PDA

Zobacz pełną wersję : Ku przestrodze

innovate
2.09.08, 21:51
Planowałem zrobienie Tego Zdjęcia.

Miało być takie jak miliard innych zdjęć, ale zrobione w końcu przeze mnie. Dolina Pięciu Stawów w naszych pięknych Tatrach została obfotografowana przez setki turystów, a ja pragnąłem do nich dołączyć. Nie to żebym tam szedł pierwszy raz, ale pierwszy raz planowałem zrobić te zdjęcia jak należy, czyli:

1. nocować w schronisku aby być na miejscu od 5:30
2. robić zdjęcia ze statywu i przy użyciu wężyka/pilota
3. zdjąć filtr UV (ma być idealnie!)
4. zrobić wiele ujęć z różną ekspozycją aby było z czego wybierać.
5. wszystko zapisywać w RAWie aby pozostawić sobie pole do korekty

Wyjechaliśmy w sobotę rano i tego samego dnia wieczorem usypialiśmy w najwyżej położonym schronisku górskim w naszych Tatrach.

Następnego dnia rano wypełniłem wszystkie powyższe punkty i pozostawiłem opcję ISO w pozycji AUTO. Przed kilkoma minutami zorientowałem się czemu te zdjęcia tak fatalnie wyszły...

dog_master
2.09.08, 21:59
Hym, a gdzie tu przestroga? ;)

Ze nalezy panowac nad wszystkimi parametrami to chyba wiadomo ;)

mariush
2.09.08, 22:03
Znany ból... współczuję

innovate
2.09.08, 22:27
BTW: Znalazłem jedno gdzie aparat ustawił ISO 100. Niestety nadal sporo szumów i generalnie jak na mój gust mydełko. Mam więc pytania:

1. Skąd szumy przy ISO 100?
2. Co miało wpływ na słabą ostrość?
3. Co byście zrobili inaczej w tej sytuacji / tym kadrze?

Wszystkie dane EXIF powinny nadal być w załączonym JPGu, który wołałem z ORFa przy pomocy RawTherapee.

mariush
2.09.08, 22:31
BTW: Znalazłem jedno gdzie aparat ustawił ISO 100. Niestety nadal sporo szumów i generalnie jak na mój gust mydełko. Mam więc pytania:

1. Skąd szumy przy ISO 100?
2. Co miało wpływ na słabą ostrość?
3. Co byście zrobili inaczej w tej sytuacji / tym kadrze?

Wszystkie dane EXIF powinny nadal być w załączonym JPGu, który wołałem z ORFa przy pomocy RawTherapee.
za późno/za wcześnie zrobione

Mirek54
2.09.08, 22:36
Wyostrzyc,poprawic kontrast i kolor.Jak masz rawa zobac na innym wywolywaczu

krzwoj
2.09.08, 22:51
Wyostrzyc,poprawic kontrast i kolor.Jak masz rawa zobac na innym wywolywaczu

Wszystko to prawda, ale - moim zdaniem - z tym wyostrzeniem to trochę przesadziłeś - widać to na kosodrzewinie. Jest jeszcze jedna ewentualność - mój laptop :-)

Gundi
2.09.08, 22:56
dla mnie tez przeostrzone

dog_master
2.09.08, 22:58
Szum? Gdzie Ty szum widzisz?

f/11 - dyfrakcja...

Rafał Czarny
2.09.08, 23:19
Ja też nie widzę szumu. :roll:

kuba1984
2.09.08, 23:24
Ja mogę się przyznać, że zostawiłem w aparacie iso 1600 po "nocnych zabawach" i na drugi dzień jak lubej na plaży zdjęcia robiłem to wyszła z tego kaszka ale nosiware dał rade i wygładzać już nie trzeba było:-)

Bodzip
2.09.08, 23:49
tak jak lucca zasugerował. U mnie RawTherapee wywołuje z szumem, nawet ISO 100 - czemu ? nie wiem.
Używam ufraw połączony z Gimpem i jest OK.

dog_master
3.09.08, 00:01
Ja mogę się przyznać, że zostawiłem w aparacie iso 1600 po "nocnych zabawach" i na drugi dzień jak lubej na plaży zdjęcia robiłem to wyszła z tego kaszka ale nosiware dał rade i wygładzać już nie trzeba było:-)
To ja miewalam gorzej - kilka razy sie zdarzylo, ze zapomnialam iso zmienic [zawsze mam na sztywno jakies, bo auto i tak daje iso100 ;)] i mialam totalnie przejarane foty.

Teraz zawsze pamietam by je zmienic... ;)

kuba1984
3.09.08, 00:18
Też się tego samego co Ty nauczyłem zawsze spojrzę co mam w aparacie ustawione. Nie ma jak to uczyć się na błędach;-)

hades
3.09.08, 00:27
Automatyka jest po to żeby ją wyłączyć.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Może zbyt radykalnie, ale czasami jak już się wie co się chce zrobić to najmniej do gadania powinna mieć automatyka aparatu.

kasprzyk
3.09.08, 07:45
Dla mnie to żadna przestroga, w moim aparacie Auto -ISO nie istnieje :wink:
tzn - nigdy tej funkcji nie włączyłem i nie włączę :-P

Bzyku
3.09.08, 08:07
za Bodzip -RawTherapee dziwnie wywołuje ORF-y, ja używam olympusowego mastera i jest ok. Jest teraz darmowy, ściągnij i spróbuj w nim obrobić te zdjęcia.

_hawk_
3.09.08, 10:25
tak jak lucca zasugerował. U mnie RawTherapee wywołuje z szumem, nawet ISO 100 - czemu ? nie wiem.
Używam ufraw połączony z Gimpem i jest OK.

Dziwne, ale chyba masz coś namieszane w ustawieniach. U siebie nie zauważyłem podobnego efektu. Co więcej, RawTherapee ma sam w sobie odszumiacz.

rocco
3.09.08, 10:45
Współczuję.
A szumu też nie widzę, pewnie tylko gdy patrzyłeś na oryginał w skali 1:1 ;)

Bzyku
3.09.08, 12:08
Dziwne, ale chyba masz coś namieszane w ustawieniach. U siebie nie zauważyłem podobnego efektu. Co więcej, RawTherapee ma sam w sobie odszumiacz.
hawk - być może, nie zrobił na mnie dobrego wrażenia i poszedł w odstawkę. Nie mam cierpliwości do grzebania w ustawieniach, poszedłem na łatwiznę i działam na masterze. No chyba że warto - to może kiedyś przysiąde nad RawTherapee.

dzemski
3.09.08, 12:11
RawTherapee robi szum w miejscach, które wyciąga się z cieni używając filtrowania Cienie i Światła. Jeśli tą funkcję pozostawimy nienaruszoną, to nie powinno nic nieprzyjemnego wyjść na focie. I rzeczywiście RawTherapee pięknie odszumia :)

Karol
3.09.08, 12:25
2. robić zdjęcia ze statywu i przy użyciu wężyka/pilota

pozostawiłem opcję ISO w pozycji AUTO.

Zawaliłeś sprawę - masz nauczkę - będziesz pamiętać na przyszłość. Nie śledziłeś na bieżąco ustawień w wizjerze/wyświetlaczu?

AUTO ISO to wspaniały ficzer - często służy właśnie temu, żeby nie windować niepotrzebnie czułości ponad co się właśnie potrzebuje, żeby przy algorytmie opartym na czasie/przysłonie nie ruszyć zdjęć. Aparat nie wiedział, że siedzi na statywie, za to Ty powinieneś o tym pamiętać...
Następne foty będą lepsze...

Maro66
3.09.08, 15:16
Pierwszą rzecz jaką robię po włączeniu aparatu, to patrzę jakie mam iso. No i zaczynam na 200, chyba nigdy nie robiłem na 100. W sumie, to poruszam się miedzy 200 a 400. Raz bawiłem się co by było, gdyby i jechałem z iso na maxa, ot tak, żeby zobaczyć jak zdjęcia będą wyglądać. ;)

innovate
3.09.08, 18:42
za późno/za wcześnie zrobione
Wschód słońca około 5:56, zdjęcie zrobione 5:45, kiedy byłoby lepiej?

Szum? Gdzie Ty szum widzisz?
f/11 - dyfrakcja...
Niestety w skali 1:1 szum jest niemiłosierny. JPG jest sporo zmniejszony.

RawTherapee robi szum w miejscach, które wyciąga się z cieni używając filtrowania Cienie i Światła. Jeśli tą funkcję pozostawimy nienaruszoną, to nie powinno nic nieprzyjemnego wyjść na focie. I rzeczywiście RawTherapee pięknie odszumia :)

Sprawdziłem, wymieniona przez Ciebie opcja jest zupełnie wyłączona, a RT szumi jak diabeł. Zupełnie tak jak pisało kilka osób wyżej.

Spróbowałem wywołać Olympus Master, efekt poniżej. Jest chyba lepiej...

BTW: Czy można składać kilka zdjęć zrobionych z różnym ISO? No bo w zasadzie to mam 3 orfy z różną ekspozycją ale niestety też z różnym ISO :-/

HrabiaMiod
3.09.08, 19:04
Jak najbardziej można.

RT jest bardzo fajny - właśnie na nim wołam.

Maro66--> a mi się marzy ISO50..

Karol
3.09.08, 21:07
Ja zawsze robię na najniższym ISO na jakie pozwalają warunki - zwykle jest to 100. Nie zapominajmy, że najniższe ISO z reguły oznacza najlepszą jakość. Piszę z reguły bo ponoć któryś Pentax miał największy DR na 400 ISO - tak przynajmniej wynikało z testów.

innovate - nie wstawiaj plików o wadze 5,77 mb bezpośrednio do wątku bo ludzi z wolniejszymi łączami niekoniecznie mają też dużo czasu... Wstaw link.

innovate
4.09.08, 11:57
Ja zawsze robię na najniższym ISO na jakie pozwalają warunki - zwykle jest to 100. Nie zapominajmy, że najniższe ISO z reguły oznacza najlepszą jakość. Piszę z reguły bo ponoć któryś Pentax miał największy DR na 400 ISO - tak przynajmniej wynikało z testów.

innovate - nie wstawiaj plików o wadze 5,77 mb bezpośrednio do wątku bo ludzi z wolniejszymi łączami niekoniecznie mają też dużo czasu... Wstaw link.

Przepraszam, duża fotka poszła przez przypadek ;-) otworzyłem w IrfanView ale zapomniałem zmniejszyć przed zapisaniem...