Zobacz pełną wersję : planuje zakup 510. Czy mały wizjer nie jest problemem?
Planuję zakup lustrzanki. Do firmy mam sentyment bo sto lat temu w analogowych czasach miałam OM-1 niestety uległ uszkodzeniu i zarzuciłam to wspaniałe hobby. Teraz czas na reaktywację :grin:
510 leży mi idealnie, jest tylko jeden problem: mały wizjer :cry: W końcu istotą lustarznki jest korzystanie z wizjera a nie wyświetlacza (dla mnie przynajmniej).
Mam pytanie do użytkowników e-systmu. Czy wam to nie przeszkadza? W porównaniu z wizjerem Canona ja ledwo co widzę w 510. Obawiam się, że mi to może bardzo przeszkadzać, a z drugiej strony żaden inny aparat tak mi nie leży jak 510. Będę wdzięczna za opinie.
Sama sobie musisz na to pytanie odpowiedzieć.
Weź tylko pod uwagę,z e e-510 ma AF... a do MF masz LV, który jest bardzo wygodnym rozwiązaniem.
diabolique
14.08.08, 11:39
Jak zajrzysz będziesz wiedziała. Dla jednych jest, dla innych nie.
Dziwne pytanie.
Mi osobiscie nie przeszkadza maly wizjer.Zona twierdzi,ze jest duzy,ale u niej jest tak,ze jak wezmie w rece to wszystko zaraz jest duze.Maly wizjer mi nawet pomaga w foceniu.
Witaj!
Proponuję Tobie wybrać najlepszy kompromis tzn., zastanów się co dla Ciebie jest ważniejsze. Czy ergonomiczny korpus, dobrze "leżący" w ręku, czy może jednak ważniejszy jest dla Ciebie duży wizjer? Tego drugiego Olympus Tobie nie zapewni. Dla mnie osobiście mały wizjer w E-5**, nie jest jakąś poważną przeszkodą w robieniu zdjęć.
Pozdrawiam
Mi również nie przeszkadza, chociaż noszę okulary. Ale pamiętaj, najlepiej się kieruj swoim własnym zdaniem. Będziesz wtedy miała pewność, że dobrze wybrałaś, a nie że "źle Ci poradzili". :)
Jest maly, ale za to jaki jasny :)
Dzięki za opinie!
Muszę się jeszcze poprzymierzać :wink: ale chyba sie jednak zdecyduje na 510. Rozważam jeszcze eosa 450d ale nie leży mi jakoś, no i jest droższy. I piszą ze kitowe szkła są do kitu, a wiem że olek ma niezłe. Jak na początek mogą być a w przyszłości można by zainwestowac w 14-54 :-)
Ja od niedawna jestem użytkownikiem "510" i trochę mi przeszkadza mały wizjer jednak nie na tyle, żeby zrezygnować z pozostałych atutów (sama już je zauważyłaś - szkła) na rzecz takiej drobnostki:)
Możesz jeszcze rozważyc dokupienie muszli ocznej o powiększeniu 1.2x Jednak w tym przypadku sugerowałbym podpytanie uzytkowników czy poprawa jest istotna. Ja nie korzystałem.
dog_master
14.08.08, 12:31
Mozesz dokupic ME-1, muszle powiekszajaca - bedzie lepiej.
planuje zakup 510. Czy mały wizjer nie jest problemem?
Odpowiem ze swojego doświadczenie
Tak, jest problemem, mnie on trochę przeszkadzał przy kadrowaniu.
Dodam od razu, ze nie kadruję prawie nigdy patrząc na ekran LCD. Ten złuży mi do przeglądania i sprawdzania efektu i ewentualnie do rzadkich ujęć gdy trzymanie wizjera przy oku jest niemożliwe.
Dlatego przy obydwóch swoich E-210 miałem zamontowaną muszlę ME-1.
Niby powiększenie 1.2x jest niewielkie ale robi różnicę i wizjer staje się calkiem przyzwoity.
Jeśli jestes zwolennikiem kadrowania na ekranie to się nie przejmuj wizjerem.
E-510 to świetny aparat i poza niezbyt dużym wizjerkiem ma same zalety :)
Mozesz dokupic ME-1, muszle powiekszajaca - bedzie lepiej.
Takie rozwiązanie może też pogorszyć sytuację, ja główny problem mam z widocznością parametrów po prawej (nie samym kadrem) a z tego co wcześniej RC pisał (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12102&page=3) będzie jeszcze gorzej.
Będzie gorzej, żeby dobrze zobaczyć tę listwę z nastawami w kadrze trzeba wepchnąć ME-1 dość głęboko w oczodół albo lekko przesunąć oko.
Ale wtedy nie widać części kadru z lewej.
Zresztą jakoś mi to bardzo nie przeszkadzało, przyzwyczaiłem się do ME-1 i całkiem nieźle mi się z tym fotografowalo.
Dzięki ROCCO :)
Piszesz o olku i muszli w czasie przeszłym czyli rozumiem że teraz używasz innego sprzętu?
Dzięki ROCCO :)
Piszesz o olku i muszli w czasie przeszłym czyli rozumiem że teraz używasz innego sprzętu?
Nie, to nie calkiem tak, po prostu nie mam już 510-ki.
Zamiast Olka częściej używam Fuji S5 Pro i z nim byłem na wakacjach.
Ale mam też taki sprzęcik Olka
http://img192.imagevenue.com/loc483/th_22314_01_122_483lo.jpg (http://img192.imagevenue.com/img.php?image=22314_01_122_483lo.jpg)http://img231.imagevenue.com/loc62/th_22319_02_122_62lo.jpg (http://img231.imagevenue.com/img.php?image=22319_02_122_62lo.jpg)http://img249.imagevenue.com/loc155/th_22320_03_122_155lo.jpg (http://img249.imagevenue.com/img.php?image=22320_03_122_155lo.jpg)
Tyle, ze bez ME-1 bo chyba nie weszłaby do futeralu.
Chyba sobie zabiorę ten sprzęcik jutro do Kazimierza :)
Mnie wielkość wizjera nie przeszkadza, ale ja ostrzyłem w makro na EVF z Fuji 6500 (a niektórzy twierdzą, że to niemożliwe, hehe), więc na wzrok nie narzekam (oko lewe, którego używam przy wizjerach, mam zdrowe). Przeszkadza mi jednak czasami, że muszę docisnąć oko, żeby widzieć cały kadr i jeszcze informacje po prawej.
Jak Wy dociskacie te oczy? :shock: Ja patrzę normalnie, przez szkło od okularów na dodatek, nie bardzo sobie mogę wyobrazić o jakim dociskaniu mówicie??? :) :shock::shock:
Niestety też musze wkładać oko głęboko do wizjera czasami, ale nie jest to szczególnie uciążliwe
Też jestem okularnikiem - i nic nie muszę do wizjera "wciskać"!
Założoną mam na stałe ME-1 i jest świetnie.
Przyzwyczaiłem się.
Pozdrówka.
Nie mówicie - okularnik jeśli chce zobaczyć parametry w wizjerze, musi się przycisnąć z lubością. Dlatego z ME-1 raczej rzadko sprawdzam, co tam mi z boku pisze - idę na żywioł. To można pokochać :)
W porównaniu z wizjerem Canona ja ledwo co widzę w 510. Obawiam się, że mi to może bardzo przeszkadzać, a z drugiej strony żaden inny aparat tak mi nie leży jak 510. Będę wdzięczna za opinie.
To jest sprawa użytkownika. Ja jak zacząłem robic fotki
E-510 to nawet nie wiedziałem, że ten aparacik ma mały wizjer. Dowiedziałem sie na forum.
Przedtem pstrykałem sobie lustrem analogowym ( ok.15 lat ) Canona, a ma on b. dobrą matówkę, no i jakoś "ciemnica" Olka nie zbiła mnie z pantałyku.
Kolega z pracy natomiast narzeka. Cóż każdy ma inne oczy.
Niestety będziesz musiała sama podjąć decyzję. Pomarudź sprzedającym i porównaj ( jak jest taka możliwość ) w świetle jakiego najczęściej się spodziewasz przy robieniu fotek. I pomyśl jescze o innych aspektach, nie tylko o celownku.
Pozdrawiam i życzę CIEBIE zadawalającego wyboru.
dog_master
14.08.08, 22:42
Jak Wy dociskacie te oczy? :shock: Ja patrzę normalnie, przez szkło od okularów na dodatek, nie bardzo sobie mogę wyobrazić o jakim dociskaniu mówicie??? :) :shock::shock:W okularach Olka nie uzywalam [soczewki gora! :)], ale zeby zobaczyc caly powiekszony kadr z ME-1 i panel z boku trzeba miec oko blisko, a w tej muszli nie ma jak sie okiem o cos wygodnie oprzeć... Ehh, zrobiliby ksztalt jak w EP-5/6 i byloby okej...
wizjer i tylko 3 punkty af to największe minusy 510tki..
dlatego coraz częściej rozmyślam o jakiejś drugiej puszce np Canon 20D lub Nikoś D70 - teraz ceny za te puszki są śmieszne..a mają i wizjer większy i np. canon 9 punktów AF..
mają i wizjer większy i np. canon 9 punktów AF..
Znajomy ma Pentaksa K10d, a tam ma aż 11 punktów AF! To lepszy wybór.
Inna sprawa, że znajomy korzysta tylko z jednego, środkowego punktu. Reszta leży odłogiem. Ale ma.
Wizjer to prawda - po prostu trzeba polubić. A zdjęcia i tak wychodzą.
Faktem jest ze dopóki nie przeczytałem na forum ze 510 ma mały wizjer wydawało mi się że jest ok.
Teraz już mi sie nie wydaje ,jestem pewny,kolega ma Nikona 80 ,i naprawdę nie widzę różnicy,może tylko w położeniu info.ale to kwestia przyzwyczajenia.
Tak jak Mysikrólik noszę okulary, ale do wizjera jako takiego nic nie mam. Da się przeżyć. Bardziej mnie wkurza wyświetlanie danych z jego prawej strony... Qrde, jakby nie mogli zrobić tego po ludzku, poniżej... :wink:
Ale do wszystkiego idzie się przyzwyczaić :-)
wizjer i tylko 3 punkty af to największe minusy 510tki..
Dla mnie to nie jest minus ...
awsze używam punktowego pomiaru czyli jednego z 3 ...
Nigdy nie zdarzyło mi sie żeby używać multi czyli wszytkich 3 na raz ...
Większa kontrola MSZ ...
Też jestem okularnikiem i tak samo wkurzają mnie te parametry po prawej.
Ale da się z tym żyć.
A moja połowica przeważnie łapie ostrość na innym punkcie niż potrzebuje :cry:.
Z tego widać, że nawet te trzy punkty, to o dwa za dużo (przynajmniej dla niektórych).
Ja zwykle używam jednego.
Mały wizjer to nie jest problem.Wczesniej miałem E-1,ktory miał całkiem (jak na Olka) spory wizjer.Po zakupie E-510 założyłem ME1 i jest swietnie.........dodam,że jestem okularnikiem.
Mały wizjer to nie jest problem.Wczesniej miałem E-1,ktory miał całkiem (jak na Olka) spory wizjer.Po zakupie E-510 założyłem ME1 i jest swietnie.........dodam,że jestem okularnikiem.
Popatrz chwilkę przez E-3 tak do oka nie przyłożysz czegoś mniejszego:) Bynajmniej ja mam obecnie taki uraz do mojej E-500ki:(
nie jest problemem wizjer w E-510. problemem jest nieumiejętne kozystanie z dobrodziejstw jakie niesie "Olek "
Dla mnie to nie jest minus ...
awsze używam punktowego pomiaru czyli jednego z 3 ...
Nigdy nie zdarzyło mi sie żeby używać multi czyli wszytkich 3 na raz ...
Większa kontrola MSZ ...
Dla ścisłości - pomiar punktowy odnosi się raczej do sposobu mierzenia światła. AF w E-510 zawsze korzysta z jednego z punktów (niekoniecznie środkowego) jest tylko kwestia czy użytkownik sam wybiera ten punkt czy pozwala aby aparat wybrał - wówczas aparat sygnalizuje na który punkt ostrzy. Zazwyczaj doskonale się sprawdza ostrzenie na jeden - środkowy punkt (jest on też najbardziej czuły - krzyżowy czujnik) i przekadrowanie po wyostrzeniu. Przy obiektywach z płytkimi GO (np. otwartym ZD 50/2 i portrecie) ten sposób często bywa jednak zawodny - takie przekadrowanie może się wiązać z utratą ostrości - zawsze jest ryzyko, że przy tym minimalnie lecz znacząco dla GO zmienimy odległość od obiektu. Wówczas wolę jeden z bocznych punktów, chociaż teoretycznie są mniej czułe. Tu przydałoby się więcej punktów AF. Przy śledzącym AF trzy punkty to również zdecydowanie mało - często obiekt, za którym podążamy wychodzi poza obszar obejmujący te punkty...
Popatrz chwilkę przez E-3 tak do oka nie przyłożysz czegoś mniejszego:) Bynajmniej ja mam obecnie taki uraz do mojej E-500ki:(
Przykładam do wizjera OM-a,więc nie wiem czy przyłozyłbym do E-3 :-)