PDA

Zobacz pełną wersję : Dodatkowy obiektyw

wojgra
31.08.08, 14:42
Mam E-510 z dwoma kitowymi obiektywami, z których jestem w zasadzie zadowolony. Wiem jednak, że są lepsze! Może ktoś z większym doświadczeniem podpowie o jakim sprzęcie warto pomyśleć i to takim, który będzie kompatybilny z e-systemem. Czy naprawdę różnice przy innych markowych obiektywach są tak wyraźne, że warto w to inwestować? Będę wdzięczny za podpowiedzi i przekazanie własnych doświadczeń. Pozdrawiam!:?:
wojgra

Rafał Czarny
31.08.08, 14:44
Jeśli jesteś początkującym fotografem to rób przez jakiś czas (najlepiej dłuższy) kitami. W Olku kity są naprawdę spoko. A jak się wciągniesz, to będziesz wiedział czego Ci brakuje.

I kupisz 14-54. :wink:

Peniek242
31.08.08, 14:49
Jeśli jesteś początkującym fotografem to rób przez jakiś czas (najlepiej dłuższy) kitami. W Olku kity są naprawdę spoko. A jak się wciągniesz, to będziesz wiedział czego Ci brakuje.

I kupisz 14-54. :wink:

To są święte słowa i na tym wątek można zamknąć. Nie dalej jak wczoraj się o tym przekonałem na własnej skórze no ale swoje trzeba przjeść, tzn. żeby stwierdzić, że kitowy obiektyw już mnie nie interesuje potrzebowałem 14 miesięcy:)

Bodzip
1.09.08, 14:25
I stałka Sigma 30 - bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Nie żałuję ani złotówki którą na nią wydałem.

Darekw1967
1.09.08, 15:06
Mam E-510 z dwoma kitowymi obiektywami, z których jestem w zasadzie zadowolony. Wiem jednak, że są lepsze! Może ktoś z większym doświadczeniem podpowie o jakim sprzęcie warto pomyśleć i to takim, który będzie kompatybilny z e-systemem. Czy naprawdę różnice przy innych markowych obiektywach są tak wyraźne, że warto w to inwestować? Będę wdzięczny za podpowiedzi i przekazanie własnych doświadczeń. Pozdrawiam!:?:
wojgra

Witam

Oba kity sa niezle i masz duze mozliwosci operowania szklami.

Kupilem sobie Zuiko 14-54 i fakt... jest to bardzo dobre szklo
uszczelnione i dosc jasne ale jak ogladalem zdjecia
zrobione kitowym szkielkiem to tez... ladnie porobione.

Pozostaje pytanie co Ci bardziej sie przyda... Moze
lampa zewnetrzna ???

Pozdrawiam.

herbie_mp
1.09.08, 15:46
Ja też mam510 od niedawna, ale wiem już co będę zmieniał i w jakiej (z grubsza) kolejności.
Najpierw lampa...
Potem zmienię 40-150 na 50-200...
Kolejna zmiana to 14-42 na 12-60 (lub 14-54)
Jeszcze później TC-20 (może TC14)...
A potem luźno: 30 Sigmy, macro 105 Sigmy (lub 150), i może jeszcze coś...
Tak to z grubsza powinno wyglądać u mnie :-) No, może w "pomiędzy" jakaś nowa puszka... ;-) Kto to wie :-)

jerryg3
1.09.08, 18:42
14-54, tak mi się wydaje. ja już chyba do niego dorosłem. ZD 35, Sigma 105 do makro, na ptaszory 70-300 wystarczy (i tak nie ogniskowa gra rolę ). kupę dobrych obiektywów i sptrzętu "Olek " ma, tylko w toto grać.