Zobacz pełną wersję : Formatowanie kart xD a fukcja panoramy
Witam
Podobno formatujac karty pamieci xD sygnowane znaczkiem Olympusa czy to w aparacie czy to w czytniku podlaczonym do pc mozna usunac funcje panoramy.
Czy to prawda? Czy kazde pierwsze formatowanie usuwa ja z pamieci karty (pytam dlatego, ze wyczytalem gdzies nastepujaca informacje:
"formatowanie w aparacie i czytniku może usunąc tą funkcję"). Moze? Tzn nadpisana Panorama moze zniknac ale nie musi?
Czy na sformatowana karte mozna ponownie zapisac ta funkcje czy przepada ona bezpowrotnie?
Uklony
No-shadow Kick
17.07.04, 10:03
Szczerze mówiąc, to nie za bardzo rozumiemem w jaki sposób formatowanie karty w aparacie miałoby usunąć z niej funkcję panoramy.
A po za tym dalej będę stał przy swoim, że karty xD Olympusa wcale nie są najdroższe :)
Pozdrawiam
*_radosny_*
17.07.04, 10:46
Hehe - najsmieszniejsze jest to że o tym że podobno formatowanie karty Olympusa usuwa funkcje panoramy uslyszalem od goscia w punkcie fotograficznym w ktorm chcialem nabyc karte...
Nie wiem kto wymysla takie plotki - moze konkurencja ;) :P
Nie wiem na jakiej zasadzie funkcja panoramy miala by nagle znikac po formatowaniu..??
A nawet jakby technicznie zrobic takie karty - to po co?? Po co komu "jednorazowa" panorama?
Formatowalem karty Olympusa i funkcja panoramy nadal jest!!!
Co do ceny to zgadzam sie z No-shadow Kick - jak sie dobrze poszuka to karty Olympusa sa w tej samej canie a nawet tansze :)
Aleksander
17.07.04, 11:47
??
No-shadow Kick
17.07.04, 14:25
tu nie chodzi o formatowanie karty w aparacie. Formatowanie w aparacie nie niszczy tej funkcji. Są czytniki zewnętrzne kart z możliwoćią formatowania np. przez kompa. Wtedy właśnie tracisz możliwość robienia panoramy
OK, pewnie masz rację, co do zewnętrznych czytników się nie wypowiadam, bo po prostu nigdy nie miałem z czymś takim do czynienia.
Kolega pytał się m.in. o formatowanie w aparacie.
Z tego co mówisz wynika, że formatując kartę poza aparatem gubi się informację o jej producencie. Jedyną uwagę jaką wyczytałem w manualu do karty xD jest wzmianka o tym, że po sformatowaniu jej w zewnętrznym źródle może być niepoprawnie wyświetlana w aparacie liczba zdjęć jaka pozostała do zrobienia. Nie wiem jak to Olympus/Fuji wymyślili z tą panoramą.
Najlepiej jakby ktoś sprawdził to praktycznie :lol:
A tak na marginesie, to chyba nie ma sensu formatować kart na zewnątrz skoro w aparacie trwa to 5 sekund?
Pozdrawiam
Aleksander
17.07.04, 20:52
??
No-shadow Kick
18.07.04, 11:47
Racja, pisałem ze swojego punktu widzenia. Dodatkowo zainteresował mnie ten temat i poszperałem na zagranicznych forach dyskusyjnych. Wprawdzie o samej panoramie nic nie znalazłem, ale dowiedziałem się więcej na temat samych kart. Otóż prawdopodobnie (bo nigdzie oficjalnie tego nie wyczytałem, tylko opinie na forum) karty sformatowane są w systemie FAT16, przez co sformatowanie jej w Windows np. na FAT32 rzeczywiście uniemożliwi jej wykorzystywanie w aparacie, co więcej aparat nie będzie w stanie jej spowrotem sformatować.
Drugą kwestią jest istnienie nagłówka danych na karcie. Właśnie ten nagłówek zawiera informację odnośnie producenta karty i włącza lub wyłącza funkcję Panorama. Po sformatowaniu karty poza aparatem i nie korzystając np. z dedykowanego oprogramowania do kart Olympusa, traci się cały nagłówek.
Jeśli ktoś ma na tyle odwagi, to można w edytorze binarnym zmienić odpowiednie wartości pól odpowiedzialnych za firmę i zmienić kartę np. Fujifilm na Olympusa. Ale jest to operacja raczej ryzykowna, no i traci się gwarancję.
To tyle ile wyczytałem wczoraj ze źródeł nieoficjalnych :)
Pozdrawiam
Zastanawia mnie jedno: po co za każdym razem formatować, wystarczy chyba zaznaczyć wszystkie zdjęcia (pliki) i je usunąć! Przecież w aparacie też mamy do wyboru "format" i "erase all". Usunięcie plików przez czytnik zewnętrzny nie wpłynie na funkcjonalność karty. A jak ktoś odczuwa potrzebę formatowania, to może co jakiś czas sformatować w aparacie...
Dzieki No-shadow Kick za udzielenie wyczerpujacej odpowiedzi. Cos mi switalo, ze powodem problemow z formatowana w PC karta moze byc system plikow jaki stosuje producent a jaki pojawi sie po formacie. Swoja droga wyczytalem kiedys wzmianke, ze "Majkrosoft" roszczy sobie prawa do patentu syst. zapisu danych na wiekszosci nosnikow tak w Fat16, Fat32, Ntsc.... zadajac tantiem od praktycznie wszystkich producentow aparatow cyfrowych.
A dla swietego spokoju poslucham rady Aleksandra. Zmecze sie przekladajac karte spowrotem do aparatu i raz na kwartal tam wlasnie ja sformatuje :)
Uklony
A ja na ankiete nie odpowiem, bo zadna z odpowiedzi mi nie pasuje. Ja kupilem karte Olympusa bo byl tansza od pozostalych (wtedy tylko Fuji), a ze ma funkcje panoramy to tylko lepiej :)
Apropo formatowania. Mialem mozliwosc sformatowania karty na Mac'u i po zrobieniu tego karta faktycznie nie dzialala w aparacie, ale wystarczyl format z aparatu i wszystko wracalo do normy. Powtorzylem to kilka razy dla pewnosci. Wiec albo ja mam szczescie, albo niektorzy pecha. A z panoramy czasami korzystam :D
Czy zna ktoś przepis
jak przerobić karty xD innego producenta, aby posiadały f-cję panoramy?
(było kiedyś ale dla innych rodzajów kart, chyba dla SM)
Ja formatowałem karty tylko raz w życiu, a zrobiłem już 5000 zdjęć na nich. Narazie nie było potrzeby by ponownie użyć opcji formatowania, a aparat eksploatuję bardzo mocno.