Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki filtr polar mam kupić ?

Gotyk
21.08.08, 01:38
Po tygodniu używania E-510 stwierdziłem że jest niezbędny :grin::grin:filtr polaryzacyjny,doradzcie okiem eksperta jaką najlepszą Hoyę mam wybrać ? Nie za bardzo rozumiem czym one się różnią.

http://www.skapiec.pl/site/cat/65/filtr/_6866_6935_6978_0_0_0_0_0_0_0

Może coś innego ? Cena do 250zł

rocco
21.08.08, 05:41
Różnią się jakością, iloscia powlok przeciwodblaskowych itp
Generalnie im drozszy, tym lepszy. Te najtańsze to tylko z nazwy sa filtrami a ich jakosc bliska jest szklu okiennemu.
Piszesz do 250,- to kup ostatni lub przedostani.
Oba są dobre a różnią się grubością, ten cieńszy bardziej nadaje się do szerokiego kąta bo nie daje winiety.

K_Puchatek
21.08.08, 07:29
Ja proponowałbym taki jak w linku poniżej (Marumi)- używałem z kitowym obiektywem i byłem bardzo zadowolony.
http://allegro.pl/item422559442_marumi_polaryzacyjny_cpl_dhg_58mm.ht ml
Pozdrawiam

Vafloo
21.08.08, 08:30
A czy taki filtr warto?

http://www.allegro.pl/item418909313_filtr_polaryzacyjny_sunpak_marumi_dh g_slim_58mm_cp.html

Czy to na prawdę Marumi?

Gundi
21.08.08, 08:33
Może pomyśl nad Cokinem? Moim zdaniem najpraktyczniejsza rzwecz na świecie.

Karol
21.08.08, 09:51
Może pomyśl nad Cokinem? Moim zdaniem najpraktyczniejsza rzwecz na świecie.

Dla filtrów połówkowych owszem, polar nakręcany zdecydowanie wygodniejszy...

kowal73
21.08.08, 09:55
Na kita to najtańszy. za ok 60zł. Jak zmienisz obiektyw to co z tak drogim filtrem zrobisz? Jak kupisz obiektyw na lata to zainwestuj w najlepsze filtry.

_hawk_
21.08.08, 09:58
Marumi to świetne filtry. Jeżeli jesteś zainteresowany mam do sprzedania identyczny jak ten z linka K_Puchatka.
Nie mam go obecnie do czego podpiąć (średnica 58mm) więc przestał mi być potrzebny, co nie zmienia faktu, że jeżeli już kupować filtry polaryzacyjne to warto tylko te dobrej jakości.

Karol
21.08.08, 10:09
go ? Cena do 250zł
IMHO na kita nie warto płacić za polara aż tyle. I jeszcze jedno - jakie masz plany co do kita? - jak chcesz go zostawić i nim fotografować (w sumie to dobre szkiełko) to kup polar na kita ale jak masz w planach zmianę np. na 14-54 to może lepiej kupić od razu np. 67 mm + przejściówkę?

Harnas
21.08.08, 10:14
A czy taki filtr warto?
http://www.allegro.pl/item418909313_filtr_polaryzacyjny_sunpak_marumi_dh g_slim_58mm_cp.html
Czy to na prawdę Marumi?

Filtr wygląda na identyczny z oryginalnym Marumi. Różnica jest w opakowaniu - opakowanie Sunpak wygląda na jednorazówkę, taka plastykowa zgrzewka. Marumi ma otwierane plastikowe pudełko.

Gundi
21.08.08, 10:27
A ja sie trzymam Cokina nawet do polara... kupi holder raz. dobry filtr Cokina za 250 zeta i ma na lata tylko przejścówki ze srednicami zmienia...

Może kiedyś sobie kupisz inny obiektyw i co... zostaniesz z 58mm...

To tylko moja opinia:)

Adrian
21.08.08, 10:44
Używam HMC super - sądzę, że to w zupełności wystarczająco dobry filtr. Na alledrogo taniej da sie wyrwać niz w linku który podał autor tematu.

herbie_mp
21.08.08, 11:39
Ja polecam HOYĘ z czystym sumieniem. Sam używałem z poprzednim aparatem polara HOYA Super HMC Pro 1 i byłem bardzo zadowolony. Myślę, że polara warto kupić w wersji slim. Miałem też UV-kę HOYA Super HMC ("zwykłej" grubości) i oba były jednakowej grubości :)

Lgrzechu!!!
21.08.08, 13:18
Kup sobie Hoya HMC ( zwykła nie slim wiec bedzie pasowac fabryczny dekielek ). Ja mam HMC Super ale do tego trzeba dokupić "zatyczkę" gumową. Poszukaj na Allegro mozna wyrwać w stanie b. dobrym za 60-70% ceny sklepowej.

Toster_88
21.08.08, 17:29
jak kupisz Pro1 Digital (to tez jest chyba jakis cienszy), to dekielek od KITa tez pasuje

rocco
21.08.08, 18:06
Tak jest.
Seria Pro 1 Digital jest cienka ale posiada zewnętrzny gwint filtra i można na nią zakładac zwykły dekiel od aparatu.

dziekan
21.08.08, 18:13
Po tygodniu używania E-510 stwierdziłem że jest niezbędny :grin::grin:filtr polaryzacyjny,doradzcie okiem eksperta jaką najlepszą Hoyę mam wybrać ? Nie za bardzo rozumiem czym one się różnią.

http://www.skapiec.pl/site/cat/65/filtr/_6866_6935_6978_0_0_0_0_0_0_0

Może coś innego ? Cena do 250zł

Marumi DHG slim też jest z gwintem - średnica 67 jak masz ZD 14-54 - koszt 180 zł - wypasik w bardzo rozsądnej cenie - ze swojej strony moge tylko polecić ten filterek - od razu uprzedzam że jak się go zapaćka to czyszczenie to udręka !

K_Puchatek
21.08.08, 20:25
...- od razu uprzedzam że jak się go zapaćka to czyszczenie to udręka !

A z tym to pozwolę się nie zgodzić - parę razy "chuch" i mikrofibra - wszystko czyściutkie - no chyba że zalejesz olejem...:-P

dziekan
21.08.08, 22:42
A z tym to pozwolę się nie zgodzić - parę razy "chuch" i mikrofibra - wszystko czyściutkie - no chyba że zalejesz olejem...:-P

to chyba ci podeślę... bo do końca go nie zdołałem wyczyścić - nawet mikrofibrą i chuchem.

Adrian
22.08.08, 08:54
Zgoda z dziekanem. Szkła - zawsze wystarcza mi chuch i micro - ale co do filterków HMC tak polara (tu znośnie) jak i uv - czyszczenie jest mozolne i wkurzające. A mnie jako pedanta wścieka nawet mini smużka, więcu pucuje i pucuje;)

Gotyk
25.08.08, 00:29
Filtr wygląda na identyczny z oryginalnym Marumi. Różnica jest w opakowaniu - opakowanie Sunpak wygląda na jednorazówkę, taka plastykowa zgrzewka. Marumi ma otwierane plastikowe pudełko.

Takie "prawie" Marumi:grin:,dziwią mnie ludzie którzy próbują zaoszczędzić parę zł kupując produkty wątpliwego pochodzenia.
Ktoś robi "podobne" produkty i rozpowszechnia plotkę że niby z tej samej fabryki,stara ściema.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Czy filtry z podwójnym gwintem mają jakąś przewagę ? Jeśli dobrze rozumiem mogę dodatkowo nakręcić na filtr polaryzacyjny filtr połówkowy ?

Czy obiektyw 14-42 kwalifikuje się jako szerokokątny ? ( bo wtedy chyba wersja slim będzie lepsza....)

mmm....Kupiłem sobie aparat i jak widzę kupiłem sobie też dużo nieznanych mi wcześniej problemów :grin:

K_Puchatek
25.08.08, 07:25

Nie mam pojęcia jakiej jakości jest ten filtr Sunpak'a natomiast opakowanie jest identyczne jak najnowsze filtry Marumi - w Polsce ich jeszcze nie spotkałem, natomiast znajomy przywiózł mi z Japonii ZD 12-60mm z polarem Marumi do niego - dokładnie takie samo pudełeczko (jest zdecydowanie gorsze niż poprzednie opakowania Marumi - niby są uchwyty na filtr, ale i tak wala się po całym opakowaniu)...

skow
25.08.08, 08:42
[...]natomiast znajomy przywiózł mi z Japonii ZD 12-60mm z polarem Marumi do niego [...] niby są uchwyty na filtr, ale i tak wala się po całym opakowaniu)...

Czyli jak rozumiem masz filtr w wersji normalnej (nie slim)?
Czy nie ma najmniejszych objawów winietowania na ogniskowej 12mm?

K_Puchatek
25.08.08, 09:57
Czyli jak rozumiem masz filtr w wersji normalnej (nie slim)?
Czy nie ma najmniejszych objawów winietowania na ogniskowej 12mm?
Jest to wersja slim, winietowania nie zauważyłem (no ale jak na razie to miałem go raz na obiektywie...) Jak będę w domu to podam dokładne dane tego filtra (wieczorkiem). Pozdrawiam

K_Puchatek
25.08.08, 19:04
Jak obiecałem tak podaję - mam filtr dokładnie taki sam jak ten z linka:
http://pl.zooomr.com/photos/26054@Z01/991285/
Tak generalnie to nie spotkałem się z opisem "slim" na filtrach firmy Marumi - owszem sprzedawcy często używają tego określenia, natomiast na żadnym filtrze się z takim opisem nie spotkałem...Natomiast faktem jest iż filtr (pierścienie) mają wysokość około 4 mm.

rocco
25.08.08, 21:05
Jak obiecałem tak podaję - mam filtr dokładnie taki sam jak ten z linka:
http://pl.zooomr.com/photos/26054@Z01/991285/
Tak generalnie to nie spotkałem się z opisem "slim" na filtrach firmy Marumi - owszem sprzedawcy często używają tego określenia, natomiast na żadnym filtrze się z takim opisem nie spotkałem...Natomiast faktem jest iż filtr (pierścienie) mają wysokość około 4 mm.
Jak zwał tak zwał, seria DHG Marumi to slimy.
Pomimo tego, ze posiadaja filtr z przodu to ich oprawka jest cienka i nie daja winiety.

tymczasowy_
25.08.08, 21:44
Dla filtrów połówkowych owszem, polar nakręcany zdecydowanie wygodniejszy...Polemizowałby. Np. przy zmianie kadru z poziomego na pionowy wystarczy pozostawić holder w te samej pozycji, a wcześniejsze ustawienie filtra pozostaje. Można to robić szybko bez odrywania oka od wizjera.

W przypadku CPL'a nakręcanego zmiana na "czuja" o 90 stopni nie jest taka łatwa, i praktycznie zawsze dochodzi do ustawiania filtra, co zajmuje więcej czasu.

A jak już się doda następne filtry, to cokin kładzie na łopadki fitry nakręcane.

A do tego dochodzi kwestia finansowa, jeden filtr cokina pasuje praktycznie do każdego obiektywu.

Kolejna sprawa to winieta na szerokokątnym szkle.

Pewnie można by tak jeszcze długo wymieniać.

Na allegro CPL'e cokina można trafić już od 100 - 120zł, porównywałem z 12 powłokowymi za 500zł (77mm), praktycznie nie ma żadnej różnicy.

... ale jak masz w planach zmianę np. na 14-54 to może lepiej kupić od razu np. 67 mm + przejściówkę? A jak ma w planach 12-60mm to może lepiej 72mm, a jak ma w planach 14-35mm to może 77mm ... itd ... itp ... z cokinem nie ma takich problemów.