Zobacz pełną wersję : Yurek-początki
witam. jako ze już troche naumiałem obsługiwać sie to moje małe cudo to czas poddac pare fotek pod konstruktywną krytyke. Niestety jeszcze dużo chaosu towarzyszy mi przy foceniu . mam duże problemy z ustawianiem parametrów,jak wpadne w amok focenia zapominam o ustawieniach . no i efekcie pierwsze fotki są jakie są ale to już sami lepiej je ocenicie.
1 fotka to moje małe modele czyli moje wnuki , bliźniaki Kevin i Anastasia
2fotka ,Kevin troche wnerwiony na dziadka
3 fotka to moje próby z głębią ostrością, a propos , wie ktoś jak to coś sie nazywa?
4 fotka to próba focenia nocą ze statywu. fabryka Bayer w Krefeld.
5 w parku." ciekawa czy głodna?"
mam duże problemy z ustawianiem parametrów,jak wpadne w amok focenia zapominam o ustawieniach
Oj, Yurku, takie rzeczy to każdemu chyba się zdarzają, zmora straszna :)
Bardziej skupiłabym się na dopracowaniu kadru, aby już w momencie naciskania spustu zawierał to, co chcesz pokazać (czasem przyda się mały marginesik na skadrowanie).
Podobne coś to kazuar, ale chyba ma większą czapkę niż ten Twój :)
Fabryka Bayera za mocno naświetlona (masz RAWA-a).
Zdjęcia dzieci - ładna GO, trochę ciaśniej bym kadrowała.
dzięki agapiet .rzeczywiscie po ciaśniejszym skadrowaniu fotka zyskała na wyrazistości. to samo zrobiłem z fotką z dziecmi koło drzewa i oto efekt.
fotki Bayeru w nocy robiłem pierwszy raz i bez RAWu { dopiero go rozgryzam} oświetlenie fabryki jest nierównomierne więc próbowałem z róznym czasem naświetlania ale efekt mizerny.
zamierzam kupić filter gwiazdkowy {tak on sie chyba nazywa } i wtedy spróbuje jeszcze raz.
Ostatnie całkiem całkiem.
Co do zdjęć dzieci - wybieraj porę z łagodnym światłem - rano/popołudniu i staraj się, aby twarze nie tonęły w cieniu. :)
Druga seria bardzo ładna i widac postep w stosunku do pierwszej serii.
dzięki za słowa otuchy. w takim razie chciałbym pokazać jeszcze parę fotek w temacie który mnie najbardziej interesuje tj. przyroda. niestety tu gdzie teraz jestem prawdziwego lasu jak na lekarstwo, niemniej coś tam udało mi sie ustrzelić .no i ten sam problem z nastawianiami plus brak ostrości. nie wiem czy to wina kitowych obiektywów czy po prostu pośpiech by uchwycić ten moment jest tego przyczyną.co robie nie tak?
Kity są w porządku, tzn. ja mam starsze (14-45 i jaśniejsze 40-150). Jeśli ostrość nie jest "przestrzelona", to po zmniejszeniu zdjęcia w programie graficznym należy je wyostrzyć przed publikacją w sieci i będzie git :)
1. zdjęcie to duży crop i to widać niestety
2. tutaj z ostrością wszystko ok, całkiem dobre zdjęcie
Pozostałe zdjęcia też są w miarę ok. Nastawienia itp. to się wyczuwa z czasem w praktyce - samo przyjdzie ;)
Np. drugie - trochę kontrastu i wyostrzenia:
http://img229.imageshack.us/img229/4395/p8023415acc0.jpg
(http://http//img229.imageshack.us/img229/4395/p8023415acc0.jpg)
niestety aniu, nie bardzo wiem co to jest ten crop ale skoro tak mówisz to z pewnością tak jest.
co do obróbki to niestety nie mam jeszcze ps ,wiec używam Picasa a on niestety jest ubogi w funkcje o których piszecie.może pod choinkę sprawie sobie jakiś program do obróbki adekwatny do moich umiejętności ale to już temat na inny wątek.
dzięki za komentarze.
Jesli masz problemy z przygotowaniem fotki(wielkosc i ostrosc) na forum lub do galerii,to skorzystaj z tej stronki.
http://neutrino.mach-mich-passig.de/upload2.php
Podajesz wielkosc i sile ostrzenia,osobiscie moge Ciebie zapewnic,ze fotki nie sa do niczego wykorzystywane,znajduja sie na serwerze max 20 minut i pozniej sa kasowane.Jest opcja wyostrzania dla zaawansowanych,jednak na poczatek chyba lepiej od automata nie dasz rady.
niestety aniu, nie bardzo wiem co to jest ten crop ale skoro tak mówisz to z pewnością tak jest.
.
Crop od kadrowania. Czyli powiedzmy wycinasz ze zdjęcia fragment o wymiarach dajmy na to 1000px x 600px, ciut pomniejszasz albo nie - do wielkości dłuższego boku np. 800px i wstawiasz jako zdjęcie.
Po prostu wycinasz z kadru to, co Ci pasuje a resztę wywalasz.
Tak robilo się jeszcze w ciemni :)
Po prostu wycinasz z kadru to, co Ci pasuje a resztę wywalasz.
Należy dodać, że im mniejszy fragment zostaje (większy krop), tym po powiększeniu do rozmiarów "normalnego" zdjęcia, jego jakość spada. O tym pisała Mysikrólik: "1. zdjęcie to duży crop i to widać niestety"
no prosze, dawno dawno temu, gdy byłem młody i piekny i fociłem analogem made in ZSRR a fotki wywoływałem w ciemi to mówiło sie po prostu ze zdiecie jest mniej lub bardziej wykadrowane .ale cóż teraz jest nowa technologia i nowe słówka których musze sie nauczyć . co do tego cropu to rzeczywiscie musiałem go mocno wykadrowac bo wredny ptyco siadł sobie na środku łąki i nijak nie mogłem go podejść.a kit 40-150 był niestety za krótki . no ale co zrobić , trzeba będzie chyba pomyśleć o jakimś dłuższym obiektywie.
a swoją drogą Aniu ,to masz bystre oko, lepsze niż ten ptyco na fotce
Yurku, może dlatego, że po jakimś czasie już się widzi ten spadek jakości. :)
To czekamy na nowe zdjęcia. :)
bedą wkrótce. narazie mam totalny kołchoz w pracy i na nic nie mam czasu.