PDA

Zobacz pełną wersję : Polar Hoya - proszę o propozycje.

marcinpolniak
26.08.08, 18:40
W związku z promocją 30x0% w www.euro.com.pl postanowiłem sobie kupić filtr polaryzacyjny. Niestety oni tam mają tylko firmy HOYA. Jaki możecie polecić, najlepiej coś co sami używacie.

1. Hoya Pol Circular 58 mm Standard - 89 zł
2. Hoya Pol Circular 58 mm HMC - 136 zł
3. Hoya Pol Circular 58 mm PRO 1 Digital - 157 zł
4. Hoya Pol Circular 58 mm HMC Super - 164
5. Hoya Pol Circular 58 mm PRO 1 Super HMC - 249 zł

Z góry wielkie dzięki.

S4INT
26.08.08, 19:25
Ja mam HMC Super bodajże (tylko że jak kupowałem to dałem sporo ponad 200 :roll: ech). Nie narzekałem, pięknie polaryzował i ocieplał kolorki. Jakiejś utraty jakości nie zauważyłem. A teraz sobie leży...

marcinpolniak
26.08.08, 19:34
A mógłbym prosić jakieś sample bez i z polarem? :-)

dog_master
26.08.08, 19:39
Chcesz kupowac polara na raty...? :roll:

Z internetu ;)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/08/a-2.jpg
źródło (http://www.dimagemaker.com/ktml2/images/uploads/photo/polar/a.jpg)

Ale efekty zaleza od wielu czynnikow.

Ja mam Marumi ;)

S4INT
26.08.08, 19:55
A mógłbym prosić jakieś sample bez i z polarem? :-)

Jutro jak będzie ładna pogoda to zrobię jakieś i wrzucę.

marcinpolniak
26.08.08, 20:09
Nie z internetu, można zamówić do sklepu EuroRTVAgd w moim mieście i tam wziąć na raty. Tak kupiłem już wiele rzeczy. Trzeba tylko uważać żeby nie naciągnęli na ubezpieczenie :-)

dog_master
26.08.08, 20:29
W mojej wypowiedzi jest enterek ;)

Wstawiony przeze mnie obrazek jest z internetu [jako, ze nie moj ;p].

Aha, no jak kto woli ;)

rocco
26.08.08, 20:35
Z listy powyżej wszystkie będą niezłe poza najtańszym.
Zasada jest prosta, polaryzator im drozszy, tym lepszy.
Jesli masz dużo kasy to kup PRO 1 Super HMC.
Jeśli mniej to seria Pro 1 Digital też jest dobra a nawet "zwykły" HMC nie jest najgorszy.
Byle nie "Standard", to szkło okienne ;)

Karol
26.08.08, 21:14
Osobiście nie rozpędzałbym się z zakupem filtra o wartości obiektywu - nie wiem jak długo chcesz kita używać ale jakbyś chciał go kiedyś zmienić na 14-54 lub 12-60 to ów polar 58 mm na niewiele się przyda - będziesz musiał dokupić większy. Aktualnie używam polara Tiffen za trzydzieści $ - spełnia wszystkie moje oczekiwania co do takiego filtra. Więcej bym nie zapłacił, chociaż lubię polara, tym bardziej jakbym miał na niego brać kredyt i spłacać to potem w ratach - IMHO dużo zachodu z tym. Dotychczas miałem kilka filtrów PL - w tym w czasach szkoły średniej/studiów - groszem wówczas nie śmierdziałem - były to filtry tanie - na wspólnych pokazach slajdów nie widziałem przewagi filtrów kolegów - kosztujących czasem tyle co kilka moich. Wyjątkiem były filtry rosyjskie - nie nadające się do niczego - dawały zafarb i muliły niemiłosiernie. Nie wiem jakie masz oczekiwania jakościowe i pod jaką lupą będziesz oglądać te pliki potem - osobiście się wyleczyłem z filtrów za kilkaset zł (kiedyś miałem i taki)- odnoszę wrażenie, że więcej w tym czarów niż widocznego efektu na zdjęciach... ;-)

P.S. - trochę fot z filtrem PL jest w moim wątku - zwykle pisałem, że go użyłem, w jakimś miejscu rozwinęła się nawet jakaś mała dyskusja o PL więc jak chce Ci się wertować to luknij...

ambik
26.08.08, 22:06
Ja używam HMC Super. Jestem z niego bardzo zadowolony. Pewnie wiesz, ale wspomnę, że ten polar jest w wersji 'slim' więc jest cienki a gwint ma tylko z jednej strony do przykręcenia na obiektyw. Normalnego dekla na to nie nałożysz, trzeba kupić specjalną gumową osłonę.
Pozdrawiam :grin:

cadman
26.08.08, 23:03
Do kitowych obiektywów to nie musi być filtr "Pro". Z wymienionych należy odrzucić ten najtańszy. Jeśli nie masz kasy, to już wiesz co kupić. Jakość polaryzacji (stopień przyciemnienia) zależy od pory dnia, kierunku względem słońca i ustawienia filtra (obrót).