PDA

Zobacz pełną wersję : Karta pamięci xD

Dawidek
1.09.08, 20:23
Hej!
Mam pytanko, kilka dni temu kupiłem Olympusa SP-560uz i zastanawiam się jaką kartę xD najlepiej do niego dobrać...
Rozglądałem się po internecie i natknąłem się na typ H - no ale podobno były z nim jakieś problemy więc je wycofano, nie wiem ile w tym prawdy, ale niby były najszybsze.
Wiem, że są jeszcze M i jakieś nowe M+ czy są tak samo awaryjne, czy nie, tego sie juz nie dowiedziałem, podobno M+ to nowość, więc może ktoś już przetestował.
Jeszcze znajoma mi mówiła o jakimś typie L, ale nigdzie nie znalazłem, może miała na myśli Standard.
No i jeszcze kwestia pojemności czy jest jakaś różnica w prędkościach między 1GB a 2GB?

Tak czy siak, już nie mam pojęcia co wybrać :???:
jeśli ktoś jest w stanie pomóc to z góry dziękuję

Pozdrawiam

henry1
1.09.08, 21:15
Witaj na Forum !

Drughi
1.09.08, 22:02
Witaj!
Faktycznie karty typu H wycofano już z produkcji i dostać je można tylko z drugiej ręki. Dlaczego zostały wycofane to nie mam pojęcia, być może sprawiały jakieś kłopoty. Obecnie na rynku dostępne są karty typu M i M+, a największa ich pojemność to 2 GB. Te drugie według Olympusa są szybsze w transferze danych o ok 1.5x. O typie L nic mi nie wiadomo. Co do różnicy prędkości między 1gb, a 2 gb... Jeżeli są to np. dwie karty typu M, to nie ma różnicy w ich prędkości działania. Jak chcesz szybszej karty to bierz M+.

Pozdrawiam D.

Dawidek
1.09.08, 22:05
dziekuje za pomoc, pozdrawiam

pol189
8.09.08, 10:40
Mam dwie karty XD typu H i zarówno z kompaktami z serii UZ jak i z E-xxx nie sprawiały problemu.
Skąd pochodzi informacja o ich "problemowości"?

.

tyrkand
8.09.08, 13:37
Ja mam M+ i nie mam zastrzeżeń.

dobas
8.09.08, 15:25
miałem H popsuła się serwis wymienił na wolniejszą M
jak spytałem czemu M a nie H powiedzieli ze H już wycofano.

Różnica w prędkości chyba nie wielka bo nie zauważam zbytnio :)