PDA

Zobacz pełną wersję : Velbon DF-60 a E-510?

Georgee
14.08.08, 23:16
Czy ktoś posiada taki zestaw? Przeszukałem forum, jednak nie znalazłem wiele konkretnych informacji, zazwyczaj że ktoś ma i tyle... Słyszałem też, że trudno umocować e-510 na tym statywie, i inne niesprawdzone informacje na ten temat ;) Prosiłbym o opinię osobę, która korzysta z takiego zestawu :)

J.Graph
14.08.08, 23:53
Czy ktoś posiada taki zestaw? Przeszukałem forum, jednak nie znalazłem wiele konkretnych informacji, zazwyczaj że ktoś ma i tyle... Słyszałem też, że trudno umocować e-510 na tym statywie, i inne niesprawdzone informacje na ten temat ;) Prosiłbym o opinię osobę, która korzysta z takiego zestawu :)

A zaglądałeś do tego tematu ??

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4652

Georgee
15.08.08, 00:17
tak... jednak (odnośnie DF-60):

kupiłem ten statyw -jest ok -tylko mocowanie aparatu!bolec koło śruby która przytrzymuje aparat jest troche bliżej niż dziura w aparacie(olek e-510)aparat sie kręci bo trzyma sie tylko na śrubie-można dokupić tą część przytrzymującą aparat??

i nikt nie odpowiedział :/ również jestem amatorem, wolę się upewnić czy wszystko gra przed zakupem ;) stąd moje pytanie...

HrabiaMiod
15.08.08, 00:24
Mam DF-60, z tym, że zamiast 510 mam e1, który jest cięższy. Cóż mogę powiedzieć.. Kupiłem go ze dwa, trzy lata temu za prawie 200zł. Jest solidnie wykonany, stabilny. Do najlżejszych i najmobilniejszych nie należy, chociaż niewiele miałem statywów w łapie. A żadnego mafrotto nigdy nie użytkowałem, więc może jego waga i gabaryty są normalne (wiadomo, że za stabilnością i wytrzymałością idzie waga).
Mocowanie jest dość proste i szybkie, gdy przykręci się mocniej to również w miarę stabilne. Jedyne zastrzeżenia - czasem trudno utrzymać pion gdy zapnę e1 z 14-54 i fl-50 (statyw stoi, lecz hmm.. uchwyt nie jest idealnie pionowo) i z tym samym zestawem, czasem bywa, że lekko przekręca się na szybkozłączce. Bez flki jest spoko.

Generalnie dobry, porządny, solidny statyw - polecam na początek - jeśli robisz dużo ze statywem, może warto zainwestować w coś lepszego - z fajniejszą głowicą itd.

Pozdrawiam
Przemek

Malik
15.08.08, 10:58
tak... jednak (odnośnie DF-60):

i nikt nie odpowiedział :/ również jestem amatorem, wolę się upewnić czy wszystko gra przed zakupem ;) stąd moje pytanie...

Mam taki zestaw i jestem z niego zadowolony.
DF-60 to kawał porządnego statywu. Z doczepionym e-510 + grip i 70-300 zachowuje się stabilnie i nie ma żadnych problemów czy to w poziomie czy pionie.
IMO jak dla amatora (i nie tylko) ten statyw jest jak najbardziej ok. Oczywiście nie będzie to samo co z manfrotto czy innym statywem podobnej klasy no ale różnica w cenie między tymi statywami jest kosmiczna.

Co do problemu z mocowaniem samej końcówki statywu do aparatu. Ja poprostu delikatnie mocniej ale z wyczuciem dokręciłem i nic mi się nie okręca ;-)

Georgee
15.08.08, 12:40
dzięki za szybki i konkretny odzew :)
zamawiam :)

KaarooL
15.08.08, 14:40
Kiedyś byłem zadowolony, zarówno z DF-50, jak i DF-60. DF-50 zamówiłem przejściowo, bo a DF-60 nie mieli nigdzie. Potem przesiadka na DF-60 a DF-50 "do żyda".

Oczywiście, można, da się tym zrobić wiele rzeczy, ale w momencie kiedy człowiek zamówi porządny, 4-kilowy statyw to taki Velbon wygląda jak ze sklepu z zabawkami. Wciąż mam DF-60, ale już go nie używam tylko targam 4-kilogramowego chińczyka w wieśniackim pokrowcu... Czasem trzeba podociągać śruby i cała filozofia. Jedną nawet zgubiłem ale można nakupić ich na kilogramy, co niezwłocznie zrobiłem.

Z DF-60 nie mogłem nawet porządnego HDR'a zrobić, bo jak wiatr zawiewał to fotki różniły się między sobą o jakiś tam niewielki kąt. Przy nocnych trzymałem DF-60 ręką, dociskając go do podłoża... Za to pokrowiec do DF-60 wygląda fachowo... i tyle w temacie...

Cały czas mowa o większych obiektywach, bo z kitem problem nie jest może tak widoczny.

Toster_88
22.10.08, 21:09
Witam,
zastanawialem sie juz jakis czas temu nad niedrogim statywem i df-60 wydawal sie w porzadku.
Jednak po obejrzeniu tego filmiku http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/tajemniczy-cien.html stwierdzilem, ze fajnie by bylo miec ta odwracalna kolumne centralna :twisted:

no to pytanko - czy jest jakis statyw do 200pln z taka opcja? Moze jakis czesto polecany slik ?

Drughi
22.10.08, 21:47
Do 200 PLN raczej nie znajdziesz statywu z tą opcją. W tej cenie pozostaje w sumie tylko DF 60 i CX 640 (różni się tym od DF 60, że nie ma kolców na końcu nóżek). Jeżeli chodzi o statywy z odwracalna kolumną to jest np Sherpa 803R, ale to juz koszt 260 PLN :arrow: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/velbon-sherpa-803r-i-pokrowiec.html

Toster_88
22.10.08, 21:50
a Sherpa 200r? Za 199 jest niby, ale nie jestem do konca pewien, czy on ma to odwrotne mocowanko...