Zobacz pełną wersję : E-520 - co kupić dodatkowo na sam początek???
Prosiłbym bardzo o jakieś konkretne produkty, które wartoby kupić na sam początek.
Oczywiście przeczytałem kilka obszernych tematów z tego forum i troche już jestem ukierunkowany ;)
Aparat to e-520 z obiektywem 14-42.
Na sam początek myślę o filtrach UV i CPL, miałem taki element w poprzednim kompakcie i zdawało to egzamin.
Chciałbym też kupić obiektyw z większym zoom'em, pasowałby mi obiektyw 40-150 z zestawu dual kit, można go kupić stosunkowo tanio a myśle że dla amatora wystarczy na jakiś czas. Co o tym sądzicie???
Byłbym także wdzięczny o opinie na temat pokrowców i plecaków Olympusa dedykowanych do lustrzanek e-system.
Dodatkowa bateria też będzie pewnie konieczna.
Na allegro trafiłem na dyfuzory do lampy błyskowej, warto kupić taki element???
Zdecydowanie kupuj dual kita;) i jak wydasz pare złotych na filtry UV na szkiełka też nie zaszkodzi:)
Hehe, tylko chodziło mi o konkrety, aparat jest już zamówiony w wersji z jednym obiektywem, była okazja więc kupiłem :)
Obiektyw z dual kita 40-150 mozna kupić juz od 300zł, patrzyłem na cos lepszego i niestety trzeba liczyć się z wydatkiem ponad tysiaca, na początek nie chce przesadzać choć czuje że będzie to świnka skarbonka :lol:
Tak - dualkit warto kupić. Dodatkowa bateria zawsze się może przydać. Filtr polaryzacyjny też. Jak chcesz fotografować pejzaż szare połówki często się przydają. Filtry UV bym odpuścił - o ile nie masz niemowlaka pchającego non stop paluszki w obiektyw to nie widzę sensu ich stosowania. Oczywiście wygodną torbę (ew. plecak) warto mieć - z reguły dobrym pomysłem jest zakupienie nieco większej niż akurat potrzebujemy. Zewnętrzna lampa bardzo się przydaje.
Nie rozpędzaj się na start z zakupami - kasę zawsze zdążysz wydać, im zrobisz to później tym większa szansa, że kupisz świadomie to czego potrzebujesz...
marcinpolniak
1.09.08, 19:38
Jeżeli wcześniej nie bawiłeś się poważniej jakąś lustrzanką to... Kup na początek E-520 w DualKit, do tego najwyżej jakiś ochronny filtr UV. Daj sobie czas na poznanie aparatu. Wtedy zobaczysz czy potrzebujesz plecak na wypady w góry na 4 dni, czy torbę na ramię, a może plecak na 1 ramię, z którego możesz błyskawicznie wyciągnąć aparat. Daj sobie czas i pobaw się troszkę.
...
Dodatkowa bateria też będzie pewnie konieczna.
...
Kupiłem hama za 77 zł + przesyłka. Nie widzę różnicy więc po co przepłacać.
Dobrze mieć również zapasową kartę w zanadrzu. Docelowo np. jakiegoś, szybkiego 4GB CF-a i np. rezerwową 2GB XD.
Lepiej mieć w rezerwie drugą CF 4 GB - powinna być tańsza od 2 GB xD.
Dobrze mieć również zapasową kartę w zanadrzu. Docelowo np. jakiegoś, szybkiego 4GB CF-a i np. rezerwową 2GB XD.
Ja właśnie tak mam. Obie siedzą w aparacie. CF jako podstawowa, xD jako awaryjna.
:)
aku. + statyw + lampa + torba to tak na dobry początek :)
Dodatkowy dysk do kompa, legalny program do obróbki (np. Lightroom)
Z tego będziesz korzystał najwięcej :-)
Ja nic nowego nie poradzę. Kup na początek torbę/plecak i jeśli uważasz, że potrzebujesz to filtry o których pisałeś.
Obiektyw 40-150 jest naprawdę przyzwoity więc pewnie też się przyda chociaż ja w 90% używam 14-42.
Później będziesz wiedział czy potrzebujesz lampy itp. Takie akcesoria jak karta zapasowa i aku to już drobiazgi więc tu nie ma co się za bardzo zastanawiać.
Pomyśl tylko czy potrzebujesz torbę z napisem "e-system" czy może warto różnicę cenową przeznaczyć na co innego?:)
Ja kupiłem torbę "niemarkową" i na razie jest OK. Ktoś wyżej dobrze doradza, żeby torbę wziąć trochę większą niż teraz potrzebujesz, miejsca nigdy za wiele!
No i przede wszystkim to.. focić bo sam sprzęt to za mało;)
Powodzenia!
Dodatkowy dysk do kompa, legalny program do obróbki (np. Lightroom)
Na początek radzę spróbować darmowych (do RAW-ów jest tego multum, do jpg głównie GIMP, Paint.NET i Krita), bo płatne to zawsze pakowanie się w koszta (co wyjdzie nowa wersja to chciałoby się ją mieć, prawda? ;)...).
Lepiej mieć w rezerwie drugą CF 4 GB - powinna być tańsza od 2 GB xD.
To zależy jaki CF 4 gb. Dobrą kartę, np. SanDisk Extreme III, na allegro znalazłem najtaniej za 74 PLN, 2 gb XD można dostać już za 47 PLN (również na allegro).
Zalożyłes fajny watek i wielu Ci tu poradzi, zwłaszcza, ze postów przybywa ;)
Jednak radziłbym Ci zaprzyjaxnić się z forumowa wyszukiwarką, takich tematów było juz co najmniej kilka.
Fakt, dotyczyły najczęściej E-510 ale potrzebne (lub nie) wyposażenie do tych aparatów jest takie same i rady "co dokupić" są identyczne.
Na przykład tu:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=13097&highlight=E-510+dokupi%E6
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=8317&highlight=E-510+kupi%E6
na przyszłość to mamy dział, "Co kupić ?"
Spokojnie spokojnie :)
Kart mam kilka jeszcze z poprzedniego Olympusa, więc jedyne co bym potrzebował to właśnie dodatkową CF EX3 4GB lub 8GB, jeszcze się zobaczy.
Co do torby to wybiore sie pewnie do sklepu żeby coś dobrać, choć ceny będą pewnie troche wyższe niż na allegro, dlatego wolałbym cos poleconego z forum co można zamówić w ciemno i być zadowolonym ;)
Spokojnie spokojnie :)
Kart mam kilka jeszcze z poprzedniego Olympusa, więc jedyne co bym potrzebował to właśnie dodatkową CF EX3 4GB lub 8GB, jeszcze się zobaczy.
Co do torby to wybiore sie pewnie do sklepu żeby coś dobrać, choć ceny będą pewnie troche wyższe niż na allegro, dlatego wolałbym cos poleconego z forum co można zamówić w ciemno i być zadowolonym ;)
Jeżeli chodzi o karty to im więcej tym lepiej. Gdy będziesz używał dwóch 4GB zamiast jednej 8GB, uchronisz się przed utratą zdjęć w razie awarii. Co do torby, to poczytaj sobie ten wątek:arrow:https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=5642
Kupiłem profilaktycznie filtr UV Hoya Super HMC pro1, obecnie negocjuje zakup 40-150mm, powoli myśle o 70-300mm więc coś zaczyna się dziać w kwestii aparatu i dodatkowych zakupów :grin:
Na początek radzę spróbować darmowych (do RAW-ów jest tego multum, do jpg głównie GIMP, Paint.NET i Krita)
powiedz mi dlaczego Gimp nie jest do RAWów? Jeszcze nie korzystałem z niego w ich kiedynku (bo mam do kitu monitor i boję się popsuć fotki). To co polecasz do RAWów pod Linuksa?
p.s. jakaś najnowsza wersja ma ponoć obsługiwać więcej bitów kolorów... 12 lub 16 - nie pamiętam - nie znam się.
powiedz mi dlaczego Gimp nie jest do RAWów?
Gimp jak najbardziej obsługuje rawy, jeśli zainstalujesz wtyczkę w postaci rawkonwertera UFRaw.
Gimp jak najbardziej obsługuje rawy, jeśli zainstalujesz wtyczkę w postaci rawkonwertera UFRaw.
Na pewno obsługuje w 12-bitach, czy może ktoś to potwierdzić? Bo gdzieś czytałem o tym, że jak UFraw wczyta to gimp już operuje na 8, i nie można za dużo powyciągać. Tzn. można "powyciągać" i da się z tym żyć, ale dodatkowe 4-bity niosą trochę informacji o świetle i szkoda byłoby je tracić.