Zobacz pełną wersję : Olympus fe-240 tryb nocny? śnieżenie
Witam !
Dziś nabyłem aparat Olympusa, model fe-240. Chciałem zrobić zdjęcie księżyca który ukazał się na niebie.Ale z trybów nocnych znalazłem tylko - Tryb nocny portretowy(czy coś w tym rodzaju)Czasem był taki efekt ze zrobił zdjęcie, i musiałem jeszcze czekać aż taki pasek się załaduję i efekt końcowy był taki że księżyc rozmazał się,podwoił się i potroił.Jeśli ustawiłem tryb "anty wstrząsowy" zdjęcie zapisało się odrazu ale w obydwu przypadkach były przekłamania kolorów; albo za ciemno albo za jasno.Jestem początkującym, słyszałem że jest coś takiego jak ISO i podobno służy to do tego że gdy jest ciemno i lampa błyskowa nic nie da (bo obiekt jest za daleko) to włącza się ten tryb i zdjęcie nie powinno być poruszone, Jak WŁĄCZYĆ ten tryb ? Szukałem w instrukcji i nic na ten temat nie ma. Bardzo proszę o odpowiedź bo nie wiem czy mam zwracać aparat czy co ? Z góry dziękuję za wszystkie pomoce i wskazówki
Pozdrawiam ;)
EDIT:
Zapomniałem dodać że w większości wykonanych zdjęć obraz jest zamazany i/lub zaśnieżony (widać pixele)
Wnioskuję, że nie masz pojęcia o fotografii. Podejrzewam też, że aparat ten nie ma trybów A/S/M co trochę komplikuje sprawę.
Nie wiem szczerze mówiąc jak bez tego się obejść. Może korekta ekspozycji na minus i niskie iso da rade? Ale jaki tryb to nie mam pojęcia.
Proponuję jednak zacząć od lektury książek o podstawach fotografii. Wiele zagadek Ci sie wyjaśni. Pożniej uważnie instrukcja obsługi i na forum już z konkretnym pytaniem jak Czegoś z lektury nie zrozumiesz. Takie pojęcia jak ISO, przysłona i podobne to zupełne minimum które warto znać.
Pozdr.
rzeczywiście, nie znam się na fotografi.Ale co w takiej sytuacji mam zrobić? Czy w tym modelu jest to do poprawienia(zmiana ustawień) Czy to taka przypadłość ? Pozdrawiam
Aparat nie zrobi za ciebie zdjęcia:)
Dluga ekspozycja na statywie na małym ISO z wyzwalaczem żeby nie poruszyć... Do reszty musisz dojść sam.
Aparat nie zrobi za ciebie zdjęcia:)
Dluga ekspozycja na statywie na małym ISO z wyzwalaczem żeby nie poruszyć... Do reszty musisz dojść sam.
Długa? Z tego co pamiętam: ISO 100, f5,6, 1/60sek to granica przepalenia Księżyca.
Rafał Czarny
14.08.08, 23:53
Ale co w takiej sytuacji mam zrobić?
Co robić? Posłuchać rady przedpiszców - udać się do najbliższej porządnej księgarni i kupić książkę o fotograficznym raczkowaniu.
Na początek to by mi się przydała encyklopedia wyrazów używanych w fotografii.A gdy już się dowiem to muszę wiedzieć jak "to" ustawić.Tylko instrukcję mam dodrukowaną(oryginalną zgubiłem) , Pozdrawiam
Ja na poczatek proponuję zajrzec tu:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3827
i przeczytać cały cykl ( linki do nastepnych odcinkow są podane na końcu każdego artykułu ).
To oczywiście absolutne minimum.
Pozdr i miłej lektury.
Dziękuję poprzednikowi za poradnik, lecz tam są porady typu zrób "to i to" A że jestem początkującym nie wiem jak "TO" zrobić. Np. jak w fe 240 zmienić ISO ? Nigdzie nie znalazłem takiej opcji,a z tego co wyczytałem jest to dosyć ważne i odzwierciedla się na jakości zdjęcia (w zależności od warunków) Czy może inny tryb to inne ustawienia (W tym ISO)? Niestety nie znalazłem takiej funkcji jak tryb nocny; jest tylko tryb nocny, portret z użyciem lampy błyskowej(po co? jeśli jestem na otwartym powietrzu po ciemku - lampa nic nie da bo ma zasięg 3-4m i tylko pogorszy) Zniecierpliwiony czekam na odpowiedź, mam nadzieję że kiedyś "TO" załapię ;) Pozdrawiam
fe-240 to małpka do wakacyjnego pstrykania. Nie posiada trybów manualnych, czy ustawiania iso.
To może ja dodam swoje 3 grosze ...
Czytałem o podstawach fotografii, obsługi aparatu, czułości ,przesłonie, migawce ... itd ...
Jakoś nie potrafiłem tego wszystkiego pojąć ...
Na małpce nie potrafiłem sie nauczyć ...
Wszystko to zrozumiałem dopiero gdy zakupiłem lustrzanke ...
Być może jestem jakiś głupi ale tak to u mnie wyglądało ;)
Lustro, nie lustro, ogólnie nie ma nic do rzeczy. Ważne, żeby była kontrola nad ekspozycją.
Jeśli taka małpka ma tylko automatykę to takie pomysły jak księżyc, koncerty i tym podobne sprawią, że to wszystko "zgłupieje". Właściwie to zadziała według tych samych algorytmów, które tu się nie sprawdzą, ale za to dadzą poprawne zdjęcia w 99% innych przypadków.
Ostatnio znajoma znajomej kogoś tam zobaczyła, że mam jakiś większy aparat, wcisnęła mi swoją małpę wielkości pudełka zapałek z niemieckim menu i mówi: "ty się znasz pewnie, nastaw mi tu żeby dobre zdjęcia wyszły z koncertu dziś w nocy".
No niestety ale poległem :D Może się 'jakoś' dało to wszystko oszukać jakimś pomysłowo dobranym programem, no ale nigdy w reku kompaktu nie miałem wcześniej...
Lustro, nie lustro, ogólnie nie ma nic do rzeczy. Ważne, żeby była kontrola nad ekspozycją.
Nie zaprzeczam ... w mojej małpce (Samsung NV11) miałem kontrole nad wszystkim ... łącznie z MF ...
Ale nie potraiłem zrozumieć np. zależności pomiędzy migawką a przesłoną ...
I dpiero to wszystko zrozumiałem jak w moje łapki tafiło lustro ...
Może tylko mi sie to zdarzyło ... Chciałem sie podzielić ;)
No dobrze, ale co w takim razie mam robić jeśli jest ciemnawo, lampa blyskowa nic nie da (a nawet pogorszy sprawę) ? Wyłączam lampę ręcznie, ustawiam jasność(?) na np. +1.3 ustawiam aparat w jakims miejscu zeby sie nie ruszal i tak:
Zdjęcie nie jest bardzo ciemne lecz sa przekłamania w kolorach i zarno. Czy w ciemnej okolicy nie moge zadnego dobrego zdjęcia zrobić tym aparatem ?
Pozdrawiam
No dobrze, ale co w takim razie mam robić jeśli jest ciemnawo, lampa blyskowa nic nie da (a nawet pogorszy sprawę) ? Wyłączam lampę ręcznie, ustawiam jasność(?) na np. +1.3 ustawiam aparat w jakims miejscu zeby sie nie ruszal i tak:
Zdjęcie nie jest bardzo ciemne lecz sa przekłamania w kolorach i zarno. Czy w ciemnej okolicy nie moge zadnego dobrego zdjęcia zrobić tym aparatem ?
Pozdrawiam
Hmmm ...
Z tego co wyczytałem w internecie sprawa jest jasna ...
Zakres migawki jest od 1/2s do 1/2000s ...
1/2s to zbyt krótko - w nocy stosuje sie czas otwarcia migawki nawet do 60 sekund ...
Co do ISO - czyli czułości (im większa tym więcej ziarna na zdjęiu) aparat posiada zakres od 50-1000 ... Niestety nie da sie tego ręcznie ustawić :cry:
Nawet ustawienie ekspozycji na +2EV nic nie da bo aparat i tak nie otworzy migawki na więcej niż 1/2s ...
Więc odpowiadając na Twoje pytanie - tym aparatem nie zrobisz zdjęcia nocnego - po prostu nie ma takiej możliwości ...
Pozdrawiam
Witam !
Może inaczej - jakie zdjęcie mogę zrobić? (na jakie mogę liczyć że się "uda") ?
Pozdrawiam ;)
Możesz polegać na aparacie ale nie na sobie.
Witam !
Teraz mam taki "problem". Mianowicie ; Nagrywałem sobie filmik, moglem zapisac ok 20 min, po czym w opcjach zmienilem jakosc wideo na 640x480, po przelaczeniu na ten tryb moglem zapisac ok. 8min (wiadomo,lepsza jakosc) lecz gdy zaczalem nagrywac film moglem zapisac tylko 15 sek ! Ograniczyl mi filmy do 15sek tylko w tej rozdzielczosci,ale moge nakrecic "kilka" takich filmow. Czy to graniczenie jest do usunięcia ? Bardzo mi to przeszkadza poniewaz filmy w miare dobrej jakosci moge nagrywac tylko po 15 sek.
Z góry dziękuję i pozdrawiam ;)
EDIT. Doczytałem ze ktos mial podobny problem,doradzali mu zeby dokupic karte Fuji typu H (jakaś szybsza) Ale zdania są podzielone; Jedni mówią żeby brać,drudzy że to nie ma sensu. Jaka jest Wasza opinia ?