Zobacz pełną wersję : Konfiguracja ustawień SP560UZ- Pomocy !
Witam
Jestem tylko amatorem, proszę o wyrozumiałość !
Proszę o pomoc jak skonfigurować 560-kę w ustawieniach żeby wychodziły najlepsze zdjęcia
- nawet jeśli niema dużego słońca w plenerze to twarze często wychodzą za bardzo białe na ustawieniu AUTO ale nad wodą latem też mi tak się zdarzało na ustawieniu scena NAD WODĄ
- w domu robiąc zdjęcia przy otwartej lampie i na ustawieniu AUTO zdjęcie wychodzi nie ostre i muszę wyostrzać przyciskiem przez dłuższą chwilę
Najczęściej wykonuję zdjęcia na ustawieniu AUTO lub scena AUKCJE a czasami też MAKRO
Proszę o pomoc jak najlepiej skonfigurować SP560UZ
Z góry serdeczne dzięki !
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów OLYMPUSCLUB.pl
gawmix
- w domu robiąc zdjęcia przy otwartej lampie i na ustawieniu AUTO zdjęcie wychodzi nie ostre i muszę wyostrzać przyciskiem przez dłuższą chwilę
Dziwne! Auto Focus działa niezależnie od lampy i nie powinno mieć związku. Czy masz zielony znaczek że jest ostro? Może za wcześnie pstrykasz?
Najczęściej wykonuję zdjęcia na ustawieniu AUTO lub scena AUKCJE a czasami też MAKRO
Proszę o pomoc jak najlepiej skonfigurować SP560UZ
No to masz problem :) Jeśli nie zadawalają Cię efekty na AUTO, musisz nauczyć posługiwać się innymi trybami(P,A,S,M), a to wymaga cierpliwości;)
A czy na pewno zanim zrobisz zdjecie, wciskasz przycisk migawki do polowy, tak aby zaswiecila sie zielona lampka? To nie analog , ze ciach mach i siup i zdjecie zrobione :)
Poza tym jak ktos tu pisal wczesniej, AF czasem pokazuje ze zlapal ostrosc, chociaz jej jeszcze nie zlapal. Najlepiej spokojnie sie przymierzyc, wcisnac spust do polowy, poczekac na zielona lampke. Jezeli zlapie ostrosc nie tam gdzie trzeba, powtorzyc cala operacje, i dopiero strzelic fote.
Co do bialych twarzy: upewnij sie ze konfiguracje masz : pomiar AF iESP, pomiar swiatła ESP ... chociaz w auto to chyba bez roznicy.
A które ustawienia najlepiej wybrać jeśli chodzi o jakość obrazu SHQ, HQ, SQ1, SQ2 ?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jak jest z tą stabilizacja czy lepiej ją włączyć czy nie, a jeśli to kiedy tak a kiedy nie...
Najlepsza jakość, Pełna rozdzielczość. Karty są tanie jak barszcz ostatnio.
A które ustawienia najlepiej wybrać jeśli chodzi o jakość obrazu SHQ, HQ, SQ1, SQ2 ?
Zależy czy chcesz się "bawić" w obróbkę na komputerze czy nie. Jeśli tak to RAW-y, jeśli nie to SHQ.
dog_master
13.09.08, 01:56
Jak jest z tą stabilizacja czy lepiej ją włączyć czy nie, a jeśli to kiedy tak a kiedy nie...
Jezeli jest optyczna/mechaniczna [nie wiem po prostu, jaka w tym modelu jest], to mozesz miec wlaczona. Przy czasach >1/ogniskowa sie przydaje.
Gawmix, jeśli chcesz robić tym aparatem w miarę dobre fotki musisz ZAPOMNIEĆ o ustawieniu AUTO, w tym trybie dużo tańsze aparaty robią lepsze zdjęcia. Mam ten aparat od dwóch miesięcy i nadal nie jestem do niego w 100% przekonany. Najczęściej używam trybu P oraz S,M i gdy co nieco ustawisz wg własnych potrzeb fotki będą zadowalające.
Natomiast jeśli chodzi o łapanie ostrości to w dobrych warunkach nie mam większych problemów, w gorszych potrafi ostrzyć nawet 2-3 sek ale w większości przypadków skutecznie.
No wlasnie.
Czyli podsumowujac, wiesz juz jaki ma byc AF i pomiar swiatla. Punktowego pomiaru swiatla uzyjesz wtedy gdy bedziesz chcial zrobic fote komus kto stoi tylem do swiatla.
Masz miec SHQ i w najlepszej jakosci. Ze stabilizacja to bez roznicy, pomocna jest jedynie kiedy robisz fote i czas masz dlugi ( tj czas> 1/ogniskowa -np na max zoomie 1/500). Zreszta zawsze mozesz ja bez komplikacji wlaczyc.
Teraz odpalasz aparat i dajesz tryb P ( i zostaw to biedne Auto w spokoju)
Wciskasz OK i ustawiasz :
Balans bieli - slonce na sloneczny dzien, chmurka na pochmurny, zarowka jak ci swieci zarowka, na swietlowkach sie nie znam, wiec jak widze jakas to nie mam pojecia ktora to z tych trzech - ale podpowiedz : wlaczasz po kolei kazda i patrzysz gdzie kolory odpowiadaja rzeczywistosci)
Zdjecie: pojedyncze, tudziez jak jestes w dosc zacienionym pomieszczeniu Autobracketing
Iso: w sloneczny dzien na powietrzu 50, w pochmurny 100, w pomieszczeniu przy zarowce moze nawet 200.
Reszte dobierze sam aparat
i cykasz, cykasz cykasz.
Albo mozesz spokojnie korzystac z trybow tematycznych. Efekty beda dosc podobne.
Potem mozesz wrocic po instrukcje jak robic zdjecia na A i S.
pytanko do ladyhawke:
- jakie to dodatki masz do tej 560-tki? chodzi o filtry podobne jak na allegro?
http://www.allegro.pl/item450503782_zestaw_zaawansowany_olympus_sp_510_w arszawa.html
http://www.allegro.pl/item453903202_olympus_sp_510_zestaw_profi_gwar_fv_ japan_8w1.html
http://www.allegro.pl/item454813005_olympus_sp_510_sp_500_c_770_uz_zesta w_profi_raynox.html
do wszystkich:
- czy macie w swoich 560-tkach takie buzery (głownie chodzi mi o ten konwerter i filtry) jak powyżej? czy warto to kupić (czytaj: czy jakość zdjęć będzie współmierna do wydanej kasy, czy jest to tylko taki "buzer") ????
- czy macie w swoich 560-tkach takie buzery (głownie chodzi mi o ten konwerter i filtry) jak powyżej? czy warto to kupić (czytaj: czy jakość zdjęć będzie współmierna do wydanej kasy, czy jest to tylko taki "buzer") ????
Filtr polaryzacyjny sie przydaje (jesli znajdziesz adapter na gwint obiektywu). Jesli nie to odpusc sobie wogole - w starych olkach obiektyw nie zmienial wymiarow, teraz zmienia i montowanie na oryginalnym adapterze filtrow to porazka, bo przy najkrotszej ogniskowej bedzie winieta.
O konwerterach mozesz zapomniec. Masz zakres 27 - 486, jak potrzebujesz wiecej kup lustrzanke ;)
do wszystkich:
- czy macie w swoich 560-tkach takie buzery (głownie chodzi mi o ten konwerter i filtry) jak powyżej? czy warto to kupić (czytaj: czy jakość zdjęć będzie współmierna do wydanej kasy, czy jest to tylko taki "buzer") ????No po prostu, opadła mi "kopara" :shock: Jeszcze nie wiesz jak skonfigurować aparat a już myślisz o dokupieniu "buzerów" :) Owszem, kup- zdjęć lepszych nie zrobisz, ale za to będziesz intrygująco wyglądał z tymi "buzerami" na kompakcie :) Zawsze to taniej niż super bryka a może nawet wyrwiesz jakiegoś "lachona" ;)
No według kolegi to od aparatu zależy jakie zrobi zdjęcie ;)
To Ci powiem, jeśli chciałeś jakość, trzeba było kupić lustro, ale to dopiero byłby problem tam instrukcja jest sporo grubsza niż w kompakcie
pytanko do ladyhawke:
- jakie to dodatki masz do tej 560-tki? chodzi o filtry podobne jak na allegro?
http://www.allegro.pl/item450503782_zestaw_zaawansowany_olympus_sp_510_w arszawa.html
http://www.allegro.pl/item453903202_olympus_sp_510_zestaw_profi_gwar_fv_ japan_8w1.html
http://www.allegro.pl/item454813005_olympus_sp_510_sp_500_c_770_uz_zesta w_profi_raynox.html
do wszystkich:
Tulejki, do których podałeś linki są do 510ki.
Do 560tki, jak chcesz korzystać z filtrów musisz zakupić najpierw taką tulejkę: http://www.allegro.pl/item449263481_tul_olympus_sp_550_sp_560_sp560_sp_5 70_sp570_58mm.html
później możesz korzystać z filtrów 58mm. Tulejka ta składa sie z 2 części, jeżeli przykręcisz tylko tą pierwszą, zdjęcia będziesz mógł robić tylko na najkrótszej ogniskowej (nie pojawi sie żadna winieta). Po dokręceniu 2 części, fotki robisz tylko przy dużych ogniskowych bo później występuje już "winietowanie"
Ja do swojej 560 mam właśnie taką tulejkę i zestaw soczewek Close UP +1, +2 ,+4 i +10
Fotkę zrobioną tym zestawem z soczewką +4 możesz zobaczyć tu: https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=2191&pos=0
Dzięki mądrale (krzysiekz i helmuth) za "pomocne" odpowiedzi :twisted: Jak będę chciał masło maślane to już wiem do kogo mam się zwrócić :-P
:arrow: Helmuth: kto powiedział że nie umiem skonfigurować swojego aparatu? A co tu konfigurować? przesłona, czas, czasem balans bieli i cała filozofia, reszta elektroniki to jak dla mnie tylko ułatwiający pstrykanie dinks ;) Jak nie masz pomysłu to nawet najlepsza konfiguracja nic nie da... zgodzisz się?
:arrow: Tojfi - dzięki za konkretną i wyczerpującą odpowiedź!! :grin:
:arrow: Helmuth: kto powiedział że nie umiem skonfigurować swojego aparatu? A co tu konfigurować? przesłona, czas, czasem balans bieli i cała filozofia, reszta elektroniki to jak dla mnie tylko ułatwiający pstrykanie dinks ;) Jak nie masz pomysłu to nawet najlepsza konfiguracja nic nie da... zgodzisz się?
Przepraszam Cię najmocniej, podpiąłeś się do pytania gawmix-a a ja tego nie zauważyłem. Potraktowałem Twoje pytanie jakby to on je zadał i stąd moja reakcja. Jeszcze raz przepraszam.
A tak przy okazji:
:Jak nie masz pomysłu to nawet najlepsza konfiguracja nic nie da... zgodzisz się?zgodzę się :)
:A co tu konfigurować? przesłona, czas, czasem balans bieli i cała filozofia...
a... tu się nie zgodzę ;), jest jeszcze parę rzeczy, których ustawianie jest ważne dla uzyskania dobrego (technichnie) zdjęcia :)
@ czapka:
Mam adapter CLA-10 i do tego tuleje na która nakręcam filtr UV, ale zebym z tego jakos czesto korzystała to nie powiem...
Jedyne z czego czesto korzystam to adapter na ktory nakładam osłone przeciw słoneczna. Mam jeszcze statyw Hama Star 75, przydaje się czasem.
Co do tych linków które wkleiłeś, nie daj sie nabrać na zestaw profi: bo masz tam np, taki mini statywik za 9 zł, a taka sama funkcję moze pełnić woreczek z grochem. Najlepiej sam dobierz to co ci sie przyda. Do 560-tki nie musisz miec Velbona, ale taka Hama za 50 zł z poziomiczka tez sie sprawdzi. Oslona przeciw sloneczna sie przyda. A co do filtrów, to ja sie jakos obchodzę bez, chociaż polar by sie czasem przydał.
Można mieć do tej tulejki jednoczesnie załozonego tulipana i filtr?
Można mieć do tej tulejki jednoczesnie załozonego tulipana i filtr?
Można, każdy filtr jest wyposażony w 2 gwinty. Jeden do wkręcenia w tulejkę/obiektyw a drugi do dokręcenia następnych elementów ;)
Tak,
mam cos takiego
http://www.allegro.pl/item455262008_tulejka_adapter_olympus_sp_550_sp550 _sp_560_sp560.html
http://www.allegro.pl/item450374697_oslona_przeciwsloneczna_tulipan_52mm _fv_gratis.html
tylko tulipan oczywiscie 58.
Filtr nakrecasz do srodka tulei
http://www.allegro.pl/item451591871_filtr_uv_mc_55mm_do_sony_a100_a200_a 300_a350_z_pow.html
zauwaz ze filtr ma gwint na wewn pierscieniu gdzie zakrecasz tulipan
Potem dokupilam dekielek Hama taki ktory sie "rozpycha" i dotego smyczke doklejana. Nakleilam na dekielku, a jeden koniec przywiazalam do karabińczyka ze smyczy. Tak samo zrobiłam z dekielkiem oryginalnym Olka i teraz zmieniam dekielki w zaleznosci co mam zakrecone na obiektywie.
Potem okazało sie ze tulipan jest kichowaty bo nie da sie go zakrecic do tyłu, wiec kupilam znowu Hame i on jest tak jakby zaciskany na tulei. Nakladasz, a potem dokrecasz srubkę z boku.
Tak to wygladalo ze starym tulipanem
http://www.ziemowit.mierzwiak.com/galeria/szklarska-lato-2008/slides/0255.html
To świetnie, że da się to zorganizować razem. Będę musiał zainwestować w akcesoria. Myśle jeszcze o wężyku spustowym (tym zamienniku z allegro). Ma go ktoś? Jak sie sprawuje? Wężyk dokupiłbym w późniejszym terminie ewentualnie, ale jestem ciekawy czy warto go mieć.
Tak to wygladalo ze starym tulipanem
http://www.ziemowit.mierzwiak.com/galeria/szklarska-lato-2008/slides/0255.html
Normalnie lustro :mrgreen: ;) w oczach laika oczywiście.
ladyhawke rozumiem, że ten cały zestaw (ze zdjęcia) mozna uzywac tylko do najwiekszych ogniskowych bo w innym wypadku jest winietowanie?
Hehe :)
Tylko ze wszystkie tuleje są nie funkcjonalne, bo wymuszaja robienie zdjęć na maxymalnej ogniskowiej, a to jak wiadomo w gorach sie zbyt czesto nie przydaje.Tak więc potem ograniczylam się tylko do adaptera i tulipana.
Co do węzyka to mysle ze warto, głównie do nocnych zdjęć ew. portretów. Ale myslalam ze do 560-tki nie da sie podłączyć wezyka? O jakie zamienniki z allegro chodzi?
Edit: Ale sobie zdublowaliśmy post :)
Chodzi mi o zamiennik Olympusowskiego RM-UC1
http://www.allegro.pl/item457708765_wezyk_spustowy_olympus_sp_510_550_56 0_570_uz_wwa.html
To, że wężyk jako taki jest przydatny jako taki to nie ulega wątpliwości. Ale czy ktoś korzysta z tych węzyków. Jedynym zdaniem czy to nie jest bubel?
Hehe :)
Tylko ze wszystkie tuleje są nie funkcjonalne, bo wymuszaja robienie zdjęć na maxymalnej ogniskowiej
Nie no nie przesadzaj, że na maksymalnej :). Można śmiało zjechać nawet przed połowe "podziałki".
Przepraszam Cię najmocniej, podpiąłeś się do pytania gawmix-a a ja tego nie zauważyłem. Potraktowałem Twoje pytanie jakby to on je zadał i stąd moja reakcja. Jeszcze raz przepraszam.
A tak przy okazji:
zgodzę się :)
a... tu się nie zgodzę ;), jest jeszcze parę rzeczy, których ustawianie jest ważne dla uzyskania dobrego (technichnie) zdjęcia :)
hehehe... dzięki za wyczerpującą odpowiedź :twisted:
oczywiście z ustawieniami to troszkę uprościłem... choć czasem jest tak, że "świerzakowi" uda się zrobić zdjęcie lepsze niż profesjonaliście... a i tak wiedza jest niczym bez wyobraźni.
:arrow: ladyhawke - i o taką odpowiedź mi chodziło - po prostu są to bajery, z których się nie korzysta non-stop więc pozostawię te 150zł w kieszeni :twisted:
a co do statywu to mam Velbona CX-440 i to już nie jest buzer ... przydał mi się m.in. do fotek księżyca, zdjęć z żoną i do ćwiczeń przy HDRach :-P
a pytałem o te filtry bo na allegro po założeniu filtra np. niebo nie jest takie blade, nie ma odbłysku w szybach, etc... ale wiadomo - papier wszystko przyjmie i dlatego chciałem zapytać o zdanie użytkowników...
...a co do statywu to mam Velbona CX-440 i to już nie jest buzer ... przydał mi się m.in. do fotek księżyca, zdjęć z żoną i do ćwiczeń przy HDRach :-PJa mam Velbona CX 300 ale nie do końca jestem zadowolony. Jest "mięki" (uchwyt do mocowania aparatu z tworzywa), nie potrafię robić na nim zdjęć nieporuszonych. Muszę używać samowyzwlacza. Jak Ty sobie radzisz?
@ czapka
Ja tylko powiedzialam, że mój UV okazał sie nie potrzebny. Polara to może bym kupiła, własnie na te odbłyski w szybach i ładniejsze niebo, ale po pierwsze dobry polar to 200 zł, a po drugie najlepiej działa pod kątem 90 stopni do promieni slonecznych, wiec nie ma co oczekiwać ze zawsze wyjdzie mi pocztówkowe niebo.
Poza tym tak naprawde zawsze chodzilo mi o to żeby niebo na tle gór nie było przepalone, tylko niebieskie z chmurkami, a to mozna załatwić filtrem połowkowym szarym bądz techniką DRI w GIMPie.
Zalezy tez jakie zdjęcia masz zamiar robic, jezeli w terenie w ostrym swietle, to taki adapter +tulipan się przyda, a jezeli nie, to nie ma sensu kupować.
:arrow: ladyhawke:
czyli jednak to co pokazują obrazki z pudełka zestawu z np. allegro (niebo z bladego robi się niebieskie) jest do osiągnięcia?? hmm... może gra jest warta świeczki??
Wnioskuję, że założenie adaptera+filtra+tulipana to czynność prosta i w miarę szybka (podobnie demontaż)?? Jeśli pytanie jest zbyt prostackie to wybacz, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia w praktyce...
Ladyhawke czy możesz mi opisać jak się montuje toto ustrojstwo do aparatu? Albo popraw mnie: najpierw ta przejściówka/konwerter? do aparatu, potem ewentualnie filtr lub tulipan lub filtr+tulipan razem i na końcu ewentualnie dekielek zaciskowy???
:arrow: helmuth:
ja też stosuję samowyzwalacz i jak na razie mi wystarcza. Raz czy 2x próbowałem robić zagwieżdżone niebo i tu by się sprawdził kabelek i nawet patrzyłem po necie,ale jak na razie żal mi dać ok 60zł za metrowy drucik :cry: Jeszcze się waham czy zrobić sobie taki prezencik ;)
@czapka
Polar:hmmm no niby tak, ale to i tak zalezy od kata padania promieni slonecznych. Ale przynajmniej niweluje refleksy sloneczny, np od lisci lub wody, wiec tak czy siak mysle ze warto kupic.
Montowanie: dokladnie tak jak mowisz. najpierw ten adapter, potem filtr potem tulipan. W razie czego wykrecasz adapter z calym kramem i choasz do torby.
:arrow: ladyhawke
skoro kolejność już mamy to proszę jeszcze o wyjaśnienie czy to się jakoś przykręca do obiektywu czy na wcisk czy jak?? przypatrzyłem się obiektywowi w 560-tce i nie widziałem żadnego gwintu...
Nie nakrecasz tego na sam obiektyw, tylko na te czesc korpusu, gdzie obiektyw sie chowa. Popatrz dokladnie, po wewnetrznej stronie masz gwint.
przypatrzyłem się obiektywowi w 560-tce i nie widziałem żadnego gwintu...
W 560-tce jak dobrze sie przypatrzysz są nawet 2 gwinty. Jeden do tulejki o którym mówi ladyhawke i drugi właśnie na obiektywie.
:wink:
Zaczynam pomalutku kumać, faktycznie z tym autem to naprawdę trzeba dać sobie spokój...
jeszcze tylko z tym pomiarem jak wchodzę w ustawienia czyli P - ok - ESP - i która opcje wybrać są trzy... ?
Czym się różnią te tryby P A S M albo inaczej które kiedy wybierać i dla czego ?
:roll:
No wlasnie.
Czyli podsumowujac, wiesz juz jaki ma byc AF i pomiar swiatla. Punktowego pomiaru swiatla uzyjesz wtedy gdy bedziesz chcial zrobic fote komus kto stoi tylem do swiatla.
Masz miec SHQ i w najlepszej jakosci. Ze stabilizacja to bez roznicy, pomocna jest jedynie kiedy robisz fote i czas masz dlugi ( tj czas> 1/ogniskowa -np na max zoomie 1/500). Zreszta zawsze mozesz ja bez komplikacji wlaczyc.
Teraz odpalasz aparat i dajesz tryb P ( i zostaw to biedne Auto w spokoju)
Wciskasz OK i ustawiasz :
Balans bieli - slonce na sloneczny dzien, chmurka na pochmurny, zarowka jak ci swieci zarowka, na swietlowkach sie nie znam, wiec jak widze jakas to nie mam pojecia ktora to z tych trzech - ale podpowiedz : wlaczasz po kolei kazda i patrzysz gdzie kolory odpowiadaja rzeczywistosci)
Zdjecie: pojedyncze, tudziez jak jestes w dosc zacienionym pomieszczeniu Autobracketing
Iso: w sloneczny dzien na powietrzu 50, w pochmurny 100, w pomieszczeniu przy zarowce moze nawet 200.
Reszte dobierze sam aparat
i cykasz, cykasz cykasz.
Albo mozesz spokojnie korzystac z trybow tematycznych. Efekty beda dosc podobne.
Potem mozesz wrocic po instrukcje jak robic zdjecia na A i S.
OK, wiec tak.
Zrób proste cwiczenie. Po poludniu ustaw krzesło pod oknem, tak zeby bylo z tyłu oswietlone, a w pokoju panował lekki polmrok.
Włacz aparat, ustaw na P.
Te trzy ustawienia to pomiar swiatła.
1) ESP stosujesz w wiekszosci przypadkow - ale z wyjatkiem przedmiotów oswietlonych z tyłu, krzesło powinno wyjśc ciemne, swiat za oknem prawidlowo oswietlony
2) punktowy -celujesz w krzesło, widzisz szczególy krzesła, ale okno jest przepalone ( stosujesz zeby wydobyc szczególy z ciemnych przedmiotów)
3) centralnie ważony - niezbyt wiem o co tam chodzi, moze ktos z forumowiczow lepiej wyjasni - ze to niby prawie jak ESP, ale z naciskiem na oswietlenie środka (??) -ale tez go mozesz stosować w wiekszosci wypadków
Tryby
A - ustawiasz przesłone
S-ustawiasz migawke
M- ustawiasz wszystko
Ale te tryby wymagaja od ciebie znajomosci tych pojec, a także wspolzaleznosci od siebie i od ISO. Nie wiem czy w tej chwili czujesz sie na siłach macic sobie dodatkowymi pojeciami.
Polecam ci isc do Mpiku i znalezc jakas ksiazke o podstawach fot. cyfrowej, o kompozycji i innych podstawowych pojeciach. A na razie opanować P i focić :)
Edit: Kiedy wybierać A,S lub M? Jak opanujesz P, przejdziesz na A i S (wtedy nauczymy cie innych rzeczy:) ), a jak to opanujesz, przejdziesz na M i juz go nie porzucisz :)
Wszystko przed nami...
Ma jeszcze taką sprawę mianowicie jak wykonać zdjęcia na stronę do sklepu czy na aukcje oto przykładowe fotki...
http://www.otofotki.pl/img4/obrazki/zcxo473339681h.jpg
http://www.otofotki.pl/img4/obrazki/ijkl1791951229p.gif
http://www.otofotki.pl/img4/obrazki/yzab856829346w.gif
http://www.otofotki.pl/img4/obrazki/yzab1914573247u.jpg
Za pomoc będę niezmiernie wdzięczny :)
OK, wiec tak.
Zrób proste cwiczenie. Po poludniu ustaw krzesło pod oknem, tak zeby bylo z tyłu oswietlone, a w pokoju panował lekki polmrok.
Włacz aparat, ustaw na P.
Te trzy ustawienia to pomiar swiatła.
1) ESP stosujesz w wiekszosci przypadkow - ale z wyjatkiem przedmiotów oswietlonych z tyłu, krzesło powinno wyjśc ciemne, swiat za oknem prawidlowo oswietlony
2) punktowy -celujesz w krzesło, widzisz szczególy krzesła, ale okno jest przepalone ( stosujesz zeby wydobyc szczególy z ciemnych przedmiotów)
3) centralnie ważony - niezbyt wiem o co tam chodzi, moze ktos z forumowiczow lepiej wyjasni - ze to niby prawie jak ESP, ale z naciskiem na oswietlenie środka (??) -ale tez go mozesz stosować w wiekszosci wypadków
Tryby
A - ustawiasz przesłone
S-ustawiasz migawke
M- ustawiasz wszystko
Ale te tryby wymagaja od ciebie znajomosci tych pojec, a także wspolzaleznosci od siebie i od ISO. Nie wiem czy w tej chwili czujesz sie na siłach macic sobie dodatkowymi pojeciami.
Polecam ci isc do Mpiku i znalezc jakas ksiazke o podstawach fot. cyfrowej, o kompozycji i innych podstawowych pojeciach. A na razie opanować P i focić :)
Edit: Kiedy wybierać A,S lub M? Jak opanujesz P, przejdziesz na A i S (wtedy nauczymy cie innych rzeczy:) ), a jak to opanujesz, przejdziesz na M i juz go nie porzucisz :)
To jest szparowane, czy mi sie wydaje?
Czyli krótko mówiąc muszę użyć pewnie jakiegoś drogiego programu żeby uzyskać dany efekt ? A może doradzisz jak to zrobić najlepiej, najszybciej, najprościej i do tego najtaniej ?
...ale bez frytek do tego ;)
To jest szparowane, czy mi sie wydaje?
Prosze bardzo i bez frytek:
http://www.allegro.pl/item465133198_szparowanie_retusz_zdjec.html
:)
A na serio to ja nie mam cierpliwosci do takiej obrobki, myslalam ze chcesz wiedziec jak robic zdjecia, a nie jak je potem obrabiac.
Tak, chce pogłębiać wiedzę na ten temat, ale to szparowanko to tak przy okazji ponieważ jestem w sytuacji że bardzo mi to jest potrzebne...