PDA

Zobacz pełną wersję : Hot piksele kolejne pytanie.

Bulva
16.07.04, 00:35
Witam
Zrobiłem dwa razy testy programem DeadPixel(dekielek,15sek,iso400itp), raz po właczeniu aparatu,a drugi raz po ok. 15min używania sprzętu. Liczba hot pixeli wzrosła wielokrotnie !!! Czy to normalne zjawisko (wpływ nagrzewania się matrycy w czsie pracy???).
Proszę o jakieś sugestie bo się lekko przeraziłem.
Dzięki i pozdrawiam
Tomek

hillel
16.07.04, 07:56
czasami wydaje mi się że lepiej by było jakby tego programu w ogóle nie było. wiekszość użytkowników nawet by wtedy nie wiedziała żę są jakieś hot pixele. u mnie ten program pokazuje jakiś milion hot pixeli i szkoda tylko że ja ich nie widzę :(

myślę że nie ma się czym przejmować dopóki normalne zdjęcią są wolne od hotów. a są, prawda?

janmaru
17.07.04, 12:04
Jak na razie zapoznaje sie z moim aparatem, wykonalem kilka zdjec i generalnie sa swietne (pod wzgledem jakosci, nie kompozycji ;) ). Zastanowil mnie jednak temat hotow i deadow, jako, ze moze wskazywac na wadliwa matryce. Wykonalem slawetny test, wyszlo mi na iso 100 jakos tak 12 hotow w tiff, 4 w jpg, w kazdym razie zawsze 0 deadow. Gdzies jednak wyczytalem, ze deady objawiaja sie bialymi kropkami z obwodka, co wyraznie (choc nie w jakiejs wielkiej ilosci)zauwazylem na ponizszym zdjeciu:

http://www.janmaru.com/pic/P1010015.JPG

Czy moze ktos na takim przykladzie wytlumaczyc, co jest normalnym objawem, a kiedy zaczac sie martwic.

Z gory dzieki, pozdrawiam

liamk
20.07.04, 18:03
na tym zdjeciu sa wyrazne 3 dad pixele i delikany (w granicach normy) szumik.
nie wiem jak to dokladnie jest ale slyszalem ze wymieniaja apraraty z dead pxelami .. . ja sa 3 to juz troche przeszkadza bo kazda fotke w photoshopie by trzeba otwierac i kombinowac - sprobuj pixel mapping, moze te dady zostana zakryte.

janmaru
20.07.04, 23:27
na tym zdjeciu sa wyrazne 3 dad pixele i delikany (w granicach normy) szumik.
nie wiem jak to dokladnie jest ale slyszalem ze wymieniaja apraraty z dead pxelami .. . ja sa 3 to juz troche przeszkadza bo kazda fotke w photoshopie by trzeba otwierac i kombinowac - sprobuj pixel mapping, moze te dady zostana zakryte.

Szumem to ja się nie przejmuje, bo co do tego raczej nie mam zastrzeżeń. Ale 'dead' dla mnie wskazuje na trwałe zjawisko, tymczasym wyskakuje to tylko na niektórych zdjęciach, choć fakt, że w tych samych miejscach...