Zobacz pełną wersję : Jak stworzy własną ramke wielokrotnego użytku wPS ?
Witam serdecznie.Nie znalazłem odpowiedzi na forum więc postanowiłem napisać. Otóż stworzyłem sobie ramkę przy okazji obróbki zdjęcia i zapisałem warstwę tej ramki wraz z podpisem jako PSD. I tu moje pytanie. Jak teraz przy okazji obróbki następnego zdjęcia wykorzystać ową ramkę? Czy w ogóle si e da? Jeśli nei to jak stworzyć ramkę którą potem można wykorzystać? Za pomoc z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Michał
Jak zapisałeś jako warstwe to jakie problem widzisz ??
Potem w innym zdjęciu wklejasz to jako warstwe i po kłopocie ;)
dog_master
12.08.08, 00:54
Specjalistka nie jestem, ale ja bym to zrobila tak:
Zapisujesz ramke i podpis jako jedna warstwe.
Otwierasz fotke.
Z menu warstw ramki wybierac "dupicate" i wskazujesz plik ze zdjeciem.
Jakby co, to mozna to ustawic pewnie jako akcje jakos.
No i dziala, jezeli zdjecia maja ten sam rozmiar co ramka.
A moze tak najprosciej .Otwierasz te swoja ramke jako pierwsza czynnosc.Nastepnie opcja- Plik i z meniu wybierasz -Umiesc-W oknie wskazujesz fotke co ma byc w ramce(skalujesz jak nie pasuje) i zapisujesz.
3 sekundy i gotowe.
W sumie wszystko to zabawa warstwami ... przynajmniej u mnie tak to wygląda ;)
Możesz także zapisać jako .png z zachowaniem przezroczystości. :)
diabolique
15.08.08, 19:06
Jak masz otwarte kilka zdjęć, to warstwę z ramką normalnie przeciągasz z okna do okna (jak pliki w windowsie) i się kopiuje :-)
Witam.Dzięki wielkie za pomoc. Może jeszcze macie jakis patent na automatyczne zespolenie ramki z około 600 fotkami...:)
Mata ludziska po reputacji
dog_master
15.08.08, 22:12
W Photoshopie Akcje :) Albo w najnowszym chyba byla tak opcja Batch processing [chyba, bo nie mam teraz i nie sprawdze] - moze ona pomoze. Ale jak cos to akcje, nagrywasz, jak to robisz na jednym zdjeciu, a potem uruchamiasz dla wszystkich zdjec.
Jeszcze takie małe pytanie.Jaki polecicie programik do przeglądania JPG-ów. Chciałbym nagrać na płytke młodym ,żeby nie oglądali w windowsowym badziewiu.Różnica między PS a windowsowym programikiem do edycji zdjęć jest duża.
ps. No bo przecie PS-a nie będe im nagrywał :)
Najlepiej darmowym , żebym nie był piratem...
diabolique
16.08.08, 00:25
Jeszcze takie małe pytanie.Jaki polecicie programik do przeglądania JPG-ów.
Darmowe to są tylko do domowego użytku, a skoro chcesz dać młodym, to zgaduję, że to komercha już... :cool:
A o programikach na forum już było. Całkiem niedawno. Wyszukiwarka pomoże.
http://www.faststone.org/
Jeszcze nie komercha chyba bo to był ślub znajomych a ja byłem jako drugi fotograf.Więc robiłem sobie na uboczu bez stresiku.Jak obrobie wszystkie to sie pochwalę.Chociaż poszaleć nie mogłem bo nie chciałem sie za bardzo wcinać.Jeśli chodzi o fastone to mam i sam używam ale myślałem że może coś mniej rozgarniętego. Coś w zasadzie to samej prezentacji bez edycji.