Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Yurek-początki

Yurek
13.09.08, 21:56
witam. jako ze już troche naumiałem obsługiwać sie to moje małe cudo to czas poddac pare fotek pod konstruktywną krytyke. Niestety jeszcze dużo chaosu towarzyszy mi przy foceniu . mam duże problemy z ustawianiem parametrów,jak wpadne w amok focenia zapominam o ustawieniach . no i efekcie pierwsze fotki są jakie są ale to już sami lepiej je ocenicie.
1 fotka to moje małe modele czyli moje wnuki , bliźniaki Kevin i Anastasia
2fotka ,Kevin troche wnerwiony na dziadka
3 fotka to moje próby z głębią ostrością, a propos , wie ktoś jak to coś sie nazywa?
4 fotka to próba focenia nocą ze statywu. fabryka Bayer w Krefeld.
5 w parku." ciekawa czy głodna?"

aga_piet
14.09.08, 00:38
mam duże problemy z ustawianiem parametrów,jak wpadne w amok focenia zapominam o ustawieniach
Oj, Yurku, takie rzeczy to każdemu chyba się zdarzają, zmora straszna :)
Bardziej skupiłabym się na dopracowaniu kadru, aby już w momencie naciskania spustu zawierał to, co chcesz pokazać (czasem przyda się mały marginesik na skadrowanie).
Podobne coś to kazuar, ale chyba ma większą czapkę niż ten Twój :)
Fabryka Bayera za mocno naświetlona (masz RAWA-a).
Zdjęcia dzieci - ładna GO, trochę ciaśniej bym kadrowała.

Yurek
14.09.08, 14:10
dzięki agapiet .rzeczywiscie po ciaśniejszym skadrowaniu fotka zyskała na wyrazistości. to samo zrobiłem z fotką z dziecmi koło drzewa i oto efekt.
fotki Bayeru w nocy robiłem pierwszy raz i bez RAWu { dopiero go rozgryzam} oświetlenie fabryki jest nierównomierne więc próbowałem z róznym czasem naświetlania ale efekt mizerny.
zamierzam kupić filter gwiazdkowy {tak on sie chyba nazywa } i wtedy spróbuje jeszcze raz.

Ania_
15.09.08, 18:29
Ostatnie całkiem całkiem.
Co do zdjęć dzieci - wybieraj porę z łagodnym światłem - rano/popołudniu i staraj się, aby twarze nie tonęły w cieniu. :)

voovoo2
15.09.08, 19:43
Druga seria bardzo ładna i widac postep w stosunku do pierwszej serii.

Yurek
15.09.08, 22:36
dzięki za słowa otuchy. w takim razie chciałbym pokazać jeszcze parę fotek w temacie który mnie najbardziej interesuje tj. przyroda. niestety tu gdzie teraz jestem prawdziwego lasu jak na lekarstwo, niemniej coś tam udało mi sie ustrzelić .no i ten sam problem z nastawianiami plus brak ostrości. nie wiem czy to wina kitowych obiektywów czy po prostu pośpiech by uchwycić ten moment jest tego przyczyną.co robie nie tak?

Ania_
16.09.08, 10:55
Kity są w porządku, tzn. ja mam starsze (14-45 i jaśniejsze 40-150). Jeśli ostrość nie jest "przestrzelona", to po zmniejszeniu zdjęcia w programie graficznym należy je wyostrzyć przed publikacją w sieci i będzie git :)
1. zdjęcie to duży crop i to widać niestety
2. tutaj z ostrością wszystko ok, całkiem dobre zdjęcie

Pozostałe zdjęcia też są w miarę ok. Nastawienia itp. to się wyczuwa z czasem w praktyce - samo przyjdzie ;)

krzwoj
16.09.08, 13:38
Np. drugie - trochę kontrastu i wyostrzenia:

http://img229.imageshack.us/img229/4395/p8023415acc0.jpg
(http://http//img229.imageshack.us/img229/4395/p8023415acc0.jpg)

Yurek
16.09.08, 22:41
niestety aniu, nie bardzo wiem co to jest ten crop ale skoro tak mówisz to z pewnością tak jest.
co do obróbki to niestety nie mam jeszcze ps ,wiec używam Picasa a on niestety jest ubogi w funkcje o których piszecie.może pod choinkę sprawie sobie jakiś program do obróbki adekwatny do moich umiejętności ale to już temat na inny wątek.
dzięki za komentarze.

Mirek54
16.09.08, 22:57
Jesli masz problemy z przygotowaniem fotki(wielkosc i ostrosc) na forum lub do galerii,to skorzystaj z tej stronki.
http://neutrino.mach-mich-passig.de/upload2.php
Podajesz wielkosc i sile ostrzenia,osobiscie moge Ciebie zapewnic,ze fotki nie sa do niczego wykorzystywane,znajduja sie na serwerze max 20 minut i pozniej sa kasowane.Jest opcja wyostrzania dla zaawansowanych,jednak na poczatek chyba lepiej od automata nie dasz rady.

Ania_
17.09.08, 18:50
niestety aniu, nie bardzo wiem co to jest ten crop ale skoro tak mówisz to z pewnością tak jest.
.
Crop od kadrowania. Czyli powiedzmy wycinasz ze zdjęcia fragment o wymiarach dajmy na to 1000px x 600px, ciut pomniejszasz albo nie - do wielkości dłuższego boku np. 800px i wstawiasz jako zdjęcie.

rocco
17.09.08, 20:12
Po prostu wycinasz z kadru to, co Ci pasuje a resztę wywalasz.
Tak robilo się jeszcze w ciemni :)

helmuth
17.09.08, 20:23
Po prostu wycinasz z kadru to, co Ci pasuje a resztę wywalasz.
Należy dodać, że im mniejszy fragment zostaje (większy krop), tym po powiększeniu do rozmiarów "normalnego" zdjęcia, jego jakość spada. O tym pisała Mysikrólik: "1. zdjęcie to duży crop i to widać niestety"

Yurek
18.09.08, 20:11
no prosze, dawno dawno temu, gdy byłem młody i piekny i fociłem analogem made in ZSRR a fotki wywoływałem w ciemi to mówiło sie po prostu ze zdiecie jest mniej lub bardziej wykadrowane .ale cóż teraz jest nowa technologia i nowe słówka których musze sie nauczyć . co do tego cropu to rzeczywiscie musiałem go mocno wykadrowac bo wredny ptyco siadł sobie na środku łąki i nijak nie mogłem go podejść.a kit 40-150 był niestety za krótki . no ale co zrobić , trzeba będzie chyba pomyśleć o jakimś dłuższym obiektywie.
a swoją drogą Aniu ,to masz bystre oko, lepsze niż ten ptyco na fotce

Ania_
20.09.08, 14:20
Yurku, może dlatego, że po jakimś czasie już się widzi ten spadek jakości. :)
To czekamy na nowe zdjęcia. :)

Yurek
21.09.08, 22:30
bedą wkrótce. narazie mam totalny kołchoz w pracy i na nic nie mam czasu.