Zobacz pełną wersję : FL50R czy Metz 58 AF-1?
Kupując Metza tracę wyzwalania radiowe, zyskuję większą moc i ponoć bardziej plastyczne światło (?). Zostaje mi też w kieszeni kilka stówek. Co radzicie? Jakie wady, zalety w zestawieniu tych lampek powinienem brać pod uwagę?
Jeżeli w przypadku Metza chodzi ci o bezprzewodową komunikację body->lampa, to po wgraniu najnowszego firmware do lampy, taka funkcjonalność jest dostępna.
j.w. Bezprzewodowe sterowanie wg. producenta działa po update firmware do wersji 2.0. Sam aktualizowałem ale nie mam jak tego sprawdzić bo mam e-330. Ponadto lampka ma nieco większą moc (chociaż to tylko uzyskane poprzez budowę a nie moc palnika) i do tego dochodzi drugi palnik na froncie lampy (fajna rzecz). Nie wiem jak FL z obrotem głowicy ale Metz kręci się w każdą stronę co bardzo ułatwia pracę. FLki mają chyba nieco lepsza ergonomię ale to musi się ktoś wypowiedzieć kto miał oba modele w ręce.
Czyli - jak dobrze rozumiem - Metz 58 AF-1 ma sprzętową możliwość komunikacji radiowej tak jak Olympus FL 50R, i po upgrade oprogramowania staje się w pełni funkcjonalną lampą kompatybilną z systemem?
Fajnie, z tym radiowym wyzwalaniem, bo tego by mi chyba brakowało.
A jak wygląda kwestia trybu TTL? Z jego działania w FL'kach jestem zadowolony. Czy Metz jest równie dobry? No i kwestia światła, czytałem kilka komentarzy sugerujących, że Metze generalnie dają bardziej plastyczny błysk, prawda li to?
Czy prawda, tego Ci chyba nikt nie potwierdzi na 100 procent, ale moze sie myle.
Co do radiowego - nie mylmy sterowania z wyzwalaniem. Zarowno Metz jak i FL-ka sa sterowane radiowo, jednak wyzwalane sa blyskiem.
Co do TTL to sprawa wygląda tak, że po zakupie stwierdziłem że coś z lampką jest nie tak bo w trybie TTL regularnie fotki były źle doświetlone (za ciemne), za to w trybie auto (czyli pomiar lampy) były OK. Po wgraniu aktualizacji zarówno TTL i Auto jest już wporządku (co było też wyjaśnione w info o aktualizacji na stronie Metz'a). Co do plastyczności to nie powiem nic bo nie miałem FLki. A to wyzwalanie błyskiem działa tylko właśnie tylko ze sprzętem do tego przystosowanym tj. inna lampa Metz lub body z funckją R. W moim e330 nie ma możłiwości wyzwolenia Metza blyskiem z wbudowanej lampy.
. FLki mają chyba nieco lepsza ergonomię ale to musi się ktoś wypowiedzieć kto miał oba modele w ręce.
FLki mają zdecydowanie lepszą ergonomię - sterowanie jest wręcz genialne :>
FLki mają zdecydowanie lepszą ergonomię - sterowanie jest wręcz genialne :>
To prawda i jeśli cena nie gra roli to tylko FL-ka.
Ale Metz jest tańszy...
To prawda i jeśli cena nie gra roli to tylko FL-ka.
Ale Metz jest tańszy...
Giełda, alegro - spokojnie flke na gwarancji mozna za tysiaka dorwać.
Żadna wygoda użytkowania nie zastapi ci straty mocy przy zakupie fl50.
Rafał Czarny
17.09.08, 19:10
Ja bym brał bez wahania Metza. Bo tańszy, mocniejszy, ma drugi palnik, wbudowaną białą karteczkę i jeszcze funkcję strobo.
Ja bym brał bez wahania Metza. Bo tańszy, mocniejszy, ma drugi palnik, wbudowaną białą karteczkę i jeszcze funkcję strobo.
Właśnie dlatego wybrałem Metz'a :)
Rafał Czarny
17.09.08, 19:15
Myślę, że gdyby porządnie rozkminić focenie z dwoma palnikami to można uzyskać fajne efekty.
Dodatkowo metz ma także możliwość pochylenia głowicy w dół o 9 stopni w celu zlikwidowania paralaksy dla oświetlenia makro lub odwrócić ją o 180 stopni żeby odbić błysk od tylnej ściany. Nie wiem, czy obie te rzeczy może FL50.
Aha, i świetnie zachowuje się nawet z ZD50-200, nie ma w ogóle w kadrze cienia dla żadnej ogniskowej. Mam tą lampkę od tygodnia,jest genialna. Moze tylko faktycznie menu ma niezbyt wygodne, reszta same plusy.
Wszyscy jadą na te menu Metz'a, a dla mnie jest ok, kwestia przyzwyczajenia.
Dodatkowo metz ma także możliwość pochylenia głowicy w dół o 9 stopni w celu zlikwidowania paralaksy dla oświetlenia makro lub odwrócić ją o 180 stopni żeby odbić błysk od tylnej ściany. Nie wiem, czy obie te rzeczy może FL50.
Aha, i świetnie zachowuje się nawet z ZD50-200, nie ma w ogóle w kadrze cienia dla żadnej ogniskowej. Mam tą lampkę od tygodnia,jest genialna. Moze tylko faktycznie menu ma niezbyt wygodne, reszta same plusy.
FL-50 też ma pochylana głowicę i odwracaną w tył.
mam podobny dylemat co do zakupu lampy i dodatkowo jedno pytaniem jak jest z dyfuzerem w metzie, bo w FL jest on w zestawie.
Metz nie daje w zestawie żadnych dyfuzorów.
a czy jest możliwość dokupienia i założenia? bo nie wszystkie lampy są do tego przystosowane, a nie miałem jej w ręku wieć pytam :)
Ja uważam, że kto nie łapie się za kieszeń niech bierze FL50R, a jak ci szkoda parę stówek, to bierz Metz. Każde rozwiązanie będzie dobre
Z tego co widziałem na różnych portalach to ciężko znaleść taki typowy stofen do Metza. Ma inne wymiary palnika niż FL'ka do której dyfuzor dokupić o wiele łatwiej.
dyfuzor a`la Dziadek ;) wszedł z malutkim oporem ale trzymał się mocno. Gorzej jak aparat się pochyliło to palnik leciał na dół :) ale moim zdaniem lepiej spisywał się palinik do góry z wysuniętym kartonikiem i dopalacz z przodu 1/2 mocy. Jest też oryginalny dyfuzor Metza w podobnej cenie co stofen ale nie ma tak dużej powierzchni rozbłysku jak wcześniej wspomniany stofen. Stofen z FL-50 trochę zjeżdżał więc się nie nadaje (a już się martwiłem że niepotrzebnie sprzedałem) można najwyżej jakiegoś Sisfuzora lub kaszmirowy dotyk a najlepiej daszek a`la Irek :)
Do Metz'ów dedykowane są nasadki o nazwie Mecabounce.
http://www.nokaut.pl/lampy-blyskowe/metz-nasadka-rozpraszajaca-mecabounce-44-90.html
Trzeba tylko przy zakupie sprawdzić dedykację takiego Mecabounce'a (różne modele Metz'a - różny rozmiar nasadki).
Nieco tańsze, niż Stofeny ;)
Do Metz'ów dedykowane są nasadki o nazwie Mecabounce.
http://www.nokaut.pl/lampy-blyskowe/metz-nasadka-rozpraszajaca-mecabounce-44-90.html
Trzeba tylko przy zakupie sprawdzić dedykację takiego Mecabounce'a (różne modele Metz'a - różny rozmiar nasadki).
Nieco tańsze, niż Stofeny ;)
Fajne, tylko w opisach nie ma dedykacji do Metz 58-AF1.
Fajne, tylko w opisach nie ma dedykacji do Metz 58-AF1.
Ja daję wędkę, rybki można samemu łapać, np. przez google ;)
http://www.megafoto.cz/product_info.php?seo_name=metz-mecabounce-58-90&cPath=437_431&products_id=3521&language=pl
Ta nasadka pasuje do Metz'a 58-AF1 (Mecabounce 58-90).
Ja daję wędkę, rybki można samemu łapać, np. przez google ;)
http://www.megafoto.cz/product_info.php?seo_name=metz-mecabounce-58-90&cPath=437_431&products_id=3521&language=pl
Ta nasadka pasuje do Metz'a 58-AF1 (Mecabounce 58-90).
Dzięki, o to chodziło.
Mam takie pytania związane z Metzem 58 jak mi FL-50R
Mam E500
1. Czy mając wpięta FL w sanki mogę równocześnie korzystać z wbudowanej lampy?
2. Czy mogę robiąc zdjęcie wyzwolić FL ustawioną na stojaku równocześnie z wbudowaną lampą?
te same pytania w stsunku do Metza
Z góry Thx
Mam takie pytania związane z Metzem 58 jak mi FL-50R
Mam E500
1. Czy mając wpięta FL w sanki mogę równocześnie korzystać z wbudowanej lampy?
2. Czy mogę robiąc zdjęcie wyzwolić FL ustawioną na stojaku równocześnie z wbudowaną lampą?
te same pytania w stsunku do Metza
Z góry Thx
1 - nie - takie cuda to tylko E-300/330 + Fl-36...
2 - nie - w sensie - aparat nie oferuje takiego wyzwalania. Tak - jak wyzwolisz jakoś lampę zewnętrzną - pociągniesz kabel z gorącej stopki, użyjesz bezprzewodowego wyzwalacza, ew. fotoceli...
Z góry Thx
FL-50R ma wbudowaną fotocelę, także nie ma problemu, nie wiem niestety jak jest w lampie Metz.