PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus Fe-240 Tryb Sport a zamazane ?

lasic100
20.08.08, 11:22
Witam !

Postaram się napisać krótko.Podczas zabawy piesków chciałem zrobić kilka fotek.Ustawiłem oczywiscie tryb Sporto bo ciągle gdzies sie ruszaja.Po ogladnieciu zdjęć na komputerze okazało się ze w większości są zamazane.(poniżej link do przykładowego zdjęcia)

http://img90.imageshack.us/my.php?image=p8180146jg2.jpg

Jak widać "obiekty zainteresowania" są zamazane, chociaż ustawiłem na tryb Sport - Dlaczego ?

Czekam na Wasze opinie i sugestie, pozdrawiam :)

grizz
20.08.08, 11:26
Za długie czasy.
tudzież nieudolne panoramowanie.

lasic100
20.08.08, 11:47
Tylko był ustawiony tryb Sport, ręcznie nic nie moge zmienić, co mogę zrobić w takim wypadku ?

dog_master
20.08.08, 11:52
Kupic slonca troche... ;)

A tak serio, to za ciemno... Sprobuj w jasny dzien w okolicach poludnia - beda ostre cienie, ale bedzie duzo swiatla...

lasic100
20.08.08, 12:01
Właśnie, wtedy nie było bardzo słonecznie, czyli to od tego zależy ? :) Coś nie zbyt fajny początek z tym aparatem.Czy większość kompaktów w tej cenie tak mają ? ;p W przyszłości bede musiał poszukać czegoś lepszego(gdzie mozna cos recznie ustawic) Jeszcze minus tego aparatu ze przy karcie 1gb zmiesci sie tylko 10 min Wideo :(

Adrian
20.08.08, 12:22
Chodzi o to, ze skoro ciemnawo było, to mimo trybu sport - matryca potrzebuje odpowiednią ilość światła. Aparat, jego automatyka musi więc wydłużyc czas, aby ta odpowiednia wg niej ilość światła dotarła do matrycy. To powoduje, ze poruszajace sie obiekty musza się "rozmazać" tak samo jeśli obiekty nieruchome, a Ty poruszysz ręką.
Światło to podstawa.

lasic100
20.08.08, 12:45
Czyli MOŻNA zrobić ładne zdjęcia tym aparatem o ile jest odpowiednia ilość światła ?

dog_master
20.08.08, 13:12
Jasne, kazdym mozna :) Tylko potrzeba swiatla. Tu lustrzanki maja przewage, bo maja wyzsza czulosc (potrzebuja mniej swiatla), no i mozna do nich kupic jasne obiektywy. Ale to juz duzo $$.

grizz
20.08.08, 13:18
Czyli MOŻNA zrobić ładne zdjęcia tym aparatem o ile jest odpowiednia ilość światła ?

Oczywiście i to bardzo fajne fotki można uzyskać.

lasic100
20.08.08, 13:34
No to fajnie,bo już się przeraziłem.Szkoda tylko ze na karcie 1gb mozna nagrywac tylko 10min filmu,ale to jest aparat a nie kamera ;)

dog_master
20.08.08, 14:47
Dokup sobie wieksza karte albo databank i tyle ;)

lasic100
20.08.08, 15:44
Co to jest Databank ?
Co do karty to na allegro są tylko 1GB typu H które produkuje Fuji.(bo na kartach typu M mozna nagrywac w 640x480 tylko 15 sek.)
Czekam na odpowiedź i pozdrawiam ;)

dog_master
20.08.08, 16:02
Databank to urzadzenie, ktore zgrywa pliki z karty pamieci na dysk. Sa delikatne [bo to dysk twardy, a nie flash], tanie, na baterie.

Wrzuc w Allegro "welland" "otg" "on the go" "digimate" "databank" "fotobank" :)

Tylko... czy nie lepiej kupic kamere? ;) albo wiecej kart pamieci. Ja mam databank i m.in. do tego go uzywam ;p [bo filmiki z rodzinnego kompaktu sa tez ogromne].

lasic100
20.08.08, 19:07
Gdyby te karty były tanie to pewnie bym kupił kilka ale zeby nagrywac filmy 640x480 potrzeba karty XD Fuji Typu H ktore kosztuja 50zl za 1gb (a wiekszych nie ma na allegro) Co do data bank. Oczywiscie sprawdze ile to kosztuje ale jaki bys polecał ? W nie dużej cenie ?

PS. Za ile $ mozna cos takiego kupic (im taniej tym lepiej) Jak to działa? z aparatu zrzuca od razu na swój wbudowany dysk czy jak ?

J.Graph
20.08.08, 19:19
...ale jaki bys polecał ?

POLECAŁA ... Dog_Master to kobieta :cool:

Ja tego nie używam więc nie wiem który dobry, ale działa to w ten sposób że wkładasz do niego karte z aparatu, wciskasz COPY i kopiują sie pliki z karty do data-bank ...
Proste jak budowa cepa :mrgreen:

dog_master
20.08.08, 19:27
Dzieki :)

No ja uzywam takiego jak konstrukcja cepa wlasnie ;p Digimate II

Tylko jeszcze kwestia, czy Ci sie chce go nosic etc ;) Jezeli potrzebujesz dluzej cos krecic [ale z przerwami na zgranie] to spoko...

Ile -> Allegro ;) nie pamietam.

lasic100
20.08.08, 19:46
Ehh 40 gigowy databank kosztuje 260zl. To tyle co 2/3 ceny aparatu ;/ Nie ma czegoś takiego jak "data banczek" :p w nizszej cenie wystarczy kilka GB ?
Pozdrawiam ;)

PS. Np. coś takiego : http://allegro.pl/item416334211_sharkoon_stacja_otg_on_the_go_kopiow anie_bez_pc_gw.html

cena 25zł - Tylko trzeba mieć pendriva jak myślicie dobre rozwiązanie ?

grizz
20.08.08, 20:43
Będzie ok.