Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Chronologiczne segregowanie fotek

Wektor
14.08.08, 13:49
Sytuacja jest w plenerze taka:

Jest wycieczka, impreza, etc..Zdjęcia robi ze 3-4 osoby.
Zrzucam wszystko z tych aparatów na dysk do obróbki i chciałbym poukładać materiał chronologicznie i zapisać w kolejności wykonywania fotek.
Pewnie czymś, co by czytało z Exifa datę i czas..
Ale jeszcze skomplikuję pytanie: Co gdy jeden z focących ma przestawioną datę... ?
Jak wtedy posortować?

Wyobraziłem sobie soft, który np.wykłada mi miniaturki do przesuwania myszą i zapisania potem wszystkiego w takiej kolejności, w jakiej sobie poustawiałem. Np. poprzez zmianę nazwy plików...
Coś macie na oku? Lub szybką metodę na porządek wśród np. 500 zdjęć?
Pozdrawiam

grizz
14.08.08, 13:52
Z wyciagnieciem z exifa nie ma problemu...

exifer... exiv2...

Jednak jak ktoś datę zepsuł, to: kopiujesz tylko te zdjecia, orientacyjnie zmieniasz datę pierwszemu i potem już z automatu następnym... exiv2 da radę ;)

diabolique
14.08.08, 13:53
Wyobraziłem sobie soft, który np.wykłada mi miniaturki do przesuwania myszą i zapisania potem wszystkiego w takiej kolejności, w jakiej sobie poustawiałem. Np. poprzez zmianę nazwy plików...
Coś macie na oku? Lub szybką metodę na porządek wśród np. 500 zdjęć?
Pozdrawiam

Okno windowsa.
Wyświetlasz miniaturki, ustawiasz wedle kolejności, zaznaczasz wszystkie, dajesz "zmien nazwę" i wpisujesz dla wszystkich jednakowo. Windows doda do każdego pliku numer w nawiasie "fota(1)" "fota(2)" itd.

Wektor
14.08.08, 13:55
Super!
Dzięki:-)

Karol
14.08.08, 13:57
Żaden problem ale wszystkie aparaty muszą mieć idealnie zgodnie ustawioną datę i godzinę (sekundy też). Jak ktoś ma czas przestawiony to najpierw jakimś softem trzeba ustawić daty i godziny w exif na prawidłowe. W programie exifer można hurtem przestawić te dane o wybraną wartość.

dog_master
14.08.08, 14:42
A jak bedziesz mial juz prawidlowa date, to mozesz pozmieniac nazwy nawet zwyklym TotaCommanderem [CTRL+M]. nie wiem, czy daty bierze z efixa, czy jako data stworzenia pliku, ale u mnie to sie zawsze pokrywa :D wiec da sie.

diabolique
14.08.08, 14:49
A jak bedziesz mial juz prawidlowa date, to mozesz pozmieniac nazwy nawet zwyklym TotaCommanderem [CTRL+M]. nie wiem, czy daty bierze z efixa, czy jako data stworzenia pliku, ale u mnie to sie zawsze pokrywa :D wiec da sie.

Jak będziesz miał prawidłowe daty to po prostu posegreguj według daty wykonania zdjęcia :-)