Zobacz pełną wersję : Grzyba swego pokaż
Rydze się kończą :roll:
259255
Baaa! Wyzbierałeś już prawie wszystkie :wink:
Tym razem nie zazdroszczę... Takich ilości już by się przerabiać nie chciało :roll:
Dzisiejsze borowiki:
Wybieram numer dwa! :grin:
Yozq Witamy w grzybowym świecie.. ciekawym spojrzeniem na czernidłaki :wink:
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jesienny sezon grzybowy powoli dobiega końca...Co oznacza, że największe bogactwo gatunkowe mamy w tym roku już za sobą :roll: Poza zbieraniem tych cenionych ze względu na walory smakowe, skupiłem się również na fotografowaniu gatunków z różnych względów interesujących (część już pokazywałem). W ten sposób udało mi się odnaleźć gatunek, którego szukałem już jakiś czas (notabene 500 m od mieszkania :)). Niby pospolity, ale przez swoje niewielkie rozmiary często przeoczany (owocniki osiągają ok. 1cm wysokości)... Trzeba przyznać, że "model" niełatwy do fotografowania, miałem 3 podejścia, a efekt i tak marny...Coś jednak trzeba pokazać :wink:
kubek prążkowany Cyathus striatus
259283
Stack - 8 klatek, 1/100s; F6.3; ISO1600
kubek prążkowany Cyathus striatus
0
Chyba pierwszy raz widzę takiego grzyba .
Hmm
Dzięki za komentarz. A kubek prążkowany bardzo ciekawy - nigdy takiego nie spotkałem (a może zgapiłem?).
Bardzo ciekawy "kubek". Również nigdy nie spotkałem takowego.
"destruktor" był wcześniej...
259348
Wiosną też można znaleźć ciekawe gatunki grzybów :grin:
Zdjęcie sprzed miesiąca (w tym roku wiosna, przyszła bardzo szybko..)
naparstniczka czeska Verpa bohemica
261335
W Polsce gatunek rzadki. Objęty częściową ochroną gatunkową :wink:
Zaczynają się pokazywać...
263145
Siedzuń sosnowy zwany też szmaciakiem gałęzistym. Podobno całkiem smaczny ale nie próbowaliśmy go zrywać:
263273
Kilka moich grzybów z tego i poprzedniego roku.
Siedzuń sosnowy lub bardziej swojsko kozia broda. Potwierdzam, że to bardzo smaczny grzyb. Jadałem go wielokrotnie, nawet mam słoiczek zamarynowany :)
263282
Pniarek obrzeżony
263281
Grzybówka
263283
Twardziak tygrysi + zabawa w czarno-białe tło
263284
Uszak bzowy
263285
Okazały grzyb rosnący na pniu ściętej sosny. Stack z 10 klatek. Gatunku niestety nie znam:
263321
W okolicach Piotrkowa Trybunalskiego susza i z grzybami totalna bryndza. Czasem tylko jakieś niejadalne udaje się spotkać:
263505
Mnie zostało dużo suszonych borowików z zeszłęgo roku. W tym roku nie znalazłem nic :(
No i mam jeszcze całą jedną szufladę zamrożonych rydzów :)
Nam się właśnie pomału kończą suszone borowiki i podgrzybki sprzed dwóch lat - wtedy był obfity w grzyby sezon. W zeszłym roku było już gorzej a w tym zupełnie słabo. Obawiam się że upały i susza tak osłabiły grzybnie że w tym roku już w moich okolicach grzybów nie będzie.
Siedzuń sosnowy zwany też szmaciakiem gałęzistym. Podobno całkiem smaczny ale nie próbowaliśmy go zrywać:
kozia broda jest bardzo smacznym grzybem. tylko czyszczenie może być lekko uciążliwe. ale warto się poświęcić. :grin:
ja jak co roku polowanie na kanie. na koniec wyszedł mi swoisty pokot:wink:
263724
kozia broda jest bardzo smacznym grzybem. tylko czyszczenie może być lekko uciążliwe. ale warto się poświęcić. :grin:
ja jak co roku polowanie na kanie. na koniec wyszedł mi swoisty pokot:wink:
To nie mogą być Kanie... :mrgreen:
To nie mogą być Kanie... :mrgreen:Niektóre mogą być nietrafione, poszły do do teściowej. Ale żyje [emoji6]
Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka
Ja kilka godzin temu wróciłem do domu z działki w lesie. Grzybów w okolicach Piotrkowa ostatnio praktycznie nie było - prawdopodobnie susza i upały nadmiernie osłabiły grzybnie. Od kilku dni zaczęły się jednak pojawiać młode kanie - przed wyjazdem na popołudniowym spacerze z psem na niewielkiej łączce pod lasem zacząłem je liczyć - na odcinku ok. 200 metrów naliczyłem 27 sztuk. Wszystkie jednak zbyt młode do zbierania - muszą jeszcze kilka dni podrosnąć.
Potwierdzam, u mnie zwykłych grzybów też nie ma. Ale kani na łące wystarczy rosa i poranna wilgoć. Drugi dzień i znów koszyk. Ogólnie tam gdzie chodzę kań jest tyle że mogę codziennie taki kosz napełnic. Albo 4 kosze w jeden dzień.[emoji39]
To dziś, jakieś 15 minut.
263727
Nie chcę być nudny z tymi kaniami, ale co zrobić jak nie ma innych grzybów [emoji2957]
263748
Zaczęły się pokazywać borowiki:
1.
263778
2.
263777
I siedzuń sosnowy:
3.
263779
wyszomir - namówiłeś mnie. Nic nie było i rzeczywiście ruszyło.
Jeden czerwony kozak, kilkanaście maślaków i reszta to prawdziwki.
263791
T^o u Ciebie silniej niż u mnie ruszyło. Gratulacje!
W lubuskim wysyp prawdziwy... Liczba grzybiarzy na m2 znacząco wzrosła w ciągu ostatniego tygodnia, ale nie ma się co dziwić.. Poniżej efekt 2-3h godzinnego spacerku po swoich "miejscówkach".. 4kg borowika :roll:
263815
U mnie wielkiego wysypu nie ma, ale trochę borowików się pojawia:
263821
Ja dziś miałem ok. 10 dzidziulków. W nocy był przymrozek.
Pod Piotrkowem też rano szron na trawie i samochodzie widziałem.
Dzisiejszy dwugodzinny spacerek, taki bez napinki :)
263830
263831
Gratuluję! Ja dziś wróciłem do lasu, ale efekty spaceru znacznie słabsze od Twoich.
Jakiś osobliwy grzybek na omszałym pniu ściętej kilka lat temu sosny (stack z 16 klatek):
263838
Jadalne:
1.
263856
2.
263857
trujący:
3.
263858
- i dziwoląg:
4.
263859
Kozak czerwony super wyszedł. Prawdopodobnie stack :)
Chciałem wziąć dzisiaj aparat do lasu, ale lało równiutko.
Dzisiejsze :)
263861
Kozak czerwony super wyszedł. Prawdopodobnie stack :smile:
Zgadza się - stack z 11 klatek. Mam też wersję z pojedynczej klatki przy przysłonie 11. Prezentuje się tak:
263867
Dzięki za miłe słowa! I gratulacje pięknego zbioru.
Jakiś osobliwy grzybek na omszałym pniu ściętej kilka lat temu sosny (stack z 16 klatek):
chrząstkoskórnik purpurowy Chondrostereum purpureum :wink:
Z ostatnich zdjęć szczególnie borowik i koźlarz przypadł mi do gustu.
Dzisiejsze :)
Ja dzisiaj podobnie blisko 4kg samego prawdziwka w ok. 1,5h... (zdjęcie postaram się wrzucić jutro). Takiego wysypu grzybów w lubuskim dawno nie było...
smażenie
263870
słoiki
263871
suszenie
263872
jakaś zupa/duszenie
263873
chrząstkoskórnik purpurowy Chondrostereum purpureum :wink:
Z ostatnich zdjęć szczególnie borowik i koźlarz przypadł mi do gustu.
Dzięki za komentarz i identyfikację!
Obiecane zdjęcia wczorajszego zbioru... Generalnie to 90% borowika szlachetnego i gdzieś na dnie ukrył się krasnoborowik ceglastopory :wink:
263878
263879
U mnie dwa dzisiejsze - ten drugi z nogą nadgryzioną przez żuka leśnego:
1.
263882
2.
263883
Z dzisiejszego grzybobrania...
263945
263946
263947
263948
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
263952
263953
263954
263955
263956
Bardzo oryginalne te grzybowe dziwolągi. Zastanawiam się czy ten ostatni to może śluzowiec?
Ja dziś żadnych fotogenicznych grzybowych dziwolągów nie spotkałem, ale jadalne - a i owszem, się trafiały:
263962
schuttenbach
11.10.24, 21:52
U mnie miniaturki:
264001
264002
Obie miniaturki bardzo pięknie pokazane.
Dzisiejszy koźlarz:
264009
- i grupka jakiegoś nieznanego gatunku:
264010
- i grupka jakiegoś nieznanego gatunku:
264010
Wygląda jak maślanka wiązkowa.
Cytat:
Grzyb trujący. Zawiera toksyny tego samego typu co muchomor sromotnikowy. Zatrucia tym grzybem są jednak znacznie rzadsze i łagodniejsze w skutkach niż w przypadku muchomora, a to z powodu mniejszego stężenia toksyn i bardzo gorzkiego smaku.
Dzięki za identyfikację! Na szczęście jestem ostrożny i tej maślanki (jak i zresztą innych grzybów których jadalności nie jestem pewny) zbierać nie próbowałem.
Para borowików:
264020
Bardzo oryginalne te grzybowe dziwolągi. Zastanawiam się czy ten ostatni to może śluzowiec?
Tak dokładnie, rulik nadrzewny Lycogala epidendrum :wink:
Dla kontrastu, trochę czerwieni..
264024
Bardzo ładny muchomorek.
Wczorajszy:
264103
Dzisiejszy jadalny:
1.
264166
- i jakieś niejadalne na pniach:
2.
264167
3.
264168
4 - grzybówka mydlana.
264177
5 - grzybówka mydlana.
264178
6 - aleja pomiędzy maślanką wiązkową.
264179
5 i 6 bardzo przyjemne, na 4 całkiem udany kadr ale za ostre światło.
Jeszcze się trafiają:
1.
264271
2.
264272
A tych nie zbieramy:
3.
264273
@wyszomir z ostatnich ponownie dla mnie koźlarze wygrywają :wink:
z kolei od @holeris najbardziej podoba mi się kadr z grzybówkami
W jesiennym klimacie łuskwiak złotawy Pholiota aurivella
264332
Dzięki za komentarz!
Kształt i kolor łuskwiaka złotawego dobrze uzasadniają jego nazwę:-)
Czasznica workowata. Niestety walnięte telefonem.
264356
Dzisiejsze grzybki (stack z trzech klatek). Zastanawiam się czy przetrwały od jesieni czy też w minionych tygodniach było na tyle ciepło że wyrosły:
266062