Zobacz pełną wersję : proporcje zdjęcia (e-510)
Witam, mam głupie pytanie - od czego zależą proporcje zdjęcia i czy można to zmienić w ustawieniach. Chodzi mi o to by można było robić zdjęcia bardziej "prostokątne" nie takie "kwadratowe".
NightCrawler
24.08.08, 07:40
Witam, mam głupie pytanie - od czego zależą proporcje zdjęcia i czy można to zmienić w ustawieniach. Chodzi mi o to by można było robić zdjęcia bardziej "prostokątne" nie takie "kwadratowe".
Nie masz mozliwosci zmiany proporcji zdjec w opcjach aparatu.
Mozesz kadrowac w jakimkolwiek programie graficznym.
takie kwadratowe sa w wiekszosci aparatow kompaktowych, wiec jezeli sie przesiadasz z jakiejs malpki, to luzik :wink:
Niezależnie od lubienia czy nie olkowych proporcji to pod najpopularniejszy format odbitek (10x15) nie są zbyt wygodne. Przydałaby się w menu opcja przycięcia - nawet jako edycja po zrobieniu zdjęcia.
Do autora wątku - wpisz w Google jpegcrops - to bardzo prosty ale przez to niezwykle funkcjonalny program do wygodnego przycinania fot pod różny (również zdefiniowany przez użytkownika) format odbitek. Taką operacuję można również z powodzeniem zrobić w każdym programie graficznym i wielu przeglądarkach.
Niezależnie od lubienia czy nie olkowych proporcji to pod najpopularniejszy format odbitek (10x15) nie są zbyt wygodne.
a 6x6 jakie nie wygodne ;)
format jak format. dokładnie taki sam jak 6x4,5
mamiya 645; Bronica ETRSi; czy wiele wiele innych aparatów oferują taki format odkąd rowerkiem wjeżdżałem pod szafę :) albo i dawniej.
Jeśli che się zrobić odbitkę 10x15 nie pozostaje nic innego jak przykadrować :)
i tu rada - jeśli zdjęcia robisz z myślą o jakimś formacie odbitki - staraj się pamietać o tym kadrując fotografię. ile to jest 1x1,5 załapiesz szybko i jeśli trzeba będzie kadrować zdjęcie - nic nie stracisz cennego z fotografii
Tak jak pisze ktotek - dowolny program do kadrowania i masz załatwioną sprawę
dobas - wszystko się zgadza co nie zmienia faktu, że gdyby w opcjach edycji w aparacie dodano możliwość przycięcia do 2/3 było by to ułatwieniem w niektórych sytuacjach. Sam czasem chcę na szybko kilka odbitek - prosto z karty, "na mieście". Skoro w aparacie można wywołać RAWa, zmienić rozmiar, zrobić w&b, sepię, zmienić nasycenie kolorów czy nawet usunąć czerwone oczy to czemu nie można zmienić proporcji pod najbardziej popularne odbitki? Z wymienionych bajerów nie korzystałem ani razu, z przycięcia pewnie bym kilkakrotnie skorzystał...
Jeśli proporcje 4:3 Ci nie pasują to najlepsze co można zrobić to zmienić system. Olympus nie wyróżnia się aż tak na plus niczym specjalnym żeby warto było kadrować większość zdjęć - chyba że potrzebne Ci to okazjonalnie.
A swoją drogą to 10x13 da się robić w prawie każdym labie.
dog_master
25.08.08, 00:01
OMG jak wyzej, czy nie mozecie po prostu wywolac sobie 10x13...?
Chyba każdy e-kiosk w labie ma funkcję kadrowania. Więc możesz to zrobić przed oddaniem zdjęć.