Zobacz pełną wersję : Remote Control
czy ktos z was tego uzywa i jak to dziala (przede wszystkim zasieg)?
witam!
Ja uzywam i to bardzo czesto, w kilku przypadkach. Mianowicie podstawa to zdjecia nocne, chodzisz ze statywem, ustwiasz wszystko i cykasz zdjecie pilotem - nie dotykasz statywu, aparatu itd.. Baaardzo ulatwia i przyspiesza zdjecia w nocnych plenerach. Wczesniej uzywalem C730 bez pilota i kazde zdjecie z wyzwalaczem 12 sekund - troche czasu sie traci :-/ szczegolnie jak naswietlasz po 10 sekund.
Ja czasem takze uzywam przy zdjeciach makro ze statywem, masz pewnosc ze aparat stoi w tym samym miejscu caly czas no i rowniez przyspiesza czas pracy.
Zasieg ciezko stwierdzic, na 2-3m dziala na pewno, a na wieksza odleglosc to ja bym samego aparatu nie zostawial :-D wiec wieksza chyba jest zbedna.. W celach testowych moge sprawdzic w domu jak to takie wazne.
pozdrawiam
gregcio
gregcio
moze sam zasieg w metrach nie jest dla mnie taki wazny jak kat, w ktorym dziala pilot. Czy mozna np zrobic zdjecie pilotem stojac za, przed i z boku aparatu z odleglosci tych 2..3m?
grzegorz
a jaki masz aparat?
jezu w koncu forum dziala :-/
heh ale sie zdziwilem, okazalo sie ze w kazdej konfiguracji polozenia aparatu, pilot dziala bez problemu :-) ??? zarowno tylem, bokiem do gory nogami ;-) itp itd..
ale niestety musze cie zmartwic, ze to wszystko jest sprawdzane w pokoju 4x3 m wiec fale moga sie odbijac, z tego co pamietam w plenerze nie bylo tak rozowo..
Aparat to oczywiscie C750 :-)
pozdrawiam
gregcio
fajnie ze udalo ci sie to sprawdzic ... ale plener interesuje mnie bardziej :roll: moze przy okazji nastepnej sesji plenerowej uda ci sie to sprawdzic.
no specjalnie dla ciebie ;-) postanowilem wyjsc na balkon :D
moze to marna imitacja pleneru, ale niestety odslonila smutna prawde..
no wiec nie ma szans zeby nawet z nad aparatu zrobic pilotem zdjecie, a co dopiero zza niego :-/ Jesli chodzi o kat "lapania" promieni to tez nie jest najlepiej, wyglada na ok 40st odchylu od lini prostej.
pzdr
gregcio
Nie tylko kat ma wplyw, ale takze natezenie swiatla wokol aparatu. Jak jest bardzo jasno, to czujnik nie wychwyci promieni IR.
:(
no to troche kiepsko. przeciez taki pilocik najbardziej nadaje sie do robienia makr lub fotek z duzym zoomem - trodno sie wtedy mu pokazywc prawie w obiektywie ...
Czujnik IR jest obok obiektywu, wiec da sie tak ustawic pilota zeby obiektyw go nie widzial.
czy spotkal sie ktos z takim pilotem - RC-200?
czy moze ktoś mi powiedzieć do jakiego aparatu on bedzie pasowal?
bo z moim C2100 UZ nie chce współpracowac
A czy aparat ma mozliwosc wspolpracy z pilotem oraz czy zalaczyles opcje zeby aparat reagowal na pilota. U mnie to sie robi przelacznikiem Samowyzwalacz/Pilot IR.
aparat ma opcje i ja zalaczylem.
ale nie znalazlem w necie zadnego opisu tego pilota.
zatem nie wiem czy aparat ma problem, czy pilot, czy tez nie sa sobie dedykowane.
Mam info do pilocika rc 200.
Olympus Remote Control, the Olympus RC-200. This remote is an infrared remote control unit that has a 3-second delay and confirmation beep. The remote is ideal for group shots or self-portraits with it's range up to approximately 16.5 feet. The remote will easily attach to a camera strap and takes one CR1220 battery. I am told that the RC-200 is a universal remote for all current Olympus film cameras that accept remote-control compatible.
[/img]
RC 200 jest do aparatow z filmem, natomiast RM 1, RM 2 jest do cyfrowek
Witam, a orientujecie się może czy do C-765 jest jakiś pilot?
Znalazłem gdzieś na necie opis, że pasuje RM2, to prawda?
Tutaj http://cf.olympus-europa.com/consumer/digimg/downloads/catalogues.cfm jest broszura informacyjna o C-760 i 765. Na liscie akcesoriow dodatkowych nie ma pilota, w opisie funkcji jest selftimer ale pilota rowniez nie ma.
Znajac zwyczaje producentow nie sadze zeby pomineli fakt mozliwosci podlaczenia za ktore moga zgarnac dodatkowa kase.
Przykro mi ale nie sadze zebys mogl sobie popilotowac swoj aparat.
A po co zakladasz nowy watek, skoro pytasz o to samo w innym watku ? Ten drugi usuwam - Moderator
No-shadow Kick
14.09.04, 16:42
Witam,
oczywiście że do C-765 nie ma pilota. Jakby był to aparat musiałby posiadać jakiś odbiornik, a niestety takiego nie posiada :(
Pozdrawiam