PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z kolorami.

Morlok
2.09.08, 20:34
Witam wieczorkiem :)
Odebrałem z wywołania i skalnowania film Superia.
Niestety kolory są na nim ORWO-clase.
Poprzednie robiłen takim samym filmie i nie miałem tych problemów. Kolory odbitek takie same do d....
Próbowałem w GIMP-ie to poprawic i kicha. Do tej pory unikałem koloru jak mogłemn i teraz jestem durny jak but.:oops:
Może ktoś będzie wiedział jak sobie z tym poradzić.
Potrzebuje wskazówek jak krowie na granicy.
liczę na dobrą duszę, która mnie oświeci.
Podaję dwa przykładowe zdjęcia.

Mirek54
2.09.08, 21:29
Dobra dusza powiadasz?A skad dobra dusza ma wiedziec jakie tam kolory naprawde byly?
Pobawil ja sie troche w PS jak uwazasz,ze troche lepiej i dobry kierunek,to bedziemy gadac jak i co

Smerf Maruda
2.09.08, 21:49
Pierwsze jest w sumie OK, drugie moim zdaniem niedoświetlone.

Morlok
2.09.08, 23:51
Dzięki Wielkie :)

Tak Lucca to jest ten kierunek, a teraz zdradź jak do tego doszedłeś. A może podpowiedziałbyś jak wyciągasz fotki z tej nadmiernej czerwini. Czasem mi sie zdarza, że jak robię w pracy E-510 to moi koledzy dość czerstwo wyglądają, mimo zabawy w różne WB.

Co do drugiego to nie widzę wielkiej różnicy, ale już zmęczone mam oczy.

Nie sądzę by było niedoświetlone. Porównałem dwa negatywy Superii, jeden co do którego nie mam uwag i ten cytowany. Nie widzę różnicy. Jednak cieszę się za zwrócenie uwagi na ten parametr. Mam w aparacie kolejny negatyw i jak będzie okazja to zrobię kilka testowaych klatek i zobacze jak to wpływa na kolor.
Jeszcze raz dzieki.

Mirek54
3.09.08, 08:58
Dzięki Wielkie :)

Tak Lucca to jest ten kierunek, a teraz zdradź jak do tego doszedłeś. A może podpowiedziałbyś jak wyciągasz fotki z tej nadmiernej czerwini.

Metod jest wiele,ale pewnie potrzebujesz tych najprostrzych,zeby zycia nie tracic nad kadrem.
1.Jesli dominuje na calosci to.Warstwa,powiel warstwe.Teraz na warstwie-auto kolor i zabawa z kryciem i rozlaniem.Splaszczyc obrazek i gotowe.Wszystko zalezy od tego w jaka dominate zmieni sie po auto kolorze warstwa.
2.Jesli tylko pewien obszar wystepuje z przewaga jakiegos koloru,to lassem po obszarze.Kopiuj jako warstwe.Obrazek dopasuj,kolor selektywny.Tam w wiekszosci przypadkow odjecie magnety i dodanie zoltego pomaga.
3.Rowniez mozna sprawdzic opcje -kolor;zastap kolor lub dopasuj kolor.
Troche zabawy na kilkudziesieciu kadrach i juz sam na poczatku bedziesz okreslal jak metoda szybciej Ci sie sprawdzi.
Jednak niezastapiony jest plugin do PSa Viveza od Nik softu.Znakomicie sobie radzi.Jesli nie lubisz zabawy na warstwach i maskach to jest niezastapiony,ale MZ za drogi.Teraz jestem na etapie zabawy z nim i proby osiagania tego samego bez niego.
To tyle ode mnie.

Morlok
3.09.08, 09:05
Dzieki wielkie Lucca :)
Szczególnie cenna dla mnie jest uwaga 2.
JA niestety nie mam PSa, lecz pobawię sie w GIMPI-e.
Jak zostanie mi kaska po kupnie e-tam to sprawię sobie elementsa i może wtedy będzie łatwiej.
Jeszcze raz dzięki :)
Pozdrawiam