Zobacz pełną wersję : Dodatkowy obiektyw
Mam E-510 z dwoma kitowymi obiektywami, z których jestem w zasadzie zadowolony. Wiem jednak, że są lepsze! Może ktoś z większym doświadczeniem podpowie o jakim sprzęcie warto pomyśleć i to takim, który będzie kompatybilny z e-systemem. Czy naprawdę różnice przy innych markowych obiektywach są tak wyraźne, że warto w to inwestować? Będę wdzięczny za podpowiedzi i przekazanie własnych doświadczeń. Pozdrawiam!:?:
wojgra
Rafał Czarny
31.08.08, 14:44
Jeśli jesteś początkującym fotografem to rób przez jakiś czas (najlepiej dłuższy) kitami. W Olku kity są naprawdę spoko. A jak się wciągniesz, to będziesz wiedział czego Ci brakuje.
I kupisz 14-54. :wink:
Jeśli jesteś początkującym fotografem to rób przez jakiś czas (najlepiej dłuższy) kitami. W Olku kity są naprawdę spoko. A jak się wciągniesz, to będziesz wiedział czego Ci brakuje.
I kupisz 14-54. :wink:
To są święte słowa i na tym wątek można zamknąć. Nie dalej jak wczoraj się o tym przekonałem na własnej skórze no ale swoje trzeba przjeść, tzn. żeby stwierdzić, że kitowy obiektyw już mnie nie interesuje potrzebowałem 14 miesięcy:)
I stałka Sigma 30 - bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Nie żałuję ani złotówki którą na nią wydałem.
Mam E-510 z dwoma kitowymi obiektywami, z których jestem w zasadzie zadowolony. Wiem jednak, że są lepsze! Może ktoś z większym doświadczeniem podpowie o jakim sprzęcie warto pomyśleć i to takim, który będzie kompatybilny z e-systemem. Czy naprawdę różnice przy innych markowych obiektywach są tak wyraźne, że warto w to inwestować? Będę wdzięczny za podpowiedzi i przekazanie własnych doświadczeń. Pozdrawiam!:?:
wojgra
Witam
Oba kity sa niezle i masz duze mozliwosci operowania szklami.
Kupilem sobie Zuiko 14-54 i fakt... jest to bardzo dobre szklo
uszczelnione i dosc jasne ale jak ogladalem zdjecia
zrobione kitowym szkielkiem to tez... ladnie porobione.
Pozostaje pytanie co Ci bardziej sie przyda... Moze
lampa zewnetrzna ???
Pozdrawiam.
Ja też mam510 od niedawna, ale wiem już co będę zmieniał i w jakiej (z grubsza) kolejności.
Najpierw lampa...
Potem zmienię 40-150 na 50-200...
Kolejna zmiana to 14-42 na 12-60 (lub 14-54)
Jeszcze później TC-20 (może TC14)...
A potem luźno: 30 Sigmy, macro 105 Sigmy (lub 150), i może jeszcze coś...
Tak to z grubsza powinno wyglądać u mnie :-) No, może w "pomiędzy" jakaś nowa puszka... ;-) Kto to wie :-)
14-54, tak mi się wydaje. ja już chyba do niego dorosłem. ZD 35, Sigma 105 do makro, na ptaszory 70-300 wystarczy (i tak nie ogniskowa gra rolę ). kupę dobrych obiektywów i sptrzętu "Olek " ma, tylko w toto grać.