PDA

Zobacz pełną wersję : Jaką tanią kartę Compact Flash ?

witus
23.08.08, 19:58
Witam ! Chciałbym kupić jakąś tanią 8GB kartę . Posiadam 4 GB Sandisk Extreme III i to ma być dodatkowa ! Waham się miedzy:
1. http://www.allegro.pl/item423655771_8g_dozywotnia_gw_a_data_cf_compact_f lash_faktur.html
2. http://www.allegro.pl/item422584058_karta_pamieci_pqi_cf_8gb_x120_b_szyb ka_sklep_fv.html
Co wybrać ?

grizz
23.08.08, 20:04
Do zdjeć?

Ani to, ani to.

Weź coś uznanej firmy - mniejsze ryzyko, ze padnie.

KaarooL
23.08.08, 20:07
Jakby to powiedzieć: SanDisk i reszta świata. Żeby wymagać, trzeba wybulić kilka zyli więcej.

ogesio
23.08.08, 20:08
...racja, lepiej wziąć np. połowę mniejszej pojemności "renomowanej marki" i spać spokojnie... wątpię iż będziesz ją wstanie zapełnić całą przed zgraniem zdjęć na kompa, a w ostateczności kup sobie dodatkowo jakieś 2gb xd do tego i może Ci się do panoramy przyda...

- oczywiście bez CF-a ani rusz.

Wektor
23.08.08, 20:19
Do zdjeć?
Ani to, ani to.
Weź coś uznanej firmy - mniejsze ryzyko, ze padnie.
W innym sprzęcie użytkuję już 3 lata kartę PQI. Z tym że SD i jest bez zarzutu.
Takie drobne uzupełnienie..

witus
23.08.08, 20:23
Może macie racje żeby kupić Sandiska ! Jeśli nie zależy mi tak na szybkości to może coś z serii Ultra a nie Extreme może będzie taniej ? Gdzie kupić Sandiska bo na allegro to często podróbki ? A potrzebna mi duża karta na tygodniowy wyjazd do Hiszpanii ! Zdjęcia chciałbym zapisywać w RAWach !
(http://www.allegro.pl/item424030975_cf_4_gb_ultra_ii_compactflash_sandis k_15mb_s.html)

KaarooL
23.08.08, 20:23
Kiedyś to nawet karty Kingston działały bezproblemowo. Teraz to nie kiedyś.
http://canon-board.info/showthread.php?t=35654

Mirek54
23.08.08, 20:28
Witam ! Chciałbym kupić jakąś tanią 8GB kartę . Posiadam 4 GB Sandisk Extreme III i to ma być dodatkowa ! Waham się miedzy:
1. http://www.allegro.pl/item423655771_8g_dozywotnia_gw_a_data_cf_compact_f lash_faktur.html
2. http://www.allegro.pl/item422584058_karta_pamieci_pqi_cf_8gb_x120_b_szyb ka_sklep_fv.html
Co wybrać ?

To tak jak bys szedl sie oswiadczyc i po drodze kupil plastikowe kwiatki i wino w kartonie.Takie pozniej zycie.

S4INT
23.08.08, 20:35
To tak jak bys szedl sie oswiadczyc i po drodze kupil plastikowe kwiatki i wino w kartonie.Takie pozniej zycie.

Lucca, pisz częściej :mrgreen::mrgreen:

grizz
23.08.08, 20:36
W innym sprzęcie użytkuję już 3 lata kartę PQI. Z tym że SD i jest bez zarzutu.
Takie drobne uzupełnienie..

I co z tego wynika?

Morlok
23.08.08, 20:41
U mnie w firmie jakaś zaraza, wszyscy używaja PQI i spisuję się owe peny bez zarzutu.
Isnieje prawdopodobieństwo iż te też będą nie najgosze, tylko że to tez może być podóbka. Nie podoba mi się hasło 128x. Wolę jak podają konkretne parametry.

Wektor
23.08.08, 21:04
I co z tego wynika?

Ano to,że jest to karta,którą niekoniecznie trzeba odradzać.
Jaśniej już nie napiszę.

grizz
23.08.08, 21:13
Ano to,że jest to karta,którą niekoniecznie trzeba odradzać.
Jaśniej już nie napiszę.

Ale sandiski tez padają :> I to znaczy, ze ich ma się nie kupować?

Drughi
23.08.08, 21:40
Może macie racje żeby kupić Sandiska ! Jeśli nie zależy mi tak na szybkości to może coś z serii Ultra a nie Extreme może będzie taniej ? Gdzie kupić Sandiska bo na allegro to często podróbki ? A potrzebna mi duża karta na tygodniowy wyjazd do Hiszpanii ! Zdjęcia chciałbym zapisywać w RAWach !
(http://www.allegro.pl/item424030975_cf_4_gb_ultra_ii_compactflash_sandis k_15mb_s.html)

Jak boisz się zakupów w internecie i chcesz kupić pewne (oryginalne) karty, to wybierz się np. do sieci Euro lub Media Markt.

heyahero
23.08.08, 22:26
Ogólnie koledzy dobrze radzą. Na Czwórkę wchodzi mi jakieś 230 RAWów. Zależy w zasadzie, ile zdjęć strzelasz podczas jednej 'sesji'. Jak to ma być być tygodniowy wypad, to może weź lapka ze sobą jak masz? Nie wiem, czy jak kupisz 4/8GB zmieścisz zadowalającą ilość zdjęć z wyjazdu. A wyższych pojemności się brać chyba nie opłaca.
Rozejrzyj się po okolicznych dużych marketach z elektroniką, bo czasami mają fajne promocje. Ostatnio w Katowicach otworzyli taki koło ikei (Elektro somtin'-somtin'). Na półkach sandiski dominują. 4GB Extreme III zdaje się jakieś 120-130 kosztowało (wersja ultra będzie na pewno tańsza o kilkadziesiąt złotych - mnie tam ultra II narazie w zupełności wystarczy).
Co do allegro - był już wątek na ten temat (dobra cena?). Poszukaj, zapytaj na priv jak się sprawują kupione karty i u kogo kupowali.

dziekan
23.08.08, 22:34
Ogólnie koledzy dobrze radzą. Na Czwórkę wchodzi mi jakieś 230 RAWów. Zależy w zasadzie, ile zdjęć strzelasz podczas jednej 'sesji'. Jak to ma być być tygodniowy wypad, to może weź lapka ze sobą jak masz? Nie wiem, czy jak kupisz 4/8GB zmieścisz zadowalającą ilość zdjęć z wyjazdu. A wyższych pojemności się brać chyba nie opłaca.
Rozejrzyj się po okolicznych dużych marketach z elektroniką, bo czasami mają fajne promocje. Ostatnio w Katowicach otworzyli taki koło ikei (Elektro somtin'-somtin'). Na półkach sandiski dominują. 4GB Extreme III zdaje się jakieś 120-130 kosztowało (wersja ultra będzie na pewno tańsza o kilkadziesiąt złotych - mnie tam ultra II narazie w zupełności wystarczy).
Co do allegro - był już wątek na ten temat (dobra cena?). Poszukaj, zapytaj na priv jak się sprawują kupione karty i u kogo kupowali.

Na 4GB - w E510 wchodzi 350 Rawów wchodzi :)

Drughi
23.08.08, 22:41
Ja polecam kartę Lexar Professional 4GB. Co prawda do tanich nie należy, ale jest bardzo dobra jakościowo :arrow: http://www.ceneo.pl/319668.

marcinpolniak
24.08.08, 08:27
Powiem tak... Mam CF SanDisk 2 GB III i chodzi jak burza, do tego 2 GB CF kingstona, którego unikam jak ognia. Kingston ma prędkość porównywalną z xD. Zdjęcia zapisują się 3 razy dłużej. Nie warto na tym oszczędzać, później tylko nerwy i.... jeszcze większe nerwy jak się czeka między ujęciami na zapis.

BuyGuitar
24.08.08, 10:44
PQI to dobra firma a karty ma o wysokim transferze nie kupuj sandiska przereklamowany PQI ma zawsze znamionową prędkość mam nadzieje że pomogłem

NightCrawler
24.08.08, 10:48
Ja jako 2 karte mam pretec'a i nie powiem jest ok.
Nie tak szybka jak EXIII ale do normalnego focenia wystarcza zupelnie.

BuyGuitar
24.08.08, 10:49
PQI to mocna marka zresztą sądząc po wypowiedziach tutaj to osoby będące tutaj bardziej znają się na aparatch niż na kartach pamięci. Teraz większość kart jest bardzo dobrych. Ewentualni kingston a to tylko dlatego że ma słabe transfery ale to kingston. Nie kupował bym tych drogich bo cena wcale nie świadczy o jakiejś wyższej jakości. Poszukaj testów na YT zobaczysz że nawet Adata robie nie najgorsze. Ale owszem zgodze się z tym że bywają lepsze znacznie lepsze karty niestety są znacznie znacznie droższe! Z regóły za wysyłke zapłacisz sporo zobacz czy możesz gdzieś w okolicy tanio kupić.

and21
24.08.08, 12:20
Mam SanDisk extreme III 4GB i PQI, śmiem twierdzić ze PQI nie ustępuje SanDisk, a nawet wydaje się być szybszy,szczególnie przy transferze
fotek do komutera

Daniello
24.08.08, 12:33
Ja mam pqi 2GB 100x, zapis to jakies 3MB/s a odczyt koło 11MB/s.
Używam już ponad rok bez jakichkolwiek problemów.

Strzelam tylko pojedyncze klatki, więc mi wystarcza.

dziekan
24.08.08, 13:01
PQI to mocna marka zresztą sądząc po wypowiedziach tutaj to osoby będące tutaj bardziej znają się na aparatch niż na kartach pamięci. Teraz większość kart jest bardzo dobrych. Ewentualni kingston a to tylko dlatego że ma słabe transfery ale to kingston. Nie kupował bym tych drogich bo cena wcale nie świadczy o jakiejś wyższej jakości. Poszukaj testów na YT zobaczysz że nawet Adata robie nie najgorsze. Ale owszem zgodze się z tym że bywają lepsze znacznie lepsze karty niestety są znacznie znacznie droższe! Z regóły za wysyłke zapłacisz sporo zobacz czy możesz gdzieś w okolicy tanio kupić.

DO stylu się nie przyczepię ale czy tak ciężko dać na podkreślony na czerwono wyraz i zamienić na właściwy ?

Tak my się znamy tylko na aparatach. Ja też pominę złośliwości jakie mam teraz na końcu języka.

Ramzes_II
24.08.08, 17:44
Ja posiadam CF Kingstona x133/ 4GB i PQI x120/16GB. Ze względu na pojemnosc Kingston uzywany jest sporadycznie. PQI przezucila juz ok 9000 zdjęc w mojej E510-tce. Jest OK.
Polecam jesli chodzi o zakup cena/jakosc.

Wektor
24.08.08, 20:14
Ale sandiski tez padają :> I to znaczy, ze ich ma się nie kupować?

Jednak napiszę;)
Pisząc SD miałem na myśli _standard_karty_, nie firmę.

Karol
24.08.08, 20:34
Napiszę tylko tyle - od kilku m-cy z powodzeniem używam pendrive'a PQI - nie mam z nim najmniejszych problemów, w przeciwieństwie do droższego - Kingstone, który już dwa razy został wymieniony na nowy w ramach gwarancji...

Toster_88
24.08.08, 20:47
PQI to dobra firma a karty ma o wysokim transferze nie kupuj sandiska przereklamowany PQI ma zawsze znamionową prędkość mam nadzieje że pomogłem

nieladnie piszesz :grin: i merytorycznie tez jakos bez wartosci :roll: Tak, na tym forum sa ludzie ktorzy nie znaja sie nawet na fotach...tylko aparacik i aparacik im w glowie

Sam posiadam PQI (4GB), ale poki co raz jeden znalazl sie w moim sprzecie - od razu po kupnie na formatowanko:-P Wciaz na Extreme III jade. PQI kupilem na wypadek dluzszej nieobecnosci i braku dostepu do kompa. Zaskoczylo mnie to co tutaj wyczytalem i wkrotce sprawdze czy u mnie ten blad rowniez wystepuje.

Czy to tylko RAWow sie tyczy, czy JPGow tez?

kranu
24.08.08, 22:33
Ja się również dopiszę do listy zadowolonych użytkowników PQI w E-510 - na prędkości ani niezawodność jeszcze nie miałem okazji narzekać.

witus
24.08.08, 22:47
Czytając wasze posty zdecyduje się chyba na 8GB PQI ! Prosiłbym zadowolonych posiadaczy tych kart o napisanie gdzie kupowali ,np. podając nazwę allegrowicza !

dziekan
24.08.08, 22:57
kupiłem pół roku temu 8gb pendriva PQI - jednego z tańszych przyznaje bez bicia - transfer teoretyczny podany przez producenta dużo szybszy jak Kingstona z tej półki - dlatego kupiłem PQI. Po pół roku jedna konkluzja - PQI to muł nad muły !!! Leży w szafie - dalej używam Kingstona 2GB... nie czarujmy się, płacąc więcej płacimy nie tylko za markę.

Ramzes_II
24.08.08, 22:59
Czytając wasze posty zdecyduje się chyba na 8GB PQI ! Prosiłbym zadowolonych posiadaczy tych kart o napisanie gdzie kupowali ,np. podając nazwę allegrowicza !
ja kupiłem na alledrogo. a u kogo ? nie pamietam. dawno to było. ponad pół roku temu na pewno.

Daniello
25.08.08, 01:21
tak jak pisałem mam 2GB pqi od tego goscia http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3636735

wszystko ok

Morlok
25.08.08, 19:26
A nie lepiej kupic kartę w zwykłym sklepie komputerowym, lub w markecie. Jak sie doliczy koszty wysyłki itd.
Jak opakowanie nie jest pancerne to można sprawdzić szybkość.

wujek.samo.h
25.08.08, 19:37
Powiem tak... Mam CF SanDisk 2 GB III i chodzi jak burza, do tego 2 GB CF kingstona, którego unikam jak ognia. Kingston ma prędkość porównywalną z xD. Zdjęcia zapisują się 3 razy dłużej. Nie warto na tym oszczędzać, później tylko nerwy i.... jeszcze większe nerwy jak się czeka między ujęciami na zapis.

Nie zgodzę się że CF Kingstoma jest równie wolny jak xD, natomiast zgodzę się z tym, że należy go unikać jak ognia, bo w porównaniu z Sandiskiem wypada mizernie. Mam 3 karty - dwie, tj. xD i Kingston są wolne, a Sandisk śmiga.