Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lista zakupów... od czego zacząć...?

Wielblad
2.09.08, 11:47
Witam serdecznie.
Miałem ostatnio chwile słabości i chciałem zmienić system na Nikona lub Canona... na szczęście przeszło mi...
Moje pytanie brzmi tak: W jakiej kolejności wydawać kasę...
1) FL-50R
2) 12-60
3) 14-54
4) Sigma 30mm 1.4 lub ZD 50mm
5) E-3 ale to dopiero w przyszłym roku by mogło najszybciej wypalić.

Mój typ jest taki: 1,2,4,5 lub 1 i 3,4,5
PS. Chodzi o wesela, sprzęt jak w podpisie.
Pozdrawiam.

Dar-i-jush
2.09.08, 11:56
A kto ma wiedzieć lepiej, co najbardziej potrzebujesz od Ciebie samego? Kup sobie lampę, a potem obiektyw jaki uznasz za najbardziej potrzebny. Większy zakres, czy trochę jaśniejszy. To takie proste:roll:

heyahero
2.09.08, 12:01
Ja tam za specjalistę się nie uważam, ale jak coś mogę doradzić, to wydaje mi się, że 14-54 powinno wystarczyć zamiast 12-60mm (to pierwsze może węższe, ale za to jaśniejsze w tym zakresie). Co do Sigmy 30mm i Zd 50mm - wydaje mi się, że ZD ma wolniejszy AF jeżeli chodzi o śluby. Tą Sigmę, jak to Sigmę - przymykać trochę trzeba, ale jak dla mnie lepiej sobie radzi z AF przy ciemniejszych pomieszczeniach (lepiej sprawdzi się w kościele).

Wielblad
2.09.08, 12:01
Wiem wiem ale motam się już z tymi zakupami od jakiegoś czasu... nawet zmiany sytemu rozważałem i w końcu już nic nie wiem :)

Eddie
2.09.08, 12:12
Na dzien dobry bierz lampe. Nie wiem tylko, czy powinienes od razu ladowac sie w FL50R.
Byc moze Metz 48 AF-1 Ci styknie. Jesli chcesz wiecej mocy, bierz Metza 58 AF-1, masz dodatkowo palnik wiecej i wciaz jeszcze zaoszczedzone pieniadze - Fl-ka jest drozsza.
Kolejna rzecz, to jak wspomnial ktos wczesniej, 14-54. Osobiscie bym sie nie napalal na 12-60 mimo jego 'zabojczej' szybkosci, i tak nie bedziesz z niej wiele mial przy E-510.

Dalej, Sigma 30/1,4 - dlaczego nie ZD 50/2.0? Bo za waski, po prostu.

Na koniec, tak jak sobie sam zaplanowales, E-3 lub to co bedzie w danym momencie lepsze. Jesli bedzie.

Na sam poczatek jednak lampa i 14-54, bez tego ani rusz.

Wielblad
2.09.08, 12:28
Na dzien dobry bierz lampe. Nie wiem tylko, czy powinienes od razu ladowac sie w FL50R.
Byc moze Metz 48 AF-1 Ci styknie. Jesli chcesz wiecej mocy, bierz Metza 58 AF-1, masz dodatkowo palnik wiecej i wciaz jeszcze zaoszczedzone pieniadze - Fl-ka jest drozsza.
Kolejna rzecz, to jak wspomnial ktos wczesniej, 14-54. Osobiscie bym sie nie napalal na 12-60 mimo jego 'zabojczej' szybkosci, i tak nie bedziesz z niej wiele mial przy E-510.

Na koniec, tak jak sobie sam zaplanowales, E-3 lub to co bedzie w danym momencie lepsze. Jesli bedzie.

Na sam poczatek jednak lampa i 14-54, bez tego ani rusz.
Metz'a miałem już jednego 58 AF-1 i powiem że nie odpowiadała mi jakość wykonania i został sprzedany... padło na fl-50r...
E-3 to odległy temat jak dla mnie w tym momencie... potrzebuje jedynie jakiegoś bodźca na 14-54 bo napalony jestem jak diabli na 12-60... ale wydaje mi się że wygra rozsądek i 14-54 + FL'ka poleci na pierwszy ogień. Zawsze e510 z tym 14-54 może zostać na zapasowe body...
Jeszcze pytanie jak z awaryjnością tych 14-54? bo zastanawiam się czy brać używanego czy nówkę?

dog_master
2.09.08, 13:21
Na wesela to:
- 30/1.4
- 50/2
- cos jasnego szerszego, np. 14-54
- E-3
- oprogramowanie [PS, etc]

zuzlo
2.09.08, 15:28

Ewentualnie Sigma 24/1.8.

BAQ
3.09.08, 10:17
Wielblad, moje zdanie jest takie, żebyś się nie sugerował propozycjami innych, bo każdy fotografuje inaczej i co innego preferuje. Zacznij fotografować tym sprzętem co masz i sam zobaczyć czego zaczyna Ci brakować, co by się przydało kupić. Może się okazać, że potrzebne jest Ci coś czego nie miałeś obecnej liście zakupów. Sugerowanie się opinią innych może skończyć się tym, że kupisz coś, wydasz sporo kasy, a później będzie to leżało w szufladzie.

_hawk_
3.09.08, 10:20
Mój typ: 14-54, FL-kę, darowałbym sobie 12-60 no i na końcu E-3.
W międzyczasie można sie jeszcze zastanowić nad ZD 50/2

Mirek54
3.09.08, 10:22
Skoro wesela i sluby, tos jest biznesmem.Prowadzisz firme i zadajesz pytania jak dziecko.To chyba normalne,ze szklo i swiatlo Ci potrzebne.

Eddie
3.09.08, 10:24
Skoro wesela i sluby, tos jest biznesmem.Prowadzisz firme i zadajesz pytania jak dziecko.To chyba normalne,ze szklo i swiatlo Ci potrzebne.

Lucca, powinieneś mieć osobisty wątek, w którym wklejano by Twoje złote myśli :)

krzwoj
3.09.08, 10:26

Światło niekoniecznie, ale kompan do tego szkła na pewno :-)

Wielblad
3.09.08, 16:56
Wesela do temat docelowy... jestem na etapie gromadzenia sprzętu. Dopiero po zakupie E-3 będę myślał o samodzielnym fotografowaniu takich wydarzeń. Na tą chwilę jako drugie oko mam zamiar działać... bardziej żeby zdobyć doświadczenie itd.
Widzę że skończy się tak jak BAQ napisał i kupie co będę uważał za potrzebne w danej chwili... :)
Pozdrawiam.

hades
3.09.08, 20:11
Wesela do temat docelowy... jestem na etapie gromadzenia sprzętu. Dopiero po zakupie E-3 będę myślał o samodzielnym fotografowaniu takich wydarzeń. Na tą chwilę jako drugie oko mam zamiar działać... bardziej żeby zdobyć doświadczenie itd.
Widzę że skończy się tak jak BAQ napisał i kupie co będę uważał za potrzebne w danej chwili... :)
Pozdrawiam.

Ja też zacząłem od łażenia na śluby znajomych lub znajomych znajomych (jeśli mogę) i sprawdzam czy tym co mam daje radę. W tej chwili doszedłem do wniosku, jak wcześniej napisano, że szkło (marzenie: 14-35, realia max: 12-60 ;) ) i jakieś światełko (z zakresu liczby przewodniej 40-50, tylko do doświetleń) jest na pierwszy miejscu mojej listy. Ale to w sumie miejsce równoległe z drugim body. Skończy się zapewne na tym, że te trzy pozycje (szkło, światełko, body) kupie jednocześnie w najbliższym czasie, chyba że stanę się mistrzem ostrzenia manualnego ;). Wtedy na pewien czas zrezygnuje ze szkła.

Lailonn
3.09.08, 22:38
Zadziwiające jak wiele osób, które nie miały 12-60 w rękach "skreśla" go. Jeśli nie masz problemu z gotówką to nie pożałujesz. Te 4mm różnicy to na prawdę RÓŻNICA!! Tu nawet nie chodzi o lepszy AF. Zajrzyj na optyczne.pl oni przetestowali oba. Ja nigdy bym 12-60 nie oddał ;]

dog_master
3.09.08, 22:57
12-60 jest super :) Szkoda tylko, ze nie w calym zakresie f2.8... Od 14-54 tylko ciut ciemniejsze. Ale cena inna... :/ Stad pewnie nadal popularnosc 14-54.