Zobacz pełną wersję : Agnieszka by m.p. :-)
marcinpolniak
13.09.08, 16:15
Moja pierwsza amatorska sesja, zapraszam do oceny.
wujek.samo.h
13.09.08, 16:26
Nie jestem portrecistą (choć chciałbym) więc wypowiadać się w pełni nie będę.
Jeśli chodzi o zdjęcia pierwsze co się rzuca w oczy to brak światła (jest ono jedynie na nr 2). W 2 i 3cim zaś jest za dużo góry.
Modelka jest fajna, zaproś ją kiedyś na sesję w piękny słoneczny dzień, np. do fortów z czasów I wojny światowej. Tam była by fajna sesja:)
marcinpolniak
13.09.08, 16:29
Dzięki za koment. Było pochmurno i raz słonko świeciło a innym razem nie.
Jeśli o mnie chodzi. To zmniejszyłbym GO i to dość radykalnie.
marcinpolniak
13.09.08, 16:32
Gdybym tylko mógł... Dlatego rozglądam się za innym obiektywem...
wujek.samo.h
13.09.08, 16:36
Gdybym tylko mógł... Dlatego rozglądam się za innym obiektywem...
Manualne szkła pod m42 to najtańsze rozwiązanie. Ewentualnie poszukaj starszej wersji 40-150. Choć nowa też może być. Odchodzisz dalej od modelki i walisz w nią z tele;) tło z pewnością będzie rozmyte. Choć 14-54 na końcu też jest dobre.
A fortyfikacje Przemyśla obowiązkowo muszą się pojawić na forum.
marcinpolniak
13.09.08, 16:38
Dlatego muszę pogadać z Mysikrólikiem nt. jej 40-150 :-) Co do fortyfikacji to myślałem o bardziej odważnych zdjęciach w jakimś fajnym miejscu... Tyle, że dzisiaj było 5 stopni powyżej zera, a w takiej temperaturze to sweter ściągnąć ciężko :-) no i miejsce fajne trzeba znaleźć :-)
Ewentualnie poszukaj starszej wersji 40-150. Choć nowa też może być. Odchodzisz dalej od modelki i walisz w nią z tele;)
I obowiązkowe walkie-talkie :P
Jak na pierwszą sesje nie jest źle ...
Trening czyni mistrza ... Mam nadzieje że będziesz ćwiczył i niedługo nas mile zaskoczysz :)
I tego Ci życze :)
Najbardziej mi sie podoba nr.2 ...
Tylko pobawiłbym sie z ostrością i kontrastem :)
Dwójka OK a w pozostałych nieciekawe światełko, portrety wyszły blado i płasko.
Kadry mi się podobają, dwójka nawet bez poprawek a pozozstałe warto powtorzyc przy ciekawszym świetle :
wujek.samo.h
13.09.08, 16:48
Co do fortyfikacji to myślałem o bardziej odważnych zdjęciach w jakimś fajnym miejscu...
A co na to żona? ;););)
Co do 40-150: bierz i się nie zastanawiaj. Mam starą wersję. Bardzo przyjemne szkło, choć szybkość AF pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście takie tele jest zwykle drugim obiektywem i w zupełności wystarczy na potrzeby amatorskie.
Dlatego muszę pogadać z Mysikrólikiem nt. jej 40-150 :-)
Też jestem za :wink:
Sorry, że mnie nie ma do pogadania, ale leczę oko antybiotykiem i jestem na necie z doskoku :roll: Mam nadzieję, że w połowie przyszłego tygodnia już się uspokoi.
marcinpolniak
13.09.08, 18:16
To pewnie przez mały wizjer, o i przez małą rozpiętość tonalną :-) a zalecał lekarz nikona :-)
marcinpolniak
13.09.08, 21:22
I następne...
Podoba mi się pierwsze z pierwszej serii :)
Wyróżnia się i jak dla mnie ciekawe.
Szkoda tylko że tak ciemnawo miałeś i pochmurno :/
marcinpolniak
14.09.08, 05:57
To po prostu moje braki w sztuce fotografii. Mogłem je podrasować w ps, ale takie lekko za ciemne mi się spodobały. Mój mały od 5 biega po pokoju więc nie dziwcie się tak wczesną godziną :-)
Kolejne 3 do oceny.
wujek.samo.h
14.09.08, 10:36
Wydaje mi się, że to zdjęcia najlepsze z serii. W reszcie wyszło słońce i od razu lepiej. Lepsze jest też kadrowanie. Przydało by się zdjęcia nieco wyostrzyć po zmniejszeniu. Dwa pierwsze uważam, że są najlepiej skomponowane, ostatnie pod tym względem trochę odstaje, ale za to modelka zachowuje się najbardziej naturalnie i swobodnie ze wszystkich prezentowanych prac.
W pełni zgadzam się z wujkiem. Ostatnie trzy są najlepsze.
Moim zdaniem 18 najbardziej na plus. Ma to co portret mieć powinien.
marcinpolniak
14.09.08, 11:49
Dzięki wielkie za oceny. Zrobiłem koło 250 zdj. Może coś jeszcze znajdę... :-)
Kaz de Wro
15.09.08, 23:45
Dla mnie zdecydowanie fotka nr 7.
marcinpolniak
16.09.08, 08:32
Mi też ona najbardziej przypadła do gustu. Te 3 które ostatnio opublikowałem nie podobają się Agnieszcze ;-)
marcinpolniak
16.09.08, 21:06
I kolejne zdjęcie z serii...