Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : aparat rozładowuje baterie

robsonrb
11.08.08, 13:42
mam e410 - po włożeniu baterii (naładowanej) do aparatu przy wyłączonym aparacie następnego dnia aparatu nie daje się włączyć - zero reakcji; kupiłem drugą nową baterię (firmy hama)i to samo po nałądowaniu baterii i włożeniu do aparatu ten włączył sie na parę sekund i tyle dalej nie daje się uruchomić. Oryginalną (która ma raptem 4 m-ce i była mało używana) oddałem do serwisu - stwierdzili że dadzą mi nową (czyli że tamta została skutecznie "wykończona") za parę dni mam otrzymać nową ale boję się że będzie to samo czyli załaduję ją do aparatu a ten za chwilę przestanie działać - co to może być ? coś ze stykami w aparacie? robiajakieś zwarcia. Może ktoś mioał podobny problem i objawy:?:

MicSzu
11.08.08, 13:46
Sprawdz styki i jeśli tam wsyzstko jest OK to wyglada to na jakieś zwarcie wewnątrz..Szkoda też kombinowac bo zajedziesz baterie szybciutko..;/ Oddaj bidy do serwisu.

fotolek
11.08.08, 18:06
Witam.
Zdaję sobie sprawę że niechętnie rozstaniesz się z ulubionym aparatem.
Zanim wyślesz zrób tak. Połącz styki akumulatora z odpowiednimi stykami aparatu przewodami (zachowaj biegunowość) Przedtem przetnij jeden z przewodów i włącz szeregowo miliamperomierz. Jak nie masz dostępu do miliamperomierza możesz użyc malej żaróweczki ok 5-6V małej mocy. Aparat nie wymaga wg. producenta wyjmowania aku, więc w stanie wyłączonym nie powinien pobierać prądu. Więc jeżeli po wyłączeniu widać pobór prądu to niestety trzeba skorzystać z serwisu. Wartość poboru ocenisz wg wskażnika.

Pozdrawiam

XXL
11.08.08, 20:43
A może masz walniętą ładowarkę, która "udaje" że ładuje a tak naprawde podładuje w znikomym stopniu, albo wcale. Ja rozumuje tak, gdyby aparat miał jakieś zwarcie to akumulator byłby rozładowany "do zera", a on ma jeszcze "tyle siły" aby na kilka sekund uruchomić aparat. O woltomierz nie trudno, zmierz napięcie przed i po ładowaniu i zobaczysz, zresztą po ładowaniu akumulator powinien być ciepły, tak że stwierdzisz na dotyk czy był ładowany czy nie.

robsonrb
12.08.08, 10:46
Ładowarka jest ok bo akumulatorek jest ciepły. Zrobiłem tak jak napisał fotolek i widać pobór prądu przy wyłączonym aparacie więc niestety sprzęt dzisiaj wylądował w serwisie - dzieki za odpowiedż:grin:

droplet
12.08.08, 18:46
Miałem coś podobnego w 510. Po naprawie innego uszkodzenia w serwisie otrzymałem aparat który wyłączony po 24h rozładowywał cały akumulator. Aparat musiałem znowu odesłać. Po drugiej naprawie jest OK.

nevra
12.08.08, 19:01
Sprawdzałeś, czy akumulatory są rozładowane? Czy też aparat "nie widzi" naładowanych?
Miałam tak kiedyś w starym cyfraku i chyba sama się do tego przysłużyłam. Wyjęłam raz z aparatu kabelek po zgrywaniu fotek, ale przed wyłączeniem aparatu. Potem zachowywał się tak samo. Akumulatorki gdzie indziej chodziły.