Zobacz pełną wersję : Kadrowanie w Olympus Master
Mam takie laickie pytanie do Was:
Jak zdjęcie zostało zrobione z aparatem poziomo i w OM chcę wykadrować ale zmieniając kadr na pionowy to jest to możliwe? Z tego co widzę to zdjęcia poziome mają możliwość kadrowania tylko w poziomie, jeśli zdjęcie zostało zrobione pionowo - kadrowanie jest zgodne z położeniem aparatu.
edit:
Podepnę tu jeszcze jedno pytanie - czy w OM można swobodnie obracać (a nie tylko +/- 90, 180 stopni)?
Trochę nie rozumiem. W tym programie da się zrobić kadr jaki wymyślisz. Odhaczasz
"zachowaj proporcje" albo przeciągasz albo wpisujesz wartość w pikslach.
Racja nie napisałem, że z zaznaczonymi proporcjami..
Po odznaczeniu tego to faktycznie wszystko ale co jeśli chcę mieć to zaznaczone? Nie da się po prostu obrócić tej ramki kadrowania o 90 stopni?
Odhacz " zachowaj proporcje" Zamień wartości w pikslach ręcznie np: z 640x480 na 480x640. Włącz " zachowaj proporcje" i kadruj ;)
No popatrz, że na to nie wpadłem:) Wstyd... Dzięki, dokładnie o to mi chodziło:)
Pozostaje jeszcze kwestia swobodnego obracania:)
Jakoś nie widzę opcji swobodnego obracania ramki do kadrowania w OM i w Olympus Studio.
Jakoś nie widzę opcji swobodnego obracania ramki do kadrowania w OM i w Olympus Studio.
Gimp to ma: klikasz na warstwa -> dowolny obrót
Wiem, że Gimp ma bo używam go:) Nie stać mnie na PS ale myślałem, że może taką ogólną obróbkę (a obrót do takiej zaliczam) dałoby się w OM. Trudno, trzeba będzie korzystać z programów trzecich.
Albo poprostu starasz sie zrobic pionowa ramke.
Ja uzywam picasy, do prostowania i kadrowania niezastapiona. A Olympus master trzymam do poprawiania znieksztalcen obiektywu
Olympus Studio ostatnia pozycja " Regulacja nachylenia "
W OS zmiana kadrowania z poziomej na pionową lub odwrotnie nie sprawia żadnego problemu. Włączasz kadrowanie, aktywujesz funkcję "określ rozmiar", wyłączasz "funkcję zachowaj" proporcje, następnie określasz wymiar odwrotny ramki, włączasz funkcję "zachowaj proporcje", przełączasz następnie na funkcję "wybierz obszar" i już możesz dowolnie kadrować zdjęcie w odwrotnej proporcji.
ps. w OM jest tak samo
W OS zmiana kadrowania z poziomej na pionową lub odwrotnie nie sprawia żadnego problemu. Włączasz kadrowanie, aktywujesz funkcję "określ rozmiar", wyłączasz "funkcję zachowaj" proporcje, następnie określasz wymiar odwrotny ramki, włączasz funkcję "zachowaj proporcje", przełączasz następnie na funkcję "wybierz obszar" i już możesz dowolnie kadrować zdjęcie w odwrotnej proporcji.
ps. w OM jest tak samo
Tak wiem, już to wcześniej ktoś podpowiedział i aż się dziwię, że sam na to nie wpadłem :|