PDA

Zobacz pełną wersję : Ostrość na wydrukach

dinx6
3.09.08, 21:31
Mam problem z ostrością zdjęć na wydrukach. Początkowo winiłem siebie za zbyt małe wyostrzanie (bojąc się artefaktów) ale ostatnio wywołałem coś z napisem i czcionka też nie jest żyleta. Zaznaczam, że wywołuję na papierze matowym, takim o wręcz jedwabistej strukturze i zdaję sobie sprawę z tego, że wydruk na błysku sprawia wrażenie ostrzejszego, bardziej kontrastowego. Mimo wszystko na macie widzę pogorszenie ostrości w stopniu, w jakim go być nie powinno. Gdzie szukać przyczyny?

HrabiaMiod
3.09.08, 21:46
Ponoć należy ostro wyostrzyć przed wydrukiem - inaczej widać na monitorze, inaczej na papierze.

dinx6
3.09.08, 22:07
Nie do końca, ponieważ przy ostrym szarpeningu wyjdą babole które na wydruku też będzie widać. Już wolę lekkie mydło niż przeostrzenie... :(

Mirek54
3.09.08, 22:10
Pokaz fote-te nieostra.Moze inna metoda wyostrzania sie sprawdzi.Napisz jak wyostrzasz.

dinx6
3.09.08, 22:12
pokazanie foty nic nie da, na monitorze wygląda ok. wyostrzam plaginem nika, jest bardzo ok.

rzecz w tym, że font na wydruku wyszedł mydlanie. a może kwestia rozdzielczości? sam nie wiem...

diabolique
3.09.08, 22:16
Ponoć należy ostro wyostrzyć przed wydrukiem - inaczej widać na monitorze, inaczej na papierze.

Wydawało mi się, że jak ostro wyostrzone to wyjdą w ząbki...

Mirek54
3.09.08, 22:31
Jak masz CS3 to zobacz te akcje(suwaczki mozesz przestawiac)Trzy rodzaje wyostrzania
adobe photoshop /presets /actions/ i tutaj wklejamy akcje

http://www.megaupload.com/pl/?d=O8FS7QC5

skow
3.09.08, 23:46
Mam problem z ostrością zdjęć na wydrukach. [...] ale ostatnio wywołałem coś z napisem i czcionka też nie jest żyleta. Gdzie szukać przyczyny?

Jak ja wstawiam napisy to:

1. Rozmiar zdjęcia zblizony do możliwości maszyny z fotolabu np. dla 400dpi i zdjęcia 15cmx10cm(6"x4") => 2400 x 1600

2. Wstawianie napisów jest ostatnim etapem przed zapisem (nie wyostrzam napisów bo i po co)

3. Zapisuję do JPG -> jakość 100%, podpróbkowanie 1x1, 1x1, 1x1 (w Gimpie) czyli max. jakość.

Tak robię i jest żyleta na zdjęciu.

Misiaczek51
3.09.08, 23:54
Nic nie napisałeś na jakim labie jest wywoływane. Wiele od tego zależy. Inaczej to będzie na labie z karetką cyfrową a inaczej na laserowym. Może tu pies pogrzebany.

Darekw1967
3.09.08, 23:55

Witam

Wyostrzanie to cala tajemnica jak i co odpowiednio wyostrzyc.
Do wydruku nie trzeba mocno ostrzyc natomiast do labu
tak.

W wielu przypadkach stosuje wyostrzenie selekcyjne i
uzywam warstw.

Pozdrawiam.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Jak ja wstawiam napisy to:

1. Rozmiar zdjęcia zblizony do możliwości maszyny z fotolabu np. dla 400dpi i zdjęcia 15cmx10cm(6"x4") => 2400 x 1600

2. Wstawianie napisów jest ostatnim etapem przed zapisem (nie wyostrzam napisów bo i po co)

3. Zapisuję do JPG -> jakość 100%, podpróbkowanie 1x1, 1x1, 1x1 (w Gimpie) czyli max. jakość.

Tak robię i jest żyleta na zdjęciu.

Witam !

GIMP - ma bardzo dobry.... SCRIPT-FU o nazwie BSSS.

Wyostrzanie koncowe - robie najczesciej tym.... z parametrem
0.1 i robie to w kilku krokach.

Pozdrawiam.

dog_master
4.09.08, 00:19
Ja napisy do labu daje zawsze tak, zeby przy dokladnych wymiarach [dpi i mm, 100%] byly takie, jak chce. Ale i tak sa ostrzejsze od grafiki/zdjec...