Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Składanka z kilku zdjęć - kolaż

Harnas
21.08.08, 12:38
Szukam darmowego programu, który umożliwiłby zrobienie coś w rodzaju kolażu.
Chodzi o to, by wydrukować w formacie A4 kilka zdjęć dowolnie poukładanych, pozmieniać ich rozmiary i powstawiać tam jakieś napisy, ustawić tło. Chciałym to ładnie wydrukować, więc efekt trzeba zapisać do pliku graficznego, żeby to do labu oddać.

grizz
21.08.08, 13:46
Dowolny program graficzny umożliwiający pracę na warstwach.

PS, PSP i oczywiście darmowy GIMP

Harnas
21.08.08, 14:04
Tego się obawiałem ;)
Gimpa kiedyś uruchomiłem, ale mnogość i tajemniczość opcji spowodowała, że go odinstalowałem...

Mirek54
21.08.08, 15:36
Photo Filtre-jest darmowy

festin
21.08.08, 16:13
W przypadku kolażu, gdy obróbka polega na manipulacji obiektami ( skalowanie, przycinanie, obracanie itp) być może najlepiej sprawdziłby się jakiś program do grafiki wektorowej.
Np. CorelDraw (dodawany do skanerów plusteka) spokojnie powinien wystarczyć.

dog_master
21.08.08, 17:40
Recznie, recznie, tez robilam ;p Najlepiej, bo masz tak poukladane, jak Ty chcesz, a nie jak to wymysli sobie program... A zrobienie tego nie jest jakies wielce trudne :)

grizz
21.08.08, 17:52
W przypadku kolażu, gdy obróbka polega na manipulacji obiektami ( skalowanie, przycinanie, obracanie itp) być może najlepiej sprawdziłby się jakiś program do grafiki wektorowej.
Np. CorelDraw (dodawany do skanerów plusteka) spokojnie powinien wystarczyć.

Że co?

Przecież to nrmalna praca na warstwach, które skalujesz, obracasz, zupełnie swobodnie...

Program do grafiki wektorowej jest jak sama nazwa mówi do grafiki wektorowej ;)

konradkkk
21.08.08, 18:41
może chodzi o PhotoScape ?

festin
21.08.08, 20:17
Że co?
Program do grafiki wektorowej jest jak sama nazwa mówi do grafiki wektorowej ;)

Ależ kolaż, to właśnie już jest grafika wektorowa :-).
Traktujesz grafiki jak obiekty - przeskalowujesz, obracasz, przesuwasz, przycinasz...
Moim zdaniem, w tym przypadku praca w programie do grafiki wektorowej ( zwłaszcza dla osoby bez doświadczenia ) może być łatwiejsza niż praca w programie graficznym (rastrowym) oferującym pracę w warstwach.

Mirek54
21.08.08, 20:46
Tak na szybko w darmowym w 30 sek.

Harnas
22.08.08, 09:04
Jak się wie co i jak to można w 30s wyklikać, ale jak się tego nie robiło, to się błądzi i metodą prób i błędów trzeba dochodzić.
Dzięki, zapowiada się nieciekawa pogoda w weekend to może będę próbował podanych programów.

Mirek54
22.08.08, 09:25
Jak się wie co i jak to można w 30s wyklikać, ale jak się tego nie robiło, to się błądzi i metodą prób i błędów trzeba dochodzić.
Dzięki, zapowiada się nieciekawa pogoda w weekend to może będę próbował podanych programów.

Satysfakcja jest pelna jak samemu sie dojdzie do finalu.Jednak na forum nalezy pytac i jesli ktos cos poleca to nie na zasadzie,ze gdzies tam cos wyczytal,tylko sam juz wie jak to dziala.
Zawsze mozesz pytac jak nie bedziesz wiedzial jak i co.

Harnas
22.08.08, 09:36
W Photofiltre najpierw obracasz, ustawiasz rozmiar każdego zdjęcia i potem po kolei wklejasz je do docelowego pliku?

Mirek54
22.08.08, 09:42
W Photofiltre najpierw obracasz, ustawiasz rozmiar każdego zdjęcia i potem po kolei wklejasz je do docelowego pliku?
Tez tak mozna,ale tez mozesz na wklejonej(jeszcze nie zatwierdzonej-ramka mruga) kliknac PPM i otworzy Ci sie okno z opcjami wklejania.Tam tez przed zatwierdzeniem ustawiasz wielkosc i polozenie fotki.Jak juz jestes zadowolony to zatwierdzasz.

zbyma72age
22.08.08, 15:00
A może prościutki:
S-Merge 1.3 freeware
http://www.graphicutils.com/
Program narzędziowy przeznaczony do łączenia grafiki. Pozwala skleić dwa obrazy w rozmaity sposób: mogą przenikać się lub stykać krawędziami. Program ma opcję wsadowego łączenia plików graficznych.

kasprzyk
22.09.08, 08:10
CZeść

zbyma72age - a jakbyś jeszcze wskazał program dla 4 zdjęć ? ;) wiem, wiem, posklejam po dwie sztuki.

Mam do Was jeszcze jedną prośbę, czy ktoś zechciałby opisać jak zrobić składankę z 4 fotek w gimpie ?

Pzdr

piotrek204
22.09.08, 10:58
sciagnij ze strony adobe trial indesign CS3, wlasciwy program do tego celu :)

kasprzyk
22.09.08, 20:48
piotrek204 - darowałem sobie, bo ten program to 400MB
zbyma72age - ten program raczej jest dla mnie ;) , ale jest zonk - w wynikowym obrazie jakieś znaczniki są na fotkach :( - a niby darmowy.
chyba dalej będę walczył w Paint-cie

pzdr

coolgago
22.09.08, 23:06
Przeglądarka i edytoer Ashampoo Photo Commander 5.40 pozwala na proste zrobienie składanki z wielu zdjęć. Niestety nie można wiele samemu ustawić tylko trzeba liczyć na dziwne ustawienia zdjęć przez program. Nowsze wersje tego programu są niestety płatne.
Oto prosty przykład.

lessie
23.09.08, 08:29
rocco
powiem jak można w PSie - to podobne programy.

1. Otwierasz nowy dokument wpisując jego rozmiary, jakich pragniesz.
2. Otwierasz wszystkie zdjęcia które chcesz połączyć.
3. Przeciągasz narzędziem "move tool" ( taka czarna strzałeczka ) obrazki do połaczenia na dokument, który powiedzmy będzie tłem ( może to być inny obrazek lub każde tło jakie sobie wymyślisz...)
4. Pozostaje przeskalować obrazki i je ułożyć tak jak chcesz ( po przeciągnięciu ich na dokument stanowiący tło, automatycznie stały się warstwami tego dokumentu ). Robisz to używając skótu CTRL+T (transform) i układasz, zmniejszasz, deformujesz je jak chcesz. Jeśli robisz to z wciśniętym SHIFTem to zachowują proporcje.
Po ułożeniu wszystkiego jak chcesz spłaszczasz obrazek i gotowe. Oczywiście możesz dodać trochę efektów, ramek i innych pierdółek...

Jak chcesz mieć gotowca to najlepiej zrobić sobie tło w określonych wymiarach i powycinać w nim dziury tam gdzie mają być obrazki i zapisać jako dokument edytowalny (psd czy coś w tym stylu). Podem tylko podkładasz pod spód obrazki jakie chcesz i możesz to robić nieskończoną ilość razy...

diabolique
23.09.08, 08:40
Najprościej to zainstalować google Picasa. Ma funkcję wygaszacza ekranu w postaci kolażu losowych ze zdjęć z wskazanego foldera. Wybierasz foty, wrzucasz do foldera, uruchamiasz wygaszacz wskazując na ten folder.
Potem tylko print screen w odpowiednim momencie
Prościej chyba się nie da...
:grin:

Pi0trazy
23.09.08, 13:07
Da się. Nie trzeba robić wygaszacza i printscreena. Od razu można zrobić tym kolaż.

lokin
24.09.08, 18:13
najnowsza 3 edycja picasa (beta) ma zdecydowanie wiecej mozliwosci ingerencji w taki collage niż 2. Polecam bo jest super łatwa w obsłudze.