Zobacz pełną wersję : Szczęliwy posiadacz E-510
Witam forumowiczów... mam pytanko.
Czy warto się przesiadać z E-510 dual kit na E-1 14-54? (byłem u znajomych na weselu i w tym standardowym obiektywie brakowało mi zakresu do koło 50-60mm.
Może po prostu kupić 15-54 lub dozbierać kasę do 12-60 i podpiąć to pod 510?
Zastanawia mnie czy warto się cofać w body jak by nie było starsze bez is i live view(co prawda nie używam LV ale wizje czasem za mały mi sie zdaje)
Pozdrawiam.
Nie warto. O ile nie potrzebujesz pancernego body z wodoszczelnością, to nie warto.
Kup 14-54 :) albo 12-60.
NIe cofaj się chyba, że nie uzywasz iso powyzej 200:) to warto się zastanowic;)
Witam forumowiczów... mam pytanko.
Czy warto się przesiadać z E-510 dual kit na E-1 14-54?
Może po prostu kupić 15-54 lub dozbierać kasę do 12-60 i podpiąć to pod 510?
Zastanawia mnie czy warto się cofać w body jak by nie było starsze bez is i live view(co prawda nie używam LV ale wizje czasem za mały mi sie zdaje)
Pozdrawiam.
Dokupienie 14-54 byłoby chyba najlepszym rozwiązaniem. Z E-510 to już całkiem miły zestaw, w wizjerze trochę jaśniej niż z kitem. E-1 oferuje piękne kolorki, niezły wizjer, pancerność i IMHO bdb ergonomię jednak to 5 mpix, wyższe ISO kiepskie - nie wiem na ile istotne są dla Ciebie te ograniczenia...
Ok, odpuszczam sobie E1, przynajmniej na razie... zostaje jeszcze tylko dylemat 14-54 a 12-60, który z nich lepiej się nada na wesela? czy warto dokładac ten 1k dp 12-60?
Ok, odpuszczam sobie E1, przynajmniej na razie... zostaje jeszcze tylko dylemat 14-54 a 12-60, który z nich lepiej się nada na wesela? czy warto dokładac ten 1k dp 12-60?
No 12-60 ma lepszy zakres ogniskowych, teoretycznie szybszy AF. 14-54 z kolei to perełka w kategorii cena/jakość i jest trochę jaśniejszy. Jak Cie stać i jak kiedyś planujesz zakup E-3 bierz 12-60...
To w sumie bardzo podobne obiektywy. 12-60 jest na pewno szybszym i ciut szerszym szkiełkiem, natomiast 14-54 jest jaśniejszy na końcu. Proponuje Tobie abyś sobie poczytał tutaj... https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=13164
pozdrawiam
No i ustalono...przynajmniej na tą chwile...zbieram na 12-60. Dręczy mnie jeszcze jedna sprawa Metz 58 którego posiadam... bawiłem się ostatnio starym canonem 300d z lampą canona 420ex(chyba) i jakość wykonania była...hmm lepsza, ten klick przy zmianie kąta jakiś taki pewniejszy. Zastanawiam się czy nie zmienić tego metza na fl50r... :/ palnika z przodu nie używałem jeszcze więc nie zatęsknię za nim. Jest tu może ktoś kto miał do czynienia z obiema lampkami? Ogólnie jestem zadowolony z tego metza ale nie wiem jak to opisać... jakaś część mnie chce fl-50r ;)
Pozdrawiam.
Jak nie stracisz za wiele na pozbyciu się Metza lub stracona kasa nie gra roli to jak najbardziej zamień;) A co do szkiełka to polecam ZD14-54 ten zaoszczędzony tysiąc można wydac na coś innego..:)
A co do szkiełka to polecam ZD14-54 ten zaoszczędzony tysiąc można wydac na coś innego..:)
Np. na FL-50R :grin: