PDA

Zobacz pełną wersję : makro w c-765

angstrom
8.07.04, 22:05
Witam serdecznie - jestem tu nowy choć zanim kupiłem aparat przez długi okres śledziłem forum - nie miałem o czym pisać bo nie miałem aparatu. Od tygodnia za to jestem dum(r)nym posiadaczem C-765.
Na większość pytań znajduję odpowiedź w wyszukiwarkach, ale szczerze powiem, że nie mogę sobie poradzić z jedna rzeczą.
Mam problem z ostrością w trybie makro - AF ostrzy do
przedmiotów na 2 planie zamiast do centrum kadru. Próbowałem miejscowego i wielomiejscowego trybu ustawiania ostrości oraz AF locka - producent w instrukcji pisze, że ręczny nie focus nie działa w trybie makro. Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić coby fotki były wyostrzone?

No-shadow Kick
9.07.04, 10:49
Manual Focus działa w trybach Macro i Super Macro na 100%. Przyciśnij dłużej przycisk OK, przejdź strałką w lewo na MF i strzałkami góra-dół wyreguluj ostrość. Zatwierdzasz też dłużej przytrzymując OK.
Może twój problem leży w tym, że używasz trybu Macro i za blisko trzymasz obiektyw, bądź ustawiasz za duży zoom, wtedy rzeczywiście aparat nie będzie w stanie złapać ostrości na bliższym planie, rozwiązaniem w takim wypadku jest użycie trybu Super Macro (od 3cm).
Z moich doświadczeń wynika, że aparat nie ma najmniejszych problemów z wyostrzeniem pierwszego planu w trybach Macro, z tym że trzeba uważać na liczbę przysłony, bo przy tych niższych wartościach głębia ostrości potrafi być strasznie mała.

Pozdrawiam

vodnik
9.07.04, 23:21
Manual Focus nie dziala w trybie macro, tzn dziala, tyle ze wtedy sie wylacza opcja macro. Macro dziala w ten sposob, ze podczas dokonywania pomiaru ostrosci aparat bedzie wybieral plany blizsze niz dalsze. W Manual Focus to ty decydujesz co ostrzyc.

No-shadow Kick
10.07.04, 15:22
Sprawdziłem i zgadzam się co do tego, że wybranie MF wyłącza tryb Macro, wcześniej tego nie zauważyłem :oops:
Ale drugą sprawą jest to, że w trybie SuperMacro MF działa. Na skali pojawia się dodatkowy obszar 3-7cm. Po zafiksowaniu MF pojawia się czerwona ikona MF i SuperMacro.

Pozdrawiam