Zobacz pełną wersję : Brak możliwości zmiany nastaw w E-510
A konkretnie o regulacje : ostrośći , kontrastu ,nasycenia , gradacji i trybu obrazu ( natural, vivid...) dostępne w trybach tematycznych z pokrętła: portret, widok, makro, sport i portret nocny.
z instrukcji wynika że powinien być do nich dostęp - nawet podświetlane są na jasno jakby sugerująć możliwość regulacji , a jednak nie można ich przestawić .
W trybie "widok" - nastawy lampy są na ciemno , a można ją ustawić na np.redukcję czerwonych oczy (kto zgadnie jakie oczy ma Kasprowy Wierch ?)
W trybie "portret nocny" - balans bieli jest na słoneczko !!
Robiłem reset aparatu i dalej tak samo - tak ma być ?? , bo na logikę to są ograniczenia .
Inna sprawa to grzanie się korpusu aparatu , a właściwie kart pamięci - mam CF Sandiska extreme III i po zrobieniu pod rząd kilku zdjęć karta jest ciepła a podczas oglądania na ekraniku powyżej 40 zdjęć jest wręcz gorąca ! Inne wolniejsze karty tak mocno się nie nagrzewają ale i tak są ciepłe .Karty czytane przez zewnętrzne czytniki mogę cały dzień zapisywać i odczytywać a są zimne (USB II i szybkie czytniki).
Może przez to wydzielanie ciepła ( niepotrzebne straty ) robię ok 400 zdjęć na baterii ?
Macie to samo ?
Jest OK
W instrukcji napisane, że nie można większości funkcji zmieniać (str. 25) w trybach tematycznych.
Chcesz zmian przejdź na tryby P,A,S,M, AUTO. W trybach tematycznych podglądnij poszczególne nastawy i odpowiednio dobierz w trybach PASM AUTO.
Pamięci się grzeją? Nie sprawdzałem.
Nigdy nie spotkałem się z przegrzewaniem się kart CF a używałem w sumie z 5 sztuk. Radzę porównać prędkość zapisu serii fotek u Ciebie i u kogoś z analogiczną kartą i aparatem. Jeśli osiągi będą o połowę niższe od standardowych to masz podróbkę.
Instrukcja na stonie 25 opisuje dostęp do nastaw dla 18 programów tematycznych wybranych z trybu "scene" a mi chodzi o bezpośrednie z pokrętła.
Co do karty , to nie chodzi mi o szykość transferu , tylko o sam fakt grzania w aparacie !!
[Z tego co mi wiadomo trybów scen nie da sie zmienić ...
Są zdefiniowane przez producenta i finito ...
Jak chcesz mieć kontrole to masz tryby P,S,A,M :roll:
Co do grzania sie aparatu ... używasz LV ??
Raz mi sie zdarzyło używać LV przez dość długi czas i matryca porządnie sie rozgrzała ... Więcej tego nie robie :wink:
A co za różnica czy te ze scene czy te tematyczne z kółka??
Po prostu na kółku widnieją te najczęściej używane. Chyba że ktoś wymyśli kółko 23 pozycyjne.
Hmm wymyśleć żaden problem - gorzej z widocznością czcionki czy symboli :D na tym kółku.
dog_master
11.09.08, 23:19
Ja tez sie z grzaniem nie spotkalam, a mialam w rekach rozne Olki i rozne karty... Sprawdz inna karte, jak sie pojawi to serwis...
Co do grzania sie aparatu ... używasz LV ??
Raz mi sie zdarzyło używać LV przez dość długi czas i matryca porządnie sie rozgrzała ... Więcej tego nie robie :wink:
Podobno LiveMOSy sie nie grzeja tak, jak to jest powtarzane w internecie i spokojnie kilka h pracy LV NIC im nie zrobi...
Podobno LiveMOSy sie nie grzeja tak, jak to jest powtarzane w internecie i spokojnie kilka h pracy LV NIC im nie zrobi...
O uszkodzenie sie nie boje ...
Nie czytałem o stopniu nagrzania sie sensorów bo to normalne ...
Może mój egzemplarz tak sie grzeje ...
Ale to po kilku h ...
Niemniej jednak tak zadko używam LV że mi to nie przeszkadza ;)
Ja się spotkałem z grzaniem kart. Jakiś miesiąc temu fotografowałem na przyjęciu ślubnym. Karty wyjęte z 510 były gorące. Te same karty użyte w 330 było ok. Sprawdzałem na kilku kartach SanDiska 2GB Extreme III. Dodam, że karty kupowane u różnych sprzedawców w różnym czasie.
Ja się spotkałem z grzaniem kart. Jakiś miesiąc temu fotografowałem na przyjęciu ślubnym. Karty wyjęte z 510 były gorące. Te same karty użyte w 330 było ok. Sprawdzałem na kilku kartach SanDiska 2GB Extreme III. Dodam, że karty kupowane u różnych sprzedawców w różnym czasie.
No i włąśnie coś sobie przypomniałem ...
Wczoraj robiłem dokładnie 212 zdjęć ksiązki ...
Każda strona po koleji ...
Kadrowałem z LV ...
cyk za cykiem ...
No i to był pierwszy raz kiedy spotkałem sie z grzaniem sie karty ...
Te 212 zdjęć zrobiłem w ciągu 30-40 minut ...
Więc nie ma co sie dziwić ...
P.S.
Podbne zjawisko można zaobserować w kartach PCMCIA w laptopach ...
Mój Wifi LAN rozgrzewa sie do czerwoności ...
A wspomniałem o tym bo PCMCIA i CF maja podobne wtyki :-P
Instrukcja na stonie 25 opisuje dostęp do nastaw dla 18 programów tematycznych wybranych z trybu "scene" a mi chodzi o bezpośrednie z pokrętła.
Co do karty , to nie chodzi mi o szykość transferu , tylko o sam fakt grzania w aparacie !!
Instrukcja na str. 25 mówi o tym, że nie ma możliwości zmian nastawień w trybach SCENE a właśnie te z pokrętła mają tę możliwość.
Dokładnie tak. Funkcje dostępne na kółeczku mają możliwość wprowadzania zmian, a gdy je wybieramy ze SCENE to już nie. Jak dla mnie logiczne - instrukcja obrazkowa jest dla tych co już nic nie rozumieją.:wink:
dog_master
13.09.08, 14:22
To sie nie uzywa trybow tematycznych tylko PASM ;p
Zadałem konkretne pytanie i nie oczekiwałem bicia piany i gdybania.
Jeszcze raz :
1. Czy w trybach tematycznych z pokrętła : portret, widok, makro, sport i portret nocny można w waszych E-510 zmienić ostrość , kontrast , nasycenie ? ( nie chodzi mi o tryby tematyczne SCENE , bo tam wiadomo są nastawy fabryczne.)
2. Czy po przeglądnięciu w aparacie powyżej 40 zdjęć karta CF jest wyraźnie gorąca ?
Proszę najpierw sprawdzić a później pisać , czy to takie trudne ????
Witam
Zadałem konkretne pytanie i nie oczekiwałem bicia piany i gdybania.
Jeszcze raz :
1. Czy w trybach tematycznych z pokrętła : portret, widok, makro, sport i portret nocny można w waszych E-510 zmienić ostrość , kontrast , nasycenie ? ( nie chodzi mi o tryby tematyczne SCENE , bo tam wiadomo są nastawy fabryczne.)
2. Czy po przeglądnięciu w aparacie powyżej 40 zdjęć karta CF jest wyraźnie gorąca ?
Proszę najpierw sprawdzić a później pisać , czy to takie trudne ????
Osobiście nie sprawdzałem. Jednak proponuję zaznajomić się z 98 i 99 stroną polskiej
instrukcji obsługi. Wygląda na to że tam znajdziesz odpowiedź.
Na wszelki wypadek link:
http://resources.olympus-europa.com//consumer/catalogs/41256904005028C09BDBBFF18AC76670C12572FA003FB1FF_E-510%20Basic%20Manual%20_PL.pdf
Pozdrawiam
Faktycznie - z instrukcji wynika że w tych trybach nie można ustawić "PICTURE MODE" - po prostu znika zakładka "PICTURE MODE " ,gdzie są nastawy kontrastu , ostrości i nasycenia ,ale w menu podręcznym ( po naciśnięciu : "OK" ) są podświetlane na biało , sugerując możliwość zmiany.Dlatego mnie to zmyliło i sądziłem że coś jest nie tak.Według mnie , napisy opcji niemożliwych do ustawień powinny być wyświetlane na szaro.
Temat nr.1 zamknięty - dziękuję wszystkim za oświecenie.
Natomast co do grzania się kart - zjawisko takie nie powinno występować , dlatego proszę o potwierdzenie jak to jest u Was.
LV prawie nie używam - tylko sporadycznie do panoram a i to z niechęcią bo wychodzi mydło .
Sam fakt grzania karty więc jest skutkiem szybkiego transferu albo niewłaściwego zasilania.