PDA

Zobacz pełną wersję : c745 UZ i xd???

sokram
13.07.04, 01:20
Cześć !
Witam wszystkich olkowców!
Zakupiłem jak w temacie olka c745N.Aparat jak narazie spisuje sie wysmiienicie.Kupiłem za 1399zł i 2 lata gwarancji w polsce.Mam pytanie: jakiej maksymalnie wielkosci wchodzi do mojego olka karta xd?W instrukcji pisze ze 256mb, a na stronie producenta jest w akcesoriach do c740 karta xd 512mb?A wiec jak w końcu z tym jest? :-(
Po drugi sa jakieś info w sieci ze wskazówkami jak ustawic ten aparat do zdjęć(chodzi mi o ostrość,nasycenie kolorów jak to ustawić) a także jak dobierac szybkosc migawki do zdjęć.Poza tym czytałem ze powinno sie nastawiąc migawke o wartości odwrotnej do długości ogniskowej.Ale skąd mam wiedziec jaka jest ogniskowa kiedy zoom znajduje sie w pozycji pośreniej między max. i min. ogniskowej? Dzieki za odpowiedzi i życze wielu udanych fotek!Aku 2300 starczaja mi na 340 zdjec(40% z lampą)!.

MichelCat
13.07.04, 01:52
gratuluje zakupu i życzę udanych zdjęć i długiego żywota olka. Co do karty, to warto samemu iść i sprawdzić czy działa, tak będziesz pewny na 100%. CO do ustawień aparatu, to poczytaj www.fotohobby.pl, kilka też innych poradników z sieci. Ogólnie jest tak, że ja nastawiam migawkę i przysłonę do potrzeb i warunków zastanych na miejscu fotografowania. Czy potrzebny priorytet migawki czy też priorytet przysłony, a może i oba ręczne nastawy. Narazie czytaj, szukaj i dużo rób zdjęć, poprzez trening dojdziesz do wprawy, bo trudno coś teraz ogólnikowo pisać, tak bym musiał napisać całą książkę by opisać główne zagadnienia. Albo jeśli chcesz to napisz jaki robisz zdjęcia w jakich warunkach iwtedy można już coś bliżej doradzić jak ustawić coś w aparacie:)
Pozdrawiam

hillel
13.07.04, 08:29
z tą odwrotnością ogniskowej chodzi o to, że przy dużych zbliżeniach (ogniskowa np. 380mm) powinien być krótki czas naswietlania aby wyeliminowac poruszenie zdjęcia(mały kąt patrzenia obiektywu zwielokratnia drgania ręki). przyjeło się że czas naswietlania powinien być odwrotnoscia ekwiwalentu ogniskowej dla filmu 35mm(dla 380mm - 1/380s, dla 200mm - 1/200s itd). jednak nie jest to jakias zelazna reguła - nikt nie biega z miarka i nie mierzy ogniskowej. wystarczy ze bedziesz uwazał aby dla maksymalnego zooma było 1/300s lub krócej, dla polowy zooma jakies 1/160s, a dla minimalnego 1/50s. resztę dobieraj na oko i według potrzeb. wiadomo - im krótszy czas - tym wiekszy otwór przysłony - tym mniejsza głębia ostrości. jesli nie zalezy Ci na głębi ostrości dawaj maksymalnie krótki czas, jesli natomiast duży zakres głębi ostrosci jest ważny musisz znaleść "złoty środek" - warto wtedy zwiekszyć czułość matrycy do 200 iso - w końcu trochę szumów jest lepsze niż poruszone zdjęcie :)