Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaka torba Lowe pro? - wątek o produktach firmy Lowe Pro

Ania_
11.08.08, 20:52
W tym wątku dyskutujemy wyłącznie o zakupach toreb i plecaków firmy Lowe Pro (http://www.lowepro.com.pl/).

-------------------------------------------------------------

Czy ktoś posiada może torbę Lowe Pro Nova 3 AW i może praktycznie opisać ile do niej wchodzi? (nie tam teksty z Allegro).

Ja mam Lowe Pro Nova 2 AW i szukam czegoś większego i się zastanawiam czy 3 AW czy 4 AW (nie będzie za duża?).

Potrzebuję na: body + 14-45 + 70-300 + 35 Macro + Helios

fotomic
11.08.08, 20:55
mamy spory wątek w dziale kompendium o torbach i plecakach o tu:https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=5642

rajaz
11.08.08, 21:09
Popatrz tutaj (www.cambags.com).

dog_master
11.08.08, 21:15
Mam Lowepro Nova 3 i chyba doszlam do perfekcji w upychaniu sprzetu do torby ;p. Torba ta moze byc albo praktyczna, albo pakowna ;p

Praktyczna: 3 "kolumny", w pierwszej np. 50-200 + FL-36, w drugiej body z obiektywem [sigma30/zuiko50/fiszaj8 wchodza bokiem, stare kity krotkie i dlugie tylko gora, czyli obiektywem na dol, w razie wielkiej potrzeby mozna i wrzucic body z 50-200, ale torba zamyka sie ledwo na klape, bo praktycznie cale body wystaje], w trzeciej cos malego, obiektyw sie nie zmiesci na szerokosc, wiec jakies duperelki, baterie etc.

Pakowna: 1 kolumna, a dwie pozostale przerobione na 2 "warstwy". W pierwszej kolumnie jak wyzej, jakies szkielko i duperelki, w drugiej czesci: w dolnej warstwie miesci sie np. 50-200 + FL-36, potem idzie ta scianka dzialowa poziomo, a w drugiej warstwie body+szklo.

Moge jutro porobic fotki jak cos, bo opis metny, wiem ;p ;)

Ogolnie ciagle sprzetu dokupuje i ciagle torba dobra ;p

Koriolan
11.08.08, 22:18
dog_masterka, a kto to nosi za Tobą ?? ;-)

konradkkk
11.08.08, 22:28
ja mam 4 i dla mnie fajna jest i wogóle cacy..i ja nic nie chce..

WildLight
11.08.08, 22:33
Ania, a musi byc torba? bo ja ostatnio kupilem fajny plecak i jak cos mozemy sie spotkc i sama zobaczysz;)

dog_master
11.08.08, 22:35
dog_masterka, a kto to nosi za Tobą ?? ;-)
Niestety nikt ;p Nie no, daje sobie rade :), ale hmm juz ktoras osoba o to pyta... ;p :)

kali999
11.08.08, 23:19
Z tego co pamiętam to ktoś przed kupieniem przeze mnie torby doradzał mi z serii Stealth Reporter mówiąc, że torby z serii Nova są sztywne i przez to mniej wygodne. Więc kupiłem 400AW. Faktycznie na miejscu sprawdziłem i jest spora różnica jak dla mnie. Moja torba idealnie dopasowuje się do mojego prawego boku.

Ania_
12.08.08, 00:00
To jest temat wyłącznie o torbach Lowe Pro.

Szukałam w wyszukiwarce, nie ma innego tematu poświęconego torbom tej firmy. :) Dlatego ten powstał. Mam nadzieję, że posłuży w przyszłości innym użytkownikom, którzy z jakiejś przyczyny chcą właśnie produkt tej konkretnej firmy.
----------------------------------------------

Plecaka nie chcę. Innej firmy też nie. ;)

Kali, piszesz o innym modelu... szczerze mówiąc nie brałam tego pod uwagę.

qbic
12.08.08, 00:11
Polecam Rezo 180AW
3 Obiektywy + body + akcesoria (i jeszcze jest odrobina miejsca np na komórkę)

dog_master
12.08.08, 00:46
Ooo, popieram. W tym wielkim temacie-kombajnie kopalam juz wiele razy, czego efektem bylo... iscie na canon-board... ;p Bo tam latwiej cos znalezc.

A tak w temacie, to powiem cos o serii Reporter. Jak wyzej/ bardzo wygodne torby [kumpel ma, ale doswiadczenia moje ;p], jednak typ klapy mnie nie odpowiada [cala sztywna gora, imho niepraktycznie], za to [i pewnie dlatego] jest otwor na gorze torby. Kto co lubi, ale sama torba wygodna, pasek - imho o wiele, a rozmiarow jest duzo.

No i jeszcze jedna praktyczna roznica Reporter vs. Nova - w R. jest dosc duzo kieszonej na bibeloty, w N. nie ma... Jest jedna z przodu, gdzie zarazem od wewnatrz jest pokrowiec AW, 2 w klapie [przy otwieraniu wszystko lata] i tyle... :/

viruuss
12.08.08, 00:54
witam
mam AW5
mieści sie w niej C8080 +e500 z podpiętym 14-54 , lampa 36 , ZD35 , ZD40-150, i reszta klamotów(kilka blm-1 , jakieś filtry, ładowarka , 3kpl.akumulatorków do lampy)
lekka w takiej konfiguracji nie jest
szukałem dosyc długo torby dla siebie i akurat padło na tę , kupiłem w promocyjnej cenie na wyprzdeazy chyba za 160 zł , wiec długo sie nie zastanawiałem
jak dla mnie jest bardzo ok
pozdrawiam

mateuss
12.08.08, 10:32
Wujek użytkuje Nova 4: wchodzi 400d z gripem z podpiętym 24-105L + 70-200L f4 IS + lampa metz 58af i canon speed lite 430ex plus szpargały w stylu parę zapasowych aku + ładowarka i paluszków AA, dysk zewnętrzny jeszcze się zmieścił. Dobrym rozwiązaniem jest dokupienie pasa biodrowego - odciąża ramię i torba nie lata na wszystkie strony.
Od sprzedawcy wiem że nowa seria tych toreb (np Nova 200 itp) mają plastikowe ucha od paska naramiennego...

Koriolan
12.08.08, 10:41
Do wczoraj AW2 była dla mnie wystarczająca. Ale od dziś muszę w niej zmieścić takiego potwora jak 50-200 :). I stała się ciasna.
Wcisnąłem go w futerał od 14-54, w ten sposób mieści się jeszcze lampa, kapsle i jakieś drobiazgi.

Karol
12.08.08, 11:15
Czy ktoś posiada może torbę Lowe Pro Nova 3 AW i może praktycznie opisać ile do niej wchodzi? (nie tam teksty z Allegro).

Posiadam Novą 4, oglądałem przy zakupie 3 ale IMHO lepsza ciut za duża niż za mała. Na co dzień wolę plecak, Novą 4 zabieram na wesela i kilkugodzinne imprezy wyłącznie fotograficzne. To taki klocek. Jej zaletą i wadą jednocześnie jest wysokość - koło 19-20cm (przestrzeń wewnątrz) - w praktyce w pionie wejdzie to niej już solidny teleobiektyw (40-150 stary ma jakieś 12,5cm). Z drugiej strony przy mniejszych szkłach spora cześć przestrzeni jest niewykorzystana - torba niespecjalnie się nadaje do lokowania sprzętu - jeden na drugim. Do Novej 4 zabieram E-330+14-54 + 40-140 (stare) + 50/2 + Fl-36 i pozostaje jeszcze jedna spora komora na dowolny obiektyw - do 19-20 cm lub inny sprzęt. Do tego mam w niej sporo osprzętu - filtr Pl, zapasowe bat do lampy i aparatu, filtry Cokina wraz z adapterem i holderem i jak trzeba portfel, husteczki higieniczne, niedużą książkę, notes, długopis itp. Torba robi niezłe wrażenie, wolałbym jakieś sensowne kieszenie zamiast siateczek z boku oraz inaczej rozwiązaną kieszonkę w klapie tej torby, poza tym bez uwag.
Jak chcesz jakies foty lub masz więcej pytań - dawaj śmiało...

rocco
12.08.08, 11:19
Miałem kedyś model Nova 2 a ostanio Nowa 3.
Ta druga daje radę ale jest za bardzo "napompowana", jak wszystkie torby foto.
Jest po prostu za gruba, wolałbym szerszą i cieńszą.
Więc wymieniłem na Mekko.

Ania_
12.08.08, 19:00
Ktotek - wielkie dzięki. Dałeś mi do myślenia, żebym nie przeholowała w drugą stronę. Potrzebuję właśnie zapakować body z podpiętym 70-300mm + 3 obiektywy. O boczne kieszonki się nie martwię, bo akurat ich układ w Nova mi pasuje. Nie noszę wiele szpargałów, ale do torby mogłabym jeszcze włożyć dokumenty, telefon itp. Generalnie bowiem niewygodne jest noszenie damskiej torebki + torby na aparat. :wink:

Pomyślałam, że może przed ostatecznym zakupem udam się jeszcze do MediaMarktu i sama ocenię wielkość, tylko nie wiem czy tam będą te modele, które chcę.

grizz
12.08.08, 19:18
ZMieścisz spokojnie.

E-1 + 14-54 + 40-150 wchodziło bez zająknięcia i jeszcze miejsce było.

ale MZ, akurat ten model jest kiepski. Straszna kosmetyczka. Rozejrzałbym się za mekko, albo jak już chcesz lowePro to za modelami reporter.

Ania_
12.08.08, 19:20
A czy te reportery mają również osłonę przeciwdeszczową? Kilka razy w ulewie bardzo mi się przydała, dlatego tak się związałam z Lowe Pro. :wink:

grizz
12.08.08, 19:22
Nie wiem. Poszukaj :)

BTW pokrowiec p-deszczowy kupisz w każdym większym sklepie ze sprzętem turystycznym.

dog_master
12.08.08, 19:33
W gdanskim MM zazwyczaj sa rozne Novy, wiec i kolo Ciebie powinny byc :)

henry1
12.08.08, 19:33
Witam !

Mysikróliczko a może ta jest bardzo pakowna. :-)

Pzdr

dobas
12.08.08, 20:30
nova 2 AW

upycham w nią co nastepuje:

ZD 8 - po lewo
ZD 40-150 - stary większy cięższy po prawo
E510 z 14-54 założonym w środek.
FL 36 w kieszonkę z przodu

do tego ze 3 ogniwa , garść AA do FLki dwie szare połówki COKINa i jakieś tam CIRPLe

taki zestaw upchany po maksie. Jednak nie ma luzu i trzeba walczyć na zasadzie, że musisz zdjąć 40-150 i założyć 14-54 jak chcesz schować do wora.

brakuje miejsca na zapasowy korpusik, ale jej plusem jest zgrabność i poręczność oraz to, że włazi w plastikowe pancerne dupełeczko - na leciutki ścisk bez żadnych luzów

minusem tej torby jest mocowanie taśmy - są tam plastikowe zaczepy które gdy torba się majta i obija potrafiły mi się raz czy dwa wypiąć. Torbę zawsze łapałem zgrabnym ruchem ale miałem stresa przed wyjazdem na VIA FERRATY w Dolomity. zawiązałem dwie pętelki z repsznura i od tamtej pory jestem zachwycony ta torbą. Jest solidna i nadaje się

Ania_
12.08.08, 20:42
W 2AW się mieszczę na upchnięcie, a lubię mieć luz i nie kłaść jednego na drugim.

PS Ciągle dumam nad tym magicznym pudełeczkiem. :wink:

Morlok
12.08.08, 20:48
JAk byłem kupić sobie statyw ( polski ) w tym sklepie, to pomacłem to co w linku, straszna krowa, ale robi dobre wrażenie i cena jeszcze do połknięcia:
http://www.allegro.pl/item412476261_profesjonalna_torba_naneu_pro_corres pondent_400.html

eastender
12.08.08, 21:15
Mam Nova 3. Wchodzi na luzie e-510 + zd14-54 + zd50 + fl50 + drobnica.

Ania_
17.08.08, 09:58
Byłam w Saturnie, wybór padł jednak na Nova 4 AW. Teraz jeszcze zapoluję sobie na nią na Allegro, ponieważ w Saturnie kosztuje aż 260zł :evil:

Morlok
17.08.08, 10:20
Byłam w Saturnie, wybór padł jednak na Nova 4 AW. Teraz jeszcze zapoluję sobie na nią na Allegro, ponieważ w Saturnie kosztuje aż 260zł :evil:

Aniu , a może to.
http://www.allegro.pl/item418221604_fomei_winer_winner_962_czeski_lowepr o_reporter.html