, lazuru wody itp. Po kilku dniach, gdy pierwsza radośc z kręcenia pierścieniem polara już minęła, zauważyłem coś niepokojącego. Mianowicie w wizjerze w lewym dolnym i górnym rogu oraz przez sam środek wizjera od góry do dołu widoczne jest słabe ale wyraźne żółte przebarwienie. Objawy widoczne są głównie na jednolitym tle - np. niebieskigo nieba. Po odkręceniu polara efekt znacznie się zmniejsza. Pionowy pas znika, pozostają ledwo widoczne (ja je jednak widzę) przebarwienia w lewych narożnikach. Na podglądzie lcd w puszce przebarwień brak - na fotach w kompie również. Ki diabeł zatem? Normalnie stawiałbym na pryzmat, ale tego w e-510 wszak nie ma?
POMOCY!

szczupak
17.09.08, 16:00
A nie patrzysz czasem przez wizjer w okularach przeciwslonecznych z filtrem polaryzacynjym???
Wtedy to dopiero cala gama przedziwnych barw sie pokazuje jak sie ma jeszcze polarke na obiektywie, ledwo mozna zkadrowac:)
A tak na powaznie to jak nie ma tego na zdjeciach to bym sie nie przjmowal specjalnie, sprawdz moze czy nie masz jakiegos zabrudzenia na lustrze albo na matowce

KaarooL
17.09.08, 20:27
Walnij coś mocniejszego to tęcza w wizjerze zniknie...

TuŚ
18.09.08, 09:32
Na lustrze i matówce - raczej ok, poza tym jakiś ślad na matówce raczej widać by było na fotach.

Adrian
18.09.08, 13:14
No coś Ty. Przeciez zdjęcia nie poprzez matówkę są robione ;)
Nie przejmuj sie tym co z trudem wypatrujesz w wizjerze, a ciesz sie fotkami jakie robisz.