Zobacz pełną wersję : c5050 i win xp,, problem..
witam
mam taki problem, podłączam olka 5050 do kompa przez usb, na kompie xp pro + servis pack, i zamiast automatycznie wykryc go jako dodatkowy dysk (tak jest na moim kompie, a jestem u kolegi), komp podaje ze znaleziono nowy sprzet (urzadzenia magazynujace USB i włacza kreatora znajdowania nowego sprzetu, daje mu zeby zainstalowal i w trakcie wyskakuje komunikat: masowe urzadzenie magazynujace usb nie przeszlo testów zgodnosci z syst Win xp................ i nawet jak dam mu "instaluj mimo to" to na koncu podaje ze nie moze zainstalowac tego urzadzenia,
moze cos trzeba w windowsie przestawic??? u mnie chodzi bez zarzutu..
bede wdzieczny za szybka pomoc...
pozdr........
(A) :wink:
zainstalować sterowniki do portu USB z dołączonej do płyty głównej CD lub ściągnąć sterowniki do niej ze strony producenta.
zainstalować sterowniki do portu USB z dołączonej do płyty głównej CD lub ściągnąć sterowniki do niej ze strony producenta.
problem polega na tym ze nie ma sterów pod xp, na płytce sa stery tylko pod 98 i nawet jak próbuje instalowac to xp sobie nie pozwala ich zaaplikowac,
szukałem na stronce i równiez nie znajduje sterów pod xp
:cry:
moze problem tkwi w wersji windowsa, jesli nie jest zupelnie legalna to mogą być problemy, lub zobacz z service pakiem 2... trudno mi tu coś doradzić, jednak jeśli płyta nie jest taka stara to pod XP powinny być stery na stronie producenta płyty.
Spróbuj raczej ze sterownikami pod win 2000 jeżelli nie ma XP. Stery 98 nie będą się nadawać.
Dziwne ....
Ja raczej doszukiwałbym się może złych ustawień w BIOSie dotyczących USB czy peryferii ...
Serwis Pack 2 dla WinXP PL ? a gdzie to to jest ? ;)
piorun wie z tym service pakiem, zdawało mi się że coś wypuścili, nie śledzę na bierząco, sam mam sp 1, ale racja z ustawieniami w biosie, chociaż skoro wykrywa urządzenie nowe to znaczy że w biosie może być dobrze ustawione i problem tkwić w sterownikach.
cale zamieszanie powstalo po doinstalowaniu sp1 do xp ale wczesniej musiałem zmianic mu s/n poniewaz na tym który byl nie dawał sobie zaaplikowac sp1,
sadze ze to jest przyczyna wszystkiego poniewaz wczesniej na tym samym xp (nie byl przeinstalowywany) olek chodzil jak burza(bez zadnych klopotów) moze ktos wie co i gdzie zrobic?? z tym xp, czy trzeba robic reinstal-xp????
cale zamieszanie powstalo po doinstalowaniu sp1 do xp ale wczesniej musiałem zmianic mu s/n poniewaz na tym który byl nie dawał sobie zaaplikowac sp1,
sadze ze to jest przyczyna wszystkiego poniewaz wczesniej na tym samym xp (nie byl przeinstalowywany) olek chodzil jak burza(bez zadnych klopotów) moze ktos wie co i gdzie zrobic?? z tym xp, czy trzeba robic reinstal-xp????
Wina systemu koniec kropka. XP sam powinien rozpoznac jako dysk wymienny bez sterowników olympusa. Postaraj sie o inną wersję XP!!.
"inna wersja XP" - hmmm, a są jakies "inne wersje XP" ?
Również serwis pack nie mógł tego skopać ...
Coś skopane ma nasz Szanowny Kolega w wingrozie, BIOS lub jest jakis konflikt - reinstalka jest najłatwiejszym sposobem aby zaradzić jezeli nie mozna znaleźć przyczyny.
To po prostu MUSI iść na XP-ku ....
Są "inne wersje" wingrowa, znam kilka przypadków i kilka kopii różniących się między sobą i inaczej łykających serwis paki... kązdą miałą potem inne defekty.......
Są "inne wersje" wingrowa, znam kilka przypadków i kilka kopii różniących się między sobą i inaczej łykających serwis paki... kązdą miałą potem inne defekty.......
Dokładnie są "inne" a już na 100% różne zpiratowane przez wiejskich magików. Przez dwa lata naoglądałem się tego badziewia na serwisie i wiem co mówię. Tak poza tematem żeby udowodnić - klient nam reklamował dysk twardy kilka razy twierdząc że jest uszkodzony bo ucięte jest ok 40GB. Na naszym testowym oczywiście wszystko ok a u niego w domu od nowa brakuje..... wina windowsa jakim cudem nie wiem ale mówię co widziałem!
p.s. u mnie xp wykrył mojego 5050 bez problemu ;-)
A próbowałeś odinstalować SP1? Może pomoże. Ja również używam XP Profi i żadnych problemów. Problemy były, ale właśnie po zainstalowaniu SP1. Akurat nie z 5050, ale działy się inne, niewytłumaczalne rzeczy. Na szczęście NORTON GHOST temu zaradził (zawsze mam kopię systemu pod ręką). Najlepsza metoda to nie ekscytować się servis packami i ręcznie wgrać tylko te poprawki, które faktycznie się przydadzą. SP2, owszem ukazał się, ale ździebko "skopany" i ciągle go ulepszają. Żadnych sterowników tu nie trzeba, zarówno XP, jak i 2000 posiadają je "w sobie". Skoro system chce go podłączyć, znaczy, że go widzi. Sprawdź w menadżerze urządzeń (prawym klawiszem kliknij Mój komputer - Właściwości - Sprzęt - Menedżer urządzeń. Aparat powinien być widoczny, jako nieznane urządzenie z wykrzyknikiem. Kliknij je dwa razy - przejdź do zakładki sterownik i wybierz- Aktualizuj sterownik. I dalej spróbuj się "pobawić", albo automatycznie, a jeśli tak nie da rady - wybierz opcję wybrania z listy; system pokaże listę zgodnych sterowników i spróbuj wybrać inny.
a ja z uporem maniaka - nie ma "INNYCH" wersji XP niz HOME i PRO.
Z tego co mówicie to są nieskopane i skopane pirackie kopie XP-eków - a nie "inne wersje".
Serwis Pack 2 może istnieje - ale wersja dla XP "en" a nie "pl" i to jeszcze beta ...
http://xp.net.pl/index_xp.php3
Sorki ... ;)
poprzez słowa "inne wersje" mamy na myśli właśnie te spiracone, a nie oryginalne