Zobacz pełną wersję : Olympus E 510 dziwne dzwieki
Witam
Mam pytanie dotyczące aparatu Olympus E 510. Aparat działał bez zarzutu około miesiąca. Ostatnio zaczął ' wydawać dziwne' dźwięki podczas włączania ( dźwięk taki jakby przewijał się film w aparacie). Przeczytałam na innym forum, że jest to całkiem normalne, a niektórzy piszą, że to dźwięk informujący o czyszczeniu sie matrycy. Ale czyżby matryca wymagała oczyszczenia po miesiącu, tym bardziej, ze nie używałam go każdego dnia? Czy ten dźwięk przy włączaniu już tak zostanie????Wyłączyłam również stabilizacje ekranu IS ale dźwięk jakby metal o metal tarł wciąż jest. Jeżeli ktoś posiada też ten aparat i spotkał się z taką samą sytuacją lub posiada fachowa wiedzę na ten temat , byłabym wdzięczna za udzielenie informacji.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
1. patrz na dział w jakim zakładasz temat.
2. zadzwon do serwisu, maila im napisz.
Czy nie jestem w dziale:
E-System Forum przeznaczone dla użytkowników cyfrowych lustrzanek firmy Olympus.
Miala do serwisu juz napisałam ale na forach tez można dowiedzieć się ciekawych rzeczy bo po to są!!!!
Czy nie jestem w dziale:
E-System
Już teraz tak ...
Bo Grizz przeniósł temat z działu o kompaktach ...
wujek.samo.h
15.09.08, 17:45
Jeśli dźwięki są podobne do tych co na filmiku to prawdopodobnie pewne opcje były wyłączone, a ostatnio podczas jakiejś radosnej zabawy w menu "obudziły się". Wtedy nie ma się czego obawiać. Dźwięk po wyłączeniu aparatu to ustawianie obiektywu na nieskończoność.
301 Moved Permanently (http://pl.youtube.com/watch?v=BXT9Ot-KVwY&feature=related)
301 Moved Permanently (http://pl.youtube.com/watch?v=goFPDSPhZag&feature=related)
Tak,tylko Adriana pisze ,że ten dżwięk pojawia się przy włączaniu a nie wyłączaniu...
Moim zdaniem serwis...chyba że to nie korpus tylko obiektyw...wtedy też serwis...upsss
Czy dobrze napisałeś, że dźwięki pojawiły się przy WŁĄCZANIU aparatu? Jeśli tak, to wydaje mi się nienormalne, mój e-510 jest cichutki przy włączaniu. Jeśli przy wyłączaniu słyszysz terkot to jest normalne, oznacza przejście stabilizacji obrazu w stan wyzerowania i spoczynku. Może koledzy bardziej doświadczeni coś ci doradzą, ale na mój gust to szykuj się na serwis. Przeczytałem wiele for przed kupnem mojego Olympusa, nic o dźwiękach przy WŁĄCZANIU aparatu nie spotkałem. Pozdrawiam.
Witam dzięki za odpowiedzi na mojego posta. Właśnie skończyłam rozmawiać z serwisem naprawczym olympusa. Najpierw Pani kazala mi w menu glownym wybrac opcje WłUSTRESET i nawet musze powiedziec, ze przy następnym WLĄCZANIU tego dzwięku nie bylo i juz sie ucieszylam , ale wyłaczyłam i właczyłam go ponownie i niestey dzwiek jest ten sam. Pani po uslyszeniu tego dzwieku i zorientowaniu sie, ze resetowanie nie pomoglo powiedziala, ze takiego dzwieku nie powinno byc i ze napewno cos jest nie tak- wiec tylko serwis. Nie jestem znawczynia aparatow ale szczerze powiedziawszy jestem zawiedziona, ze aparat, ktory uzywa sie miesiac trzeba juz oddac do naprawy
:cry:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A i muszę dodać, ze zostawiłam aparat włączony na paręnaście minut i kiedy chciałam wybrać funkcje oglądanie zdjęć ten sam dźwięk jak przy włączaniu znów się pojawił. Czyli to nie tylko przy włączaniu.( weird!!!):cry:
Masz pecha. Ale nie takiego, jak Misztal, któremu się po miesiącu zepsuł maybach.
diabolique
15.09.08, 18:57
Masz pecha. Ale nie takiego, jak Misztal, któremu się po miesiącu zepsuł maybach.
Ja kupiłem lampę i po tygodniu sprzedałem. Sprawna! Nawet nie miałem okazji użyć. :grin:
he he. Czy ja wiem? Przecież popsuty Maybach to nic w porównaniu z moim popsutym Olympusem:):wink:
diabolique
15.09.08, 19:12
he he. Czy ja wiem? Przecież popsuty Maybach to nic w porównaniu z moim popsutym Olympusem:):wink:
Czemu? Ani tym ani tym foty nie zrobisz :mrgreen:
Nie no, palety da się fotografować i maybachem ;)
diabolique
15.09.08, 19:17
Nie no, palety da się fotografować i maybachem ;)
Ale nie zepsutym :-P
...no,no...tak to my daleko nie zajedziemy...
:0)
ps.jak Oluś wróci z serwisu to proszę o podanie przyczyny jego zgrzytania...;)
Pozdrowionka.
My tu mówimy o samochodzie oczywiście ?? :-P
Tak mowa tu o samochodzie byłego posła Samoobrony Piotra M.
JA ostatni fotografowałem Olympusem palety (naprawdę nadał się) ale coś w tym co lotny admin z innego forum napisał, jest. Po sfotografowanu olkiem owych palet...... skaradziono mi je ;)
Co do dźwięków - napisz Adriano - cóż to było jak sprzęt powróci.
Po sfotografowanu olkiem owych palet...... skaradziono mi je ;)
Mogli ukraść olka, ale wybrali palety. Współczuję, ale złodzieje zawsze przywłaszczają sobie rzeczy najbardziej wartościowe ;)
Witam,
Jak bardzo się cieszę, że problem ten nie został jeszcze przez Was Drodzy forumowicze rozwiązany. Jestem tutaj nowy i cieszę się, że mogę wam pomóc. Mam E-510 od miesiąca :esystem: i u mnie też zauważyłem ten dźwięk. Żaden serwis i żadna naprawa tutaj nie pomoże. Wniosek jest bardzo prosty. Dźwięk pojawia się, gdy wyłączamy aparat z aktywnym trybem IS (image stabilization). nie ma tego dźwięku, gdy tryb jest wyłączony. I skoro zarówno u mnie jak i u Ciebie ,drogi założycielu tego forum, pojawia się ten sam dźwięk, łatwo wywnioskować, iż tak już musi być.
Pozdrawiam gorąco.:nikonbe:
Witam,
Jak bardzo się cieszę, że problem ten nie został jeszcze przez Was Drodzy forumowicze rozwiązany. Jestem tutaj nowy i cieszę się, że mogę wam pomóc. Mam E-510 od miesiąca :esystem: i u mnie też zauważyłem ten dźwięk. Żaden serwis i żadna naprawa tutaj nie pomoże. Wniosek jest bardzo prosty. Dźwięk pojawia się, gdy wyłączamy aparat z aktywnym trybem IS (image stabilization). nie ma tego dźwięku, gdy tryb jest wyłączony. I skoro zarówno u mnie jak i u Ciebie ,drogi założycielu tego forum, pojawia się ten sam dźwięk, łatwo wywnioskować, iż tak już musi być.
Pozdrawiam gorąco.:nikonbe:
Byla juz o tym mowa i to nie to. Tu olek halasuje przy WLACZANIU, co normalne nie jest, chyba ze ultradzwiekowe czyszczenie matrycy przeszlo w naddzwiekowe ;)
no to w takim razie trochę dziwne z waszej strony, skoro piszecie o dźwięku przy włączaniu, a zamieszczacie filmiki, na których główny bohater prezentuje dźwięk przy wyłączaniu. :mrgreen:
no to w takim razie trochę dziwne z waszej strony, skoro piszecie o dźwięku przy włączaniu, a zamieszczacie filmiki, na których główny bohater prezentuje dźwięk przy wyłączaniu. :mrgreen:
Mi to nawet przy wlanczaniu kiedys przyszlosc przepowiedzial.