Zobacz pełną wersję : BKT w E-520 na statywie
Mam pytanko, jak w E-520 na statywie lub woreczku bez poruszenia aparatem zrobić 3 zdjęcia w BKT?
Proszę od razu nie pisać czytaj instrukcję.
w E-520 nie ma mozliwości podłączenia wężyka spustowego, zostaje pilot (ale jak się go nie ma), wykonanie zdjęcia ze statywu w BKT jest praktycznie niemozliwe (tak jak zręki za jednym naciśnięciem spustu, tylko bez poruszenia).
Opóźnienie czasowe - to tylko jedno zdjęcie, bo wtedy nie ma BKT, a chcąc zrobić jeszcze dwa muszę ponownie nacisnąć spust.
czy jest na to jakaś rada (poza pilotem) czy to feler aparatu, że konstruktorzy zapomnieli o mozliwości podłączenia wężyka?
NightCrawler
2.09.08, 12:26
Mam pytanko, jak w E-520 na statywie lub woreczku bez poruszenia aparatem zrobić 3 zdjęcia w BKT?
Proszę od razu nie pisać czytaj instrukcję.
w E-520 nie ma mozliwości podłączenia wężyka spustowego, zostaje pilot (ale jak się go nie ma), wykonanie zdjęcia ze statywu w BKT jest praktycznie niemozliwe (tak jak zręki za jednym naciśnięciem spustu, tylko bez poruszenia).
Opóźnienie czasowe - to tylko jedno zdjęcie, bo wtedy nie ma BKT, a chcąc zrobić jeszcze dwa muszę ponownie nacisnąć spust.
czy jest na to jakaś rada (poza pilotem) czy to feler aparatu, że konstruktorzy zapomnieli o mozliwości podłączenia wężyka?
moge sie mylic ale wezyk to chyba jednak istnieje
http://www.allegro.pl/item423673204_olympus_e_510_e_520_e_420_sp_570_wez yk_jk_rm_uc1.html
To widać, moje pytanie leżało w niewiedzy, takiej że nie przypuszczałem, że wężyk podłącza się do złącza USB w aparacie
jeżeli tak jest faktycznie to problem jest rozwiązany, myślałem że wężyk podłącza się do jakiegoś specjalnego gniazda.
włącz zdjęcia seryjne? raz naciskasz i trzymasz wciśnięte. po problemie. pzdr
albo z pilota - włączasz bkt - ustawiasz na fotki z pilota i jedziesz - do HDR szkoda tylko że nie ma skoku wiecej jak 1EV
albo z pilota - włączasz bkt - ustawiasz na fotki z pilota i jedziesz - do HDR szkoda tylko że nie ma skoku wiecej jak 1EV
Tylko że w takim wypadku łapiesz spore opóźnienie między kolejnymi kadrami. Chmury czasem nieźle zasuwają po niebie i nawet przy 3 klatkach w trybie pojedynczym wyjdzie paskudny efekt przesunięcia obłoczków (oczywiście zakładają,c że BKT będzie używany do HDRów). Przy bardziej statycznych scenach (np wnętrza) to rzeczywiście dobry sposób.
chcę popróbować hdr-ów i z tą myślą zadałem pytanie
dziękuję pieknie za odpowiedzi
Syd Barrett
2.09.08, 16:18
możesz też wywoływać RAWa na różnych ekspozycjach i z niego robić HDR. To już podobno "nie to" :D ale w przypadku chmur być może jedyne rozwiązanie.
możesz też wywoływać RAWa na różnych ekspozycjach i z niego robić HDR. To już podobno "nie to" :D ale w przypadku chmur być może jedyne rozwiązanie.
To jest bez sensu... nic (więcej) nie wyciągniesz praktycznie z takiego zdjęcia a będzie wygladało jak HDR (co jest raczej in minus).
Co do HDRów - może Ci braknąć tego bracketingu - 3F co 1EV to naprawdę nie jest dużo, zwłaszcza przy olkowych tendencjach do przepalania.