PDA

Zobacz pełną wersję : FL50R czy Metz 58 AF-1?

dinx6
17.09.08, 00:15
Kupując Metza tracę wyzwalania radiowe, zyskuję większą moc i ponoć bardziej plastyczne światło (?). Zostaje mi też w kieszeni kilka stówek. Co radzicie? Jakie wady, zalety w zestawieniu tych lampek powinienem brać pod uwagę?

salvadhor
17.09.08, 06:43
Jeżeli w przypadku Metza chodzi ci o bezprzewodową komunikację body->lampa, to po wgraniu najnowszego firmware do lampy, taka funkcjonalność jest dostępna.

marecki
17.09.08, 09:15
j.w. Bezprzewodowe sterowanie wg. producenta działa po update firmware do wersji 2.0. Sam aktualizowałem ale nie mam jak tego sprawdzić bo mam e-330. Ponadto lampka ma nieco większą moc (chociaż to tylko uzyskane poprzez budowę a nie moc palnika) i do tego dochodzi drugi palnik na froncie lampy (fajna rzecz). Nie wiem jak FL z obrotem głowicy ale Metz kręci się w każdą stronę co bardzo ułatwia pracę. FLki mają chyba nieco lepsza ergonomię ale to musi się ktoś wypowiedzieć kto miał oba modele w ręce.

ch4rlie
17.09.08, 09:18
Czyli - jak dobrze rozumiem - Metz 58 AF-1 ma sprzętową możliwość komunikacji radiowej tak jak Olympus FL 50R, i po upgrade oprogramowania staje się w pełni funkcjonalną lampą kompatybilną z systemem?

dinx6
17.09.08, 09:51
Fajnie, z tym radiowym wyzwalaniem, bo tego by mi chyba brakowało.

A jak wygląda kwestia trybu TTL? Z jego działania w FL'kach jestem zadowolony. Czy Metz jest równie dobry? No i kwestia światła, czytałem kilka komentarzy sugerujących, że Metze generalnie dają bardziej plastyczny błysk, prawda li to?

Eddie
17.09.08, 10:09
Czy prawda, tego Ci chyba nikt nie potwierdzi na 100 procent, ale moze sie myle.

Co do radiowego - nie mylmy sterowania z wyzwalaniem. Zarowno Metz jak i FL-ka sa sterowane radiowo, jednak wyzwalane sa blyskiem.

marecki
17.09.08, 10:30
Co do TTL to sprawa wygląda tak, że po zakupie stwierdziłem że coś z lampką jest nie tak bo w trybie TTL regularnie fotki były źle doświetlone (za ciemne), za to w trybie auto (czyli pomiar lampy) były OK. Po wgraniu aktualizacji zarówno TTL i Auto jest już wporządku (co było też wyjaśnione w info o aktualizacji na stronie Metz'a). Co do plastyczności to nie powiem nic bo nie miałem FLki. A to wyzwalanie błyskiem działa tylko właśnie tylko ze sprzętem do tego przystosowanym tj. inna lampa Metz lub body z funckją R. W moim e330 nie ma możłiwości wyzwolenia Metza blyskiem z wbudowanej lampy.

grizz
17.09.08, 12:18
. FLki mają chyba nieco lepsza ergonomię ale to musi się ktoś wypowiedzieć kto miał oba modele w ręce.

FLki mają zdecydowanie lepszą ergonomię - sterowanie jest wręcz genialne :>

rocco
17.09.08, 12:21
FLki mają zdecydowanie lepszą ergonomię - sterowanie jest wręcz genialne :>
To prawda i jeśli cena nie gra roli to tylko FL-ka.
Ale Metz jest tańszy...

grizz
17.09.08, 13:05
To prawda i jeśli cena nie gra roli to tylko FL-ka.
Ale Metz jest tańszy...

Giełda, alegro - spokojnie flke na gwarancji mozna za tysiaka dorwać.

czmielek
17.09.08, 16:00
Żadna wygoda użytkowania nie zastapi ci straty mocy przy zakupie fl50.

Rafał Czarny
17.09.08, 19:10
Ja bym brał bez wahania Metza. Bo tańszy, mocniejszy, ma drugi palnik, wbudowaną białą karteczkę i jeszcze funkcję strobo.

lucas_g
17.09.08, 19:13
Ja bym brał bez wahania Metza. Bo tańszy, mocniejszy, ma drugi palnik, wbudowaną białą karteczkę i jeszcze funkcję strobo.

Właśnie dlatego wybrałem Metz'a :)

Rafał Czarny
17.09.08, 19:15
Myślę, że gdyby porządnie rozkminić focenie z dwoma palnikami to można uzyskać fajne efekty.

Jacunio
17.09.08, 19:30
Dodatkowo metz ma także możliwość pochylenia głowicy w dół o 9 stopni w celu zlikwidowania paralaksy dla oświetlenia makro lub odwrócić ją o 180 stopni żeby odbić błysk od tylnej ściany. Nie wiem, czy obie te rzeczy może FL50.
Aha, i świetnie zachowuje się nawet z ZD50-200, nie ma w ogóle w kadrze cienia dla żadnej ogniskowej. Mam tą lampkę od tygodnia,jest genialna. Moze tylko faktycznie menu ma niezbyt wygodne, reszta same plusy.

lucas_g
17.09.08, 19:33
Wszyscy jadą na te menu Metz'a, a dla mnie jest ok, kwestia przyzwyczajenia.

rocco
17.09.08, 20:05
Dodatkowo metz ma także możliwość pochylenia głowicy w dół o 9 stopni w celu zlikwidowania paralaksy dla oświetlenia makro lub odwrócić ją o 180 stopni żeby odbić błysk od tylnej ściany. Nie wiem, czy obie te rzeczy może FL50.
Aha, i świetnie zachowuje się nawet z ZD50-200, nie ma w ogóle w kadrze cienia dla żadnej ogniskowej. Mam tą lampkę od tygodnia,jest genialna. Moze tylko faktycznie menu ma niezbyt wygodne, reszta same plusy.
FL-50 też ma pochylana głowicę i odwracaną w tył.

Balagan
16.10.08, 13:52
mam podobny dylemat co do zakupu lampy i dodatkowo jedno pytaniem jak jest z dyfuzerem w metzie, bo w FL jest on w zestawie.

marecki
16.10.08, 14:07
Metz nie daje w zestawie żadnych dyfuzorów.

Balagan
16.10.08, 14:10
a czy jest możliwość dokupienia i założenia? bo nie wszystkie lampy są do tego przystosowane, a nie miałem jej w ręku wieć pytam :)

zibi1303
16.10.08, 14:10
Ja uważam, że kto nie łapie się za kieszeń niech bierze FL50R, a jak ci szkoda parę stówek, to bierz Metz. Każde rozwiązanie będzie dobre

marecki
16.10.08, 14:48
Z tego co widziałem na różnych portalach to ciężko znaleść taki typowy stofen do Metza. Ma inne wymiary palnika niż FL'ka do której dyfuzor dokupić o wiele łatwiej.

ziemia01
18.10.08, 01:05
dyfuzor a`la Dziadek ;) wszedł z malutkim oporem ale trzymał się mocno. Gorzej jak aparat się pochyliło to palnik leciał na dół :) ale moim zdaniem lepiej spisywał się palinik do góry z wysuniętym kartonikiem i dopalacz z przodu 1/2 mocy. Jest też oryginalny dyfuzor Metza w podobnej cenie co stofen ale nie ma tak dużej powierzchni rozbłysku jak wcześniej wspomniany stofen. Stofen z FL-50 trochę zjeżdżał więc się nie nadaje (a już się martwiłem że niepotrzebnie sprzedałem) można najwyżej jakiegoś Sisfuzora lub kaszmirowy dotyk a najlepiej daszek a`la Irek :)

salvadhor
18.10.08, 07:44
Do Metz'ów dedykowane są nasadki o nazwie Mecabounce.
http://www.nokaut.pl/lampy-blyskowe/metz-nasadka-rozpraszajaca-mecabounce-44-90.html
Trzeba tylko przy zakupie sprawdzić dedykację takiego Mecabounce'a (różne modele Metz'a - różny rozmiar nasadki).

Nieco tańsze, niż Stofeny ;)

lucas_g
18.10.08, 08:17
Do Metz'ów dedykowane są nasadki o nazwie Mecabounce.
http://www.nokaut.pl/lampy-blyskowe/metz-nasadka-rozpraszajaca-mecabounce-44-90.html
Trzeba tylko przy zakupie sprawdzić dedykację takiego Mecabounce'a (różne modele Metz'a - różny rozmiar nasadki).

Nieco tańsze, niż Stofeny ;)

Fajne, tylko w opisach nie ma dedykacji do Metz 58-AF1.

salvadhor
18.10.08, 08:48
Fajne, tylko w opisach nie ma dedykacji do Metz 58-AF1.

Ja daję wędkę, rybki można samemu łapać, np. przez google ;)

http://www.megafoto.cz/product_info.php?seo_name=metz-mecabounce-58-90&cPath=437_431&products_id=3521&language=pl

Ta nasadka pasuje do Metz'a 58-AF1 (Mecabounce 58-90).

lucas_g
18.10.08, 09:34
Ja daję wędkę, rybki można samemu łapać, np. przez google ;)

http://www.megafoto.cz/product_info.php?seo_name=metz-mecabounce-58-90&cPath=437_431&products_id=3521&language=pl

Ta nasadka pasuje do Metz'a 58-AF1 (Mecabounce 58-90).

Dzięki, o to chodziło.

gurden
1.11.08, 12:32
Mam takie pytania związane z Metzem 58 jak mi FL-50R

Mam E500

1. Czy mając wpięta FL w sanki mogę równocześnie korzystać z wbudowanej lampy?
2. Czy mogę robiąc zdjęcie wyzwolić FL ustawioną na stojaku równocześnie z wbudowaną lampą?

te same pytania w stsunku do Metza

Z góry Thx

Karol
1.11.08, 12:58
Mam takie pytania związane z Metzem 58 jak mi FL-50R

Mam E500

1. Czy mając wpięta FL w sanki mogę równocześnie korzystać z wbudowanej lampy?
2. Czy mogę robiąc zdjęcie wyzwolić FL ustawioną na stojaku równocześnie z wbudowaną lampą?

te same pytania w stsunku do Metza

Z góry Thx
1 - nie - takie cuda to tylko E-300/330 + Fl-36...
2 - nie - w sensie - aparat nie oferuje takiego wyzwalania. Tak - jak wyzwolisz jakoś lampę zewnętrzną - pociągniesz kabel z gorącej stopki, użyjesz bezprzewodowego wyzwalacza, ew. fotoceli...

Dar-i-jush
1.11.08, 13:26
Z góry Thx

FL-50R ma wbudowaną fotocelę, także nie ma problemu, nie wiem niestety jak jest w lampie Metz.