Zobacz pełną wersję : [E-510] Jak ustawić obiektyw na nieskończoność ?
Jak ustawić kitowe obiektywy ZD 14-42 ZD 40-150 na nieskończoność ? Powinna być do tego specjalna kreska (albo znaczek) ale żadnej takiej nie widzę, w takim razie jak to zrobić ?
Jak ustawić kitowe obiektywy ZD 14-42 ZD 40-150 na nieskończoność ? Powinna być do tego specjalna kreska (albo znaczek) ale żadnej takiej nie widzę, w takim razie jak to zrobić ?
zależy jak masz pierścień ustawiony w aparacie albo na maxa (usłyszysz że jest na maxa jak przestanie lekko tykać) w prawo albo w lewo - nie muszę dodawać że musisz mieć MF lub AF-M włączony.
zależy jak masz pierścień ustawiony w aparacie albo na maxa (usłyszysz że jest na maxa jak przestanie lekko tykać) w prawo albo w lewo - nie muszę dodawać że musisz mieć MF lub AF-M włączony.
Ale zauważ że większość obiektywów ostrzy na nieskończoność i kawałek dalej ... ja zawsze ustawiam na nieskończoność a potem cofam o jedno tyknięcie wstecz ...
Tak gdzieś wyczytałem i tak robie i jest ok ;)
Pozdrawiam
Instrukcja swoje, a życie swoje. Temat był wielokrotnie poruszany, a mnóstwo nowych olkowiczów ma z tym problem. Czyli jednak coś jest na rzeczy. Fajnie by było, żeby zamiast odsyłacza "instrukcja", przykleić temat, jak to zrobić.
Pierścienie w moich kitach słychać, gdy jestem w domu i zamknę okna. Na dworze- nie ma mowy, no przyznaję, nie probowałam jeszcze ze stetoskopem. Na czucie- nic. Żadnej zmiany.
Instrukcja (str.42) mówi:
"MF. Funkcja ta pozwala na ręczne ustawianie ostrości obiektu, gdy użytkownik patrzy przez wizjer. Wyreguluj ostrość używając pierścienia ostrości." A i owszem, próbowałam. Co ząbek. Na wizjerze ostre, a na kompie - padaka.
"Kierunek obrotu pierścienia..." - akurat banał.
"Element ułatwiający ustawienie ostrości. Gdy ustawiasz ostrość obiektywu na obiekcie ręcznie (obracając pierścień), zapala się symbol potwierdzenia ustawienia ostrości. Gdy wybrano [...], ustawianie ostrości jest wykonywane w środkowym polu AF."
Wszystko fajnie, tyle, że nie bardzo działa. Ani razu żadna kontrolka nie mignęła.
Owszem, istnieje Reset Lens (str. 69). Ale zgodnie z tym, co mówią w infolinii, każde wyłączenie aparatu powoduje to samo. Czyli resetuje obiektyw. I włączenie ponoć ustawia aparat na nieskończoność niezależnie od ogniskowej.
Próbowałam, też bez efektu.
Teoretycznie można by to zrobić tak, jak już gdzieś sugerowano: Namalować sobie kreski czy kropki na pierścieniu. Przerobiłam i to, kierując się wskazówkami serwisu. Czyli kropka na pierścień w MF, zaraz po włączeniu aparatu. Po lewej - powinna być na nieskończoność. I drugi koniec zakresu pierścienia też kropka. Wyłączając i włączając aparat pilnowałam, żeby kropka nieskończoności była zawsze na swoim miejscu.
I nico. Aparat w serwisie. Z tym, że AF u mnie tez do kitu..
Misiaczek51
18.08.08, 23:05
Instrukcja.
Zastanawiam się czemu służy taka odpowiedź poza zwiększeniem liczby postów?
Gotyk: chcesz zrobić coś, co w różnych obiektywach jest różnie rozwiązane. Lepiej będzie gdy napiszesz po co Tobie takie ustawienie, a wśród wielu podpowiedzi znajdziesz najlepsze dla siebie rozwiązanie.
Dla mnie czasami wystarczy hiperfokalna, ale też kilka razy musiałem posłużyć się laserem.
diabolique
19.08.08, 06:28
"Wyreguluj ostrość używając pierścienia ostrości." A i owszem, próbowałam. Co ząbek. Na wizjerze ostre, a na kompie - padaka.
Okulista się kłania. Sprawdź wzrok. Może trzeba wyregulować dioptrie w wizjerze?
hehe, właśnie :D jak to jest - robie sobie korekcje na wizjerze na np +2dioptrie (bo powiedzmy mam taka wade wzroku), patrze przez wizjer bez użycia okularów, ustawiam ostrość w trybie manualnym, cykam zdjęcie i ....
i teraz właśnie czy zdjęcie wychodzi ostre czy ma te +2dp przesuniecia i na ekranie komputera wyjdzie nie ostre (ostre się zrobi dopiero po zdjęciu okularów) czy aparat jakość uwzględnia to "przesunięcie" ostrości pomięrzy tym co pokazuje wizjer a tym co "widzi" matryca ??
hehe, właśnie :D jak to jest - robie sobie korekcje na wizjerze na np +2dioptrie (bo powiedzmy mam taka wade wzroku), patrze przez wizjer bez użycia okularów, ustawiam ostrość w trybie manualnym, cykam zdjęcie i ....
i teraz właśnie czy zdjęcie wychodzi ostre czy ma te +2dp przesuniecia i na ekranie komputera wyjdzie nie ostre (ostre się zrobi dopiero po zdjęciu okularów) czy aparat jakość uwzględnia to "przesunięcie" ostrości pomięrzy tym co pokazuje wizjer a tym co "widzi" matryca ??
To jest tylko ustawienie ostrości pomiędzy obiektywem a wizjerem ... Nie ma to wpływu na zdjęcie ...
Ale z drugiej strony jak nie ustawisz dobrze dioptrii to nie złapiesz dobrze ostrości :-P
diabolique
19.08.08, 10:09
Przy wizjerze regulujesz SWÓJ sposób postrzegania, a nie sposób postrzegania aparatu.
Teoretycznie można by to zrobić tak, jak już gdzieś sugerowano: Namalować sobie kreski czy kropki na pierścieniu. Przerobiłam i to, kierując się wskazówkami serwisu. Czyli kropka na pierścień w MF, zaraz po włączeniu aparatu. Po lewej - powinna być na nieskończoność. I drugi koniec zakresu pierścienia też kropka. Wyłączając i włączając aparat pilnowałam, żeby kropka nieskończoności była zawsze na swoim miejscu.
I nico.
W serwisie Ci tak powiedzieli? Przecież nie masz mechanicznego pierścienia, tylko elektryczny. Możesz sobie malować kropki, a i tak za każdym razem będą one w innym miejscu.
Wątek dotyczy E-510. Przecież tam jest LV, więc co za problem z MF?
Powiększenie 10x, tego nie ma żaden optyczny wizjer.
Po mojemu kropki też są bez sensu. :) Nie paćkałam. Ale w nocy nie byłam w stanie ustawić niczego. Makra też sobie mogę robić kompaktem, co prawda GO też kompaktowe, ale choć kfiotek ostry. :(
A normalnie w dzień tez porażka... Wrzuciłam gdzieś kawałek krzaczka robiony z AF, to się domyśl, jak wygląda MF. :(
Dlatego całość w serwisie. Na podstawie wysłanych im fotek, kazali wysłać.
Po mojemu kropki też są bez sensu. :) Nie paćkałam. Ale w nocy nie byłam w stanie ustawić niczego.
Spróbuj tak jak ja ;)
W moim zestawie fotograficznym jest też latarka ;)
W nocy ustawiam aparat na statywie przełączam na MF włączam LV świece latarką i na LV + 10X ustawiam ostrość i jazda z koksem :)
Wrzucony krzaczek to chyba w innym temacie, ale był jak znaczek pocztowy i nie mówił nam nic.
A na MF będzie wyglądało tak jak na LV lub w wizjerze i tu nie ma innej opcji :>
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/08/e_14_54_lens-2.jpg
źródło (http://www.parsonsfoto.com/olympus/e_14_54_lens.jpg)
A nie-kitowe obiektywy mają znaczek infinity :cry: Może to "zachęta" żeby kupować droższe obiektywy ? :grin:
Gotyk, akurat ten obiektyw, który pokazałeś, to też jest "kitowy" :)
To w jakim zestawie występuje?
Był z E-1... teraz może być kitem do E-3 :)
http://www.fotografuj.pl/News/Olympus_szesc_zestawow_lustrzanek_do_zadan_specjal nych/id/1043/page/2