PDA

Zobacz pełną wersję : Res Photographica

Strony : 1 [2] 3

Ania_
28.12.08, 14:46
Fajne, fajne, ciut u mnie ciemne, ale to też pewnie kwestia monitora :)

wujek.samo.h
28.12.08, 17:43
modelka przednia tylko te buty!

Nie wiem jak się nazywają te buty, ale Ola z zamiłowania kupuje "kiczowate" stroje i nie tylko.

te trzy zdjęcia tworzą dla mnie taką jakby bajkę :cool: jako seria mi się podoba, pojedynczo juz miej :wink:
pozdrawiam

To jeszcze nie koniec serii, starałem się by każde zdjęcie było inne, bo i Ola lubi zmiany.

Dziewczyna w ciąży (przynajmniej tak wygląda w tym ujęciu) z papierosem?
Prowokacja! :evil:

Ona nie jest w ciąży! ;)

salvadhor
28.12.08, 22:12
Ona nie jest w ciąży! ;)

To poinformuj ją o tym - my na forum wiemy lepiej :D

Daniello
28.12.08, 23:00
Treść do mnie nie gada, ale sądzę, że ciut ciemno.
Czekam na widoczki :P

rocco
28.12.08, 23:18
Ona nie jest w ciąży! ;)
No to popracuj nad tym :mrgreen:
Akurat ciąża modelki pasuje mi do tej fotki i tego będę się trzymał :cool:

wujek.samo.h
29.12.08, 02:54
Kolejna część - Ola z Oly:)

Krzysiek.T
30.12.08, 09:54
179 najlepsze

rocco
30.12.08, 10:39
A mnie się podobają potrety numer: 179 właśnie i 182.
Przyjemnie skadrowane i chyba z najbardziej naturalną kolorystyką.
Pozostałe jakieś dziwne :roll:

Rafał Czarny
30.12.08, 10:44
Powiedz kumpeli, żeby przestała jarać szlugi. Fajne te ciemne foty.

wujek.samo.h
30.12.08, 10:45
Przyjemnie skadrowane i chyba z najbardziej naturalną kolorystyką.

Tu nie ma kolorów "prosto z aparatu" ;)

rocco
30.12.08, 11:31
Tu nie ma kolorów "prosto z aparatu" ;)
To, to ja wiem i wyczuwam ironię ;)
Chciałem dać Ci (delikatnie) do zrozumienia, że poza tymi dwoma, obróbka (a przede wszystkim balans kolorów) mi nie leży :-P

wanilia
30.12.08, 13:45
Pierwsze i przedostatnie najlepsze ale ogólnie jakoś mi nie leżą, pierwsze kompozycyjnie byłoby dobre gdyby nie ta ciemna plama po lewej, w przedostatnim brakuje mi koloru lub zdecydowanej desaturacji wyszło tak nijako, 181 przepraszam za krytykę- ale fatalne (schowałabym i nie pokazywała), chyba Ci Wujku uroda koleżanki (niewątpliwa) zaburzyła percepcję.
Popracuj nad tą sesją i czekam na przyzwoite foty, bo miejsce na foty rewelacyjne jak i modelka wraz z jej wizerunkiem (strój).
Pozdrawiam:grin:

wujek.samo.h
31.12.08, 15:47
Bonusy...

rocco
31.12.08, 19:56
Przedostatnie odgrzewane, już od tego odcień zmieniło ;)
Bonus to ostatnie. Bardzo ładne :)

wanilia
3.01.09, 01:54
za Rocco, ostatnie eleganckie :)

Kaz de Wro
3.01.09, 22:04
Ostatni ładny portrecik ;-)

konradkkk
3.01.09, 22:11
ostatnie przyciąga uwagę...

wujek.samo.h
5.01.09, 19:40
Zlepek kilkunastu zdjęć - jesień życia.

Wiejo
5.01.09, 19:55
Z dwóch ostatnich portretów bardziej mocne i wyraziściej charakteryzujące osobowość jest pierwsze czyli 182. Wiem, że fajki nie w modzie ale to spojrzenie w dal, poważna mina bardziej do mnie mówi niż zdjęcie 184 które jest sympatyczne ale bardziej cukierkowe. Do ostatniego o starości trudno mi się odnieść.

wujek.samo.h
7.01.09, 10:16
Zdjęcie wykonane wczoraj kiedy przypadkiem byłem na KULu. Zdjęcie umieszczam z dwu powodów. Po pierwsze, spodobało mi się światełko jakie tam zastałem b. przyjemne światło (czyżby łaska mnie oświeciła?). Po drugie zaś, niezmiernie ucieszyłem się tym, że za oknem widać zarys innych budowli, a nie jałową, białą plamę - oznacza to, że warto było sprzedać 510tkę, a kupić 400tkę jako zapasowe body.

Przy zdjęciu pierwszym prawie nie kombinowałem (przekadrowanie, mała wineta, lekka zabawa krzywymi, podpis). Dwie pozostałe wersje to owoc moich fascynacji obróbkom komputerową.

rocco
7.01.09, 12:13
Wariacje na temat? Pierwsze najlepsze ;)

wujek.samo.h
12.01.09, 21:03
Dzięki Rocco, że wczoraj wrzuciłeś na Forum sztuczki na PS. Dokształciłem się trochę - i oto efekt - planeta żaglówek (podstawa - zdjęcie z Norwegii). Zabawa a'la być jak Radio Erewan;)

Wiejo
12.01.09, 22:24
Bardzo mi się podobało i dałem w galerii maxsa. Totalnie odjechane i totalnie przyciądające uwagę.

wanilia
13.01.09, 00:28
aje jajca! fajnie wykombinowane :grin:

rocco
13.01.09, 00:39
Świetna sfera, podoba się :)

Igorra
13.01.09, 17:53
Genialne :grin: super:grin: gratuluje ;)

grizz
13.01.09, 21:51
Ładnie :D Zakręcone i optymistyczne:)

wujek.samo.h
14.01.09, 13:14
Zachęcony ciepłymi słowami pod ostatniej zabawy z PS waham się, czy nie zacząć "odcinać kuponów" tworząc serię. Stąd też prezentuję dwie kolejne zdjęcia z serii - jeśli się przyjmą - wrzucę je na forum publiczne.

grizz
14.01.09, 13:30
187 bardzo fajne, ale 188 juz nudne niemiłosiernie.

Igorra
14.01.09, 16:06
Dokładnie za grizzem :grin:

Agulka
14.01.09, 16:34
Mnie osobiście najbardziej do gustu przypadła planetka nr 187, jako najbardziej wyważona i czytelna, zgadzam się z przedpiszcami (:)), że już następna jest za nudna.
Bardzo przyjemnie się te fotki ogląda.

Zachęcony ciepłymi słowami pod ostatniej zabawy z PS waham się, czy nie zacząć "odcinać kuponów" tworząc serię.

Albo nie serię tylko zdjęcie składające się z kilku takich planetek ułożonych w ten sposób, żeby tworzyły układ planetarny, z np. jakąś fotką o żółtej dominancie przekształconej w słoneczko, a planety byłyby zdjęciami z różnych miejsc: byłaby planeta zimowa, piaszczysta, kamienista, zielona od roślin, niebieska od wody....

Troszkę się rozmarzyłam i zapędziłam w tych moich wymysłach, przepraszam tym bardziej, że to nie miejsce na to. Może i sama bym się pokusiła na wykonanie czegoś takiego, gdybym tylko umiała. Ale fakt - Rocco dał możliwości wklejając linka do tutek, więc nic tylko zasiąść do nauki.:)

Tyle, że to już chyba grafika by była, nie zdjęcie...

Wiejo
14.01.09, 21:39
Takie składanki zaliczam do kategorii techniczna perełka, gdyż wymaga to naprawdę kunsztu obróbki. Poza tym forma podobna, lecz obraz zupełnie inny, dlatego i oddziaływanie różne. W pierwszym maszty a w drugim woda przyciądaja wzrok.

rocco
14.01.09, 22:20
Zachęcony ciepłymi słowami pod ostatniej zabawy z PS waham się, czy nie zacząć "odcinać kuponów" tworząc serię.
Wystarczy jedno ale dobre :)
Następne są wtórne, może zmień ich temat ?

wujek.samo.h
14.01.09, 22:40
Wystarczy jedno ale dobre :)
Następne są wtórne, może zmień ich temat ?

Pomysł Agulki jest świetny - na pewno się tym zajmę. Można więc wykorzystać te zdjęcia do innego projektu.

Agulka
14.01.09, 22:56
Pomysł Agulki jest świetny - na pewno się tym zajmę.

To jeśli tak, to już nie mogę się doczekać efektu. Zobaczymy go na forum, prawda? :wink:

wujek.samo.h
4.02.09, 21:07
Dawno niczego nowego nie pokazywałem na forum, choć nie próżnowałem, np. zrobiłem pierwszy ślub w życiu (zdjęć jednak nie pokaże bo nie mam zgody zleceniodawców). Puki co zdjęcia bezdomnego, który zagaił do mnie w Zamościu bym zrobił mu zdjęcie, a potem poprosił o 5 zł.

P.S. Wczoraj minął już rok na forum. Jubileusz:)

a_wykrota
4.02.09, 21:24
Gratki z okazji Jubileuszu!!!:)
Ostatnie mi się podoba. Gość ma "zakazaną" twarz. Ciekawie to gra w szerszym kadrze - gdy widać też ubiór osobnika - wnikamy wtedy w jego "charakterek" :)

jolly
5.02.09, 00:03
189. Widać twarz, na której maluje się dramat tego człowieka. I te oczy - smutne, bez wyrazu, jakby już nic go nie czekało dobrego. Świetne zdjęcie.

wujek.samo.h
9.02.09, 20:12
Kolejne zdjęcie z "szuflady" z ubiegłorocznych krakowskich wojaży.

Wiejo
9.02.09, 22:54
Twarz mężczyzny na zdjęciach 189 i 190 jest dość interesujaca i można pokusić się o interpretację osobowości. Pasująca tonacja do motywu. Trochę przeszkadza zbyt wyraźne tło/ schody i poręcz/ ale jestem na tak. 191- na czasie takie walentyknowe, naturalne i przesympatyczne w odbiorze.

jolly
9.02.09, 23:23
Są tak ładnie wpatrzeni w siebie :)

helmuth
9.02.09, 23:38
Są tak ładnie wpatrzeni w siebie :)
Ponieważ ich twarze, spojrzenia tu są najważniejsze, pomyślałbym o ucięciu dołu (przy tej obróbce i tak niewiele tam widać) i kadrze poziomym :roll:

rocco
10.02.09, 13:16
191 to przesympatyczna praca :)
Spojrzenia obojga mówia wszystko.

PS
Nic nie ucinać ;)

wujek.samo.h
20.02.09, 15:11
Rok 2008 w moim mniemaniu był całkiem dobry dla muzyki polskiej, albowiem pomimo wyraźnej dominacji Dody i innych jej podobnych zjawisk na scenie, kilku ambitnych projektów przedarło się do świadomości społecznej: M. Peszek, Waglewski z synami, Czesław Mozil... Ten ostatni ostatnio zawitał do Lublina. Nie pozostawało mi więc nic innego jak tylko wybrać się z na koncert wraz z aparatem. Oto i efekt tego "odchamiania". Ciąg dalszy na pewno nastąpi.

Swoją drogą udany koncert był:)

diabolique
20.02.09, 15:29
Ale czemu wszystkie nieostre? :???:

rumpel
20.02.09, 17:23
Taaak - Czesław rządzi ! zwłaszcza w pamiętnym popisie na OFF-ie. Pierwszy Czesiu najlepszy - tonacja bardzo mi odpowiada.

wujek.samo.h
22.02.09, 16:03
Problemy z ostrością są związane z tym że jeszcze nie okiełznałem mojego manualnego revuenona ze swiatatłem 1,4. Stąd też w warunkach słabego oświetlenia, nawet piękny wizjer e-3 nie zawsze pozwalał mi na złapanie ostrości w miejsce w jakim powinna się znajdować. Niemniej miejsce na foty miałem idealne. Niedaleko seny, trochę z boku zauważyłem puste krzesło, które wykorzystałem jako podest.

wujek.samo.h
23.02.09, 13:31
A potem Czesław zaczął opowiadać o tym jak powstaje przebój. Np. że jak miał nagrać "Maszynkę do świerkania" firma zaproponowała by można było to zagrać jednym palcem;) Tak jak to jest przedstawione na ostatnim zdjęciu. Potem zaś pokazał jak się tworzy hity w Polsce - po pierwsze musi być wyrażenie "Każdy z nas...", po drugie "Ty i ja" ("Jak fajnie - dwie piosenki i w dwu jest "Ty i ja" - cytuję z pamięci). Na koniec swoje wywody Pan Mozil skwitował słowami "Przyszliście na sztukę, a dostaliście kabaret" ;)

wujek.samo.h
25.02.09, 20:37
Przedostatnia odsłona serii.

Wiejo
25.02.09, 20:52
Zdjecia z koncertu w trzech odsłonach od 197 do ostatniego podobają się. Jest w nich atmosfera podkreślona efektami świetlnymi czuć po prostu, że coś się dzieje i to się udziela w Twojej relacji. Do tego z manualem dałeś w zdecydowanej większości radę.

wujek.samo.h
3.03.09, 23:21
A oto i ostatnie zdjęcie z serii. Dzięki za komentarze:)

salvadhor
4.03.09, 08:00
Najbardziej przypada mi do gustu 212 - zjawiskowe światło, ciekawa poza. W środkowym (213) mam wrażenie, że nie do końca została utrzymana ostrość (twarz).

wujek.samo.h
7.03.09, 19:32
Z ubiegłotygodniowego wypadu do Stolicy. Po lewej - Julita - siostra mojej "Lepszej Połowy", po prawo - Żaneta -moja "Lepsza Połowa".

kasprzyk
7.03.09, 22:22
Wszystko super - oprócz tych skrzynek gazowych - wywal je szybko ;)
Pzdr

ehosonda
9.03.09, 16:15
baardzo fajne te brazy

przylaczam sie do opinii o skrzynkach

Rafał Czarny
9.03.09, 17:19
212 - bardzo mi się podoba ta fota.

Wiejo
10.03.09, 09:52
Z koncertu rozgrzały mnie zdjęcia 212 i 214 mają w sobie to coś co oddaje atmosferę żywej muzyki. 215- oprócz pełnych uroku modelek fotka jest pięknie skomponowana zawijasami poręczy i schodów. Trochę na nie te skrzynki ale wzrok i tak najpierw pada na modelki, póżniej na zawijasy a skrzynki na końcu.

wujek.samo.h
22.03.09, 14:26
What's up good people?! Jako że prowadzę zajęcia ze studentami z innych państw na roku "zerowym" wybrałem się na organizowaną przez nich akademię i zostałem miło zaskoczony. Swoje państwa prezentowali Ukraińcy, Białorusini, Rosjanie, Koreańczycy (Północni), Kazachowie, Uzbekowie, a nawet osoby z Argentyny i Indii (mam nadzieję że nikogo nie pominąłem). Sama forma ni jak miała się od tego na co zdążyłem się naoglądać przez 8 lat edukacji w szkole podstawowej i 4 średniej. Nie było czczenia sztandaru, ani recytacji wierszy przez szkolne prymuski. Nie było niekończących się przemówień. Za to był humor, filmy, muzyka, taniec, śpiew! Reprezentanci Ukrainy prezentowali swoje ludowe pląsy jakby nie obowiązywała ich siła grawitacji - gwiazdy, podskoki, przysiady, salta... przez chwilę poczułem się jak w cyrku. Interpretacja "Gdybym miał gitarę..." w wykonaniu Koreańczyków też miała sporo uroku. I tak przez 3 godziny. Można tego typu spotkania zrobić bez "sztampy"? Można! Poniżej zdjęcie dziecka, które bawiło się tak dobrze jak i ja.

P.S. Zdjęcie trochę miękkie, ale robiłem je Revuenonem na 1.4.

Wiejo
22.03.09, 20:47
Po odbiorcach widać, ze tam gdzie patrza dzieje sie coś interesujacego a nawet biorąc pod uwagę rozbawioną minę chłopca coś wesołego. Zdjecie dobrze koresponduje z opisem.

rocco
23.03.09, 11:51
Dzieciak ładnie wyłuskany z tłumu płytką głebią ostrości i winietą.
Ta GO mogłaby być jeszcze mniejsza, trochę przeszkadza mi profil dziewczyny z lewej strony.

wanilia
24.03.09, 18:06
Piękne te schody, malownicze :)

wujek.samo.h
28.03.09, 21:51
Na reszcie trochę czasu wolnego. Czas ten wykorzystałem na integracje, szwędanie się po Lublinie no i oczywiście fotografię. Jutro pokażę kilka fajnych zdjęć z wierzy trynitarskiej.

wujek.samo.h
29.03.09, 14:23
Oto i kolejne zdjęcia. Tym razem z Wierzy Trynitarskiej, a właściwie z jej środka. Bardzo klimatyczne miejsce. Zdjęcia robione e400 + kitem lub Revuenonem 55mm/1.4. Zestaw z manualnym szkiełkiem b. lubię, ponieważ tak generowany obraz przypomina mi ten z kliszy.

Kaz de Wro
29.03.09, 20:04
Ciekawa ta wieża i jej "zawartość", fajne 218. Szkodza, że w 219. ostrość poszła na cegły a nie na figurkę. Reszta też klimatyczna.

rocco
29.03.09, 23:06
Siedzi Jerzy na wieży i nie wierzy, że mu leży. :roll:
Sorki za ten glupawy tekścik ale ten byk aż kłuje mnie w...oczy ;)

Fotki całkiem całkiem, zwłaszca 218 i 222. Ciekawa ta wieża, co tam jest w środku, muzeum instrumentów muzycznych?

wujek.samo.h
5.04.09, 17:22
Oto i fragment streecika sprzed tygodnia. Pod wieżą trynitarską kręcono jakiś film. Samochód jechał z otwartym bagażnikiem, na pace była kamera, a za autem biegła cała chmara osobliwości.

jolly
5.04.09, 20:28
Zdjęcia z wieży bardzo klimatyczne. 218 i 221 najbardziej przyciągają moją uwagę.

wujek.samo.h
6.04.09, 09:31
A oto i zdjęcie z sobotniego zlotu motocyklistów. Choć na motoryzacji się nie znam i prawdę mówiąc nie za bardzo mnie ona interesuje, to jednak nie mogłem odpuścić sobie możliwości zrobienia zdjęć kilku pięknym maszynom.

dzemski
6.04.09, 09:59
a bylem i ja, ale miałem ze sobą tylko sprzęt na klisze :)

wujek.samo.h
7.04.09, 00:01
Staram się odkurzyć wątek. Kolejne zdjęcie - "Zakupy".

droplet
7.04.09, 01:33
Siedzi Jerzy na wieży i nie wierzy, że mu leży. :roll:
Sorki za ten glupawy tekścik ale ten byk aż kłuje mnie w...oczy ;)

Fotki całkiem całkiem, zwłaszca 218 i 222. Ciekawa ta wieża, co tam jest w środku, muzeum instrumentów muzycznych?

rocco mogłeś wysłać PW o błędzie ort. a tak autor się obraził nie poprawił błędu i nie dowiem się skąd się wzięły instrumenty w wieży. A co mi ze zdjęć bez kontekstu.
Nie lubię takich sytuacji :-(

Wiejo
7.04.09, 07:12
Z wieży i planu filmowego ciekawe zarówno elementami jak i akcją. Troche też jestem ciekaw powiązania instrumentów z wieżą gdyż na pewno nie z przypadku się tam wzięły. Motocykl i rozmawiający mężczyźni, też wpadają w oko.

wujek.samo.h
7.04.09, 08:39
rocco mogłeś wysłać PW o błędzie ort. a tak autor się obraził nie poprawił błędu i nie dowiem się skąd się wzięły instrumenty w wieży. A co mi ze zdjęć bez kontekstu.
Nie lubię takich sytuacji :-(

Nie obraziłem się. Nie od dzisiaj robię błędy, a z czystego lenistwa ich nie poprawiam;)

droplet
7.04.09, 12:03
Nie obraziłem się. Nie od dzisiaj robię błędy, a z czystego lenistwa ich nie poprawiam;)

No to zlituj się i napisz coś o wieży, no chyba, że nie masz zielone pojęcia co fotografujesz ;-)

wujek.samo.h
7.04.09, 14:07
No to zlituj się i napisz coś o wieży, no chyba, że nie masz zielone pojęcia co fotografujesz ;-)

Wieża Trynitarska w Lublinie – Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wie%C5%BCa_Trynitarska)

Tu masz więcej informacji, z mniejszą zawartością błędów ;)

droplet
7.04.09, 14:23
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wie%C5%BCa_Trynitarska

Tu masz więcej informacji, z mniejszą zawartością błędów ;)

dzięki, wszytko jasne :-)
jako leń rozumiem lenia ;-), ale czasami dobrze jest dorzucić garść informacji do zdjęć to bardzo pomaga w odbiorze.

wanilia
7.04.09, 22:34
Motory świetne ! Fajny kadr :)

wujek.samo.h
8.04.09, 20:59
Oto zdjęcie z dzisiejszego spotkania z księdzem Tadeuszem Isakowiczem-Zaleskim. Dotyczyło ono tematów podjętych w książce "Przemilczane ludobójstwo na Kresach" - czyli działalności UPA na Wołyniu i w Galicji Wschodniej. Po spotkaniu miałem przyjemność dostać nie tylko autograf ale i możliwość rozmowy wraz z innymi doktorantami przy filiżance herbaty. Szczegółów spotkania zdradzać nie będę, ale w kuluarowej rozmowie ksiądz Zalewski to bardzo bezpośredni rozmówca (tak daleki od kościelnej "nowomowy") obdarzony ciętym i precyzyjnym żartem.

wujek.samo.h
9.04.09, 22:40
Postanowiłem poprawić wczorajsze zdjęcie - oto i dwie wersje. Lepsza z nich znowu zagości na forum publicznym. Zanim to jednak nastąpi - "Psychostreet".

aga_piet
9.04.09, 23:03
Psychostreet fajoski - oceniłam w Galerii.
Z tej wrzutki co kręcili film, podoba mi się ostatnie, co chłopak w kapeluszu stoi ukośnie. Chyba jest lepsze od tego, co wrzuciłeś do Galerii.
"Zakupy" wzruszające (gościu z jabłkami) :D

Wiejo
10.04.09, 07:17
Postać księdza budzi emocje bardziej natury politycznej niż wiary. Zdjęcie 229 ekstra i wszystko w kadrze bardzo mi sie podoba.

Kaz de Wro
11.04.09, 21:41
ks. Isakowicz- Zalewski czyli historia jeszcze nie opisana
Ten ostatni mix wpadł mi w oko, też w Galerii. Odbieram go pozytywnie ;-)

wujek.samo.h
12.04.09, 21:56
Dzisiaj przeglądałem wiele starych zdjęć. Niektóre z nich są nieudolne, inne dalej lubię. Postanowiłem więc wyciągnąć kilka "staroci" z lamusa, kiedy jeszcze moja zabawa w fotografię była wspomagana przez tradycyjny (nie lubię słowa "analogowy") aparat Nikon F65. Wzorem Diablika - zdjęcia z tych czasów na pierwszej stronie Forum nie będą oceniane ocenami.

Co się tyczy zdjęcia - było to chyba moje pierwsze zdjęcie "na zamówienie" - zrobiłem je w swoim "studio", tj. we własnym pokoju, oświetlając lampką twarze modeli. Działo się w III, może IV klasie liceum (2001-2003). Hmmmm... przez ten czas wiele się zmieniło...

wujek.samo.h
18.04.09, 17:26
Zdjęcia zrobione wczoraj, tak na prawdę "przy okazji". To jest właśnie Lublin, miejsce gdzie dla każdej kultury jest miejsce.Pierwsze zdjęcie kojarzy mi się z dwoma odcinkami South Park (sezon 12, odcinki "Pandemic i Pandemic 2"), każdy kto ma szajbę na punkcie tego serialu (nieskromnie powiem że obejrzałem wszystkie sezony) ten wie jak interpretować to zdjęcie. Mogę czuć się bezpieczny;)

rocco
19.04.09, 08:15
Serialu nie znam to mi się nie kojarzy ;)
Mimo to fotka mi sie podoba, goscie bardzo egzotycznie odstrojeni a w dodatku fajne miny mają.

Drugie jest świetnie wypatrzone, nasuwa mie się cały szereg interpretacji scenki ;)
Tylko czemu powychodziły barwne plamy w cieniach )najbardziej widoczne chyba na płaszczu poniżej rękaw?

wujek.samo.h
19.04.09, 09:14
Chciałem by ramki były chaotyczne - dlatego zastosowałem odpowiednią opcję w wtyczce Filter Forge.

paulozinho
19.04.09, 12:09
A świnek morskich gdzieś tam nie widziałeś? :-P

wujek.samo.h
19.04.09, 12:12
A świnek morskich gdzieś tam nie widziałeś? :-P

Nie widziałem ani jednej.

paulozinho
19.04.09, 20:15
Znaczy, że działa :)
Zdjęcia b. fajne.

wujek.samo.h
26.04.09, 20:10
A oto i kawałek mojej radosnej twórczości w aspekcie reportażu z X międzynarodowego festiwalu filmów dokumentalnych "Rozstaje Europy". Od środy do soboty biegałem niczym przysłowiowy "kot z pęcherzem" między między różnymi zakamarkami Lublina, o różnej porze dnia i nocy robiąc zdjęcia. Część z nich będę prezentował na Forum. Pierwsza fotografia jest pokazuje festiwal "od kuchni" - są to przygotowania do seansu. Druga z kolei pokazuje fragment taśm filmowych jakie wykorzystano do dekoracji. Trzecie zdjęcie to fragment wywiadu z reżyserem Marcelem Łozińskim (mężczyzna w okularach).

Wiejo
26.04.09, 20:18
233- bardzo nowoczesna kuchnia i ciekawa. 234- bardzo mi sie ten kadr podoba. Ładnie wychwycony kadr z taśmy. Faktycznie przypomina w wymowie temat zdjęcia. 235- swoboda wywiadu podkreśla niemal domową atmosferę festiwalu.

kasprzyk
26.04.09, 20:48
Nie jestem fanem takich tematów, ale te zdjęcia maja w sobie to coś.., dobrze się je ogląda, mają klimat, wciągają głębiej.
pzdr

wujek.samo.h
28.04.09, 23:24
Kolejne zdjęcia z Rozstajów. Jutro sprawdzę jak sie Band nazywał, a warto bo chłopaki mieli "power".

marecki
29.04.09, 10:52
Z poprzednich 234 świetna fotka. Z koncertowych 238 najciekawsza ale reszcie też raczej niczego nie zarzucę.
Pozdrawiam

wujek.samo.h
1.05.09, 20:07
Kolejna odsłona Rozstajowych perypetii - po zespole After Bagdad przyszła pora na Mesala Sounsystem. Mesalę usłyszałem po raz pierwszy kiedy przyszło mi robić zdjęcia na koncercie. Hmm... Interesująca muzyka, w dodatku b. energiczna. O ile każdy styl jaki jest przez chłopaków mieszany sam w sobie w dużym stopniu jest już oklepany (punk, folk, hip-hop etc.) to po zmieszaniu tych różnych dźwięków można otrzymać piorunującą mieszankę - uwaga! Wybucha w trakcie koncertów.

PS Spostrzegawczy mogą zauważyć na zdjęciach Dżemskiego, który również fotografował ten koncert.

wujek.samo.h
2.05.09, 16:04
Kontynuacja poprzedniego wątku.

wujek.samo.h
3.05.09, 15:56
Koniec rozstajowej serii. Znowu Masala soundsystem - zdjęcie 249 powstało poprzez schaderowanie dwóch zdjęć (250 i 251).

wujek.samo.h
6.05.09, 21:14
Oto i przykład na to że warto mieć kompakt zawsze przy sobie. Wracając z archiwum natknąłem się na przekazanie władzy studentom. Rozpoczęły się Kozienalia, Kulturalia, Juwenali, Medykalia, Feliniada !!! Do 17 V Lublin zmieni się w miejsce w którym ciągle będzie się coś dziać. Pierwsze zdjęcie z serii, jeszcze świeże. Jutro wrzucę więcej fotek na wątek.

wujek.samo.h
7.05.09, 23:58
Wracam sobie dzisiaj z Archiwum zmęczony do domu, a tu nagle przed moimi oczyma pojawia się cała centuria nieumarłych - Zombie Walk. Niewiele myśląc wyjąłem kompakt jaki noszę w kieszeni torby i niewiele myśląc zacząłem robić zdjęcia. Na ponad godzinę zapomniałem o zmęczeniu i z powrotem wróciłem na teren starego miasta. Sama impreza ma niesamowity klimat. Toć to miód na serce jaki ok. setka (jeśli nie więcej) zombie na czerwonym świetle skanduje "Mózg! Mózg!, Mózg!" GGghhhhrr!

aga_piet
8.05.09, 00:06
Wyobrażam sobie tą babcię, jak ktoś jej mówi, że to studenci KUL-u :lol:
To zdjęcie, co do galerii wstawiłeś... no mistrzowskie jest.

wujek.samo.h
8.05.09, 00:11
Rano opublikuję zdjęcia z autobusu komunikacji miejskiej "Nieumarli! Rozłóżcie się i przepuście Panią" ;)

/Choć na Zombie Walk trafiłem przypadkiem i zachowywałem się jak zwykły śmiertelnik z aparatem, to jednak wybawiłem się przednio i odstresowałem się też - a tego mi było trzeba/

a_wykrota
8.05.09, 00:15
Juwenalia, JUWENALIA kto nie pije ten kanalia!!!!!!!!!!:)

To z galerii też mi się najbardziej widzi i przygląda.

Pyzdry.

kowalikster
8.05.09, 00:16
Ehhh. Pozadrościć miejsca i czasu. Ujęć oczywiście też.

wujek.samo.h
8.05.09, 00:18
Juwenalia, JUWENALIA kto nie pije ten kanalia!!!!!!!!!!:)

To z galerii też mi się najbardziej widzi i przygląda.

Pyzdry.

W Lublinie są Kozienalia, Kulturalia, Juwenalia, Medykalia, Feliniadę i kilka pomniejszych imprez. To miasto studentów!

a_wykrota
8.05.09, 00:19
Poznań się zjednoczył w jedną imprezę (tak od 3 lat chyba)
Też jest fajnie.
Zapraszam :)

Wiejo
8.05.09, 15:43
Zdjęcia 251, 252, 253, 255, 256 normalnie powalaja swą orginalnoscia i doborem nie codziennych sytuacji. Jak dla mnie są co najmniej świetne.

wujek.samo.h
9.05.09, 17:13
Jeszcze 3 zdjęcia z Zombie Walk, oraz link do You Tuba gdzie można zobaczyć ożywione obrazy ożywionych trupów (można nawet mnie zaobserwować na drugim planie - zwykły śmiertelnik z kompaktem w brązowej kurtce).

http://www.youtube.com/watch?v=E_xP-ZjqZ3E

Jutro relacja z wczorajszego koncertu Akurat i Strachy Na Lachy (najpierw muszę wyczyścić windows z wirusów - zna ktoś fajny patent z poziomu linuxa?)

Wiejo
9.05.09, 18:07
Masakrycznie świetna seria.

taztaz
9.05.09, 18:18
Zombiaki świetne :)

Kaz de Wro
9.05.09, 23:50
253- ekstra odjazd, podoba się

salvadhor
9.05.09, 23:57
Oprócz oczywistego 253, 257 też fajne.

wujek.samo.h
18.05.09, 23:09
Wątek trochę zaniedbałem ponieważ złapałem wirusa na WinXP i musiałem się z nim uporać. Dlatego też wstawiałem tylko pojedyńcze zdjęcia z koncertów na jakich się bawiłem. Gwoli przypomnienia - Akurat.

taztaz
18.05.09, 23:12
Koncertowe z klimatem ale najbardziej podoba się 264 .

Ramzes_II
19.05.09, 06:36
koncertowe 261 i 264 są superowe.

wujek.samo.h
19.05.09, 23:12
Nadrabianie zaległości trwa - kolejne koncertówki tym razem Strachy Na Lachy.

wujek.samo.h
22.05.09, 19:14
Maj w Lublinie to dobry dla fotografa miesiąc - nie zdążyłem opublikować wszystkich zdjęć z T. Love, a tu już fotografie z koncertu kultu stoją w kolejce. Puki co - opublikowane zdjęcia z T. Love (jutro postaram się wrzucić nieopublikowane).

Ramzes_II
23.05.09, 00:22
271 zarąbiste.
273 tez mi sie podoba.

wujek.samo.h
23.05.09, 23:15
Oto i dwa premierowe zdjęcia z T. Love oraz seria z Kultu. Ostatnia seria robiona była na wysokim iso (1250) z ZD 40-150 (starszy) w trybie Lv. Zdjęcie 276 od razu mi się spodobało i ciesze się, że koleżankom i kolegom na Forum też.

Ramzes_II
24.05.09, 08:31
276 jest doskonałe.
ale 278 też bardzo ciekawie uchwycone.
Oba mi się podobają.

wujek.samo.h
29.05.09, 21:24
Oto i seria portretów, co warte podkreślenia, na zamówienie - kolega powiedział, że jego kobiecie podobają się moje zdjęcia i czy nie zechciałbym zrobić jakiejś serii. Więc zechciałem. Modelka - Alla.

rocco
30.05.09, 09:00
3 X tak.
O kwestiach technicznych nie będe marudził, portrety bardzo mi się podobają.
Ciekawe pomysły na kadr i kompozycja :)

kowalikster
30.05.09, 10:00
280 - like an angel :) Super fota

wujek.samo.h
31.05.09, 12:48
Ciesze się że moje próby portretu zostały ciepło przyjęte na wątku i w galerii. Dzięki za komentarze. Kolejna porcja - tym razem w kolorze.

aga_piet
31.05.09, 12:58
Druga seria dla mnie ciekawsza (mniej typowo-sesyjno-portretowa).

taztaz
31.05.09, 13:01
280 świetnie uchwycone jakby łapy chciały złapać.

rocco
31.05.09, 13:55
Druga seria dla mnie ciekawsza (mniej typowo-sesyjno-portretowa).
J/w :roll:

marecki
31.05.09, 19:38
Co do koncertowych to kurtka rewelacja. 276 i 278 wymiatają. Portretowe też fajne. Za Rocco fotki mają swój urok ale mankamenty techniczne pozostawmy maruderom :)

kowalikster
1.06.09, 11:09
282:286 Super sesja! Z mojej strony podziw i uznanie.

Kaz de Wro
2.06.09, 23:30
Seria koncertowa wraz z obróbką podoba mi się bo jest klimatyczna i odpałowa.
Z portertowych podoba mi się seria 279- 281, chciaż dla mnie ciut za ciemne

wujek.samo.h
4.06.09, 20:50
Zagubione zdjęcie z Feliniady - zespół Akurat.

wujek.samo.h
7.06.09, 19:36
Zdjęcia ze wczorajszej "Nocy Kultury" w Lublinie (dla niewtajemniczonych - w tym roku było to ok. 250 inicjatyw kulturalnych w całym mieście). Niestety zamiast przygotować coś od siebie, znowu kręciłem się z aparatem po mieście, co nie trwało zresztą długo ponieważ zaczął padać deszcz.

helenae
7.06.09, 22:29
Ładne, klimatyczne prace.

wujek.samo.h
29.06.09, 20:30
Ostatnio robiłem zdjęcia kapeli kolegi - Herrmo. Oto i rezultaty. Więcej muzyki na:
http://www.myspace.com/herrmoband

wanilia
29.06.09, 23:54
Zdjęcia pomysłowe , protestuję jednak przeciwko wyskubanym męskim torsom :???::wink:
Facet powinien być jak zwierzak :-P
druga sesja portretowa dużo lepsza, ciekawa kolorystyka, (tylko na ostatnim nie wiem na czym jest ostrość? na murze?)

rumpel
30.06.09, 00:00
Jestem zdecydowanie na TAK ;) tej koncertowej serii. Fajnie klimat przebija

wujek.samo.h
6.07.09, 00:09
Chciałem dzisiaj przekabacić koleżankę Gosię na małą sesję. Niestety: a/ odmówiła, b/ zaczęło padać. Niemniej, dzięki miłej konwersacji dowiedziałem się, że w moim rodzinnym mieście gra Janusz Panasewicz (na plakatach małym drukiem zaznaczono, że wystąpi lider i wokalista, i tu zaczynają się duże litery LADY PANK). Sam koncert był bardzo udany. Mimo że Panas nie zagrał koncertowych szlagierów macierzystej kapeli (n. "Mniej niż zero", "Kryzysowa narzeczona" itp). Za to były "Młode orły" i "Rozbitkowie" z repertuaru LP (płyta "Na na"). Co ciekawe są to utwory do których Panasewicz sam napisał słowa. Zdjęcia jeszcze ciepłe.

c.d.n.

wujek.samo.h
6.07.09, 23:39
Może i robię się powoli monotematyczny, ale jak na razie dobrze mi z tym. Kontynuacja poprzedniego postu. Nadmienię, że zdjęcia zostały wykonane e 400 (oj! brakowało stabilizacji, brakowało).

Kaz de Wro
7.07.09, 21:13
Z ostatniej serii koncertowej to najbardziej mi leży 297. smugi światła+ ziarenko.
Odpałowa jest 290. idealna na okładkę płyty;-)

wujek.samo.h
7.07.09, 23:25
Pełen profesjonalizm, pełna kultura, nie było widać jakichkolwiek oznak nadużycia alkoholu.

wujek.samo.h
9.07.09, 18:41
Ze wczorajszego "przypadkowego" spotkania z Dżemikiem. Siedzenie w wakacje w Archiwum Państwowym ma swoje dobre strony - zawsze wracając koło 15.00 napotyka się na znajomą, znajomego, znajomych... Sęk w tym że wiele osób jak słyszy to że wracam z Archiwum (Państwowego) myśli że wracam z klubu/baru/knajpy "Archiwum". Nic tylko czekać aż się pojawią na mieście plotki jakobym był skończonym alkoholikiem.

wujek.samo.h
11.07.09, 23:12
Kolejne zdjęcia zrobione w trakcie spacerów do i z Archiwum Państwowego. Nikon P 6000.

festin
12.07.09, 00:02
Oj coś dawno nie zaglądałem do tego wątku a tu takie perełki. :-)
Strasznie podobają mi się Twoje zdjęcia koncertowe (najbardziej chyba 276)- jak dla mnie mają to "coś"
Seria portretów Alli jakoś mnie nie przekonała.
Z tych ostatnich, "streetowych" zdjęć najbardziej mi leżą dwa pierwsze (304,305)

Rafał Czarny
12.07.09, 00:14
305 - debeściackie.

wujek.samo.h
13.07.09, 22:29
Dzięki:) Zdjęcia z Festiwalu Inne Brzmienia - w załączniku zdjęcia ze wspólnego koncertu Voo Voo i Haydamaky.

Festiwal jeszcze się nie skończył...

Piotr Grześ
13.07.09, 22:42
No dajesz czadu koncertowymi, świetnie i chyba B&W bardziej mi odpowiadają. Znakomite także uliczne, wyróżniłbym 305.

aga_piet
13.07.09, 22:43
Pospieszalski z akordeonistą - zaje*iste! W sumie, żałuję że nie dałam maksa w Galerii.
Lubię Twoje koncertówki, mają to "coś".

P.S. Waglewski głupio wygląda w kaszkiecie ;)

taztaz
13.07.09, 22:46
Koncertóweczki rewelacja . Fajny klimacik:).

andre77
13.07.09, 22:55
Koncerty masz we krwi :) po prostu super :wink:

kowalikster
14.07.09, 08:27
Koncertówki koncertowo Ci wychodzą. Powinieneś zostać nadwornym koncertowcem.

wujek.samo.h
14.07.09, 15:06
Dzięki za mnóstwo miłych słów w wątku i galerii. Powiem szczerze, że coraz lepiej czuję się w materii koncertowej. Jest to w końcu połączenie moich dwóch pasji - fotografii i muzyki (jeszcze gdybym mógł rozmawiać w tym czasie o historii byłbym wniebowzięty).

Kolejna odsłona koncertowa w obróbce a la "stary" Diaboliqe alias Alakin.

kasprzyk
14.07.09, 22:14
pokazujesz ładne serie koncertowe, chociaż takie tematy nie szczególne mnie kręcą, tu można oko zawiesić.
pzdr

K_Puchatek
14.07.09, 22:19
Ostatnie sety koncertowe - bardzo fajne. Generalnie nie pasuje mi taka obróbka, ale do tych zdjęć jest jak najbardziej dopasowana.
Pozdrawiam

aga_piet
14.07.09, 22:51
318. - mniuuut! Dawaj do Galeryi!

Skoro wśród Twoich pasji jest jeszcze historia, powinieneś robić jak najwięcej zdjęć na koncertach muzyki dawnej :D

taztaz
14.07.09, 23:28
Uwielbiam taki klimat , jak muzyka ze zdjęcia wylewa się na biurko :).
Fajnie dobrany kolorek a raczej brak :) do muzycznego klimatu.

wujek.samo.h
15.07.09, 16:21
Ostatnie zdjęcia z Voo Voo i Haydamaky. Ale coś czuję w kościach, że niebawem mogą być następne koncertówki.

wujek.samo.h
16.07.09, 22:55
Kolejna odsłona zdjęć z Festiwalu Inne Brzmienia. Tym razem na rozgrzewkę Pola (Paulina Pospieszalska). Młoda, zdolna, starająca się przebić na scenie pop, a przy tym stonowana i całkowicie różna od hałaśliwych gwiazd pokroju Dody-Elektrody. Ot, dziewczyna z sąsiedztwa. Niestety przyjemny głos nie przekłada się na wyrazistość muzyki. Wiem, że pop jest pop, i jak zagajał Czesław Mozil na swoim lubelskim koncercie każda piosenka popowa musi mieć słowa-klucze: "każdy z nas" oraz "ty i ja" (...będziemy parą) itp. Tylko dlaczego wszystkie piosenki Radiu Z RMF FM etc. brzmią tak samo? Czy skończyły się już czasy w których przebojami były piosenki po prostu lepsze od innych? Czy muzyka popularna z definicji ma być nijaka? Jak długo jeszcze ciekawe głosy będą się marnować w kiepskim repertuarze, o czym świadczy przypadek chociażby Eweliny Flinty? Miałem jakieś 7 lat temu możliwość posłuchania jej na żywo na Przystanku Woodstock i do dzisiaj czuję ciarki na wspomnienie tego głosu. Cóż z tego, kiedy ten rockowy wokal tłamszony jest przez popową harmonię, a teksty często przywodzą na myśl pierwsze próby pisarskie dojrzewających nastolatek (z całym szacunkiem dla wszystkich młodych talentów). Jako oświecony ignorant w dziedzinie show-bizz.pl (po prostu jestem słuchaczem i myślę nad tym co słyszę) stwierdzam że "źle się dzieje w państwie polskiem", a talent Poli może zostać "przemielony" przez speców tego biznesu, a szkoda.

Piotr Grześ
16.07.09, 23:08
Znakomity i tekst i zdjęcia. Jak ja Tobie zazdroszczę tych lubelskich klimatów.

aga_piet
16.07.09, 23:25
Ładnie napisałeś Wujku. Radio Z i RMF FM zabijają muzykę. Jestem zmuszona słuchać tego w pracy i ostatnio zastanawiałam się, czy aby na pewno lubię U2 i Aerosmith, bo o zgrozo! - tam ich usłyszałam :lol:
A ta Pola to chyba z TYCH Pośpieszalskich, nie? I co? Tak się dała spopować?
Zdjęcia chyba oddają trochę to, co napisałeś, trochę widać, że średnio Ci podpasował klimat (podobnie jak na Panasewiczu) ;) Zdjęcia ładne ale nie mają tego pałera, z drugiej strony - jak mają mieć, skoro (z tego co piszesz) muzyka tyż nie ma ;)
Jestem pewna, że nieporównywalnie bardziej natchni Cię Mania Peszek i Nosowska.

wujek.samo.h
17.07.09, 00:10
Ładnie napisałeś Wujku. Radio Z i RMF FM zabijają muzykę. Jestem zmuszona słuchać tego w pracy i ostatnio zastanawiałam się, czy aby na pewno lubię U2 i Aerosmith, bo o zgrozo! - tam ich usłyszałam :lol:
A ta Pola to chyba z TYCH Pośpieszalskich, nie? I co? Tak się dała spopować?
Zdjęcia chyba oddają trochę to, co napisałeś, trochę widać, że średnio Ci podpasował klimat (podobnie jak na Panasewiczu) ;) Zdjęcia ładne ale nie mają tego pałera, z drugiej strony - jak mają mieć, skoro (z tego co piszesz) muzyka tyż nie ma ;)
Jestem pewna, że nieporównywalnie bardziej natchni Cię Mania Peszek i Nosowska.

Czytasz w moich myślach. Pola jak najbardziej "Z TYCH" Pospieszalskich. Co do M. Peszek i K. Nosowskiej wrzucę w najbliższych dniach coś na forum, natomiast rozwinięcie w wątku nastąpi po niedzieli (za 6 godz. jadę na Ślunsk!). Postaram się by było tak jak "tygryski lubią najbardziej".

Morlok
17.07.09, 00:21
Bufetowa, to już się "ne wrati" te blusowe klimaty, szkoda.
Co sie pojawi jakas ciekawa osobowość to juz ja spece od marketigu na popa przemielą.

wujek.samo.h
17.07.09, 01:01
Znalazłem już materiał z tego koncertu. Mówiąc o popie należy zauważyć, że jest to pop z aspiracjami (elementy jazzu, blueasa). Natomiast kilka piosenek skłoniło mnie do pewnej gorzkiej refleksji.

http://www.youtube.com/watch?v=m0SfTnWOBPA

kowalikster
17.07.09, 07:21

Chciałbym Zet lub RMF - mam niestety ESKĘ. To jest dopiero rycie w berecie.
Co do muzyki to ja w domu się przestawiłem na Złote przeboje oraz PRIII.
"To już minęło, ten klimat, ten luz" - większość rozgłośni teraz jest nastawiona na komercję i jak największą słuchalność reklam.

Co do zdjęć wujka z serii Pola, to podoba mi się tryptyk.

jolly
17.07.09, 09:39
Co tu dużo pisać - genialne są te Twoje koncertówki.

wujek.samo.h
21.07.09, 21:49
A oto i cała seria zdjęć z ubiegłotygodniowego koncertu Marii Peszek. Jeśli chodzi o wrażenia - powiem krótko - nie sądziłem, że będę świadkiem tak dobrego koncertu. Szaleństwo (w tym dobrym słowa tego znaczeniu) jakie można usłyszeć na płytach MP nabiera zupełnie nowego wymiaru w trakcie występu. Pomijam fakt, że wersje studyjne i "live" wielu utworów często są inaczej zagrane. Najważniejsza jest niespożyta energia MP, która co ciekawe nie ociera się o chaos. Wręcz przeciwnie, każde słowo jest idealnie zaśpiewane, wykrzyczane, wyskandowane..., zaś każdy gest, nawet najprostszy, doskonale wykonany. Widać lata spędzone w szkole aktorskiej.

Aż chciało by się powiedzieć "w tym szaleństwie jest metoda".

jolly
21.07.09, 22:27
I kolejna świetna porcja zdjęć. Na 331, 333 i 335 szczególnie zwróciłam uwagę. Naprawdę z wielką przyjemnością ogląda się Twoje koncertowe zdjęcia.

Ggrzesiek
21.07.09, 22:46
Znakomita seria. Przynajmniej takie jest moje skromne zdanie. Nie da się ukryć, że kolega Wujek trudną sztukę fotografowania na koncertach opanował znakomicie.

Odnośnie muzyki w wiodących stacjach radiowych to całkowicie się z Państwem zgadzam. Serwowana tam sieczka potrafi obrzydzić znane i lubiane niegdyś kawałki. Nie mówiąc już o tym, że nie sposób posłuchać tam jakiegoś mniej znanego ciekawego artysty. Nic tylko "hity". Od pewnego czasu w firmie słuchamy Jedynki. Po Radiu Zet jest to jak wejście do klimatyzowanego pomieszczenia w niezwykle upalny dzień.

Na koniec jeszcze trochę prywaty.
Gdyby przypadkiem Mark Knopfler zechciał znowu zawitać do Polski, a Wujek wybierał się na koncert, bardzo proszę o kilka kadrów na ścianę. Koniecznie z autografem. Z autografem autora zdjęć oczywiście.

Pozdrawiam

bernardus74
22.07.09, 11:09
Przegladalem galerie , jak ktos napisal Genialne sa te koncertowki.

wujek.samo.h
24.07.09, 13:39
Bardzo lubię słuchać K. Nosowskiej. I nie chodzi mi tu tylko o muzykę, ale i o wywiady i inne formy wypowiedzi. Jest w tym taka lekkość i wrażliwość jaka do mnie przemawia. Zresztą w jednym interview stwierdziła, że jest osobą która dużo mówi, natomiast nie odkrywa siebie. Moim zdaniem na scenie jest odwrotnie, zachowując spokój, stojąc na baczność, staje się wulkanem emocji.

wujek.samo.h
29.07.09, 18:49
Oto i seria zdjęć Made in Silesia. Pierwsze z serii zrobione w centrum Katowic. Zdjęcie ma trochę podrasowane światło. Właściwie to nawet więcej niż trochę. Można to porównać do sztucznie powiększonych piersi - "Hmm... ładne światło - prawdziwe?". Przepraszam za na ten czas wszystkie koleżanki i proszę pamiętać, że ten żarcik nie wypływa z szowinizmu, ale z mojego szyderczego, czarnego humoru:) Reszta zdjęć - powiem krótko - piękne miasto Cieszyn.

aga_piet
29.07.09, 19:10
Dwa ostatnie najbardziej przypadły mi do gustu, 346. - prawie Wenecja :)

wujek.samo.h
29.07.09, 19:26
- prawie Wenecja :)

W Cieszynie mówią na to Mała Wenecja :)

wujek.samo.h
29.08.09, 23:01
"Lubię się zaszywać - lubię nadużywać" śpiewał kiedyś L. Janerka. Wakacje to idealny czas zarówno dla pierwszej jak i drugiej czynności;) Stąd też spadek mojej aktywności na forum w ostatnim czasie. By przypomnieć o sobie - na dzień dobry zdjęcia z Pienin: 348-354: wąwóz Homole i Wysoki Skałki, 355-357 Czerwony Klasztor (Słowacja), 358 - dróżka przy zamku w Czorsztynie, 359-363 Zamek w Starej Lubowli i pokaz ptaków myśliwskich w tym przybytku pokazywany, 364-366 - podejście na Trzy Korony w deszczu i mgle.

wujek.samo.h
29.08.09, 23:05
[Uzupełnienie]

helmuth
29.08.09, 23:44
Co Cię naszło na taki hurt :wink:?
Tyle tego, że niełatwo mi się odnieść do wszystkich. Powiem tylko, że widoki (szczególnie 351 i 366) bardzo mi się podobają :grin:

wujek.samo.h
29.08.09, 23:46
Powód jest prosty - na dysku czekają już w kolejce zdjęcia spod samiuśkich Tater.

Daniello
29.08.09, 23:48
352 jest bdb, odstaje od reszty.

aga_piet
29.08.09, 23:50
Noo... dużo ;| Na pierwszy rzut oka - schody "nie idź w stronę światła" oraz ślimol "dobrze_mu_z_oczu_patrzy". Widoczki ładne ale zlewają się w swej widoczkowości.
Sugestie odnośnie wojny jamników przedstawiłam wew galeryi.
:)

wujek.samo.h
5.09.09, 23:38
Z. Beksiński stwierdził, że z przyrodą najlepiej by się czuł gdyby wyrównano ją spychaczem, zalano betonem, a po środku postawiono McDonalda. W Tarach, kiedy już było mi słabo, a w głowie uruchamiał się wirnik, odnosiłem wraże, że zaczynam rozumieć sens tych słów;) Zdecydowanie bliższe są mi Bieszczady i Pieniny. Tak samo jak i bliższe są mi zdjęcia koncertowe niż krajobrazy. Ale czy to powód bym nie zabierał aparatu w każdą podróż? Oto i cz. 1 zdjęcia spod samiuśkich Tater. Cz. 2 - wkrótce - street z Krupówek.

Pietrucha
6.09.09, 01:33
Niektóre widoki bardzo ładne, ale Twoje zdjęcia przekonują mnie do sensowności fotografowania z polarem ;)

grizz
6.09.09, 09:37
Panoramki bardzo udane. Ładne kolory :)

Wiejo
6.09.09, 11:24
Bardzo ładne zdjęcia. Z przyjemnością cieszyłem oczy pięknymi widokami, panoramami. Świetne kolory i sposoby ujęcia.

Mirek54
6.09.09, 11:30
Kilka mi sie bardzo podoba,ale zgubilem sie w numerkach.:grin:

Igorra
7.09.09, 14:35
pięknie w oku się zrobiło :)
pozdr. :)

wanilia
7.09.09, 22:41
ostatnie dwie panoramki oraz zdjecie z mgłą bdb :)

wujek.samo.h
9.09.09, 22:15
Jak obiecałem - tak zrobiłem - street z Krupówek. Osobiście są to moje ulubione zdjęcia z wakacyjnych ujęć. Czuję że w fotografii przyrody nie "czuje bluesa", ale gdy pojawia się tłok, pot i pewne elementy niepoukładania - wtedy jest swojsko:)

aga_piet
9.09.09, 22:30
Kilka fajnych zdjęć z Krupówek ale... straszną wiochę odwaliłeś tymi kolorowankami :lol:
Masz jakieś normalnie obrobione? :twisted:

wujek.samo.h
13.09.09, 14:15
Kolejna odsłona zdjęć koncertowych - tym razem Budka w Kozienicach. Swoją drogą dziwi mnie trochę fakt, że z okazji 35loecia zespołu nie widzę na horyzoncie żadnego okolicznościowego koncertu w Lublinie, w miejscu w którym wszystko się zaczęło. Co się tyczy show - przygotowanie zespołu i wykonanie na profesjonalnym poziomie. Brakowało natomiast większej interakcji z publiką oraz, o zgrozo, naprawdę dobrego oświetlenia, co niestety można dostrzec na zdjęciach.

wujek.samo.h
21.09.09, 23:43
Kilka migawek z szalonego weekendowego wypadu w Pieniny. Nie chciałem po raz kolejny pokazywać widoczków (a przynajmniej nie za dużo). Nikon P 6000.

wujek.samo.h
27.09.09, 21:14
Podpatrzone przedwczoraj na lubelskiej starówce.

wujek.samo.h
5.10.09, 22:31
Zdjęcia ze wczorajszego koncertu Ostrego w lubelskim klubie Graffiti. Był to koncert po przejściach - będąc już pod lokalem zorientowałem się, że nie mam biletu: albo mnie okradli, albo zgubiłem. Trudno, kupiłem nowy i miałem nadzieję, że koncert będzie udany. Kiepskiego bym nie zdzierżył ;) Jak się miało okazać, warto było wydać dodatkowe pieniądze. Ostry miał genialną technikę i kontakt z publiką co, mam nadzieję, widać na pierwszej partii zdjęć.

wujek.samo.h
6.10.09, 20:53
Kolejna część cyklu:

Wiejo
6.10.09, 21:42
Z koncertowych to Ostrego w pierwszej serii tam gdzie widać jak bardzo publika jest żywiołowa i one najbardziej z tej tematyki się podobają. Z wycieczki w Pieniny jesienny detal na 395 i widoczek na 396 dają miłe oku oparcie.

dr_feelgood
6.10.09, 21:43
411 do mnie bardzo trafia. Swiatla w tle, mimika twarzy, fotka do mnie mowi. A takie lubie :)

Krzysiek.T
7.10.09, 08:28
Oj tak, 411 rulez

aga_piet
7.10.09, 16:30
Z koncertu Ostrego 404. i 407. - najbardziej mi leżą - ładnie skadrowane i wyróżniają się spośród innych.
Nie podzielam entuzjazmu kolegów co do 411. - pewnie się nie znam ale widzę tu niedoświetlone i zaszumione zdjęcie z koncertu, gdzie światła było za mało i sprzęt nie wydolił. Tak wygląda większość moich koncertowych plonów i może stąd mam uraz :evil:. Oczywiście podoba mi się moment, który udało Ci się uchwycić ale to za mało aby powiedzieć, że zdjęcie fajne.

wujek.samo.h
7.10.09, 20:19
Ostatnia odsłona koncertu Ostrego. Mam nadzieję, że zdjęcia będą Wam się dalej podobać. Na koncercie było wystarczająco dużo światła, chciałem by była to gra światła i cienia. Zdjęcia są pokryte szumem: a/ bo robiłem je e400, b/ specjalnie dodawałem ziarno w PS. Oczywiście załapałem się na autograf.

Dawid
7.10.09, 22:24
z ostatnich 415 fajne :) Wyraz twarzy jakby disował :P

wujek.samo.h
9.11.09, 20:56
Oto i zdjęcia z reaktywowanego po latach (właściwie to reaktywowanego jeśli dobrze pamiętam rok temu) festiwalu piosenki turystycznej Bakcynalia. Ostatnie dwie fotografie przedstawiają laureatki tegorocznej edycji. Jutro opuścimy tą krainę łagodności. Hej na przód marsz!!!

wujek.samo.h
10.11.09, 21:43
A teraz będzie "połer" - powiem krótko, Panie i Panowie - Proletaryat.

Piotr Grześ
10.11.09, 22:38
Powiem Ci szczerze, że zdjęcia są tak znakomicie dynamiczne, że tylko podkładu muzycznego brak. Gratki, widzę, że koncertowo spełniasz się znakomicie.

Wiejo
11.11.09, 06:46
Jedyniekadry 420 i 421 zrobione z głębi sceny jakś odstają od pozostałej na wysokim poziomie reszty, która bardzo się podoba. Atmosfera muzy koncertowej najbardziej widoczna na serii z zespołem Proletaryat. Tutaj żywiołowość i dynamika uchwycona Twoim obiektywem zasługują na uznanie.

wujek.samo.h
14.11.09, 23:36
Kolejna odsłona połączenia dwóch moich pasji - muzyki i fotografii - Maleńczuk & Psychodancing. Koncert b. udany, jednak ciężki do fotografowania ze względu na dużą ilość czerwonych świateł i żółtych. Kto dotknął tego rodzaju fotografii, ten wie z czym "to się je".

Dawid
15.11.09, 01:10
440 coś się zmęczył :)

Igorra
15.11.09, 12:43
Koncert pokazany bardzo fajnie :)

Kaz de Wro
16.11.09, 01:18
Przedostatnia seria koncertowa aż kipi od ekpresji, dynamiki. W niektórych fotkach szkoda, że nie widać twarzy wokalisty.

Pozdrawiam

robert1088
16.11.09, 18:53
Proletaryat- pamiętam ich z Jarocina ...ale to już było dawno temu Koncertowe - znakomite zdjęcia pełne ekspresji ;dynamiki Można się od ciebie uczyć

Wiejo
16.11.09, 21:25
W sposób zachecajacy łączysz swoje pasje. Z przyjemnoscią zagladam i nie zawodzę się.

kasprzyk
16.11.09, 23:38
Nie często w tych tematach się odzywam, tu kolory i światło przykuwa uwagę, bardzo ładnie.
pzdr

jolly
17.11.09, 21:01
Jak zwykle bardzo dobre zdjęcia koncertowe. Naprawdę z wielką przyjemnością zaglądam i oglądam.

masakrer
18.11.09, 00:05
Udana seria :grin:

wujek.samo.h
19.11.09, 20:14
Czuję się wstrząśnięty. Zespół Małe Instrumenty gra wielką muzykę. Takie projekty mogą sprawić że Europejska Stolica Kultury 2016 nie przypadnie dla Lublina, ale dla Wrocławia. Kapela gra na naprawdę małych instrumentach, chyba wszystkie, a jest ich zatrzęsienie - zmieści się w plecaku. Zabawki, grzechotki, piszczałki - to nie dekoracja, to gra!

http://www.youtube.com/watch?v=JZhQAg8FXmU

Dawid
20.11.09, 00:24
Podoba mi się:) Widać ich zaangażowanie :)

wujek.samo.h
13.12.09, 14:55
Zdjęcia z Mikołajków Folkowych. Gra kapela... prawie folkowa.

NightCrawler
13.12.09, 15:33
Fajna seria prawieFolkowej kapeli :)

waruga
13.12.09, 16:58
454. skrzypaczka w skupieniu zapewnie wymiata na skrzypcach...ciekawa seria, fajne momenty zostaly uchwycone...

Wiejo
19.12.09, 11:19
W serii z małymi instrumentami to bardzo fajny motyw jak można łączyć pasję majsterkowania dla muzyki a ściślej dla świata dźwięku jaki dzięki temu powstaje. Ostatnia seriia folk uważam, że świetna i trudno wyróżnić konkretny kadr. Złapana dynamika ruchu muzyków wręcz żywiołowo oddaje charakter koncertu.

Rafał Czarny
19.12.09, 20:36
453 - znakomita fota. Gratuluję.

wujek.samo.h
10.01.10, 18:39
Scena Ad Hoc to inicjatywa ACK Chatka Żaka w której każdy nie odpłatnie może wystąpić. Oto i zdjęcia z ostatniego: Whiterose i Prima Volta.

jolly
10.01.10, 19:03
Jak zwykle wykonałeś kawał dobrej roboty. Pierwsze z serii (456) i 462 najbardziej zaś wpadły mi w oko.

wujek.samo.h
15.02.10, 21:14
Jeszcze raz koncertowo. Kabaret Starszych Punków - czyli gwiazdy polskiego punk-rocka. Płonie, Bablilon, płonie!

NightCrawler
16.02.10, 02:28
Fajna wrzuta, szczególnie ostatnie.

voovoo2
16.02.10, 12:03
Swietnie wujek,swietnie:-)

Wiejo
16.02.10, 21:47
Z Chatki Żaka bardzo żywo relacjonują przebieg koncertu a na Starszych Punkowcach tonacja świetnie oddaje odlotowy charakter mocnej muzyki.

waruga
16.02.10, 23:12
Koncertowo swietne...

wujek.samo.h
9.05.10, 10:41
Lublin jak co roku kipi od koncertów, zatem odświeżam wątek i wrzucam to w czym się czuję najlepiej. Czesław Mozil.

Igorra
9.05.10, 11:26
Ostatnie fotografie koncertowe przyjemne ale brakuje mi fotki jak bawi się publiczność :grin: :)

robert1088
9.05.10, 11:32
Witam . Podobają mi się Twoje zdjęcia - szczególnie 1 i 3 przykuło moją uwagę . 1 to światło ,dym ,emocje a 3 świetny portret . Można się od Ciebie uczyć - pewnie będę miał kilka pytań przed Jarocinem . Dobra robota

waruga
9.05.10, 13:36
Jak dla mnie jedynka, piatka oraz szostka...

Hrr
10.05.10, 22:26
Twoje zdjęcia są bardzo charakterystyczne, inne niż wszystkie ( mówię tu o koncertowych co zresztą jest tu tematem głównym ). Potrafisz chwytać na zdjęciach emocje i konkretne chwile, a nie po prostu artystów na scenie. Fajne

wujek.samo.h
29.05.10, 21:00
I jeszcze kilka "starych" fotek z dni kultury studenckiej w Lublinie (gwoli przypomnienia: Kozienalia, Juwenalia, Kulturalnia, Feliniada, Fekalia... ups! To w kszaczkach;) )

waruga
30.05.10, 00:39
Dwojka jest swietna..

wujek.samo.h
1.07.10, 11:32
Z krótkiego pobytu w Krakowie przedstawiam zdjęcia z cyklu "Być jak Rafał Czarny" (swoją drogą, dzięki za wszystko Rafał). Pierwsze zdjęcie przedstawia Pana Kloszarda który pod budynkiem UJ krzyczał do studentek "Magister musi być!", drugie to zapis akcji protestacyjnej przeciwko opodatkowaniu przez władze miejskie studentów grających (tudzież uprawiających inne formy sztuki) na rynku, trzecie - nie ma historii, ale jestem z niego zadowolony. Nikon P6000

Czaroz
1.07.10, 16:23
Bardzo pozytywnie 1 i 2, widac ze chciales byc jak RC (ja tez w tym kierunku staram sie zmierzac :P )
1 - bardzo swobodny, wesoly obrazek :D odrazu sie micha smieje
2 - mowi to co ma mowic
3 - nie czuje...

Pozdrowka

Subtelly
1.07.10, 17:19
No, no bardzo podoba mi się ta seria : )
Fanie wyszukane kadry, udane kompozycje.
1. przypadło mi najbardziej do gustu, pozytywne takie: )
2. "Gada" i to bardzo ;D
3. Fajna kompozycja, bardzo udane ujęcie : )
Moim zdaniem bardzo dobrze, że jesteś z nich dumny, bo są fajne : ) Czekam na więcej takich, będę zaglądać do wątku w miarę możliwości : )
Pozdrawiam : )

Lolita
1.07.10, 19:50
Pan Kloszard wymiata :mrgreen:
Jak chciałeś podrobić choć trochę Rafała to Ci się udało :wink: Choć wątpię byś miał takie pikne kudła :-P

wujek.samo.h
30.09.10, 14:58
Odświeżam wątek. Tym razem coś optymistycznego czyli pańcie:) Chciałem przy okazji zaznaczyć że jestem kudłaty, może nie jak RC ale kudłaty;)

Quentin35
30.09.10, 15:21
Z tej trójki zdecydowanie zdjęcie nr 3 wpada w oko :)

Hrr
30.09.10, 17:52
Pierwsze jest super ! Podoba mi się najbardziej choćby ze względu na bijącą z niego naturalność, bardzo pozytywne.
W drugim jakiś taki ten kadr że nie przykuwa uwagi na dłużej. Trzecie najmniej mi pasuje, rozumiem że taki kadr i te kosmyki włosów były tu pomysłem na zdjęcie ale mi to do gustu nie przypada.

wujek.samo.h
6.02.11, 00:26
Zaniedbałem wątek, ale nie oznacza to że skazałem go na wymarcie. Na wstępie zacznę od chwalenia się. Po pierwsze, dorobiłem się małego studia (baaardzo amatorskiego), nazwałem je "Studio Banan" ze względu na uśmiech politowania jaki może ono wywołać. Po drugie, zaprosiłem do niego Agnieszkę, swego czasu naszą forumową modelkę na zlocie w Zamościu. Co do jej uroku i urody przekonywać nie muszę. C.D.N.
P.S. (zastanawiam się nad zmianą tytułu wątku, wzorem Rafała, na "koncertówy i pańcie" lub "piękne panie/ostre granie").

aga_piet
6.02.11, 00:36
o łał! Nie jestem jakoś tam specjalnie za pięknymi paniami ale to trzecie zdjęcie przecudne! Dynamika i jest INNE. I modelka pokazana zupełnie inaczej.

Tytuł wątku "Piękne panie/ostre granie" bardziej słuszny gdyż i dla facetów coś, i dla zwolenniczek ostrego grania :) (wiesz że lubię Twoje koncertówki).

Piotr Grześ
6.02.11, 00:46
Miło popatrzeć na tę piękną dziewczynę. Odżywają wspomnienia:) Zdjęcia udane. Pracuj dalej!

Mirek54
6.02.11, 00:46
Wszystkie trzy dobre,jednak ostatnim pozamiatales.Respekt.

masakrer
6.02.11, 01:55
Ostatnie kapitalne. Bardzo mi sie podoba.

K_Puchatek
6.02.11, 02:14
Przyłączę się do zachwytów, ostatnie zdjęcie jest kapitalne... Dynamika, inne spojrzenie, no i te usta... Po prostu rewelacyjne zdjęcie, proponuję do galerii...
Pozdrawiam

nevra
6.02.11, 03:00
3- super! Przepiękne!!!

apz
6.02.11, 03:09
No toś się postarał. Gratuluję.

AP.

rumpel
6.02.11, 08:53
A pamiętam dobrze modelkę ;) Świetne dobrego ( Studio Banan ) początki , zaiste !

Pozdrawiam
rumpel

Rafał Czarny
6.02.11, 11:16
Trójeczka przepiękna. Dawno nie było równie fajnej foty na forum. Gratulacje. Przyciąć do kwadratu i idealnie się nadaje na okładkę jakiejś płyty.

grizz
6.02.11, 13:41
Idę się resocjalizować, bo mnie jakoś ta trójeczka nie porwała :P

voovoo2
6.02.11, 14:32
3 do galerii publicznej